piotr_rt8 28.12.2008 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2008 witam wszystkich serdecznie mam takie pytanie jestem przed kopaniem fundamentów i przed wywierceniem studni morze to przez fakt że święta były i za dużo wolnego na myślenie ale co sądzicie o studni w kotłowni oczywiście odpowiednio zabezpieczonej jak się ma do tego prawo budowlane itp.czy pozwolą mi tak zrobići na zdrowy rozsądek ta można by zrobić bardzo proszę tylko szczerze pozdrawiam serdecznie Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 28.12.2008 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2008 to ma dwie wady: 1. nie może być posadzki, trza kopać w piachu2. Jak nie ma posadzki to krety przychodzą zimować i nanoszą więcej piasku. po paru latach kotłownia jest zasypana piachem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
numerek 28.12.2008 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2008 to ma dwie wady: 1. nie może być posadzki, trza kopać w piachu 2. Jak nie ma posadzki to krety przychodzą zimować i nanoszą więcej piasku. po paru latach kotłownia jest zasypana piachem. pozwolę sobie zapytać - dlaczego nie może byc posadzki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 28.12.2008 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2008 Żeby wsiąkało, jak się rozleje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 28.12.2008 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2008 to ma dwie wady: 1. nie może być posadzki, trza kopać w piachu 2. Jak nie ma posadzki to krety przychodzą zimować i nanoszą więcej piasku. po paru latach kotłownia jest zasypana piachem. pozwolę sobie zapytać - dlaczego nie może byc posadzki ? jak to dlaczego??? żeby było można kopać!!! widziałeś betonową piaskownicę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 28.12.2008 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2008 Tomek1950 miał, ale nie wiem, czy jeszcze ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
numerek 28.12.2008 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2008 jak to dlaczego??? żeby było można kopać!!! widziałeś betonową piaskownicę? witam wszystkich serdecznie mam takie pytanie jestem przed kopaniem fundamentów i przed wywierceniem studni hmm skoro jeszcze przed fundametami to rozumiem że ma to być wywiercone i dopiero wtedy budowa ruszy .. a poza tym wiercenie a nie kopanie -widziałem w swoim życiu juz jak wiercili studnię w garażu gotowego domu- z posadzką ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tig1 29.12.2008 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2008 mam coś takiego w garażu zanim ekipa zaczęła wiercić, sam na potrzeby studni wytyczyłem na działce dom - garaż w którym chcialem żeby znalazła się studnia, po kilku godzinach pracy studniarzy w garażu "trysnęła woda", kiedy budowlańcy mieli wylewać chudziak, zażyczyłem sobie minipiwniczki w miejscu tejże studni- w ten sposób powstało miejsce na hydrofor, którego praktycznie nie słychać (piwniczka ma przykrywę z desek), przy wymurowywaniu piwniczki panowie poprowadzili zasilanie (rura) do kotłowni (i oczywiście elektryczne zasilanie hydroforu) z skąd zrobiłem rozprowadzenie wody po całym domu widzę same zalety: szybki i bezproblemowy dostęp - w razie awarii, nic nie zamarza, w przypadku hydroforu krótsza odległość "zasysania" od lustra wody (ograniczenie do 7m?) ... co do kretów - można w piwniczce wylać chudziak i poprzewiercać w nim otwory (oczywiście nie fi30), zamknie kretom dostęp do hydroforu a woda będzie spływała tylko jeden warunek wykonania w takim miejscu studni - MUSI BYC TAM WODA u mnie na 40m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Killer_su 29.12.2008 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2008 Znajomy ma w kotłowni studnię głębinową, ale z tego co wiem to z niej nie korzysta...Na pewno można, ale też na pewno jest to nielegalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
numerek 29.12.2008 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2008 Znajomy ma w kotłowni studnię głębinową, ale z tego co wiem to z niej nie korzysta... Na pewno można, ale też na pewno jest to nielegalne. hmm nielegalne ? może jakiś cytat z przepisów ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tig1 29.12.2008 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2008 co do legalności:-przy odbiorze budynku pani w Starostwie nie miała zastrzeżeń, -chyba że jest to budynek inwentarski (ale to oczywiste)-były problemy z naniesieniem studni na mapkę, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubek2002 29.12.2008 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2008 mam coś takiego w