owp 06.07.2012 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2012 Tomek W - może to nie ten temat, ale czy możesz napisać, czy istnieją przeciwwskazania, żeby jedna warstwa wełny była skalna a druga szklana (chodzi o poddasze tym razem) ? I czy lepiej, żeby 'cieplejsza' była pomiędzy krokwiami, czy pod? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 18.07.2012 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2012 Nie ma przeciwskazań odnośnie łączenia produktów. Skalna wełna mineralna jest produktem chemicznie obojętnym, a więc nie ma przeciwskazań odnośnie łączenia produktów. Zalecałbym zastosowanie produktów o większej gęstości, sprężystości w aplikacji pomiędzy krokwiami (a więc skalną wełnę mineralną zalecałbym stosować pomiędzy krokwie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pemps 19.08.2012 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2012 (edytowane) WItam,Zabieram się do ocieplenia budynku jednorodzinnego z poddaszem użytkowym.Ściany 2W, 25cm porotherm dryfix. Zdecydowałem się na 20cm wełny. Jaki system lepiej się sprawdzi: Frontrock max E czy Fasrock LL?Czy dobrze rozumię, że pierwszą się kołkuję a drugą już nie?Który system jest tańszy? Za wełnę Frontrock miałbym zapłacić 61zł brutto m2 a za położenie już na gotowo 55zł m2( z tynkami, strukturą itp) Pozdrawiam Edytowane 19 Sierpnia 2012 przez Pemps Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 20.08.2012 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2012 W przypadku gdy masz nieotynkowane ściany z ceramiki, możesz pominąć mocowanie wełny FASROCK LL za pomocą łączników mechanicznych. Skraca się wówczas czas wykonania elewacji oraz zmniejszają się koszty, bowiem zaoszczędzisz na łącznikach mechanicznych. Jeżeli zaś budynek jest otynkowany bądź występują jakieś większe nierówności ściany to wówczas korzystniej zastosować jest FRONTROCK MAX E klejony metodą obwodowo-punktową. FRONTROCK MAX E jest wełną o korzystniejszym współczynniku przewodzenia ciepła. Jednak tańszy z uwagi na brak łączników mechanicznych będzie system z zastosowaniem płyt FASROCK LL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pemps 21.08.2012 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2012 Witam i dziękuje za odpowiedź. Ściany jeszcze są nie otynkowane.Który więc system według Ciebie jest lepszy? Koszta nie grają roli. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 21.08.2012 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2012 Witam i dziękuje za odpowiedź. Który więc system według Ciebie jest lepszy? Koszta nie grają roli. Pozdrawiam Jak koszta nie grają roli to -AEROGELS http://www.icmarket.pl/aerogels-mata-izolacyjna-porogel-medium-spaceloft-10mm-p-21646.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pemps 21.08.2012 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2012 Troche niejasno sie wyrazilem. Cena nie gra roli jesli chodzi o ocieplenie welna. Aerogel to jednak cena zaporowa. 60 usd za m2? jakiej to jest grubosci? BTW: z innej beczki: ile trzeba odczekac z ociepleniem domu po tynkach i wylewkach? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 21.08.2012 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2012 Troche niejasno sie wyrazilem. Cena nie gra roli jesli chodzi o ocieplenie welna. Aerogel to jednak cena zaporowa. 60 usd za m2? jakiej to jest grubosci? BTW: z innej beczki: ile trzeba odczekac z ociepleniem domu po tynkach i wylewkach? Pozdrawiam AEROGELS - MATA IZOLACYJNA POROGEL MEDIUM SPACELOFT grubości -1 CM Cena netto: 158.40PLN Cena brutto: 194.83PLN współczynnika przewodzenia ciepła - 0,016 W/(mK) http://www.icmarket.pl/aerogels-mata-izolacyjna-porogel-medium-spaceloft-10mm-p-21646.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sama w domu 26.08.2012 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2012 Nie wiem czy to wątek tylko o ocieplaniu ścian czy o poddaszach także. Generalnie panuje opinia, że styropian jest tańszy a wełna droższa, ale że do ocieplania poddaszy powinno się używać wełny. Jednak mi zaświeciła myśl, żeby poddasze ocieplić styro bo skoro tańszy to za te same pieniądze dam grubiej i będe miała cieplej. Jak zaczeął sprawdzać na allego "ceny rynkowe" Rockwoola to mi wcale nie wyszło, że wełna jest droższa. Cena wełny Toprock z lambdą 0,035 w przeliczeniu na m3 to ok 131zł. Styropian z takimi parametrami izolacyjnymi nie wyjdzie taniej a raczej wyjdzie drożej. nie wiem jak jest z innymi elementami izolacji tj. elewacja, podłoga, ale na poddasze wychodzi, że wełna tańsza. A może ja jakis bład w obliczeniach popełniam? Może mnie ktoś upewnic lub sprostować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 27.08.2012 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2012 Ale wciśniesz na styk twarde superpoddasze 0,032 ( chociaż pianka tez się przydaje ) i w/g mnie jednak skórka warta wyprawki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boconek03 22.12.2019 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2019 Jak koszty nie grają roli to lepsza wełna czy styropian?Zamiast 20cm styropianu daje się też 20cm wełny czy wełny wtedy np 15cm ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts