Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wełna czy styropian?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 490
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Bzdura,kolejny raz wychodzi Twój brak wiedzy i zacofanie,w domach energooszczędnych nie opłacalne jest instalowanie pompy ciepła,w/w domy ogrzewane są bezpośrednio prądem,j-j-grzejniki,Lobo_M kable grzejne...

Oczywiście nie mam pojęcia w jaki sposób ogrzewają swoje budynki wymienieni przez ciebie ich użytkownicy, bo na wątek o ogrzewaniu elektrycznym nie zaglądam, ponieważ jest to najmniej efektywny rodzaj ogrzewania z COP = 0,85-1,0 w zależności od wybranej metody czy pośredniej (wodny kocioł elektryczny z grzałką z wyjątkiem kotłów indukcyjnych), czy bezpośredniej. Poza tym bajki o kosztach ogrzewania to piękna rzecz podobnie jak stosunek przerywany, który z reguły kończy się wpadką.

Domy energooszczędne (nie pasywne) ogrzewa się właśnie PC P-W inwerterowymi ze średnim COP = 3 i to ma sens, ale każdy bzdury wypisywać może.

nilsan

Ale głupoty piszesz!!!! Większość domów energooszczędnych nie ma pomp ciepła, poza nielicznymi wyjątkami. 90% domów ociepla się styropianem i nie słyszałem nigdzie żeby nagle zniknąl albo stracil właściwości termoizilacyjne. To co piszesz to totalne bzdury osoby zacofanej technologicznie, styropian nigdy nie nasiąknie przy odpowiedniej wentylacji domu od wewnątrz.

PS- średnie temperatura zimą w polsce to w zależności od żródła około -2st celsjusza.

Przeczytaj jeszcze raz na spokojnie co napisałem na temat temperatur zewnętrznych i metody akumulacji wilgoci w styropianie.

Nigdzie nie pisałem o temperaturze średniej tylko o zestawieniu godzinowym temperatur poniżej -10*C w sezonie grzewczym.

Jeżeli dla ciebie nie ma w tym różnicy, to po co dalej dyskutować

Dla ciebie być może to co piszę to głupoty, natomiast dla mnie to brutalna policzalna prawda , oparta o prawa fizyki budowli.

nilsan

nilsan, zanim takie "rewelacje" napiszesz, to zastanów się chociaż troche...

bo momentami zachowujesz się jak wspomniany Leslie Nielsen...

Napisz jaśniej o co ci chodzi, bo nie łapię płenty.

Odnoszę wrażenie, że nie macie innych argumentów poza tymi:

- bzdury,

- głupoty,

- zacofany,

- niedouczony itd.

A może, któryś by się wykazał znajomością praw fizyki budowli i machnął jakieś kontrobliczenia, żeby udowodnić swoje racje, a nie tylko w kółko ta sama mantra, powtarzana do znudzenia. Co wy fanclub styropianu założyliście i żadne argumenty do was nie docierają. Przecież pokazałem na przykładzie kolegi Teves'a ile warte są obliczenia projektowe w tych super ergooszczędnych domach. Zupełnie nic do was nie dociera?

nilsan

Edytowane przez nilsan

no wszystkiego po trochu...i nie ma to nic wspólnego z fizyką budowli.....

j-j ma dom pasywny, grzeje prądem. Marcin Cetera ma dom energooszczędny, grzeje prądem..i wielu wielu innych...

W wątku prądowym jest sporo osób grzejących prądem domy energooszczędne (oczywiście w taniej taryfie) i koszty są takie jakie Arturo podał..wszystko zależy od tego jak dany dom jest energooszczędny....pisanie że domy energooszczędne grzeje się tylko PC z COP=3 to dla mnie

"- bzdury,

- głupoty,

- zacofany,

- niedouczony itd."

ot co...

A dla mnie krótkowzroczne bajkopisarstwo.

Skoro wali się na ściany 25cm styropianu, okna superpseudooszczelne ze współczynnikiem infiltracji a < 0.3, WM+R ze współczynnikiem wymiany 0,2/h i realną sprawnością 15%, to niezastosowanie PC jest totalną niekonsekwencja idei energooszczedzania. Przecież tyle kasy jest tracone na drogie ogrzewanie elektryczne.

To może sensowniej dać tylko 15cm Rockwolla, zrobić porządną wentylację grawitacyjną, kupić normalne okna ze współczynnikiem infiltracji a < 0.5, zaoszczędzone pieniądze przeznaczyć na zakup PC P-W inwerterową (nie potrzebuje bufora ciepła) i rachunek ekonomiczny nakładów inwestycyjnych oraz kosztów ogrzewania w perspektywie 25lat wyjdzie taki sam, a w chałupie będzie się żyło normalnie, a nie zdychało z braku powietrza jak niedajboże zabraknie prądu przez kilkanaście lub kilkadziesiąt godzin.

nilsan

Edytowane przez nilsan

Kolejne bzdury opowiadasz i potwierdzasz swoje niedouczenie a związek braku prądu z niemożnością otwierania okien to szczyt głupoty i bezmyślości !!

W moim przypadku napisze Ci ilość materiałów koniecznych zejścia z projektowych 88kWh/m2/rok(też ktoś wylliczył)do 35-40kWh/m2/rok(118m2)a Ty oblicz to(dla własnej wiedzy) i podaj wynik,to może przestaniesz gadać głupoty:

Zmiana grubości ocieplenia ścian zewnętrznych z 12cm na 22cm-15m3

Zmiana grubości ocieplenia stropu z 25cm na 40cm-20m3

Zmiana grubości ocieplenia podłogi z 10cm na 20cm-16m3

Zmiana wentylacji grawitacyjnej na WM z reku-koszt reku-centrala went.średniej klasy,kanały termoflex,robocizna własna ale minus koszt komina i obróbki,którego nie będę wykonywał,minus koszt nawiewników,minus kosz kominków wentylacyjnych.

Koszt okien 3 szybowych z szybą 0,5 wyniósł mnie 11tys.zł,zakładamy,że zwykłe okna będą połowe tańsze.

Teraz ogrzewanie c.o i cwu:

piecyk elektryczny+bojler,lub kable grzejne ale minus koszt komina spalinowego i obróbki,

Będę wdzięczny za wyliczenia,powtarzam,ja je znam ale Ty podaj,może głupot już nie będziesz pisał o kosztach domu energooszczednego...

Poza tym ceny energii w przyszłości będą rosły a nie malały a dom tak zbudowany będzie pobierał mało energii przez cały czas,wtedy można dodać PCi w celu obniżenia rachunków.

Ten remat był już wałkowany w wątku "czy jest ktoś niezadowolony podłogówki wodnej".

Powtarzać się nie będę. Zostawiam wam pole do popisu w tym zakresie. Swoje racje udokumentowałem obliczeniami, których poza czczą paplaniną, żaden z was nie potrafi podważyć, a w nieskończoność udowadniać wam tego, że nie jestem wielbłądem nie zamierzam. Każdy lubi różne bajki, a ich wybór jest przeogromny.

Ja wiem, że na FM są tylko ludzie, którzy wszystko robią własnymi rękami jak netbet, skądinąd bardzo sympatyczny gość, i z reguły, jak to ma w zwyczaju pisać czołowy satyryk tego forum niejaki mpoplaw, wszystko ich kosztuje od 1,- do 5,- PLN. Już kiedyś był taki zbawca polskiej przedsiębiorczości niejaki Roman Młodkowski z TVN-u, u którego wszystkie koszty prowadzenia działalności gospodarczej oscylowały na podobnym poziomie, a ilu ludzi się dało na to nabrać, to można sobie poczytać w wiadomościach archiwalnych. Podobnie jest z waszymi nierealnymi teoriami.

Jeżeli chcesz wiedzieć, to mnie sam montaż okien kosztował 8tys. PLN, stąd zakładam, że u ciebie są tylko dwa, no może cztery, więc te swoje wyliczanki to se włóż między bajki.

nilsan

Edytowane przez nilsan

Więc co cię geniuszu tu jeszcze trzyma? My wrony, doskonale sobie poradzimy bez twojej "cennej" wiedzy. Zaplatałeś się sam w tym wszystkim o czym piszesz;)

Wy raczej na pewno tak, bo głupot już narobiliście, ale czytelnicy FM mają jeszcze szansę zastanowić się jak mogą wydać pieniądze na własny dom.

Ja pisze głównie dla nich, a nie dla was. Wy już dawno utonęliście w oceanie samozachwytu i samouwielbienia własnymi dokonaniami. I już nie ma co ratować.

nilsan

Wy raczej na pewno tak, bo głupot już narobiliście, ale czytelnicy FM mają jeszcze szansę zastanowić się jak mogą wydać pieniądze na własny dom.

Ja pisze głównie dla nich, a nie dla was. Wy już dawno utonęliście w oceanie samozachwytu i samouwielbienia własnymi dokonaniami. I już nie ma co ratować.

nilsan

Allle nam dopierniczyłeś...

Ty nilsan, masz coś wspólnego z tą firmą? http://www.nilsan.pl/

reklamę??? buahahaha :D

Ja na miejscu inwestorów omijał bym tego gościa z daleka, a na miejscu kilku obrażanych forumowiczów bym go osobiście odwiedził i porozmawiał z nim:D

Nie ma najmniejszego problemu, do dyskusji jestem pierwszy. W końcu człowiekowi od czasu do czasu też się jakaś przyjemność od życia należy, a nie tylko ciągłe aluzje, że się rozminąłem z rozumem, jak go rozdawali. :yes:

nilsan

"Ponieważ w strefie kondensacji występują temperatury ujemne"

Patrząc na wykresy załączone przez pzw to w 15cm styro wg powyższej opinii ta strefa to chyba kilka centymetrów. I trzymając się dalej tej wersji woda ta powinna się przedostać przez pozostałe centymetry styro, aby się wykroplić we wspomnanej wcześniej szczelinie, której u mnie praktycznie brak. To się chyba nadaje na jakiś następny odcinek programu "Nie Do Wiary".

Mam pytanie do Nilsana ido innych światłych styropianistów. Pytanie postawie w postaci krótkiej opowieści.W lutym wierciłem otwór przez ścianę szczytową pod antenę satelitarną, przez ścianę i styropian na elewacji (15cm).Słoneczna pogoda i do tego tęgi mróz.Prawie cała wilgoć z powietrza leżała na ziemi ,taka biała i puszysta.W domu dosychało parę metrów sześciennych świeżo wylanej posadzki(temp.wewnątrz +20oC)przy WM na pełen gaz + GWC .Co waszym zdaniem stało się ze styropianem ?