garażu zanim ekipa zaczęła wiercić, sam na potrzeby studni wytyczyłem na działce dom - garaż w którym chcialem żeby znalazła się studnia, po kilku godzinach pracy studniarzy w garażu "trysnęła woda", kiedy budowlańcy mieli wylewać chudziak, zażyczyłem sobie minipiwniczki w miejscu tejże studni- w ten sposób powstało miejsce na hydrofor, którego praktycznie nie słychać (piwniczka ma przykrywę z desek), przy wymurowywaniu piwniczki panowie poprowadzili zasilanie (rura) do kotłowni (i oczywiście elektryczne zasilanie hydroforu) z skąd zrobiłem rozprowadzenie wody po całym domu widzę same zalety: szybki i bezproblemowy dostęp - w razie awarii, nic nie zamarza, w przypadku hydroforu krótsza odległość "zasysania" od lustra wody (ograniczenie do 7m?) ... co do kretów - można w piwniczce wylać chudziak i poprzewiercać w nim otwory (oczywiście nie fi30), zamknie kretom dostęp do hydroforu a woda będzie spływała tylko jeden warunek wykonania w takim miejscu studni - MUSI BYC TAM WODA A jak tam jakość wody, czy sanepid takie coś odbierze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tig1 29.12.2008 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2008 jesli chodzi o formalności to Sanepidowi nic do mojej studni, być może przy studniach zasilających większą ilość odbiorców - osiedla, miasta... - taka zgoda jest potrzebna, ale nie w przypadku wykorzystania indywidualnego osobiście robiłem badanie wody - bakteriologiczne, choć w sanepidzie odradzano, mówiąc że w moim wypadku (woda na 40m) jest to niepotrzebne i szkoda kasy, ale jak się klient uprze ... woda ok - tylko mały problem z piaskiem - ale to już inny temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr_rt8 29.12.2008 20:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2008 kolego ,, tig1 " wielkie dzięki za wszystko po prostu rewelacja siedząc w domu i wymyślając jak tu w miarę zagospodarować działkę żeby potem mieć co kosić a nie omijać nawet nie sądziłem że takie pomysły już istnieją naprawdę bardzo serdecznie dziękuję za wszystkie odpowiedzi pozdrawiam oraz szczęśliwego nowego roku oby przyniósł niższe ceny materiałów budowlanych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Killer_su 02.01.2009 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2009 Znajomy ma w kotłowni studnię głębinową, ale z tego co wiem to z niej nie korzysta... Na pewno można, ale też na pewno jest to nielegalne. hmm nielegalne ? może jakiś cytat z przepisów ? Minimalne odległości od krawędzi działki i budynków, które na pewno nie będą zachowane jeżeli studnię umieścisz w budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 02.01.2009 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2009 Planowałem na etapie fundamentów wywiercić po "cichu" studnię w garażu ale po wywiadzie okazało się, że woda jest dostępna na moim terenie dopiero od 80-100m ...i zrezygnowałem. Ale sam pomysł uważam za ciekawy i warty realizacji, aha - dla mnie miało to być dodatkowe źródło wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwert 02.01.2009 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2009 a mi studniarze odradzili. twierdzili,ze w razie jak się zmieią warunki wodne, co ostatnio miało miejsce kilka lat temu (wiele studni wyschło z dnia na dzien, po jakiśruchach tektonicznych), to łatwiej jest pogłębić studnię na zew. jak tę w domu. ps mam głębinówkę, wierconą blisko 40m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mroovka 02.01.2009 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2009 Dokładnie nie wiem o co chodzi, ale przy studni głebinowej możliwe jest wydzielanie jakis gazów, szkodliwych dla zdrowia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwert 02.01.2009 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2009 radon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosiac 02.01.2009 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2009 Znajomy ma w kotłowni studnię głębinową, ale z tego co wiem to z niej nie korzysta... Na pewno można, ale też na pewno jest to nielegalne. hmm nielegalne ? może jakiś cytat z przepisów ? Minimalne odległości od krawędzi działki i budynków, które na pewno nie będą zachowane jeżeli studnię umieścisz w budynku. Pozwólcie, że dołączę do dyskusji o studniach. W moim przypadku studnia okazała się przysłowiowym gwoździem do trumny. Budowałam ją ok. dwa lata temu, w uM w wydz. architektury udzielono mi informacji, że do głębokości 20m oraz przy małej wydajności studni nie trzeba pozwoleń ani zgłoszeń. Jak się okazuje teraz nie mogę odebrać domu, a studnia jest zwyklą samowolą. Może macie jakąś radę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts