Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pokoj dla dziewczynki ...czy cos zmienic?

hba

Recommended Posts

Witam wszystkich:)

ponizej wklejam zdjecia pokoju (link), ktory bedzie dla mojej poltorarocznej coreczki.

http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,794,89014454.html

(tutaj nie umiem wklejac zdjec:()

Sama nie wiem czy taki uklad pokoju bedzie funkcjonalny....

Pokoj podoba mi sie ale zastanawiam sie nad:

-takim ustawieniem lozka

-kolorami na scianach czy nie za duzo tu zielonego czy moze wiecej rozu a moze

wogole bez rozu (chcialabym bardzo jasna zielen i bardzo jasny roz -jesli

wogole sie na ten roz na scianach zdecyduje)

-ustawieniem mebli i czy nie za malo regalow na zabawki

(po lewej stronie od lozka te biale to drzwi do garderoby beda pelne, nie sa to drzwi do szafy....)

Najbardziej w tym pokoju podoba mi sie fototapeta:)i ona bedzie na 100%:)

Z gory dzieki za wszelkie opinie, uwagi. Licze na konstruktywna krytyke:)

z gory dzieki za wszelkie uwagi i opinie!

pozdr hba

Mnie sie ten pokoik bardzo podoba. Nie rezygnowałabym z różu bo jest dziewczęcy i ładnie komponuje się z zielonym - sam zielony byłby nudny.

Nie wiem czy dobrze zrozumiałam - wszystkie półki, szuflady są na zabawki a ubranka będą w garderobie?

Fajny ten otwarty segment z półkami - ja bym go przedłużyła w stronę łóżka jeszcze, tak o dwie półki. Będzie chyba bardzo praktyczny na zabawki. Nie jestem przekonana tylko do tej lampki, na tym segmencie. Czy taki maluszek jej nie bedzie przewracał na siebie? chyba bezpieczniej bedzie jak lampy będą wisieć.

Moim zdaniem takie ustawienie łóżka nie jest dobre w pokoju dziecka. Będzie zawalidrogą, przeszkodą przy zabawie, bieganiu (wiem jakim pędem moja 4-latka przemierza czasem pokój :) ). Krótko mówiąc będzie idealnym miejscem nabijania guzów :) Cóż, proza życia ...

jak najwięcej wolnej przestrzeni dla dziecka. nawet kosztem mniejszego efektu wizualnego. wiem, co mówię, bo mam małą 1,5 roczną błyskawicę, która śmiga po całym domu. w pokoju wszystkie sprzęty są ustawione pod ścianami, a cały środek jest do jej dyspozycji. i łatwiej sprzątać.

ten pokoik wygląda raczej na królestwo starszej dziewczynki. biegający maluch powinien mieć jak najmniej przeszkód na swojej drodze. z krzesełek i stoliczka zrezygnowałabym w ogóle - grozi katastrofą :) tak samo kwiatek w doniczce, to zapewne tylko ozdobny element na wizualizacji.

fototapeta extra, już ją wcześniej widziałam na allegro.

bardzo ładny pokoik. Faktycznie wygląda jak dla starszej dziewczynki ale ja bym nic nie zmieniała bp zanim się zorientujesz Twoje dzicko bedzie miało 5 lat. Jedynie do łóżka zamontowałabym tego typu osłony http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/30099293 zeby dziecko nie sapdło.

A stolik jak najbardziej potrzebny, przecież dziecko musi miec miejsce do rysowania albo innych zabaw (np ciastolina)

Ja też zdecydowanie polecałabym więcej miejsca na środku pokoju. Za parę lat łatwo możesz zmienić ustawienie, odświeżyć ściany (pewnie i tak będzie to potrzebne :) ). Wtedy mozna dorobić wnęki. Mała będzie zachwycona zmianami w jej królestwie. A stolik i tak pewnie wyląduje pod ścianą, ale z tym nie ma większego problemu, mozna sobie przestawiać na ile miejsce pozwoli. I absolutnie nie rezygnuj z różu.

Możesz jeszcze zastanowić się nad szablonami na ścianę. Kupujesz w sklepie i odrysowujesz na ścianie. Kosztuje parę groszy, po wcześniejszych treningach w piwnicy, lub w garażu spokojnie uda się narysować coś fajnego. Jeszcze bym wstawił jakiś kosz na zabawki, czy jakąś półeczkę zrobił, żeby dziecko od razu uczyło się dbać o porządek.

Oj trochę różu nie zaszkodzi :) Na twojej wizualizaji nie ma go zbyt wiele. Za pare lat córeczka sama zweryfikuje ilość różowości. Chyba większość dziewczynek przechodzi "różową" fazę (niektórym zostaje na dłużej :wink: ) Musisz pamiętać, że to ma być pokój twojego dziecka, a nie twój i czasem trzeba pójść na pewne ustępstwa.