Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka ościeznica stała czy regulowana

Recommended Posts

Witam

Mam takie pytanie,wczesniej sie nad tym nie zastanawialem i zakladalem ze kupie regulowana,ale czy w moim przypadku taka oscieznica moze zostac zamontowana.Chodzi o sytuacje jak na rysunku.

http://img131.imageshack.us/img131/6075/beztytuudw7.th.jpg

pozdrawiam i z gory dzieki za wszystkie podpowiedzi

Mam to samo i w sumie już powinnam myśleć nad tym (martwić się?) a do tego jest to wejście do kotłowni. Znalazłam na Allegro kompletne drzwi z ościeżnicą i framugą, stalowe, może to będzie jakieś wyjście z sytuacji.

W Twoim przypadku jeśli jest to wejście do pokoju, wiatrołapu itp. ja bym się pokusiła o drzwi przesuwne lub składane harmonijkowe, w zależności od tego do czego służą - bardziej reprezentacyjne z szybkami, drewniane itp.

Moim zdaniem to wszystko zalezy od tego, jakiego producenta wybierzesz i czy chcesz w domu mieć całość drzwi tego producenta czy nie. Wtedy wybór zależy od tego jakie otwory pod drzwi masz wykonanie i jakie grubości murów. Z tymi danymi powinieneś sie przejść do kilku kandydatów na wykonawców. Będziesz miał porównanie cen i sposobów wykonania.

Ja u siebie, w sytuacji podobnej jak na rysunku, mam ościeżnice regulowaną (jak w całym domu).

u mnie też kilka otworów drzwiowych jak na w/w rysunku ... wszędzie montowałam ościeżnice stałe ... ościeżnice bodajże Arco z zaokrąglanymi profilami z classena ...ale powiem, ze było sporo kombinowania z tym cholerstwem :roll:

Drzwi są Lutostański. Widac je na niektórych zdjęciach jak klikniesz na link do mojego projektu poniżej tego postu (wszystkie drzwi wewnętrzne z wyjątkiem tych do kotłowni, garażu i spiżarni). Niestety nie mam gotowych zdjęć tych konkretnych drzwi, sa tam właśnie jakieś ćwiećwałki. Wydaje mi się, że każdy przyzwoity producent ma sposób wykończenia w takich miejscach.

• 2 years później...

Mam podobną sytuację, więc odświeżam wątek.

Mój majster, który wraz ze swoją ekipą, właśnie pracuje nam w domu nad szpachelką i gładzią, mówi, że powinniśmy ościeżnice zamontować właśnie teraz żeby mógł ją ładnie obrobić, dociągając gładź pod samą ościeżnicę. Jak to wyglądało u Was? Kiedy montowaliście ościeżnice? Na tym samym etapie, na którym ja jestem teraz? Czy też może wykończyliście gładzią tą ścianę, która jest wyżej na rysunku do samego końca i montaż ościeżnicy zrobiliście później, już po pomalowaniu ścian i zrobieniu podłóg? Jednym słowem jak u Was ta procedura wyglądała?

Z góry dziękuję za odpowiedź, bo głowię się dziś cały dzień nad tym problemem!