michalp 28.12.2008 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2008 Witajcie, Jestem na etapie tworzenia instalacji alarmowej i zastawiam się nad lokalizacją czujek ppoż. Będzie to domek z poddaszem i wymyśliłem te czuki:- w kuchni nad kuchenką elektryczną;- nad kominkiem w salonie;- w kotłowni nad piecem (tutaj będzie olej);- na poddaszu w głównym holu;- na poddaszu w suszarni, gdzie będzie także pralka i prasowanie, więc żelazko. Nie za dużo tego? **** I chciałbym was zapytać, jakie jest wasze zdanie na temat montowania czujek np. zalania - sprawdza się to w praktyce? Tzn. nikomu nie życzę, aby musiiał się o tym przekonać, w więc może inaczej zapytam - czy też je montowaliście? Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 28.12.2008 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2008 ... - w kuchni nad kuchenką elektryczną; - nad kominkiem w salonie; - w kotłowni nad piecem (tutaj będzie olej); ... Obawiam się, że te trzy będą się co rusz wzbudzać. Ale nie jestem fachowcem w tej dziedzinie, tylko przebywam często w środowisku, gdzie jest zainstalowanych dużo czujek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalp 28.12.2008 15:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2008 Kurcze, na to nie wpadłem - pytanie więc do praktyków. Kominek będzie zamknięty, kuchnia to jedynie wilgoć od gotującej się np. wody. Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 28.12.2008 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2008 Obawiam się, że te trzy będą się co rusz wzbudzać. Ale nie jestem fachowcem w tej dziedzinie, tylko przebywam często w środowisku, gdzie jest zainstalowanych dużo czujek. wystrczy zmniejszyć czułość i nie będzie fałszywych alarmów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 28.12.2008 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2008 Obawiam się, że te trzy będą się co rusz wzbudzać. Ale nie jestem fachowcem w tej dziedzinie, tylko przebywam często w środowisku, gdzie jest zainstalowanych dużo czujek. wystrczy zmniejszyć czułość i nie będzie fałszywych alarmów Mam takie dwie czujki / dymu i temperatury / zamontowane u mnie w domu w salonie / nad kominkiem - kominek z paleniskiem otwartym / , i w garażu - żadnych fałszywych alarmów nie stwierdziłem - czujki zaprogramowane jako 24h pożarowe - czuwające nawet jak system nie jest w dozorze . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hans Kloss 29.12.2008 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2008 Ja mam tylko jedną czujkę p-poż. Jeśli u Ciebie to nie jest "na poddaszu w suszarni, gdzie będzie także pralka i prasowanie, więc żelazko" to stanowczo doradzam na samym strychu tam gdzie jest więźba dachowa. Tam dopiero ma sie co palić i raczej nie widać tego od razu.Nie twierdzę, że dawanie w innych miejscach jest zbędne - zawsze im więcej zabezpieczeń, tym mniejsze ryzyko potem. Tu mowa o p-poż, ale jeśli jeszcze tego nie zaplanowałeś to w okolicach kominkach doradzałbym też czujkę tlenku węgla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts