Liwko 06.04.2012 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 Popsułeś taką piękną prowokację Kto? Ja nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 06.04.2012 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 Nie należy czytać byle czego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 06.04.2012 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 Liwko .Twój wredny cytat zniknął ,w związku z czym cała nasza paplanina straciła sens.Myślę sobie prowokacja czy ki diabeł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 06.04.2012 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 Liwko .Twój wredny cytat zniknął ,w związku z czym cała nasza paplanina straciła sens.Myślę sobie prowokacja czy ki diabeł. Pamiętaj, Wielki Piątek. Nie bluźnij:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 06.04.2012 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 No dobra koniec uprzejmości .Na tą elewację wydałem parę ładnych złotych.Proszę powiedzcie co teoretycznie mogło się przydarzyć ,a co faktycznie się stało.Liwko ma zakaz bo zdradził. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 06.04.2012 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 http://macg.net/emoticons/crying10.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 06.04.2012 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 No dobra odpuszczę ci.Skrajne warunki ponadprzeciętna wilgotność,mróz na zewnątrz.W normalnej eksploatacji takie rzeczy nie występują.Mimo,że nastajecie na Nilsana,facet potwierdza jednak pewne prawidła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 06.04.2012 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 Mam pytanie do Nilsana ido innych światłych styropianistów. Pytanie postawie w postaci krótkiej opowieści.W lutym wierciłem otwór przez ścianę szczytową pod antenę satelitarną, przez ścianę i styropian na elewacji (15cm).Słoneczna pogoda i do tego tęgi mróz.Prawie cała wilgoć z powietrza leżała na ziemi ,taka biała i puszysta.W domu dosychało parę metrów sześciennych świeżo wylanej posadzki(temp.wewnątrz +20oC)przy WM na pełen gaz + GWC .Co waszym zdaniem stało się ze styropianem ? Przewiercił sie bez problemu czy pękło wiertło ? Proszę nie trzymaj nas w niepewności do rana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 06.04.2012 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 Przewiercił się do zbiornika wody w styropianie i wyleciało 5 m3 wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 07.04.2012 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2012 Mam pytanie do Nilsana ido innych światłych styropianistów. Pytanie postawie w postaci krótkiej opowieści.W lutym wierciłem otwór przez ścianę szczytową pod antenę satelitarną, przez ścianę i styropian na elewacji (15cm).Słoneczna pogoda i do tego tęgi mróz.Prawie cała wilgoć z powietrza leżała na ziemi ,taka biała i puszysta.W domu dosychało parę metrów sześciennych świeżo wylanej posadzki(temp.wewnątrz +20oC)przy WM na pełen gaz + GWC .Co waszym zdaniem stało się ze styropianem ? Styropian ustąpił udało Ci się go przewiercić ? http://emoty.blox.pl/resource/zastanawia.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 07.04.2012 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2012 Nie, zanim wyjął wiertło to już zdążyło zardzewieć. Ja również w świeżym, jeszcze o sporej wilgotności domu wierciłem na wylot i dodatkowo puszki obsadzałem w osi na zewnątrz i w środku. Kompletnie żadnej wilgoci ani wody nie zauważyłem, a grzebałem się tam jakiś czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 07.04.2012 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2012 Nie, zanim wyjął wiertło to już zdążyło zardzewieć. Ja również w świeżym, jeszcze o sporej wilgotności domu wierciłem na wylot i dodatkowo puszki obsadzałem w osi na zewnątrz i w środku. Kompletnie żadnej wilgoci ani wody nie zauważyłem, a grzebałem się tam jakiś czas. Bo może słabo szukałeś Ty, Ty STYROPIANOFILU [ PS. Sorki ale nie mogłem się powstrzymać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 07.04.2012 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2012 No tak, mogłem tam wsadzić papierową serwetkę i czekać aż nasiąknie. Poradźcie jak szukać tej wody gdy będę wiercił otwór pod czerpnię ścienną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 07.04.2012 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2012 papierową serwetkę ? No to już fetysz ... Nie lepiej paluszkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 07.04.2012 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2012 No tak, mogłem tam wsadzić papierową serwetkę i czekać aż nasiąknie. Poradźcie jak szukać tej wody gdy będę wiercił otwór pod czerpnię ścienną. Przez słomkę, albo strzykawką z igłą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 