Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Warczące grzejniki z termostatami.

as24

Recommended Posts

Instalacja na kotle kondensacie Viessmann. Podłogówka na parterze wspomagana kilkoma grzejnikami, na pietrze grzejniki i podłogówka w łazience.

Podłogówka na 1 rozdzielaczu z mieszaczem, grzejniki na instalacji z miedzi.

Po ustawieniu termostatów w pozycję 2-3 co kilka godzin zaczynają warczeć coraz to różne grzejnki. Dopiero po otwarciu termostatu na 6 przestają warczeć. Wówczas przykręcam na 3 i znów jest chwila spokoju.

Cisnienie na kotle rzędu 1,3-1,4.

Czy ktoś się pokusi o diagnozę?

Podedukuję na niewidziane... :lol:

"0" to zamknięte a 5 lub 6 to otwarte.

Wynika z tego, że 2 czy 3 to przymknięte.

To znaczy co?

To znaczy - zwężka. Często o ostrych przejściach średnicy.

To znaczy - potężne przyspieszenie strugi w tym miejscu.

Podejrzewam, że w zwężkach ciecz zaczyna kawitować.

Po prostu- zmniejszyłbym "bieg" pompy, bo wygląda na to, że wymusza "zbyt wiele" (ustawiasz na 2 lub 3 - czyli ograniczasz).

Masz tam jaką regulację wydajności tej pompy?

Adam M.

No kurcze...ja mam podobnie na poddaszu :roll: ... do powiedzmy 3 jest spokój, od 3 do 4-5 grzejniki wydają dziwne nieartykułowane dźwięki :wink: jak dam na max to jest spokój :roll: .

Oprócz tego mam problem z zpowietrzaniem ostatniego grzejnika na poddaszu - jest na końcu i do tego największy .... codziennie trza go odpowietrzać.... inne na poddaszu też, ale rzadziej .

Zastanawiam się nad zakupem automatycznego odpowietrzacza ...ale to bedzie redukcja skutków ...a ja chciałabym przyczynę znaleźć :roll: . Dziś sprawdzę, czy to przypadkiem nie wodór , bo część instalacji (przeważnie przy piecu ekogroszkowcu) mam w miedzi . Jeśli wodór to sprawa jasna ....jeśli nie to jest kilka opcji .

Zastanawiam się , czy to jest możliwe że po półrocznym ciągłym grzaniu w instalacji może znajdować się jeszcze powietrze :roll: .

Sorki , że tak na bezczelnego sie wryłam ale nie chcę zakładać kolejnego wątku :wink: .

Wbrew pozorom, skuteczne odpowietrzenie takiej instalacji łatwe nie jest, bo... odpowietrzniki często nie odpowietrzają....

Czasem trzeba gdzieś wcisnąć jakiś separator powietrza w obwód, żeby się go z układu pozbyć.

Na 100 zbudowanych instalacji w 98 tego problemu nie ma.

Czasem jednak tak się porobi, że długo się walczy z jakim "świerszczem".

Pompa jest takim miejscem, gdzie może zachodzić zjawisko kawitacji. Potem w obwód płynie sobie piana. Taka mieszanina parowo-wodna.

Produkujemy ją w pompie a słyszymy na zwężkach. Często kilka metrów dalej.

Rozbieramy na strzępy zupełnie dobry kaloryfer, dokonujemy z nim jakichś cudów a on i tak "swoje" gada.

Adam M.

mam podobny problem i podobny uklad

podlogowka wspomagana aluminowymi grzejnikami

roznica jest taka ze jak mam otwarty podgrzewacz wody, wteyd trzaskow nie ma

a jezeli go zakrece powiedzmy na noc, to pojawia sie warczenie w grzejnikach z teromstatami ustawionymi na 3-4.

pompka CO jest ustawiona najwolniej jak sie da, 1 - bieg,

prawdopodobna przyczyna to zbyt mala ilosc wody do przepchania..

mam w sumie tylko 5 grzejnikow, jakies 60 zeberek do ogrzania a jezeli w gre wchodz juz cieple pomieszczenie to terostaty moga zmniejszyc ich liczbe do 20.... + podlogówka, ale ona posiada uklad mieszajacy to pobor cieplej wody jest niewielki,,,

nie mam pomyslu jak zaradzic....