Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zagadkowa studnia w domu

Recommended Posts

witam wszystkich serdecznie mam takie pytanie jestem przed kopaniem fundamentów i przed wywierceniem studni

morze to przez fakt że święta były i za dużo wolnego na myślenie ale co sądzicie o studni w kotłowni

oczywiście odpowiednio zabezpieczonej

jak się ma do tego prawo budowlane itp.

czy pozwolą mi tak zrobić

i na zdrowy rozsądek ta można by zrobić

bardzo proszę tylko szczerze

pozdrawiam serdecznie Piotrek

• Odpowiedzi 52
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

to ma dwie wady:

1. nie może być posadzki, trza kopać w piachu

2. Jak nie ma posadzki to krety przychodzą zimować i nanoszą więcej piasku. po paru latach kotłownia jest zasypana piachem.

pozwolę sobie zapytać - dlaczego nie może byc posadzki ?

jak to dlaczego??? :o :o :o

żeby było można kopać!!! widziałeś betonową piaskownicę?

jak to dlaczego??? :o :o :o

żeby było można kopać!!! widziałeś betonową piaskownicę?

witam wszystkich serdecznie mam takie pytanie jestem przed kopaniem fundamentów i przed wywierceniem studni

hmm skoro jeszcze przed fundametami to rozumiem że ma to być wywiercone i dopiero wtedy budowa ruszy ..

a poza tym wiercenie a nie kopanie -widziałem w swoim życiu juz jak wiercili studnię w garażu gotowego domu- z posadzką !

mam coś takiego w garażu

zanim ekipa zaczęła wiercić, sam na potrzeby studni wytyczyłem na działce dom - garaż w którym chcialem żeby znalazła się studnia, po kilku godzinach pracy studniarzy w garażu "trysnęła woda",

kiedy budowlańcy mieli wylewać chudziak, zażyczyłem sobie minipiwniczki w miejscu tejże studni- w ten sposób powstało miejsce na hydrofor, którego praktycznie nie słychać (piwniczka ma przykrywę z desek), przy wymurowywaniu piwniczki panowie poprowadzili zasilanie (rura) do kotłowni (i oczywiście elektryczne zasilanie hydroforu) z skąd zrobiłem rozprowadzenie wody po całym domu

widzę same zalety: szybki i bezproblemowy dostęp - w razie awarii, nic nie zamarza, w przypadku hydroforu krótsza odległość "zasysania" od lustra wody (ograniczenie do 7m?) ...

co do kretów - można w piwniczce wylać chudziak i poprzewiercać w nim otwory (oczywiście nie fi30), zamknie kretom dostęp do hydroforu a woda będzie spływała

tylko jeden warunek wykonania w takim miejscu studni - MUSI BYC TAM WODA :lol:

u mnie na 40m

mam coś takiego w garażu

zanim ekipa zaczęła wiercić, sam na potrzeby studni wytyczyłem na działce dom - garaż w którym chcialem żeby znalazła się studnia, po kilku godzinach pracy studniarzy w garażu "trysnęła woda",

kiedy budowlańcy mieli wylewać chudziak, zażyczyłem sobie minipiwniczki w miejscu tejże studni- w ten sposób powstało miejsce na hydrofor, którego praktycznie nie słychać (piwniczka ma przykrywę z desek), przy wymurowywaniu piwniczki panowie poprowadzili zasilanie (rura) do kotłowni (i oczywiście elektryczne zasilanie hydroforu) z skąd zrobiłem rozprowadzenie wody po całym domu

widzę same zalety: szybki i bezproblemowy dostęp - w razie awarii, nic nie zamarza, w przypadku hydroforu krótsza odległość "zasysania" od lustra wody (ograniczenie do 7m?) ...

co do kretów - można w piwniczce wylać chudziak i poprzewiercać w nim otwory (oczywiście nie fi30), zamknie kretom dostęp do hydroforu a woda będzie spływała

tylko jeden warunek wykonania w takim miejscu studni - MUSI BYC TAM WODA :lol:

A jak tam jakość wody, czy sanepid takie coś odbierze

jesli chodzi o formalności to Sanepidowi nic do mojej studni, być może przy studniach zasilających większą ilość odbiorców - osiedla, miasta... - taka zgoda jest potrzebna, ale nie w przypadku wykorzystania indywidualnego

osobiście robiłem badanie wody - bakteriologiczne, choć w sanepidzie odradzano, mówiąc że w moim wypadku (woda na 40m) jest to niepotrzebne i szkoda kasy,

ale jak się klient uprze ...

woda ok - tylko mały problem z piaskiem - ale to już inny temat

kolego ,, tig1 " wielkie dzięki za wszystko po prostu rewelacja

siedząc w domu i wymyślając jak tu w miarę zagospodarować działkę żeby potem mieć co kosić a nie omijać

nawet nie sądziłem że takie pomysły już istnieją naprawdę bardzo serdecznie dziękuję za wszystkie odpowiedzi

pozdrawiam oraz szczęśliwego nowego roku oby przyniósł niższe ceny materiałów budowlanych

Znajomy ma w kotłowni studnię głębinową, ale z tego co wiem to z niej nie korzysta...

Na pewno można, ale też na pewno jest to nielegalne.

hmm nielegalne ?

może jakiś cytat z przepisów ?

Minimalne odległości od krawędzi działki i budynków, które na pewno nie będą zachowane jeżeli studnię umieścisz w budynku.

Planowałem na etapie fundamentów wywiercić po "cichu" studnię w garażu ale po wywiadzie okazało się, że woda jest dostępna na moim terenie dopiero od 80-100m ...i zrezygnowałem. Ale sam pomysł uważam za ciekawy i warty realizacji, aha - dla mnie miało to być dodatkowe źródło wody.

a mi studniarze odradzili. twierdzili,ze w razie jak się zmieią warunki wodne, co ostatnio miało miejsce kilka lat temu (wiele studni wyschło z dnia na dzien, po jakiśruchach tektonicznych), to łatwiej jest pogłębić studnię na zew. jak tę w domu.

ps mam głębinówkę, wierconą blisko 40m.

Znajomy ma w kotłowni studnię głębinową, ale z tego co wiem to z niej nie korzysta...

Na pewno można, ale też na pewno jest to nielegalne.

hmm nielegalne ?

może jakiś cytat z przepisów ?

Minimalne odległości od krawędzi działki i budynków, które na pewno nie będą zachowane jeżeli studnię umieścisz w budynku.

Pozwólcie, że dołączę do dyskusji o studniach. W moim przypadku studnia okazała się przysłowiowym gwoździem do trumny. Budowałam ją ok. dwa lata temu, w uM w wydz. architektury udzielono mi informacji, że do głębokości 20m oraz przy małej wydajności studni nie trzeba pozwoleń ani zgłoszeń. Jak się okazuje teraz nie mogę odebrać domu, a studnia jest zwyklą samowolą. Może macie jakąś radę?