07.04.2012 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2012 (edytowane) Mam pytanie do Nilsana ido innych światłych styropianistów. Pytanie postawie w postaci krótkiej opowieści.W lutym wierciłem otwór przez ścianę szczytową pod antenę satelitarną, przez ścianę i styropian na elewacji (15cm).Słoneczna pogoda i do tego tęgi mróz.Prawie cała wilgoć z powietrza leżała na ziemi ,taka biała i puszysta.W domu dosychało parę metrów sześciennych świeżo wylanej posadzki(temp.wewnątrz +20oC)przy WM na pełen gaz + GWC .Co waszym zdaniem stało się ze styropianem ? Moim zdaniem wyjąłeś mokre wiertło. WESOŁYCH ŚWIĄT nilsan Edytowane 7 Kwietnia 2012 przez nilsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 07.04.2012 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2012 Styropian był suchy.Twierdzę to na podstawie badania wilgotności drewna(marki do mocowania konstrukcji anteny)Drewno w styropianie miało niższą wilgotność niż drewno wewnątrz domu o1,5%. W trakcie wysychania posadzki wilgotność powietrza z wyjątkiem pierwszych dwóch dni utrzymywała się na poziomie 60-65%,tmp+20oC.Wydaje mi się że próba wyliczenia teoretycznego wilgotności izolacji obarczona jest dużym błędem,ponieważ nie uwzględnia natężenia promieniowania słonecznego,siły wiatru i jego wilgotności oraz koloru elewacji.To przypadkowe doświadczenie potwierdza jedynie,że elewacja i dom suchy,to dom dobrze wentylowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 07.04.2012 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2012 Jak możesz tak przy Swiętach wijać nóż w serce Nilsana, tam musiała być woda. Przecież Nilsan to wyliczył . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 07.04.2012 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2012 (edytowane) Mam pytanie do Nilsana ido innych światłych styropianistów. Pytanie postawie w postaci krótkiej opowieści.W lutym wierciłem otwór przez ścianę szczytową pod antenę satelitarną, przez ścianę i styropian na elewacji (15cm).Słoneczna pogoda i do tego tęgi mróz.Prawie cała wilgoć z powietrza leżała na ziemi ,taka biała i puszysta.W domu dosychało parę metrów sześciennych świeżo wylanej posadzki(temp.wewnątrz +20oC)przy WM na pełen gaz + GWC .Co waszym zdaniem stało się ze styropianem ? Styropian był suchy.Twierdzę to na podstawie badania wilgotności drewna(marki do mocowania konstrukcji anteny)Drewno w styropianie miało niższą wilgotność niż drewno wewnątrz domu o1,5%. W trakcie wysychania posadzki wilgotność powietrza z wyjątkiem pierwszych dwóch dni utrzymywała się na poziomie 60-65%,tmp+20oC.Wydaje mi się że próba wyliczenia teoretycznego wilgotności izolacji obarczona jest dużym błędem,ponieważ nie uwzględnia natężenia promieniowania słonecznego,siły wiatru i jego wilgotności oraz koloru elewacji.To przypadkowe doświadczenie potwierdza jedynie,że elewacja i dom suchy,to dom dobrze wentylowany Powiem szczerze, że nie spodziewałem się innej odpowiedzi. Dlatego również postanowiłem cię sprowokować. Choć nie do końca rozumiem czy w końcu wierciłeś w styropianie, czy w drewnie. To, że w trakcie rzekomego wiercenia w styropianie nie zauważysz wilgotności na poziomie 20-30 g/m2, było dla mnie sprawą oczywistą, ponieważ na objętość 1 x 1 x 15 cm przypada jej tylko od 2 do 3 mg, czyli śladowa ilość. Nie zmienia to jednak faktu, że jest ona tam obecna i wpływa na parametry izolacyjne styropianu i całej przegrody zewnętrznej. We współczynniku przejmowania ciepła z elewacji uwzględniany jest wpływ prędkości wiatru. Natomiast dla większości pastelowych kolorów elewacji, współczynnik emisji promieniowania jest taki sam i również jest on uwzględniany we wspomnianym współczynniku przejmowania ciepła. Nasłonecznienie elewacji zmienia rozkład temperatur w przegrodzie zewnętrznej i ma wpływ na gęstość strumieni: dyfuzji, kondensacji i odparowania pary wodnej. Obliczenia teoretyczne są jak najbardziej prawidłowe i dodatkowo empirycznie potwierdzone, dlatego mogły być wprowadzone do norm europejskich jako obowiązująca metodologia badania projektowego przegród budowlanych. Porównywanie wilgotności dybli z drewna osadzonych na elewacji w styropianie i w domu jest bez sensu z uwagi na różnice temperatur i wilgotności bezwzględnych panujące w środku i na zewnątrz budynku. Jeszcze raz WESOŁYCH ŚWIĄT nilsan Edytowane 7 Kwietnia 2012 przez nilsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 07.04.2012 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2012 Jak sam napisałeś jest to śladowa ilość która w śladowy sposób może wpływać na właściwości fizyczne styropianu np lambę , powiedz mi o ile może sie obniżyć współczynnik lamba styropianu standartowego z lambdą 0,04 przy obecności wody w ilości 20-30 g m2 o 1%- 5% ??WESOŁYCH ŚWIĄT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts