Gość Bimba 23.10.2003 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2003 A mianowicie , chodzi mi o połączenie ( zgrzew profili w ościeżnicy PCV).W moich oknach ( ościeżnicy) po przystawieniu miary kątowej w narożniku nie ma kąta prostego ,a odchł od pionu lub poziomu wacha śię w granicach 2-4 mm.Dla wyjąsnienia dodam ,że po jakimś casie po zamontowaniu okien zaczął się problem z ich użytkowaniem tj. po otwarciu okna okazalo się ,że nie mozna go zamknąć. Po dokładnych oględzinach okazalo się ,iż ościeżnica jest powypatrzana w pałąk na każdym ramieniu. ponieważ fundnełam sobie drogie okna z frezem ozdobnym między oscieznicą o profilem okna, wypaczenie to (nie wspominając o funkcjonalnosci) było bardzo widoczne ( frez był nie równej szerokości). Reklamowałam okna. po naprawach okazało się iż połączenia narozników ościeznicy mają odchylenia. Producent twierdzi ze jest to spowodowane zgrzewaniem profili , a frez nigdy nie będzie równy ponieważ okno jest regulowane.Przyglądałam się różnym oknom PCV, ale żadne narozniki nie są tak krzywe jak moje . Moim zdaniem producent wciska mi kit, a te wady są spowodowane pierwotnym wygięciem profila oscieżnicy w łuk.Bardzo was proszę o opinie i poradę jak mogę walczyć o dobre okna w takiej sytuacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 23.10.2003 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2003 Frankai jest tutaj wyrocznia ... Postaraj sie z nim porozmawiac o swoich klopotach. Wg mnie takie problemy sa niedopuszczalne. To niechlujstwo producenta okien albo twoje okna nie sa z markowych profili. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 23.10.2003 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2003 Powiedz mi jeszcze jak się z nim skontaktować , bo jestem tu nowa. i dzię ki za odzew Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 23.10.2003 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2003 Okna są z profili THyssen ( sorry nie wiem czy tak się pisze) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 23.10.2003 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2003 marka solidna ... ale profil moze pochodzic np sprzed kilku lat.Frankai'a poszukaj przez opcje "szukaj" i skorzystaj z malej ikonki umieszczonej w dole kazdego jego postu lub kliknij tutajhttp://www.murator.com.pl/forum/privmsg.php?mode=post&u=464 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 23.10.2003 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2003 Frankai jest tutaj wyrocznia Oj chyba jednak nie jest Raczej bym szukał rady u Pchełka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość m.c. 23.10.2003 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2003 A mianowicie , chodzi mi o połączenie ( zgrzew profili w ościeżnicy PCV). W moich oknach ( ościeżnicy) po przystawieniu miary kątowej w narożniku nie ma kąta prostego ,a odchł od pionu lub poziomu wacha śię w granicach 2-4 mm. Dla wyjąsnienia dodam ,że po jakimś casie po zamontowaniu okien zaczął się problem z ich użytkowaniem tj. po otwarciu okna okazalo się ,że nie mozna go zamknąć. Po dokładnych oględzinach okazalo się ,iż ościeżnica jest powypatrzana w pałąk na każdym ramieniu. ponieważ fundnełam sobie drogie okna z frezem ozdobnym między oscieznicą o profilem okna, wypaczenie to (nie wspominając o funkcjonalnosci) było bardzo widoczne ( frez był nie równej szerokości). Reklamowałam okna. po naprawach okazało się iż połączenia narozników ościeznicy mają odchylenia. Producent twierdzi ze jest to spowodowane zgrzewaniem profili , a frez nigdy nie będzie równy ponieważ okno jest regulowane. Przyglądałam się różnym oknom PCV, ale żadne narozniki nie są tak krzywe jak moje . Moim zdaniem producent wciska mi kit, a te wady są spowodowane pierwotnym wygięciem profila oscieżnicy w łuk. Bardzo was proszę o opinie i poradę jak mogę walczyć o dobre okna w takiej sytuacji. powodow moze byc kilka 1 fatalny montaz 2 za malo kotw montazowych 3 za duza ilosc pianki montazowej 4 brak wzmocnien stalowych w profilach ( spotkalem sie juz z taka fucha ) sprawdz poziomica poziom i pion roznice 2 do 4 mm sa niedopuszczalne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 24.10.2003 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2003 To ja pchelek. Twoje problemy są dość rzadkie.Osoba powyżej ma rację.Może to być spowodowane nierównym cięciem i nierównym zgrzewaniem profili w ramę. Jest to rzadkie zjawisko - ale ostatnio mam dwa takie zgłoszenia.Jak naroże nie ma kąta 90 stopni to jest to właśnie to.Dodatkowo może tak być, że rama jest osadzona na sztywno i nie ma gdzie się "rozpychać". Rozszerzalność liniowa PVC jest dość duża. Jak rama nie ma luzów na boki [np. w styku zamiast pianki jest tynk] to jest to druga przyczyna.Trzecia przyczyna to może być brak usztywnień w ramach - sam profil PVC łatwo się wygina.Przyczyna czwarta to brak mocowania w środku szerokości [wysokości] ram. Trzymają narożne kotwy a w środku robią się łuki.Przyczyna piąta to może być nieodpowiednia jakość profili - mają ścianki grubości poniżej 2,7 mm, lub nawet poniżej 2,5 mm [co już jest w ogóle niedopuszczalne.Czy te okna są kolorowe.Skąd pochodzisz. Wydaje mi się że bez szczegółowej ekspertyzy się nie obejdzie. Z tym, że ja takich ekspertyz prywatnie nie robię - są to trudne sprawy i często kończą się w sądach. Może Ci taką ekspertyzę zrobić Insttytut Techniki Budowlanej. Ja ze swojej strony mogę Ci doradzić, prywatnie i bez kosztów. Jak jesteś z Warszawy lub okolic to mogę to też obejrzeć.Opisz te okna. A jak masz możliwość to zrób zdjęcia cyfrwką.NA KONIEC DODAM ŻE TEN PRODUCENT PIEPRZY - jest to jego wina i wina montażu [prawdopodobnie]. Okna są raczej do wymiany - bo to się będzie pogłębiać. Niestety. Przykre.Jaki to producent - zażądaj certyfikatu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts