Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

izolacja pozioma chudziaka

Recommended Posts

P/333/1100

PAPA ASFALTOWA PODKŁADOWA NA TEKTURZE P/333/1200

Papa asfaltowa podkładowa P/333/1200 jest przeznaczona do wykonywania podstawowych izolacji przeciwwilgociowych i wodoszczelnych, a w szczególności jako podkładowa warstwa wielowarstwowych pokryć dachowych wykonanych na:

dachach i stropach żelbetowych oraz na podłożach w postaci gładzi cementowej ułożonej na warstwie ocieplającej,

prefabrykowanych elementach przykryć żelbetonowych oraz betonów lekkich, deskowaniu.

Jak widać można - ja dawałem P/400/1200 - bo akurat taka mi się trafiła w promocji :D

Generalnie kleiłem na lepik wg starej dobrej zasady mówiącej, że to lepik jest izolacją a papa zbrojeniem (osłoną) tej izolacji. Generalnie to wszystko pokryłem jeszcze warstwą dociskową w postaci 40mm betonu

W każdym razie Ja tak zrobiłem, ale papę miałem prawie za przysłowiową flaszkę – koszt lepiku to już osobna para kaloszy – koszmar. Ponadto musisz te warstwy odizolować od styropianu – gdzieś już poruszałem ten temat i wyszło ogólnie, że papa nie jest cacy. Lepiej w tym miejscu zastosować folię – taniej i mniej kombinacji. Chyba, że masz już tą papę to zrób tak jak ja – rozwiń na całej powierzchni podłogi i ścian a następnie dociśnij minimalną warstwą betonu – odizolowujesz papę od styropianu oraz zyskujesz nieprzerwaną i nieniszczoną podczas kolejnych etapów budowy izolację przeciwwilgociową

(to jedna z wielu możliwości)

Pozdrawiam