JACEK ZAM 28.12.2008 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2008 WitamZachęcam wszystkich zainteresowanych oraz rozważających alternatywę ogrzania domu pompą ciepła powietrze -wodaNasza firma proponuje pompy ciepła firmy DAIKIN ALTHERMA / najwyższa półka wsród producentów tego typu pomp/.Ogrzewanie pokoi system podłogówka lub klimakonwektorami, łazienki i kuchnia podłogówka. ALTHERMA zapewnia również grzanie ciepłej wody użytkowej i klimatyzację poprzez klimakonwektor.Mamy zrobiony pokazowy dom w Nowym Targu , każdy może zobaczyć jak to pracuje.Koszt pompy jest dobierany do zapotrzebowania domu na ciepło, stosunek zysku jest: 1 kW energii elektrycznej pompa produkuje 4 kW enrgii cieplnej.Pompa ciepła pracuje wydajnie do temp zewnętrznej minus 20 st celsjusza i proponujemy zamontownie kominka który wspomaga pompę w najzimniejsze dni w roku, na południu naszgo kraju jest ich raptem kilka dni w roku.Nasza firma wykonuje od podstaw takie ogrzewanie, mamy własne biuro projektowe oraz doswiadczoną ekipę montażową. Zapraszam do współpracy email:[email protected] tel : 600270771 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 29.12.2008 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2008 Witam,Jaki jest COP tej pompy przy następujacych temperaturach:1. -20 stC2. -10 stC3. 0 stC4. +8 stC Pozdrawiam i czekam na odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JACEK ZAM 29.12.2008 21:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2008 WitamŻeby odpowiedzieć na to pytanie musze wiedzieć o jaką pompę ciepła chodzi, gdyż są różne moce. Pozdrawiam Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 30.12.2008 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2008 interesuje mnie pompa typu powietrze woda o mocy ok 5 kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
7tonik 02.01.2009 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2009 Witam,trochę poczytałem o pompach ciepła powietrze-woda i mogę powiedzieć, że nie da się określić COP dla poszczególnych temperatur bez dodatkowych założeń. Ważne są jeszcze 1. Temperatura wody na wyjściu2. Różnica temperatur na wyjściu i wejściu. Daikin dla Altermy 5,75KW podaje COP=4,56 dla temperatury zewnętrznej +7 st. , temperatury na wyjściu 35 st i różnicy temperatur 5 st. Pytanie do JACEK ZAM:Jaki jest dokładnie zakres modyfikacji Altherm, które aktualnie przeprowadza Daikin w starsztych modelach? Coś słyszałem o zmianie oprogramowania i grzałkach do odszraniania. Jak te modyfikacje wpływają na zużycie energii elektrycznej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 03.01.2009 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2009 no dlatego interesuje mnie COP takiej pompy Przy stanadardowych parametrach czyli 35stC na "wyjściu" i temp zewnętrzne jw. (bo producent zapewnia że pompa pracuje do -20stC.) Tylko Kolega Sprzedawca zamilkł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JACEK ZAM 03.01.2009 10:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2009 Witam!Trochę wolnego czasu musiałem sobie zrobić. COP jest podane tylko dla warunków: Notes Condition 1: cooling Ta 35°C - LWE 18°C ( DT = 5°C ) - heating Ta DB/WB 7°C/6°C - LWC 35°C ( DT = 5°C ) chłodzenie temp. otoczenia 35'C - woda opuszczajaca parownik 18'C (delta 5'C) - grzanie temp. otoczenia 7/6'C - woda opuszczajaca skraplacz 35'C (delta 5'C) Notes Condition 2: cooling Ta 35°C - LWE 7°C ( DT = 5°C ) - heating Ta DB/WB 7°C/6°C - LWC 45°C ( DT = 5°C ) dla pierwszego przypadku COP wynosi 4,56 dla drugiego 3,18 Zawsze tez z tabeli wydajnosci umieszczonych w instrukcji mozna sobie podzielic moc chlodnicza przy danej temp przez pobor mocy elektrycznej. i otrzymamy wtedy cop. - sprawnosc urzadzenia .Jeśli jest ktoś zainteresowany taką instrukcją oraz danymi technicznymi proszę napisac na mojego maila .pozdrawiam Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JACEK ZAM 03.01.2009 17:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2009 