Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czujki ppoż - ile i gdzie + czujki inne

Recommended Posts

Witajcie,

Jestem na etapie tworzenia instalacji alarmowej i zastawiam się nad lokalizacją czujek ppoż. Będzie to domek z poddaszem i wymyśliłem te czuki:

- w kuchni nad kuchenką elektryczną;

- nad kominkiem w salonie;

- w kotłowni nad piecem (tutaj będzie olej);

- na poddaszu w głównym holu;

- na poddaszu w suszarni, gdzie będzie także pralka i prasowanie, więc żelazko.

Nie za dużo tego?

I chciałbym was zapytać, jakie jest wasze zdanie na temat montowania czujek np. zalania - sprawdza się to w praktyce? Tzn. nikomu nie życzę, aby musiiał się o tym przekonać, w więc może inaczej zapytam - czy też je montowaliście?

Michał

...

- w kuchni nad kuchenką elektryczną;

- nad kominkiem w salonie;

- w kotłowni nad piecem (tutaj będzie olej);

...

Obawiam się, że te trzy będą się co rusz wzbudzać.

Ale nie jestem fachowcem w tej dziedzinie, tylko przebywam często w środowisku, gdzie jest zainstalowanych dużo czujek.

Obawiam się, że te trzy będą się co rusz wzbudzać.

Ale nie jestem fachowcem w tej dziedzinie, tylko przebywam często w środowisku, gdzie jest zainstalowanych dużo czujek.

wystrczy zmniejszyć czułość i nie będzie fałszywych alarmów

Mam takie dwie czujki / dymu i temperatury / zamontowane u mnie w domu w salonie / nad kominkiem - kominek z paleniskiem otwartym / , i w garażu - żadnych fałszywych alarmów nie stwierdziłem - czujki zaprogramowane jako 24h pożarowe - czuwające nawet jak system nie jest w dozorze .

Ja mam tylko jedną czujkę p-poż. Jeśli u Ciebie to nie jest "na poddaszu w suszarni, gdzie będzie także pralka i prasowanie, więc żelazko" to stanowczo doradzam na samym strychu tam gdzie jest więźba dachowa. Tam dopiero ma sie co palić i raczej nie widać tego od razu.

Nie twierdzę, że dawanie w innych miejscach jest zbędne - zawsze im więcej zabezpieczeń, tym mniejsze ryzyko potem.

Tu mowa o p-poż, ale jeśli jeszcze tego nie zaplanowałeś to w okolicach kominkach doradzałbym też czujkę tlenku węgla.