Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Poddasze w drewnie - czy można...??

Recommended Posts

Zdjęcia, zdjęcia, zdjęcia :oops:

Ps. Nie mam łuków i też będę chciał sam spróbować samodzielnej zabudowy :)

W dzienniku są. A link do dziennika w stopce :) .

My nie kombinowaliśmy z wełną sami. Panowie od ocieplania poddasza przygotowali nam wszystko tak jak do kładzenia płyt g-k. Pomiędzy krokwie dali wełnę, później stelaż metalowy i "w stelażu" jeszcze jedna warstwa wełny, na to folia paroizolacyjna. Stelaż odpowiednio wypoziomowali (bo krokwie nie trzymały idealnej płaszczyzny). Tylko zamiast przykręcać do stelażu płytę g-k, przykręciliśmy do niej jeszcze jeden (tym razem drewniany stelaż). I na tym drewnianym montowliśmy deski boazeryjne (na pióro-wpust za pomocą specjalnych uchwytów). Połączenia, np. dwóch skosów, albo skosu ze ścianą) zamaskowaliśmy listwami drewnianymi.

• Odpowiedzi 55
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zdjęcia, zdjęcia, zdjęcia :oops:

Ps. Nie mam łuków i też będę chciał sam spróbować samodzielnej zabudowy :)

W dzienniku są. A link do dziennika w stopce :) .

Widziałem, widziałem, bardzo ładnie, nawet sobie zapisałem :oops:

Jesli mozna i masz to prosze o zdjęcia stelaża :)

My nie kombinowaliśmy z wełną sami. Panowie od ocieplania poddasza przygotowali nam wszystko tak jak do kładzenia płyt g-k. Pomiędzy krokwie dali wełnę, później stelaż metalowy i "w stelażu" jeszcze jedna warstwa wełny, na to folia paroizolacyjna. Stelaż odpowiednio wypoziomowali (bo krokwie nie trzymały idealnej płaszczyzny). Tylko zamiast przykręcać do stelażu płytę g-k, przykręciliśmy do niej jeszcze jeden (tym razem drewniany stelaż). I na tym drewnianym montowliśmy deski boazeryjne (na pióro-wpust za pomocą specjalnych uchwytów). Połączenia, np. dwóch skosów, albo skosu ze ścianą) zamaskowaliśmy listwami drewnianymi.

Ja jeszcze nie wiem, kto bedzie to wykonywał.

Może pytanie trywialne, ale czy mocowaliście boazerię do stelaza (jesli metalowy, to chyba wkretami)?

Ładnie zamaskowane i nie widziałem.

Czy ta boazeria to drewno? Czym malowaliscie?

Dzieki za odp

Sorki, że męczę, ale trudno znaleźckogoś, kto robił zabudowe inna niz kartongipsem.

Cicho, ciemno, spokojnie, tylko czasem gdzieś "coś" ewidentnie stąpnie czy zrobi kilka kroków...

Wyobraźnia wtedy galopuje.... :lol: :lol: :lol:

O tym piszę...

Adamie nie oglądaj już tych filmów :D :wink: .

Jesli mozna i masz to prosze o zdjęcia stelaża

Zdjęć stelaża niestety nie ma :( . Ale to były po prostu kantówki sosnowe 2x3 cm przymocowane wkrętami do metalowego stelaża od g-k. Stelaż metalowy był poprzecznie do krokwi, a kantówki drewniane pod kątem prostym do niego (czyli równolegle do krokwi). Odstępy pomiędzy kantówkami to ok. 50 cm. Na to boazeria prostopadle do krokwi (oraz drewnianych kantowek).

czy mocowaliście boazerię do stelaza (jesli metalowy, to chyba wkretami)?

Stelaż był drewniany (patrz wyżej). Boazerię mocowaliśmy specjalnymi "żabkami", które wciskało się we wpust i przywiercało do kantówek. Następnie taką "żabkę" zakrywało pióro następnej deski boazeryjnej. Deski były ukłdane od góry do dołu (lub od sufitu do podłogi :wink: ). Takie "żabki" można kupić w Castoramie.

Czy ta boazeria to drewno? Czym malowaliscie?

Tak, to drewno świerkowe. Malowane białym lakierem akrylowym (4-krotnie) Daxol.

Może coś takiego http://www.marcopol.pl/index.php?parent_id=2&menu_id=1&productgroup_id=10&product_id=111

Mogą być różnych producentów, trzeba tylko pamiętać że, odcinek bez gwintu musi być dłuższy od grubości kantówki. :roll:

Wydaje mi się, że nie o takim rozwiązaniu FlashBack pisał...

• 1 year później...
Witam

Dom w sporej części z drewna - "gada"...

W kilku mieszkałem.

Nawet to polubiłem...

Fajne efekty głęboką nocą... Zwłaszcza jak się pogoda ostro zmienia...

Potwierdzi ktoś?

Zaprzeczy?

:lol:

Adam M.

skoro to ktoś dźwignął to potwierdzam

szczególnie ostatnio, nad ranem, jak te siarczyste mrozy były

jak pierdolło.....

a że kupa śniegu była na dachu, to pomysleliśmy, że konstrukcja się wali, he he

a tak to takie stuki "rozprężania" przy nagrzewaniu słońcem, nie za częst, ale dosyć słyszalne

A jak to wychodzi kosztowo?

Mi generalnie spaprali fachoffcy sypialnię jeśli chodzi o k-g, wysokie skosy polepili z małych kawałków płyt, dali za rzadko stelaż no i oczywiście to pęka na łączeniach. Teraz poratowaliśmy sprawę tapetą z włókna szklanego i całkiem fajnie to wyszło, ale za 2-3 lata przypuszczalnie i tak to zwalimy i zrobimy od nowa.

Może generalnie wywalę wszystie kartony z gipsem na poddaszu jak to nie zabija finansowo ;) Też mi się bardzo podoba drewno - mniammm. Zwłaszcza takie szersze jasne deski, żeby się nie kojarzyło ze smętną boazerią.

Piękne te Wasze wnętrzna :D

Tak to jest jak ktoś ma ciągłą potrzebę zmian i ciągle tą swoją chałupę chce przerabiać i dopieszczać :oops:

Ja narazie szukam inspiracji, gdyz za rok planujemy sufit w drewnie zrobic. Cala gore domu oprocz lazienki. Jak wyjdzie cenowo? Jeszcze nie wiem ale napewno napisze. Mamy spotkanie ze stolarzem w kwietniu. U mnie troche sprawa ulatwiona bo mamy wlasny kawalek lasu z ktorego bedziemy wycinac sosny.

Osobiscie bardziej wole szerokie deski niz waskie. Chyba zeby dac na przemian- jedna waska, jedna szeroka. Albo dwie szerokie, jedna waska.

• 2 weeks później...

Witam.

Doradźcie coś dobrzy ludzie.

Jestem na etapie wykańczania poddasza. Chcę położyć boazerię. To pewne.

Mam położoną wełnę między krokwiami na skosach od murłaty do samego szczytu.

Planuję 30 cm ocieplenia 15 już jest. Na stropie będzie między i nad jętkami więc stelaż chcę przykręcić jak najwyżej najlepiej do samych jętek. Natomiast na skosach muszę opuścić stelaż 15cm od krokwi. moje pytanie z czego najlepiej zrobić stelaż pod boazerię?? Drewniany czy metalowy?? W związku z dużą odległością na skosach od krokwi czy potrzebny jest stelaż krzyżowy??

Pytam bo błądzę:

1. między jętkami a stelażem na stropie trzeba zostawić trochę miejsca czy można kręcić łaty tak aby się stykały z jętką? Może przybić bezpośrednio?

2. na skosach wystarczy pojedynczy stelaż, czy może lepiej krzyżowy albo dać wzmocnienia poprzeczne chociaż pomiędzy łatami żeby wzmocnić konstrukcje? wtedy wszystkie łaty będą sztywno połączone i stelaż będzie na skosie jedną całością. to chyba lepiej? odległość od krokwi 15cm na drugą warstwe wełny.

3. czy połączyć np paskiem blachy łaty ostatnią na stropie z pierwszą na skosie?

4. kwestia połączenia ze ścianką kolankową. ponieważ murłata jest przesunięta 15cm od lica ściany wewnętrznej a skos kończy się powyżej końca ścianki, muszę ściankę kolankową przedłużyć do skosa też boazerią przybitą do stelaża. czy dać łatę w poziomie i kręcić ją też na uchwytach es do murłaty czy jakoś inaczej? czy może podbić jakimś klockiem do murłaty i do tego łatę i boazerię wtedy wyjdzie na sztywno ale chyba do murłaty może już być na sztywno zresztą będą to deseczki jakieś 20cm wysokie.

Właściwie to wieszaki es czy bić łaty bezpośrednio do krokwi i jętek.

pomocy ludzie którzy to już zrobiliście.

Z góry dzięki za wszelkie informacje.

Pozdro

kg