WitamW zasadzie coś nowego zawsze wchodzi przy tego typu urządzeniach.W sprawie dokładnych informacji muszę skierowac do działu technicznego w firmie Daikin /tel na stronie http://www.daikin.pl /. Ja mogę poinformować że my montujemy oryginalny przewód grzewczy przy jednostce zewnętrznej ,który działa w momencie włączenia się odszraniania ,a więc pracuje w sciśle określonym dla siebie czasie.Wcześniej trochę było kombinacji z normalnym kablem grzewczym który współpracował z termostatem.pozdrawiam J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 03.01.2009 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2009 Dziekuje za info i czekam na info jak wyglada COP w ujemnych temperaturach otoczenia. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
7tonik 04.01.2009 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2009 Czym się różni orginalny kabel grzewczy od normalnego? Czy montujecie z Althermą zbiornik buforowy? Jakie jest wasze zdanie w tym temacie? Jeszcze bym był zainteresowany, które złącze w Althermie można wykorzystać, aby wykryć załączanie i wyłączanie pompy ciepła. Ponieważ mam wylot wentylacji mechanicznej na Althermę, chcę aby wentylatory od wentylacji załączały się podczas działania pompy (zwiększałoby to wydajność i COP pompy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JACEK ZAM 06.01.2009 16:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 WitamMajac na mysli oryginalny chciałem powiedzieć kabel grzewczy z firmy daikin, który współpracuje z automatyką i włącza się w momencie odszraniania.Oczywiście że wyrzut powietrza z rekuperatora na jed. zewnętrzną poprawi cop.Zbiornik buforowy montujemy altherma przełancza siłownik albo na co lub cwu.POZDR J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
7tonik 07.01.2009 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 Mówiąc o zbiorniku buforowym nie miałem na myśli zbiornika CWU. Nie pełni on roli bufora (chyba, że zawór trójdrożny pozostawimy w pozycji pośredniej). Ja rozumiem bufor jako dodatkowy zbiornik wpięty równolegle z CO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 07.01.2009 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 Dziekuje za info i czekam na info jak wyglada COP w ujemnych temperaturach otoczenia. Pozdrawiam. hmmmm... No i raczej się nie doczekam. Czyżby w zimie taka pompa to tylko taki baaaaardzo drogi piecyk elektryczny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 01.03.2010 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 Gościu uruchamiając tu wątek powiniem mieć wsparcie techniczne ze swojego działu. Ale jeśli to dobrze zrobią to chyba nie ma lepszej reklamy niż produkt poddany dokładnym opisom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
7tonik 01.03.2010 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 hmmmm... No i raczej się nie doczekam. Czyżby w zimie taka pompa to tylko taki baaaaardzo drogi piecyk elektryczny? No okazuje się, że niekoniecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vega1 21.03.2010 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2010 przypominam temat i czekam również na odpowiedź odnośnie wydajności pompy przy ujemnych temperaturach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 23.03.2010 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2010 przypominam temat i czekam również na odpowiedź odnośnie wydajności pompy przy ujemnych temperaturach. Może w tych najgorszych momentach lepiej odpalić zwykły kocioł elektryczny. Czy COP może byc <1 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vega1 23.03.2010 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2010 a ja mam takie pytanie do ludzi którzy obsługują pompy ciepła. Skoro pompa odbiera ciepło z powietrza o temp. -25 C' to jaka jest temperatura czynnika pracującego w pompie? Zakładam że minimum -35 C' czy tak? A może jeszcze mniej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts