Killer_su 05.01.2009 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 A gdzie masz tę studnię?Z tego co pamiętam to studnia do 25m wymaga zgłoszenia (nie sprawdziłem, więc mogę się mylić).Masz kilka wyjść:1. doprojektuj studnię (jeżeli jej nie ma w projekcie) i zgłoś jej budowę.2. zgłoś budowę jeżeli studnia jest w projekcie3. jeżeli studni nie ma w projekcie to ją zasyp albo lepiej zaślep i zapomnij o sprawie4. jeżeli jest w projekcie, a Ty zrobiłeś ją w innym miejscu to zaślep studnię i wykreśl ją z projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosiac 05.01.2009 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 Dzięki, nie jest to pocieszajace, ale wyjście nr 3 jest chyba najlepszym rozwiązaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosiac 05.01.2009 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 Dzięki, nie jest to pocieszajace, ale wyjście nr 3 jest chyba najlepszym rozwiązaniem w mojej sytuacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr_rt8 05.01.2009 20:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 Znajomy ma w kotłowni studnię głębinową, ale z tego co wiem to z niej nie korzysta... Na pewno można, ale też na pewno jest to nielegalne. hmm nielegalne ? może jakiś cytat z przepisów ? Minimalne odległości od krawędzi działki i budynków, które na pewno nie będą zachowane jeżeli studnię umieścisz w budynku. no to jak z tymi odległościami popierasz to jakimiś przepisami ??? bo przecież koledze tig1 odebrali dom z takim patentem a co do wcześniejszych postów to do studni 30m jest potrzebne jedynie zgłoszenie a nie do 25 m tu nic po złości a jedynie dyskusja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margarytka 05.01.2009 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 Piotrze tu masz w skrócie przepisy dotyczące budowy studni http://www.muratordom.pl/instalacje/instalacje-wodne/pozwolenie-na-studnie-glebinowa,7222_2985.htmobawiam się ,że budowa studni w domu jest z nimi niezgodna , gdyż każda studnia wymaga tzw, strefy ochronnej . Przy studni o głębokości ok. 40 m jest to obszar o promieniu ok.8 m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekC73 05.01.2009 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 studnia w domu??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 05.01.2009 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 gosiac Usiądź. Pomyśl.Masz net i google.Ściągnij sobie "prawo wodne".Poczytaj ZE ZROZUMIENIEM!!! Wyraźnie jest tam napisane, że NA SWOIM TERENIE masz PRAWO do NORMALNEGO korzystania z wody!!!To jest do 30mppt i do 5m3 na dobę. I dokładnie to masz! To się po prostu robi, jak potrzeba, a co najwyżej zgłasza... Zgłasza jak ta woda tam jest (na ten przykład). Przecież może być to woda techniczna czy dla grządek podlewania. Nic im do tego!Wodociągi mogą się drzeć o zawór antyskarzeniowy, jak instalacje są połączone. Ich i Twoja. Zapisz sobie numer dziennika ustaw, gdzie była publikacja.Podaj to tym głąbom do poczytania co kończy Twój problem.Nie działasz niezgodnie z obowiązującym stanem prawnym! Jak kto tego nie wie, to niech się zwolni lub douczy! Pozdrawiam Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorkaS 06.01.2009 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 A jak jest z odległością studni od szamba? Muszą być spełnione wymogi odległości 20 czy 30 m, czy też nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Killer_su 06.01.2009 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 gosiac Usiądź. Pomyśl. Masz net i google. Ściągnij sobie "prawo wodne". Poczytaj ZE ZROZUMIENIEM!!! Prawo wodne tu nic nie zmienia i oczywistym jest, że nie o to się urzędasy czepiają. Przeczytaj co Gosiac napisał. Gosiec - pochyliłem się nieco nad tematem i: Dz.U.06.156.1118, Dz.U.07.191.1373 USTAWA z dnia 7 lipca 1994 r. Prawo budowlane Art. 29. 1. Pozwolenia na budowę nie wymaga budowa: 20) przyłączy: elektroenergetycznych, wodociągowych, kanalizacyjnych, gazowych, cieplnych i telekomunikacyjnych; Art. 29. 2. Pozwolenia na budowę nie wymaga wykonywanie robót budowlanych polegających na: 10) wykonywaniu ujęć wód śródlądowych powierzchniowych o wydajności poniżej 50 m3/h oraz obudowy ujęć wód podziemnych; Niestety art. 30 mówi o tym, że zgłoszenie budowy studni jest konieczne. Jeżeli tego nie zrobiłeś a masz ją na projekcie to koniecznie musisz ją wykreślić, albo zaryzykować dokonanie zgłoszenia, ale jeżeli urząd wie o istnieniu studni i nie przegapi sprawy to zgłosi sprzeciw do zgłoszenia, ponieważ będzie to próba zalegalizowania samowolnej budowy studni. No chyba, że studnia była już naniesiona na projekt zagospodarowania działki składany z wnioskiem o PNB. Jeżeli studnia pozostanie nielegalna to powinieneś ją zaślepić/ukryć na czas ew. kontroli przy odbiorze budynku. Później zawsze zaślepienie można usunąć. Kwestia odległości od domu, o której wspominałem. ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. (Dz. U. z dnia 15 czerwca 2002 r.) Jest tam rozdział 6, który... nie mówi o tym jaka powinna być odległość studni od budynku mieszkalnego. Nie znalazłem też żadnego innego źródła mówiącego o tym, że studnia nie może być w domu (widziałem tylko ograniczenia dotyczące bud. inwentarskich). Zatem nie ma przeciwskazań prawnych do umieszczenia studni w domu. Jeżeli masz studnię zaprojektowaną i zgłoszoną to poślij urzędasów do diabła i idź do SKO. Pamiętać należy tylko o ochronie studni czyli metr obmurówki ze spadkiem na zewnątrz. Jest to opisane w rozporządzeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 06.01.2009 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 Studnia studni nie równa! Jak lubisz, to możesz sobie zbudować studnię ze 2 m obok szamba, ale wody z niej inaczej jak do podlania kwiatków używać nie wolno. "Studnia" jakoś tak milcząco zakłada "studnię wody pitnej". Studniami też wydobywano "olej skalny" (ropę). Są studnie zrzutowe, chłonne... Dla studni wody pitnej, w celu bodaj minimalnej ochrony jej czystości przyjęto pewne zasady i dla mało kumatych - po co to wszystko - ustanowiono odległości minimalne od..... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr_rt8 06.01.2009 19:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 koledzy chylę czoła i bardzo dziękuję mam tylko nadzieję że i ja będę mógł się odwdzięczyć dobrą radą gdy podejmę decyzje na pewno dam znać a jeśli się zdecyduję to zamieszczę foto relacje oraz podrzucę plusy i minusy jeszcze raz wielkie dzięki pozdrawiam Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siemka 06.01.2009 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 koledzy chylę czoła i bardzo dziękuję mam tylko nadzieję że i ja będę mógł się odwdzięczyć dobrą radą gdy podejmę decyzje na pewno dam znać a jeśli się zdecyduję to zamieszczę foto relacje oraz podrzucę plusy i minusy jeszcze raz wielkie dzięki pozdrawiam Piotrek Ja zrobiłem studnie w garazu.....jest zajefajnie......70 m głebokości.....markowa niemiecka pompa.....3 kregi obudowy...profesjonalny kołnierz i żeliwny właz........)))) Pozdrawiam P.S Woda super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosiac 06.01.2009 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 Dzięki Adamie_mk oraz innym za wszelkie informacje i dyskusje, ale faktycznie największym problemem jest brak zgłoszenia i z tego się będę teraz spowiadać. Zyczę Wam abyście w tym nowym roku nie popełnili takich niemądrych błędów. Gosiac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 06.01.2009 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 gosiac A czy Tobie przez przypadek nie zdarzył się taki zbieg okoliczności, że ta studnia tam już była do podlewania marchewki, jak tą działkę zdecydowałaś się zabudować?Cicho w krzakach stała sobie od... no, od dawna...Nikt łba do niej nie miał jak latałaś za mapkami projektem itp.Mapki brałaś z urzędu a nie rysowałaś w terenie, to może i na mapce jej nie ma?A może jest?Nie?To trzeba by tam to kółko narysować i już... Dom się budowało!Legalnie!Kto by tam miał łeb do jakiejś dziury w ziemi...Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosiac 06.01.2009 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 Zakładając, że studnię wybudował mój pradziad, jak taki staroć się legalizuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 06.01.2009 23:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 A nie zrobili za Cara i Kajzera?!!! Mieli obowiązek w 1950r! Porządkowali kwity po wojnie! Następstwo ustawy "o mieniu pożydowskim, poniemieckim i porzuconym." Nie ma? Masz przecież cała bandę osób, które pamiętają jak jeszcze dziadziusiowi Twojemu szklaneczki na herbatkę w niej myli, jak za dawnych dobrych czasów zapraszał dzieciarnię na ciacho i piknik... Dziwne... Jakieś niedopatrzenie się wkradło... Pradziadkom chyba? Wypadałoby to wyprostować, jak już taki hałas się robi z byle czego... Dołączy się jakie oświadczenie i powinno chyba wystarczyć... Nie? To z podankiem i pytaniem: JAK Ś.P. Dziadzio ma to TERAZ zrobić? Sam nabroił kopiąc tę dziurę! Wszyscy wiedzą! Na każdym pikniku się dokonaniami chwalił!!! Niech dadzą na dziadziusia ustawę! Znaczy - tę podstawę prawną! Dobra! Teraz, kur.a, my! Ale wtedy to ONI o wszystkim decydowali!!! Nas w łeb bo ONI spaprali? To jest taka ustawa? KTÓRA?! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Killer_su 07.01.2009 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 Większych głupot dawno nie czytałem Jeżeli Adam to pisze na poważnie to jego problem, ale jeżeli Gosiac zastosuje w praktyce to może nawet świat przez stalową firankę oglądać I to nie z własnego domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 07.01.2009 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 A co tu nie jest głupotą poganiającą głupotę? O świadectwach, które masz posiadać, to czytałeś?Tych energetycznych...Masz już, oczywiście?Mądre wyjątkowo masz? Nigdy nie słyszałeś, że papier jest cierpliwy i znosi wszystko?A wiesz , że jak uwierzysz zawsze i we wszystko, co napisane, to Ci drzazga może wejść? A ludzie są omylni!A prawo niedoskonałe! A Ty, oczywiście, jesteś wyjątkiem od tych zasad? Wiesz przecież, że "pokaż mi człowieka a ja Ci znajdę na niego paragaraf" jest zawsze słuszne. Całe życie szarpiemy się z różnymi durnotami i bezsensami. Taki kawałek świata tu mamy. Wszystko co się dzieje wynika z istnienia woli!Jak ktoś ma wolę zaszkodzić - to będzie szkodził.Jak nie, to każdy, nawet głupi pretekst pozwoli mu sprawę "zamknąć"Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tig1 07.01.2009 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 a mi studniarze odradzili. twierdzili,ze w razie jak się zmieią warunki wodne, co ostatnio miało miejsce kilka lat temu (wiele studni wyschło z dnia na dzien, po jakiśruchach tektonicznych), to łatwiej jest pogłębić studnię na zew. jak tę w domu. ps mam głębinówkę, wierconą blisko 40m. ciekaw jestem w jaki sposob pogłebia się takie studnie jesli zmieniaja się - tak jak mówia wachofcy - warunki wodne to zapomina się że mialo się studnię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margarytka 09.01.2009 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2009 Tak sobie czytam i czytam ten wątek i przyszło mi do głowy że przecież każdy wybiera na posadowienie swego domu jak najlepsze miejsce , suche, z dobrym do posadowienia gruntem no i bez cieków wodnych pod nim ( tzw. żył ), które ponoć mają zły wpływ na nasze samopoczucie . A tu na własne życzenie fundujecie sobie taki ciek w postaci studni w domu p.s. Kiedyś ludzie zabezpieczali się przed wpływem cieków wodnych stosując posadzę z polepy z gliny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts