compi 02.05.2012 04:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2012 wentylacja z odzyskiem ciepla czy tylko podlaczone wentylatorki na wylotach ??? - zwykla mechaniczna Wszystko przygotowane pod reku. Na razie dwa regulowane wentyle w kotłowni zdają egzamin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lujski 02.05.2012 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2012 a co to znaczy jak mozna wiedziec - wszystko przygotowane pod reku- ??? tzn. ze wszystkie przewody wentylacyjne spotykaja CI sie w jednym miejscu czy jak ..?? jak sie przygotowuje wentylacje pod reku - bo tez bym tak zrobilo bo moze keidys tez zaloze rekuperator .. poki co to dla mnie zbedny wydatek ... ale moze keidys .. i by mi sie przydala informacja jak sie do tego przygotowac .. ?? aa i jakei wentylatorki posiadasz .. ?? bo poki nie bede mial reku to sobie tez takie sprawie Pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 02.05.2012 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2012 Wg mnie najlepsze miejsce to kotłownia. Układ kanałów w naszej parterówce dobrany pod reku Nikol(ważne są układy montażowe) mocowany pod stropem. Kanał z GWC z dołu, wejście w system i wyjście z niego. Wejście dzielone poprzez ręcznie sterowaną przepustnicę z GWC, lub z czerpni ściennej. Wylot również poprzez przepustnicę na garaż(dla potrzeb PCCWU), lub bezpośrednio za ścianę zewnętrzną wyrzutnią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MORDIMER. 04.05.2012 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2012 A jaki jest orientacyjny koszt takiej wentylacji (projekt+materiał+robocizna)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 05.05.2012 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2012 Przy odrobinie szczęścia dobrzy ludzie na tym forum podpowiedzą jak to dobrze rozwiązać. Reszta to znalezienie dobrej ceny na wyliczone materiały. Zawsze jednak można to zlecić, ale cennika nie znam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 06.05.2012 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2012 Koszt zależy przede wszystkim od wielkości domu, ilości kondygnacji , rodzaju rur , producenta centrali rekuperacyjnej, zastosowania lub nie GWC itp.Przedział 5-50tys może być nieco większy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prokopowicz 08.05.2012 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 Właśnie dociepliłem mój dom pomarańczowym styropianem Termo Organiki GOLD ( 15 cm SIC!). Czekam na efekty zimą ale informacji jakie zebrałem na temat tego izolatora mogę być spokojny. Pytanie wełna czy styropian jest moim zdaniem b. trudne do rozwikłania. Moim zdaniem oba materiały jeśli są tylko dobrej jakości czyt. markowe przy dobrym profesjonalnym wykonaniu będą służyć latami i oszczędzać sianko mieszkańcom docieplonego nim domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 08.05.2012 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 I tylko po to, by się tym podzielić, się zarejestrowałeś? Do marketingu w Termoorganice biorą teraz stażystów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 09.05.2012 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2012 Właśnie dociepliłem mój dom pomarańczowym styropianem Termo Organiki GOLD ( 15 cm SIC!). Czekam na efekty zimą ale informacji jakie zebrałem na temat tego izolatora mogę być spokojny. Pytanie wełna czy styropian jest moim zdaniem b. trudne do rozwikłania. Moim zdaniem oba materiały jeśli są tylko dobrej jakości czyt. markowe przy dobrym profesjonalnym wykonaniu będą służyć latami i oszczędzać sianko mieszkańcom docieplonego nim domu. To jeszcze napisz, czym wcześniej ten nieocieplony dom ogrzewałeś, jakie były koszty, a potem dla porównania np. za rok ile zużyłeś po ociepleniu. Opinie na temat styropianu zebrane ze... stron producentów? Tylko fakty się liczą. Dla przykładu- u siebie w mieszkaniu ociepliłem stropy wełną mineralną od 5 do 10cm (tyle było można). Koszty ogrzewania gazem ziemnym spadły o 10%. Kolejne 10% uzyskałem montując do pieca termoregulator. Licznik gazu spisywałem od początku założenia instalacji z... ciekawości, dlatego te dane są mi znane. Po ww działaniach miałem porównanie do mieszkania bez ocieplenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prokopowicz 11.05.2012 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2012 Niestety gaz, dom 200 z ogonkiem, razem z gotowaniem około 10 tys w tym sezonie grzewczym. Moje fakty- oszczędności, przedstawię po zimie. Mój przyjaciel ma ocieplony dom podobnie jak ja i oszczędności w porównaniu do tego co było przed izolacją to ok. 40-50%.pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 12.05.2012 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2012 10tys. za gaz- jestem w szoku. Poważnie rozważałbym docieplanie wszystkiego co się da- nie tylko ścian, również stropy, dach, wymianę okien, bo wydaje mi się, że wiatr tam hula Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bassonurek 17.05.2012 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2012 Niestety gaz, dom 200 z ogonkiem, razem z gotowaniem około 10 tys w tym sezonie grzewczym. Moje fakty- oszczędności, przedstawię po zimie. Mój przyjaciel ma ocieplony dom podobnie jak ja i oszczędności w porównaniu do tego co było przed izolacją to ok. 40-50%.pzdr 10kzł za domek jednorodzinny ?! Ja wydaję niecałe 6k za OLEJOWE przy tych cenach i myślałem że to dużo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 18.05.2012 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2012 Kto bogatemu zabroni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bassonurek 21.05.2012 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2012 Ja nie mogę doczekać się już aż podciągną gaz do mojej ulicy...Z tymi cenami oleju to można się pociachać... Ciekawe ile kosztuje przerobienie pieca z olejowego na gazowy.Wiem że na pewno taka opcja jest.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bassonurek 27.05.2012 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2012 Może inaczej Spod rynny na deszcz Koszty się zredukują na pewno ale tak czy siak będzie drogo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 27.05.2012 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2012 Może inaczej Spod rynny na deszcz Koszty się zredukują na pewno ale tak czy siak będzie drogo Jak wyda na wstępie na (robociznę i materiał - kocioł przyłącze instalację itd ... to będzie z pod rynny pod rurę spustową . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobWol 27.05.2012 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2012 Trochę się podczepię pod wątek. Budujemy dom, projekt indywidualny, parter ściana trójwarstwowa, góra dwuwarstwowa- taka trochę nowoczesna "stodoła". Grubość ścian 25 cm, ocieplenie 15 cm. W projekcie jest wełna, ale coraz częściej myślę, czy nie zastąpić jej ( czysto z powodów ekonomicznych) styropianem. Czy będzie to z dużą szkodą dla właściwości termicznych domu? albo ewentualnie łączenie- parter w wełnie, góra w styropianie. Jeżeli ma to znaczenie- w domu będzie wentylacja mechaniczna. Jeżeli wełna to jaką polecacie? Będę wdzięczny za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qgiel 27.05.2012 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2012 Ściana 3W na parterze to ze względu na wygląd elewacji, czy są jakieś inne powody ?A jeśli ma być 3W, to z pewnością bezpieczniej będzie tam wsadzić styropian. Bardziejsię nadaje do takiej przegrody. Na pozostała część domu również swobodnie możesz daćstyropian. Szczególnie że będzie wentylacja wymuszona. Nie ma co mnożyć dodatkowych kosztów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobWol 28.05.2012 05:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2012 Ściana 3W tylko ze względu na wygląd elewacji- na parterze będzie klinkier plus elementy drewna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 28.05.2012 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2012 Lamentujecie nad tym gazem, jakby to jakieś masakryczne koszty były. Prąd też drożeje i dyskusja o wyższości jednego nad drugim to takie moim zdaniem puste gadanie. Jak sobie ocieplę dobrze dom, to mniej zapłacę. Porównywać ... lub wyśmiewać będziemy swoje rozwiązania za kilka lat, jak pomieszkamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts