Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fakora 25kw na groszek i wygrzanie kotła do zadanej.tem.?

Recommended Posts

Widzę że bardzo wielu użytkowników ma problemy z ustawieniami kotłów na ekogroszek i najprostrzym sposobem to pisać do ekogroszkowców że nie można sobie z tym poradzić, ale ustawienia które my podajemy nie wiele mogą pomóc, jest bardzo wiele czynników,a najważniejszy to ekogroszek, jeżeli byśmy wszyscy zasypali podajniki z jednej i tej samej dostawy, to dało by się to rozwiązać. Więc trzeba samemu próbować trochę czasu i wyobraźni to piec da się ustawic w ciągu 12godzin ewentualnie po nocnej pracy kotła bez obserwacji można dostroić i powinno być po "krzyku"

Nasze (ekogroszkowców) ustawienia mogą służyć jako rozruchowe, a potem dostroić samemu.

Na forum jest tego tyle że nikomu nie chce sie czytac, to najlepiej założyć nowy temat. Z tysiące razy się czyta i zazwyczaj są te same problemy i podobne rozwiązania.

jeśli ci ciężko napisać parę wskazówek ,a nie jest ci ciężko kogoś pouczać że to albo tamto już było , to lepiej nie zabieraj głosu :evil:

nie wszyscy mają cały dzień na prześledzenie wszystkich postów i szukanie odpowiedzi na swoje pytanie

dzięki ci za twoją odpowiedz samolubie

:evil:

jak przeglądam wątki o kotłach na ekogroszek, to zewsząd słychać tylko o ustawieniach, parametrach, nie dopalonym węglu, temperaturze, zapychaniu sie czegoś itd. Niedobrze się robi.

Zastanawiałem się nad zakupem takiego kotła, ale teraz chyba go nie chcę, bo nie chcę mieć tych tysiące problemów.

A tak naprawdę, to nie wiem, czy wina tkwi w jakości węgla, sposobie użytkowania, gównianych kotłach, czy niewiedzy użytkownika?

to chyba wszyscy wiedzą

ale mi chodzi o podpowiedzi typu jak ma wyglądać palenisko?

co z płomieniem?jak mniej więcej ma wyglądać?

same czasy sa mało ważne , to już trzeba metodą prób i błędów dostroić

też o tym było i to nie mało

to napisze po raz kolejny: płomień nie może być cytrynowy i nie za czerwony, trzeba tak ustawić powietrze żeby żeby nie dawało "ostrym" stumieniem (może występować szlaka). jeżeli przy domykaniu powietrza czerwony płomień zacznie przydymiać to należy z "deko" więcej powietrza, płomień powinien lekko "krążyć" po palenisku

Fakora KZR 25 czerwiec 2006 sterownik tech 77 zespól podawczy termotech, dmuchawa metrix. a propo zamocowania deflektora to tam jest otwór tak z 10mm w szynie na środku przez który wkłada się szyjkę haka deflektora, ja też na poczatku tego nie widziałem i deflektor po szynie jezdzil. Ale wsadzilem w otwor i deflektor lepiej spelnia swoje zadanie i co wzne sie nie przesuwa .A co do twojego problemu to po przeczytaniu postu od razu sie domyslilem ze masz cos nie tak z powietrzem na retorcie. Aha pytanie czy ta retorta-zestaw podawczy do Fakory KZR25 to jest jeszcze od termotecha ja taka mam zadnych uszczelnien nie trzeba bylo robic wydawala sie szczelna i jest szczelna nadmuch chodzi nawet na 1 przy stosunku praca/podtrzymanie 1/5 i powietrza starcza czy to juz produkcja własna Fakory? Przy wyzszym stosunku pracy podajnika nadmuch powinien byc na 2 u mnie ale praca wentyaltora i jego przymknietej na 65--70% klapki jest jak dla mnie za glosna jakby lekki rezsonans i troche mnie denerwuje. Nawet ten niski stosunek wystarczał na 15-20 stopniowe mrozy u mnie około 200 m2 powierzchni ogrzewanej. Aha jesli masz dobry ciag kominowy i wyczyszczony piec i czyszczony od czasu do czasu z popiołu czopuch to przymknij klapke w czopuchu co najmniej do połowy albo nawet o jeden stopień więcej zyskasz kilka kilogramów węgla oszczędności i mniej ciepła w kominie ja szacuje to nawet na 20% oszczednosci.