selimm 03.01.2009 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2009 Masz propozycje w innym wątku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris2222 03.01.2009 08:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2009 w którym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 03.01.2009 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2009 hm... w którymż to wątku może być??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszko 03.01.2009 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2009 Widzę że bardzo wielu użytkowników ma problemy z ustawieniami kotłów na ekogroszek i najprostrzym sposobem to pisać do ekogroszkowców że nie można sobie z tym poradzić, ale ustawienia które my podajemy nie wiele mogą pomóc, jest bardzo wiele czynników,a najważniejszy to ekogroszek, jeżeli byśmy wszyscy zasypali podajniki z jednej i tej samej dostawy, to dało by się to rozwiązać. Więc trzeba samemu próbować trochę czasu i wyobraźni to piec da się ustawic w ciągu 12godzin ewentualnie po nocnej pracy kotła bez obserwacji można dostroić i powinno być po "krzyku"Nasze (ekogroszkowców) ustawienia mogą służyć jako rozruchowe, a potem dostroić samemu.Na forum jest tego tyle że nikomu nie chce sie czytac, to najlepiej założyć nowy temat. Z tysiące razy się czyta i zazwyczaj są te same problemy i podobne rozwiązania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris2222 03.01.2009 18:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2009 to chyba wszyscy wiedzą ale mi chodzi o podpowiedzi typu jak ma wyglądać palenisko?co z płomieniem?jak mniej więcej ma wyglądać? same czasy sa mało ważne , to już trzeba metodą prób i błędów dostroić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszko 04.01.2009 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2009 to chyba wszyscy wiedzą ale mi chodzi o podpowiedzi typu jak ma wyglądać palenisko? co z płomieniem?jak mniej więcej ma wyglądać? same czasy sa mało ważne , to już trzeba metodą prób i błędów dostroić też o tym było i to nie mało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris2222 04.01.2009 11:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2009 jeśli ci ciężko napisać parę wskazówek ,a nie jest ci ciężko kogoś pouczać że to albo tamto już było , to lepiej nie zabieraj głosu nie wszyscy mają cały dzień na prześledzenie wszystkich postów i szukanie odpowiedzi na swoje pytanie dzięki ci za twoją odpowiedz samolubie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VIP Jacek 04.01.2009 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2009 jak przeglądam wątki o kotłach na ekogroszek, to zewsząd słychać tylko o ustawieniach, parametrach, nie dopalonym węglu, temperaturze, zapychaniu sie czegoś itd. Niedobrze się robi.Zastanawiałem się nad zakupem takiego kotła, ale teraz chyba go nie chcę, bo nie chcę mieć tych tysiące problemów.A tak naprawdę, to nie wiem, czy wina tkwi w jakości węgla, sposobie użytkowania, gównianych kotłach, czy niewiedzy użytkownika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris2222 04.01.2009 11:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2009 vip chyba w wszystkim po trochu a najwięcej w niewiedzy użytkownika przyznam sie bez bicia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszko 04.01.2009 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2009 to chyba wszyscy wiedzą ale mi chodzi o podpowiedzi typu jak ma wyglądać palenisko? co z płomieniem?jak mniej więcej ma wyglądać? same czasy sa mało ważne , to już trzeba metodą prób i błędów dostroić też o tym było i to nie mało to napisze po raz kolejny: płomień nie może być cytrynowy i nie za czerwony, trzeba tak ustawić powietrze żeby żeby nie dawało "ostrym" stumieniem (może występować szlaka). jeżeli przy domykaniu powietrza czerwony płomień zacznie przydymiać to należy z "deko" więcej powietrza, płomień powinien lekko "krążyć" po palenisku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris2222 04.01.2009 12:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2009 no i spoko Leszko dzięki za odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bollox 07.01.2009 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 Fakora KZR 25 czerwiec 2006 sterownik tech 77 zespól podawczy termotech, dmuchawa metrix. a propo zamocowania deflektora to tam jest otwór tak z 10mm w szynie na środku przez który wkłada się szyjkę haka deflektora, ja też na poczatku tego nie widziałem i deflektor po szynie jezdzil. Ale wsadzilem w otwor i deflektor lepiej spelnia swoje zadanie i co wzne sie nie przesuwa .A co do twojego problemu to po przeczytaniu postu od razu sie domyslilem ze masz cos nie tak z powietrzem na retorcie. Aha pytanie czy ta retorta-zestaw podawczy do Fakory KZR25 to jest jeszcze od termotecha ja taka mam zadnych uszczelnien nie trzeba bylo robic wydawala sie szczelna i jest szczelna nadmuch chodzi nawet na 1 przy stosunku praca/podtrzymanie 1/5 i powietrza starcza czy to juz produkcja własna Fakory? Przy wyzszym stosunku pracy podajnika nadmuch powinien byc na 2 u mnie ale praca wentyaltora i jego przymknietej na 65--70% klapki jest jak dla mnie za glosna jakby lekki rezsonans i troche mnie denerwuje. Nawet ten niski stosunek wystarczał na 15-20 stopniowe mrozy u mnie około 200 m2 powierzchni ogrzewanej. Aha jesli masz dobry ciag kominowy i wyczyszczony piec i czyszczony od czasu do czasu z popiołu czopuch to przymknij klapke w czopuchu co najmniej do połowy albo nawet o jeden stopień więcej zyskasz kilka kilogramów węgla oszczędności i mniej ciepła w kominie ja szacuje to nawet na 20% oszczednosci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts