iza2418 28.12.2008 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2008 zaczęłam remont domku 110 m2 zwykła kostka 10x10, dom ma ok40 lat . Dach jest płaski a pod nim żużel który zaczął gazować i rozsadzać dach . zastanawiam się czy zostać przy płaskim dachu czy zrobić jakiś spad , jakich materiałów użyć i najważniejsze pytanie ile to będzie kosztować. poddasze nie wchodzi w grę . z góry dzięki za rady i info . iza218wp.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 28.12.2008 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2008 jak zrobisz tylko remont istniejącego, to można po cichu. Jak chcesz postawić nowy to musisz zrobić projekt, wystąpic o pozwolenie itd a koszt to praktycznie koszt nowego dachu, czyli ok 30 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 29.12.2008 04:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2008 zaczęłam remont domku 110 m2 zwykła kostka 10x10, dom ma ok40 lat . Dach jest płaski a pod nim żużel który zaczął gazować i rozsadzać dach . zastanawiam się czy zostać przy płaskim dachu czy zrobić jakiś spad , jakich materiałów użyć i najważniejsze pytanie ile to będzie kosztować. poddasze nie wchodzi w grę . z góry dzięki za rady i info . iza218wp.pl jeżeli to jest to o czym ja myślę, to należy wywalić cały żużel z dachu (a bedzie tego kilka przyczep) ocieplić strop, i zrobić nowa konstrukcję dachu i go pokryć. mało pracy to nie jest, ale to jedyne wyjście. Trzeba pozwolenie i projekt, o czym pisała poprzedniczka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 29.12.2008 04:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2008 hmmmm no to ja za ciebie pogogluję: http://www.bud-media.com.pl/warstwy/obrazki/numery/28-03-2008/4-2006/2.htm masz coś takiego, chyba retrofudzie na remont=odtworzenie stanu pierwotnego raczej nie trzeba zezwolenia inna sprawa czy ma sens odbudowa stropodachu niewentylowanego, ale to już inna sprawa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iza2418 29.12.2008 11:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2008 dzięki za info, mam zamiar zerwać papę wywalić żużel ale chyba nie muszę ruszać stropu,na pietrze nie ma żadnych pęknięć są widoczne tylko pod dachem zwanym gzymsem . proszę o info jakie są najlepsze materiały i jaka kolejność zachować w ich nakładaniu trochę czytałam na ten temat i rozmawiałam z różnymi wykonawcami ale co jeden to lepszy (jeden nawet poradził żeby zburzyć nawet kawałki ścian ,tylko ja nie wiem jaki to ma sens, jak ktoś ma namiary na porządną ekipę to też proszę o info (woj.opolskie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 29.12.2008 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2008 chyba retrofudzie na remont=odtworzenie stanu pierwotnego raczej nie trzeba zezwolenia inna sprawa czy ma sens odbudowa stropodachu niewentylowanego, ale to już inna sprawa... misiu, czy ja pisałem o odtworzeniu jakiegoś stanu, czy wykonaniu dachu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 29.12.2008 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2008 dzięki za info, mam zamiar zerwać papę wywalić żużel ale chyba nie muszę ruszać stropu,na pietrze nie ma żadnych pęknięć są widoczne tylko pod dachem zwanym gzymsem . proszę o info jakie są najlepsze materiały i jaka kolejność zachować w ich nakładaniu trochę czytałam na ten temat i rozmawiałam z różnymi wykonawcami ale co jeden to lepszy (jeden nawet poradził żeby zburzyć nawet kawałki ścian ,tylko ja nie wiem jaki to ma sens, jak ktoś ma namiary na porządną ekipę to też proszę o info (woj.opolskie) oczywiście, że nie należy ruszać stropu. Pisząc o dociepleniu, miałem na myśli np. styropian położony na strop i dach np. kopertowy. I nie daj się wpuszczać w jakieś burzenia. wywalić trzeba tylko żużel, którego jest pewnie masa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 29.12.2008 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2008 chyba retrofudzie na remont=odtworzenie stanu pierwotnego raczej nie trzeba zezwolenia inna sprawa czy ma sens odbudowa stropodachu niewentylowanego, ale to już inna sprawa... misiu, czy ja pisałem o odtworzeniu jakiegoś stanu, czy wykonaniu dachu? miau miau koteczku miau miau Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 29.12.2008 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2008 dzięki za info, mam zamiar zerwać papę wywalić żużel ale chyba nie muszę ruszać stropu,na pietrze nie ma żadnych pęknięć są widoczne tylko pod dachem zwanym gzymsem . proszę o info jakie są najlepsze materiały i jaka kolejność zachować w ich nakładaniu trochę czytałam na ten temat i rozmawiałam z różnymi wykonawcami ale co jeden to lepszy (jeden nawet poradził żeby zburzyć nawet kawałki ścian ,tylko ja nie wiem jaki to ma sens, jak ktoś ma namiary na porządną ekipę to też proszę o info (woj.opolskie) a czy przeczytane zostało to z mojego linku strop - czyli część nośna zostaje no chyba że się sam zawali odtwarzanie warstw stropodachu niewentylowanego taki jak był /z innym ociepleniem/ dalej pozostanie stropodachem niewentylowanym z wszystkimi jego wadami... IMHO najprostsze byłoby zrobienie dachu krytego blachą o jak najmniejszym spadku /nawet możliwe jak najbardziej bez rozbiórki tego co jest teraz/ + ułożenie ocieplenia czyli np wełny na starej nawierzchni czy stropie... ale to jak najbardziej jest zmiana bryły budynku i będzie wymagać całego procesu biurokratycznego - warunki zabudowy, projekt, pozwolenie, budowa z kierownikiem budowy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monter2 29.12.2008 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2008 kolega na takim dachu tez ok 40 letnim czyli zrobionnym tymi samymi materiałami zrobil tak1 wyrzucil stary beton i pape2 wyrzucil aszke3 rozlozyl folie i stytropian profilujac spady4 wykonal wentylacje z rur pcv z bokow dajac kratki nawiewne, a na srodku dacu wuprowadzil pionowo w gore5 na styropian druga folia i warstwa 6 cm betonu 6 nowa papa funkcjonuje to 3 sezony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 29.12.2008 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2008 kolega na takim dachu tez ok 40 letnim czyli zrobionnym tymi samymi materiałami zrobil tak 1 wyrzucil stary beton i pape 2 wyrzucil aszke 3 rozlozyl folie i stytropian profilujac spady 4 wykonal wentylacje z rur pcv z bokow dajac kratki nawiewne, a na srodku dacu wuprowadzil pionowo w gore 5 na styropian druga folia i warstwa 6 cm betonu 6 nowa papa funkcjonuje to 3 sezony Ad czerwone. Mógłbyś to jaśniej opisać- ciekawi mnie jak to działa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 29.12.2008 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2008 wariantów może być jeszcze parę. Ale wg mnie najlepszy jest dach nad ocieplonym ponownie stropemPS. Sama masa tego żużla, to jakby dodatkowa kondygnacja. Szkoda, że to takie pudełko, bo spokojnie by wytrzymało dobudowę piętra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monter2 30.12.2008 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2008 widzialem jak ulozone bylo kilka rzedow rur ze zrobionymi otworami przez cala szer dachu zakonczonymi kratkami nawiewowymi z 2 stron a calosc ulozona pod folią i styropianem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iza2418 31.12.2008 04:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2008 czy możesz coś więcej napisać o tych rurach, jaka powinna być zachowana odległość ? i czy ktoś ma namiary na jakąś dobrą ekipe, która takie rzeczy wykonuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monter2 31.12.2008 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2008 on sam to robil kupil rury pcv 110 porobil w nich otwory jak w sitku i poukladal co 1.5 m rownolegle przez cala serokosc dachu zakaczajac z przodu i z tylu kratkami wentylacyjnymi umieszczonymi na zewnatrz elewacji,calosc umiescil pod folia i styropianen w ten sposob wilgoc z domu jest przewiewana przez ruch powietrza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaendrju 31.12.2008 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2008 Zastanów się nim podejmiesz decyzję.Jak ruszysz taki dom,to stwierdzisz,że wszystko trzeba w nim wymienić.Dlatego nie pchaj się w jakieś kopertówki,bo wydasz kasę.Dom i i tak dalej będzie "stary" ,niefunkcjonalny i za lat 20 go zapewne zburzysz.Najlepiej weż na budowę budowlańca,konstruktora.Niech popatrzy na strop i się określi.20--30 lat temu dużo dachów płaskich,czyli o nachyleniu 5-10% budowano przy pomocy tzw, plyt korytkowych.Był to dach wentylowany,ocieplany na stropie wełną i pokryty papą.Taki dach jest konstrukcją dość tanią,stabilną,umożliwiającą swobodne wejście i "odśnieżenie".W 80% jeżeli masz chęci można taki dach wykonać samodzielnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 31.12.2008 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2008 Zastanów się nim podejmiesz decyzję.Jak ruszysz taki dom,to stwierdzisz,że wszystko trzeba w nim wymienić.Dlatego nie pchaj się w jakieś kopertówki,bo wydasz kasę.Dom i i tak dalej będzie "stary" ,niefunkcjonalny i za lat 20 go zapewne zburzysz. Najlepiej weż na budowę budowlańca,konstruktora.Niech popatrzy na strop i się określi.20--30 lat temu dużo dachów płaskich,czyli o nachyleniu 5-10% budowano przy pomocy tzw, plyt korytkowych.Był to dach wentylowany,ocieplany na stropie wełną i pokryty papą.Taki dach jest konstrukcją dość tanią,stabilną,umożliwiającą swobodne wejście i "odśnieżenie". W 80% jeżeli masz chęci można taki dach wykonać samodzielnie. Ad czerwone. Owszem ale na blokach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts