czandra 04.01.2009 23:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2009 u mnie znaczna czesc elewacji bedzie pokryta drewnem, /Moco/ i podbno pod drewno lepsza welna. Potwierdzacie ?? czuje ,ze oszaleje.... Tak, lepsza jest wełna z uwagi na paroprzepuszczalność. Ale to jest inna wełna niż do ścian dwuwarstwowych i znacznie tańsza. Tu nie ma takiej różnicy cenowej w porównaniu ze styropianem. Jest taki specjalny styropian perforowany, z otworami, które umożliwiają odprowadzenie pary wodnej. Cenowo na pewno będzie droższy niż zwykły FS20. W twoim wypadku najlepsze rozwiązanie to wełna: http://www.rockwool.pl/sw62848.asp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czandra 04.01.2009 23:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2009 czandra, co inwestora interetete z czego sie bierze cena ? mnie interesuje efekt, jestem w wiekszosci, to daje jakas odpowiedz autorowi tematu czy nie ? Mnie interesowało, skąd bierze się cena. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czandra 04.01.2009 23:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2009 ale od razu trzeba podkreślić styropian jest samo gasnący pianka jest łatwopalna A wełna jest całkowicie niepalna. a jakie ta sztandarowa zaleta ma znaczenie przy kurnikach? Dla mnie miała i zapewniam cię, że dla wielu moich znajomych również. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oksymoron 05.01.2009 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 oki, dzieki za link i info. Ale mam jeszcze jedno gooopie pytanie. Czy na czesc budynku , ktora bedzie otynkowana,a nie pokryta drewnem moge polozyc styropian czy to nie zadziala?? Dziekuje raz jeszcze:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czandra 05.01.2009 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 oki, dzieki za link i info. Ale mam jeszcze jedno gooopie pytanie. Czy na czesc budynku , ktora bedzie otynkowana,a nie pokryta drewnem moge polozyc styropian czy to nie zadziala?? Dziekuje raz jeszcze:) Jeżeli jest to część murowana, to oczywiście można dać styropian. Wyjdzie znacznie taniej niż wełna elewacyjna - min. 2-3 razy. Musisz zadbać o właściwą wentylację pomieszczeń. Jeżeli to nie tajemnica, to co to jest za projekt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oksymoron 05.01.2009 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 projekt moj indywidualny , do obejrzenia, bo wlasnie go wkleilam w dziale projekty pozdrawiam K> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czandra 05.01.2009 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 Projekt jest świetny. Życzę powodzenia w realizacji i szybkiego zamieszkania. Nie ma się co denerwować rodzajem ocieplenia, bo to zaledwie ułamek całości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JARO175 21.03.2009 17:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2009 Dziękuję za odpowiedzi. Czy ktoś jest w stanie określić o ile w ujęciu procentowym bardziej efektywna w utrzymaniu ciepła w domu jest wełna w porównaniu do styropianu, jeżeli buduje się tak jak w moim przypadku max do środka-materiał ociepleniowy-cegła modularna na zewnątrz. Co to jest styropian na bazie Neoporu, nigdy o tym nie słyszałem. O ile jego cena jest większa od normalnego styropianu? Czy warto w ogóle wydać teraz więcej na wełnę, po to aby później zaoszczędzić na opale? Jeżeli parametry wełny i jakiegoś dobrego styropianu są podobne, to zapewne nie. Ale jeżeli nie są? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 21.03.2009 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2009 Dziękuję za odpowiedzi. Czy ktoś jest w stanie określić o ile w ujęciu procentowym bardziej efektywna w utrzymaniu ciepła w domu jest wełna w porównaniu do styropianu, jeżeli buduje się tak jak w moim przypadku max do środka-materiał ociepleniowy-cegła modularna na zewnątrz. Co to jest styropian na bazie Neoporu, nigdy o tym nie słyszałem. O ile jego cena jest większa od normalnego styropianu? Czy warto w ogóle wydać teraz więcej na wełnę, po to aby później zaoszczędzić na opale? Jeżeli parametry wełny i jakiegoś dobrego styropianu są podobne, to zapewne nie. Ale jeżeli nie są? Wełna raczej nie ma właśicowści jeśli chodzi o izolacyjnośc lepszych od styropianu. Przynajmniej nan początku użytkowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 21.03.2009 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2009 ale od razu trzeba podkreślić styropian jest samo gasnący pianka jest łatwopalna ach i ma klasę E SRO lub NRO http://www.politerm.com.pl/rys/ogn.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budulec1 21.03.2009 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2009 ach i ma klasę E SRO lub NRO z ciekawości, SRO-wiem, NRO- rowniez, a co to jest E SRO? pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 21.03.2009 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2009 ach i ma klasę E, SRO lub NRO z ciekawości, SRO-wiem, NRO- rowniez, a co to jest E SRO? pzdr Taki specjalista jak Ty się zorirntował,że brakuje przecinka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budulec1 21.03.2009 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2009 Jeśli chodziło Ci o izolacyjność ogniową powinieneś jeszcze dodać odpowiedni czas w minutach. Tylko co to ma do styropianu?pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 21.03.2009 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2009 Jeśli chodziło Ci o izolacyjność ogniową powinieneś jeszcze dodać odpowiedni czas w minutach. Tylko co to ma do styropianu? pzdr Mowa było o "piance" i jej palności. Owszem są tez pianki palne ale zdaje sie nie stosowane w budownictwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budulec1 21.03.2009 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2009 Moje pytanie nie dotyczyło pianki i styropianu. Dotyczyło tylko i wyłącznie stosowanych przez Ciebie oznaczeń. Niejasne było dla mie oznaczenie E SRo.Napisałeś, że powinien być tam przecinek. W związku z tym nadal nie wiem jak ma się do tej pianki i styropianu oznaczenie E.i tylko tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 21.03.2009 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2009 Moje pytanie nie dotyczyło pianki i styropianu. Dotyczyło tylko i wyłącznie stosowanych przez Ciebie oznaczeń. Niejasne było dla mie oznaczenie E SRo. Napisałeś, że powinien być tam przecinek. W związku z tym nadal nie wiem jak ma się do tej pianki i styropianu oznaczenie E. i tylko tyle Pisałem tylko o piance a nie o styropianie więc o żadnej klasie E dla styropianu nie było mowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qgiel 21.03.2009 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2009 Dziękuję za odpowiedzi. Czy ktoś jest w stanie określić o ile w ujęciu procentowym bardziej efektywna w utrzymaniu ciepła w domu jest wełna w porównaniu do styropianu, jeżeli buduje się tak jak w moim przypadku max do środka-materiał ociepleniowy-cegła modularna na zewnątrz. Co to jest styropian na bazie Neoporu, nigdy o tym nie słyszałem. O ile jego cena jest większa od normalnego styropianu? Czy warto w ogóle wydać teraz więcej na wełnę, po to aby później zaoszczędzić na opale? Jeżeli parametry wełny i jakiegoś dobrego styropianu są podobne, to zapewne nie. Ale jeżeli nie są? Na właściwości izolacyjne materiału w ścianie maja wpływ czynniki: 1/ współczynnik przewodności cieplnej materiału - λ ( lamda - wartość charakterystyczna dla danego materiału ) 2/ grubość warstwy materiału Dla styropianu λ wynosi ok. 0.040 W/mk, dla wełny STROPROCK - 0.041 W.mk a dla wełny ułożonej szczelnie - 0.042 W/mk. Dane zaczerpnąłem z ostatniej wersji programu Audytor OZC4 do obliczeń termoizolacyjnych. Jeśli założymy jednakową grubość ocieplenia, to jasno widać, że nie ma żadnej możliwości, aby jeden, czy drugi izolator w jakikolwiek sposób zaoszczędził nam energię cieplną względem drugiego, bo ich charakterystyki przewodnościowe są w zasadzie identyczne( tutaj nawet ze wskazaniem na styropian, ale na opakowaniach w sklepach różnie to wygląda). A zatem nic nie zaoszczędzisz na opale, mając wełnę zamiast styropianu w ścianach. Wyżej udowodniłem, że parametry izolacyjne obu izolatorów są nie tylko podobne, ale można zaryzykować tezę że identyczne.[/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 23.03.2009 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2009 najdroższy i najnowocześniejszy jest aerożel, kosmiczna technologia, kosmicznie droga, ale cieplejsze nawet od pianki PUR Są gdzieś ceny na aerożel ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owp 21.03.2012 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 T Biorąc pod uwagę obecnie stosowane materiały na konstrukcje nośne ścian w budynkach jednorodzinnych, ekonomicznie uzasadniona grubość izolacji wynosi ok. 15cm na ścianach i 25cm w połaciach dachowych. W moim domu różnica w cenie między styro 15 a 20 cm to od 900 do 1500zł na całej elewacji (w zależności jaki drogi styropian). Nie wiem, po co powtarzasz w kółko te same opisy rzeczywistych zjawisk fizycznych, żeby wypaść mądrzej? Nikt z tym nie polemizuje. Co się tak uczepiłeś okien 3-szybowych, w 2-szybowych uszczelka nie traci właściwości? Wszystkie te Twoje wyliczenia są ciekawe, szkoda, że nie podajesz dla jakiego budynku. Co do przenikania wilgoci przez ściany: http://www.styropiany.pl/index.cgi?oper=1&kod=oddychaj Im lepsza wentylacja, tym mniej w ścianach, ale i tak jest to max 3% wydalanej pary (a przy przeciętnie działającej wentylacji - 1%). Nie komentuję teorii grzybów i pleśni, natomiast ciekawi mnie czemu latem nie skrapla się u Ciebie w grzejniku para, a w kanałach wentylacji tak. Zresztą sam Twój pomysł wg wydaje się ciekawy, szkoda, że nie skupisz na nim uwagi, niepotrzebnie tracąc wiarygodność tymi wątpliwej jakości wywodami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karlsen 21.03.2012 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 W moim domu różnica w cenie między styro 15 a 20 cm to od 900 do 1500zł na całej elewacji (w zależności jaki drogi styropian). Dorzucenie kolejnych 5 cm będzie również różnicą 900-1500 zł - kropla w morzu "budowlanym". A czy policzyłeś różnicę w kosztach ogrzewania domu, który będzie docieplony 15 lub 20-toma cm styropianu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts