Anjazzielonego 29.12.2008 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2008 Witam, Mam pytanie, czy można sobie w jakimś programie zrobić wizualizację projektu po zmianach, jakie planuję?Chodzi mi o wygląd zewnętrzny domu. Zmiany nie są skomplikowane:- zmiana kształtu i wielkości okien (zamiast łukowatych proste, szprosowe)- doprojektowanie małego (płytkiego) wykusza w kuchni, od frontu. Nie mogę się zdecydować na 100% na te zmiany tak w ciemno, chciałabym się przekonać, jak to może wyglądać na wizualizacji.Będę naprawdę wdzięczna za pomoc… Anka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 29.12.2008 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2008 wszystko jest możliwe... najprościej i najszybciej to chyba w jakimś programie graficznym zmienić sobie obrazki... choć z wykuszem może być już trudniej... a jeśli chcesz całą geometrię sobie nową zrobić, nałożyć materiały, zadać oświetlenie to życzę powodzenia... profesjonalne programy tego typu (np 3dsMax, Maya, Cinema 4d) nie są do nauczenia w 2 dni i kosztują krocie... Z prostych i darmowych - Google SketchUp . Ewentualnie plus już drogi renderer np Vray (do wykonania fotorealistycznych ujęć) - ale to Ci chyba niepotrzebne. no i zostaje jeszcze zlecenie studentom pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smerfciamajda 28.02.2009 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2009 Anjazzielonego - jak twoja wizualizacja w SketchUp? Jestem ciekaw efektu rysowniczego. Ja po dwóch wieczorach miałem narysowany dom z działką, mebelkami (szkice) i już wiedziałem co było zaplanowane dobrze, a co źle. Podeślij jakieś screeny do wglądu Dla zainteresowanych - SkechUp umożliwia wprowadzenie się do wirtualnego domu, przejrzenie co gdzie powinno stać i czy się zmieści, że nie wspomnę o szybkim zaprojektowaniu np. kominka czy innych "drobnych" elementów. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mcmagda 28.02.2009 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2009 Ale jazda z tym programem - jak na mnie to by było na tyle w kwestii weekendu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smerfciamajda 28.02.2009 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2009 mcmagda jak mogę być pomocny radą to: rysuj od razu na warstwach - ściany na osobnej, dach na osobnej, meble na osobnej itp - pozwoli Ci to na łatwe zobrazowanie np. samego piętra bez dachu, lub np kilka warstw = kilka pomysłów na kominek Wyodrębniaj co się da jako osobne obiekty lub chociaż grupy - łatwiejsze w przemieszczaniu, edycji, kolorowaniu - jeśli np poskleja się podłoga ze ścianami i dachem (brak obiektów) to potem jest trudno to edytować. I najważniejsze na początek polecam dokumentację na Youtube - naucz się używać narzędzi, baaardzo ułatwiają wręcz uprzyjemniają zabawę. Czekam na efekty Pozdrawiam P.S. w menu preferencji animacji możesz ustawić miejsce położenia działki na globie wg. długości i szerokości geograficznej oraz odchylenie obiektu (działki) od osi N-S - potem tylko włączasz cienie i możesz zobaczyć jak masz zacienioną działkę w przekroju dobowym i rocznym - mnie pomogło w umeblowaniu salonu - wiem, że nie będzie mi słońce po ekranie świecić choć domu jeszcze nie ma . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość DAWID+T 28.02.2009 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2009 a jakies efekty juz mozna zobaczyc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mcmagda 28.02.2009 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2009 Gosh - zanim dodję do efektu warst to pewnie już jesień będzie. Ale jestem bardzo zadowolna, że program odkryłam. Mogę ilustracyjnie wlepić moje dzisiejsze dywagacje - dach jedno czy dwuspadowy? http://images6.fotosik.pl/416/53b49422594f8ec3.png\ http://images6.fotosik.pl/416/eb080ee9260ab990.png http://images6.fotosik.pl/416/2e2c9ab890c8d790.png http://images6.fotosik.pl/416/4a38fa3126f1f4b4.png Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mcmagda 28.02.2009 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2009 No i czemu tym razem mi się takie szerowkie wkleiły, że się wątek rozpada? No kto wie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość DAWID+T 28.02.2009 23:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2009 szczerze? stodola jest lepsza ... moim zdaniemale moze inny kat dachu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mcmagda 01.03.2009 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2009 Bo stodołę to akurat robił architekt, a ja przerysowywałam, więc dobrze proporcje trzyma, a jednospadowy to moja luźna wariacja, żeby zobaczyć coś innego i czy w ogóle mam ochotę iść w tym kierunku. Nie będę otwartych drzwi wyważała - architekt sam wymyśli. Odzczuwam po prostu potrzebę otworzenia tego domu na południe, żeby jak słonecznik się do słońca wystawiał. A jeżeli chodzi o nachylenie dachu - to w którym powinno być inne? Tak czy owak podoba mi się praca z tym programem, bo pozwala dobrze bryłę poczuć i odległości, itd. Fajowo. Zaczynamy się z domem poznawać powoli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość DAWID+T 03.03.2009 00:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2009 Z katem dachu - mialem na mysli 2-spadowy ale pulpitowy tez zmienia sie przy zmianie kata ... Podstawowy "problem" z dachem pulpitowym to wysokie "czolo" - od tej strony robi sie olbrzymia elewacja dominujaca nad domem i czasem okolica Sketchup to bardzo fajne narzędzie, potwierdzam Otwarcie domu na poludnie lub zachód polecam ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mcmagda 03.03.2009 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2009 Właśnie tej dominacji trochę się obawiam w jednospadowym dachu. Ostatnio testowałam w naturze - szukałam domów jednospadowych, strałam się pod nie zakraść i patrzyłam jak to wygląda - no i rzeczywiście często potrafi być masywne. Kurde nie znam się, ale się zastanawiam, czy się nie da tego ugryść elewacyjnie - możesz zajrzeć na linka ze stopki - tam wrzuciłam trochę inspiracji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katarynka1 28.12.2009 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 Witam, A czy w tym programie można użyć wizualizacji domu ściągniętej ze strony pracowni w .jpg i na niej wprowadzać zmiany? Czy wszystko trzeba rysować samemu od zera? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mcmagda 28.12.2009 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 Ja od zera malowałam. A na jpg to maluję w paincie, ale widziałam, że mój architekt malował w photoshopie na jpg, ale ja ani nie mam ani nie umię. Zresztą już dawno nie malowałam i sama nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts