owp 16.04.2012 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 Koledzy, strach coś napisać, tyle tu agresji To co napisałem o argumetnach Nilsana i Mpoplawa miało być żartobliwym wyolbrzymieniem tychże, proszę nie brać dosłownie, jako cyctaty panów N i M Jeśli chodzi o oddychanie ścian i stosunek surgiego22 do problemu, to jego zdanie na ten temat wysnułem z cytatu: najwiekszą wada wełny oprócz utraty jej parametrów izolacyjnych w przypadku zawilgocenia jest koniecznośc stosowania z jednej strony folii paroizolacyjnych zabezpieczających przed wilgocią z wnętrza domu ) Może błędnie pomyślałem, ale skoro upiera się na folię, to sądzi, że ściana będzie 'oddychać' ('oddychanie ścian' - zjawisko dyfuzyjnego odpływu pary wodnej z pomieszczenia poprzez samą ścianę zewnętrzną). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pzw 16.04.2012 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 Napisałem tu kilka postów, ale teraz widzę że to był błąd, angażować się w ten pseudo-merytoryczny wątek.Wygrał tu tylko nilsan, który swoim pisaniem potrafił utrzymać toto na czele czytanych wątków w dziale Izolacje.27 stron bezładnej pisaniny to wielka sztuka.................a myślałem, że 20 to już szczyty ?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 16.04.2012 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 Na mijankę to się kolego styropian kładzie w ścianach 3W, a nie na elewacji, o czym zgrubsza piszą np. tutaj. nilsan Ty chyba nawet nie przypuszczasz ile domów jest pokrytych styropianem w dwóch warstwach. Na tym forum znajdziesz spory procent tak wykonanych dociepleń. I wcale nie są to domy ze ścianami 3W. Przy modernizacji starych krzywych ścian często nie ma nawet szans na przyklejenie płyt z felcem. Jednak przyznam, ze jest wzmianka na stronie z tego linka o ryflowanych płytach stosowanych przy szkieletówkach. Tam kondensat podobno może się pojawić. O murowanych ścianach nie wspominają. Chyba jeszcze o tym nie wiedzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 16.04.2012 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 Koledzy, strach coś napisać, tyle tu agresji To co napisałem o argumetnach Nilsana i Mpoplawa miało być żartobliwym wyolbrzymieniem tychże, proszę nie brać dosłownie, jako cyctaty panów N i M Jeśli chodzi o oddychanie ścian i stosunek surgiego22 do problemu, to jego zdanie na ten temat wysnułem z cytatu: Może błędnie pomyślałem, ale skoro upiera się na folię, to sądzi, że ściana będzie 'oddychać' ('oddychanie ścian' - zjawisko dyfuzyjnego odpływu pary wodnej z pomieszczenia poprzez samą ścianę zewnętrzną). Pisząc o konieczności stosowania folii paroizolacyjnej przy ociepleniu węlną miałem na mysli ścianę w technologii tzw lekkiego szkieletu ( popatrzcie sobie np opisy domku pasywnego isovera ) oraz połaci dachowej na poddaszu użytkowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owp 16.04.2012 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 No jeśli tak, to cofam moje słowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 17.04.2012 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2012 (edytowane) Napisałem tu kilka postów, ale teraz widzę że to był błąd, angażować się w ten pseudo-merytoryczny wątek. Wygrał tu tylko nilsan, który swoim pisaniem potrafił utrzymać toto na czele czytanych wątków w dziale Izolacje. 27 stron bezładnej pisaniny to wielka sztuka.................a myślałem, że 20 to już szczyty ?! To napisz wreszcie coś z sensem. Przedstawiłeś jakieś tam dziwne wykresiki z nienormalnym przebiegiem rozkładu ciśnień na drodze dyfuzji pary wodnej. Na ich podstawie wyciągnąłeś jakieś wnioski, o dziwo w miarę sensowne choć nie do końca, bo słowem nie zająknąłeś się na temat kondensacji strefowej w warstwie styropianu, a teraz jeszcze narzekasz. nilsan Edytowane 17 Kwietnia 2012 przez nilsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prokopin 20.04.2012 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2012 jeśli kogoś to interesuje, bo jest w trakcie szukania korzystnej cenowo oferty na wełnę, to ruszyła promocja organizowana przez jednego producenta http://www.akcjaekoszkola.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 21.04.2012 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2012 Głupszej reklamy ze świecą szukać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Henryk S. 22.04.2012 04:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2012 Głupia czy nie ja z niej prawdopodobnie skorzystam, zawsze lepiej zaoszczędzić na tych 2-3 rolkach skoro można. Czytając fora i wypowiedzi to ta ekologiczna wełna ma raczej dobre recenzje u osób, które ją stosowały. Ekipa, która będzie ocieplać poddasze też ją sobie chwali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 22.04.2012 05:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2012 A możesz mi powiedzieć co jest ekologicznego w tej wełnie ?Oczywiście jeśli można skorzystać czemu nie (ale należy zawsze sprawdzić opłacalność tzw. promocji bo często przy negocjacjach można uzyskać więcej niż przy tzw, promocjach) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prokopin 22.04.2012 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2012 Głupszej reklamy ze świecą szukać. heh, umieściłem ją bo a nóż ktoś skorzysta, ja dom już mam docieplony stety, niestety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 22.04.2012 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2012 Zawsze możesz sobie elewację odnowić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bassonurek 23.04.2012 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2012 Głupszej reklamy ze świecą szukać. Dlaczego głupia? Ja się właśnie z niej uśmiałem "Co ja pacze" Ja w ubiegłym roku się ociepliłem Knaufem. Szkoda, że wtedy nie było takiej promocji bo bym skorzystał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Henryk S. 26.04.2012 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2012 A możesz mi powiedzieć co jest ekologicznego w tej wełnie ? Oczywiście jeśli można skorzystać czemu nie (ale należy zawsze sprawdzić opłacalność tzw. promocji bo często przy negocjacjach można uzyskać więcej niż przy tzw, promocjach) Z tego co czytałem i słyszałem, nie zawiera związków tj. formaldehydy i innych. Również wyróżnia się kolorem, ponieważ ma naturalne spoiwo. A od ekipy słyszałem, że przyjemniejsza jest w montażu, ponieważ tak się nie pyli. Co do promocji to wiadomo, że nikt nie sprzeda Ci po takiej cenie aby sam nie zarobił. W jednej firmie zyskasz na kupnie wełny a w drugiej na czym innym. Szczerze mówiąc to nie mam czasu ani ochoty jeździć po dystrybutorach i targować cenę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 26.04.2012 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2012 Tak z ciekawości zapytam w tym temacie.Mur-obojętnie z czegoOcieplenie-obojętnie z czegoWentylacja mechanicznaAle... Między murem i ociepleniem warstwa nie przepuszczająca wilgoci. Jakieś lepiszcze.Jakie by były skutki tego rozwiązania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bassonurek 30.04.2012 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2012 Wełnę jak wszystko inne można położyć beznadziejnie i bez odpowiednich dodatków jak folia. Jak oszczędzał na folii to niech się nie dziwi że ma grzyba. Ekologiczna nie utrzymuje w sobie wilgoci więc z nią to nawet niemożliwe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lujski 30.04.2012 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2012 hmm tak sie zastanawiam bo podobno sciana z welna oddycha a ze styropianem nie...oddycha - mam na mysli ze wilgoc z pomieszczen poprzez taka sciane wyparowywuje do atmosfery ??? - dobrze rozumiem ..???ogolnie wiadomo ze nawet lekkie zawilgocenie welny drmatycznie pogarsza jej wlasciwosci ocieplajace - to skoro ta sciana oddycha i oddaje wilgoc na zewnatrz to znaczy ze ta wlena musi byc w jakims tam stopniu zawilgocona ... czyli traci swoje wlasciwosci .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 01.05.2012 04:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2012 I dedukując dalej, takie zjawisko pojawia się gdy wentylacja jest niewystarczająco wydajna stale lub okresowo. Kilka dni temu zauważyłem, że wilgotność w naszym domu skoczyła do 59%(powodem mogli być dwudniowi goście). Profilaktycznie podkręciłem lekko wentyle i mamy dzisiaj 54%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DIY 01.05.2012 05:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2012 Pisząc o konieczności stosowania folii paroizolacyjnej przy ociepleniu węlną miałem na mysli ścianę w technologii tzw lekkiego szkieletu ( popatrzcie sobie np opisy domku pasywnego isovera ) oraz połaci dachowej na poddaszu użytkowym. Przy izolacji wełną wykonywanej od zewnątrz na ścianie masywnej nie stosuje się paroizolacji bo tę rolę pełni sama ściana. Nie można inaczej porównać obu materiałów tu styropian z wełną jak tylko, o parametr oporu cieplnego. @owp proszę nie wspominać nic o dysfuzji bo mpopław nie raz udowadniał, że tak nie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lujski 01.05.2012 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2012 I dedukując dalej, takie zjawisko pojawia się gdy wentylacja jest niewystarczająco wydajna stale lub okresowo. Kilka dni temu zauważyłem, że wilgotność w naszym domu skoczyła do 59%(powodem mogli być dwudniowi goście). Profilaktycznie podkręciłem lekko wentyle i mamy dzisiaj 54%. wentylacja z odzyskiem ciepla czy tylko podlaczone wentylatorki na wylotach ??? - zwykla mechaniczna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts