Krychlis 29.12.2008 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2008 witam Wszystkich, mam pytanie odnośnie impregnacji desek do pełnego deskowania pokrycia dachowego. Czy mogę impregnować te deski już po ich przymocowaniu do krokwi (z zewnątrz i wewnątrz dwa razy), czy też muszę impregnować deskę po desce przed ich przymocowaniem do krokwi.czy takie deskowanie zaimpregnowane powinno być jak najszybciej pokryte membraną (zdecydowałem się na membranę, a nie na papę), czy też może być jakiś czas (1-2 tygodnie) narażone na działanie czynników atmosferycznych, np. deszcz, itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piterazim 29.12.2008 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2008 a w tartaku ci nie zaimpregnują? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krychlis 29.12.2008 14:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2008 wolę to zrobić sam - wyjdzie taniej i dokładniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pkm 29.12.2008 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2008 Ja impregnowałem sam, no w zasadzie z pomocnikiem . W przyszłym salonie wykopałem rowek 25X30cm długi na 7m , boki wyłożyłem zbitymi deskami, środek wyłożyłem folią budowlana 0,3mm . Zaimpregnowałem w ten sposób całe drewno na więźbe: konstrukcja +deski. Stosowałem impregnat Fobos M4, jest to środek owado- grzybobojczy oraz ogniochronny.Przy zamaczaniu sprawdza się patent z paskami klinowymi (takimi jak np. do pił tarczowych ) składa się po kilka desek obejmuje paskami i moczy, dzięki paskom nie trzeba grzebać się w impregnacie. Impregnat dobrze sie rozpuszcza w ciepłej wodzie. Życzę powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts