Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

rozwalający się dach :(

Recommended Posts

zaczęłam remont domku 110 m2 zwykła kostka 10x10, dom ma ok40 lat . Dach jest płaski a pod nim żużel który zaczął gazować i rozsadzać dach . zastanawiam się czy zostać przy płaskim dachu czy zrobić jakiś spad , jakich materiałów użyć i najważniejsze pytanie ile to będzie kosztować. poddasze nie wchodzi w grę . z góry dzięki za rady i info . iza218wp.pl

jak zrobisz tylko remont istniejącego, to można po cichu. Jak chcesz postawić nowy to musisz zrobić projekt, wystąpic o pozwolenie itd a koszt to praktycznie koszt nowego dachu, czyli ok 30 tys.

zaczęłam remont domku 110 m2 zwykła kostka 10x10, dom ma ok40 lat . Dach jest płaski a pod nim żużel który zaczął gazować i rozsadzać dach . zastanawiam się czy zostać przy płaskim dachu czy zrobić jakiś spad , jakich materiałów użyć i najważniejsze pytanie ile to będzie kosztować. poddasze nie wchodzi w grę . z góry dzięki za rady i info . iza218wp.pl

jeżeli to jest to o czym ja myślę, to należy wywalić cały żużel z dachu (a bedzie tego kilka przyczep) ocieplić strop, i zrobić nowa konstrukcję dachu i go pokryć. mało pracy to nie jest, ale to jedyne wyjście. Trzeba pozwolenie i projekt, o czym pisała poprzedniczka.

hmmmm no to ja za ciebie pogogluję:

http://www.bud-media.com.pl/warstwy/obrazki/numery/28-03-2008/4-2006/2.htm

masz coś takiego,

chyba retrofudzie na remont=odtworzenie stanu pierwotnego raczej nie trzeba zezwolenia :-?

inna sprawa czy ma sens odbudowa stropodachu niewentylowanego,

ale to już inna sprawa...

dzięki za info, mam zamiar zerwać papę wywalić żużel ale chyba nie muszę ruszać stropu,na pietrze nie ma żadnych pęknięć są widoczne tylko pod dachem zwanym gzymsem . proszę o info jakie są najlepsze materiały i jaka kolejność zachować w ich nakładaniu trochę czytałam na ten temat i rozmawiałam z różnymi wykonawcami ale co jeden to lepszy (jeden nawet poradził żeby zburzyć nawet kawałki ścian ,tylko ja nie wiem jaki to ma sens, jak ktoś ma namiary na porządną ekipę to też proszę o info (woj.opolskie)

chyba retrofudzie na remont=odtworzenie stanu pierwotnego raczej nie trzeba zezwolenia :-?

misiu, czy ja pisałem o odtworzeniu jakiegoś stanu, czy wykonaniu dachu? :o

dzięki za info, mam zamiar zerwać papę wywalić żużel ale chyba nie muszę ruszać stropu,na pietrze nie ma żadnych pęknięć są widoczne tylko pod dachem zwanym gzymsem . proszę o info jakie są najlepsze materiały i jaka kolejność zachować w ich nakładaniu trochę czytałam na ten temat i rozmawiałam z różnymi wykonawcami ale co jeden to lepszy (jeden nawet poradził żeby zburzyć nawet kawałki ścian ,tylko ja nie wiem jaki to ma sens, jak ktoś ma namiary na porządną ekipę to też proszę o info (woj.opolskie)

oczywiście, że nie należy ruszać stropu. Pisząc o dociepleniu, miałem na myśli np. styropian położony na strop i dach np. kopertowy.

I nie daj się wpuszczać w jakieś burzenia. wywalić trzeba tylko żużel, którego jest pewnie masa.

misiu, czy ja pisałem o odtworzeniu jakiegoś stanu, czy wykonaniu dachu? :o

miau miau koteczku miau miau

a czy przeczytane zostało to z mojego linku :o

strop - czyli część nośna zostaje no chyba że się sam zawali

odtwarzanie warstw stropodachu niewentylowanego taki jak był

/z innym ociepleniem/ dalej pozostanie stropodachem niewentylowanym

z wszystkimi jego wadami...

IMHO najprostsze byłoby zrobienie dachu krytego blachą o jak najmniejszym spadku /nawet możliwe jak najbardziej bez rozbiórki tego co jest teraz/

+ ułożenie ocieplenia czyli np wełny na starej nawierzchni czy stropie...

ale to jak najbardziej jest zmiana bryły budynku i będzie wymagać całego

procesu biurokratycznego - warunki zabudowy, projekt, pozwolenie, budowa z kierownikiem budowy...

kolega na takim dachu tez ok 40 letnim czyli zrobionnym tymi samymi materiałami zrobil tak

1 wyrzucil stary beton i pape

2 wyrzucil aszke

3 rozlozyl folie i stytropian profilujac spady

4 wykonal wentylacje z rur pcv z bokow dajac kratki nawiewne, a na srodku dacu wuprowadzil pionowo w gore

5 na styropian druga folia i warstwa 6 cm betonu

6 nowa papa

funkcjonuje to 3 sezony

kolega na takim dachu tez ok 40 letnim czyli zrobionnym tymi samymi materiałami zrobil tak

1 wyrzucil stary beton i pape

2 wyrzucil aszke

3 rozlozyl folie i stytropian profilujac spady

4 wykonal wentylacje z rur pcv z bokow dajac kratki nawiewne, a na srodku dacu wuprowadzil pionowo w gore

5 na styropian druga folia i warstwa 6 cm betonu

6 nowa papa

funkcjonuje to 3 sezony

Ad czerwone. Mógłbyś to jaśniej opisać- ciekawi mnie jak to działa...

wariantów może być jeszcze parę. Ale wg mnie najlepszy jest dach nad ocieplonym ponownie stropem

PS. Sama masa tego żużla, to jakby dodatkowa kondygnacja. Szkoda, że to takie pudełko, bo spokojnie by wytrzymało dobudowę piętra.

on sam to robil kupil rury pcv 110 porobil w nich otwory jak w sitku i poukladal co 1.5 m rownolegle przez cala serokosc dachu zakaczajac z przodu i z tylu kratkami wentylacyjnymi umieszczonymi na zewnatrz elewacji,calosc umiescil pod folia i styropianen w ten sposob wilgoc z domu jest przewiewana przez ruch powietrza

Zastanów się nim podejmiesz decyzję.Jak ruszysz taki dom,to stwierdzisz,że wszystko trzeba w nim wymienić.Dlatego nie pchaj się w jakieś kopertówki,bo wydasz kasę.Dom i i tak dalej będzie "stary" ,niefunkcjonalny i za lat 20 go zapewne zburzysz.

Najlepiej weż na budowę budowlańca,konstruktora.Niech popatrzy na strop i się określi.20--30 lat temu dużo dachów płaskich,czyli o nachyleniu 5-10% budowano przy pomocy tzw, plyt korytkowych.Był to dach wentylowany,ocieplany na stropie wełną i pokryty papą.Taki dach jest konstrukcją dość tanią,stabilną,umożliwiającą swobodne wejście i "odśnieżenie".

W 80% jeżeli masz chęci można taki dach wykonać samodzielnie.

Zastanów się nim podejmiesz decyzję.Jak ruszysz taki dom,to stwierdzisz,że wszystko trzeba w nim wymienić.Dlatego nie pchaj się w jakieś kopertówki,bo wydasz kasę.Dom i i tak dalej będzie "stary" ,niefunkcjonalny i za lat 20 go zapewne zburzysz.

Najlepiej weż na budowę budowlańca,konstruktora.Niech popatrzy na strop i się określi.20--30 lat temu dużo dachów płaskich,czyli o nachyleniu 5-10% budowano przy pomocy tzw, plyt korytkowych.Był to dach wentylowany,ocieplany na stropie wełną i pokryty papą.Taki dach jest konstrukcją dość tanią,stabilną,umożliwiającą swobodne wejście i "odśnieżenie".

W 80% jeżeli masz chęci można taki dach wykonać samodzielnie.

Ad czerwone. Owszem ale na blokach :-?