Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wełna czy styropian?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 490
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wykwity potrzebują światła-odetnę im je

Niektóre grzyby nie potrzebują światła, natomiast potrzebują wilgoci. Skąd ona się weźmie przy sprawnie wykonanej i prawidłowo działającej wentylacji mechanicznej?

Ze stałego poziomu dyfuzji pary wodnej poprzez przegrody zewnętrzne, również termoizolowane i owinięte folią, wywołanej wilgotnością względną powietrza wewnętrznego.

Para wykropli się na folii od strony izolacji termicznej.

nilsan

Edytowane przez nilsan

Ze stałego poziomu dyfuzji pary wodnej poprzez przegrody zewnętrzne, również termoizolowane i owinięte folią, wywołanej wilgotnością względną powietrza wewnętrznego.

Para wykropli się na folii od strony izolacji termicznej.

nilsan

Ok. To załóżmy, że najpierw dom owinę folią a dopiero później go ocieplę. Stanie się coś?

Panowie naukowcy postanowili w sposób merytoryczny udowodnić, że przegrody zewnętrzne nie oddychają, choć jak wszystkie materiały budowlane mają niepodważalną zdolność do paroprzepuszczalności. W tym celu wykonali badania tego zjawiska w mieszkaniu o pow. 65m2 zakładając dyfuzję pary wodnej poprzez przegrodę zewnętrzną o pow. 30m2. Choć metodologia przeprowadzonych badań jest jak najbardziej prawidłowa, to poczynione założenia już nie. Na czym polega myk.

Przyznaję Ci rację - ten artykuł jest idiotyczny ze swoim założeniem 30m2 ściany. Trzeba by to policzyć dla normalnego domu.

Zakładając, że masz rację także w sprawie zawilgocenia (co jest na razie domysłem bez dowodu), zastanawiam się, czy jest różnica w grubości styropianu - 15cm też się zawilgoci, jeśli masz rację...

Jak zamkniesz tę szczelinę, która jest między styro i murem, to gdzie będzie uciekała woda?

Do 15 cm styropianu jeszcze warto inwestować ,zwrot inwestycji może skrócić się np. do 20-25 lat (uwzględniając to że woda znajdując wewnątrz izolacji zwiększa jej przewodność cieplną) i energia może być z roku na rok coraz droższa.

Czas zwrotu inwestycji uzyskałem bardzo podobny, jak już wspominał adwapniewski również za pomocą demo OZC. Dlatego dziwię się, skąd oszczędności roczne rzędu 175 zł? Uważam, że 15 to jest standard i nikt nie porównuje oszczędności z relacji 10- 15 cm. Można rozpatrywać 15-20 cm izolacji, ale poza aspektem ekonomicznym zwróćcie uwagę na estetykę budynku. Głęboko osadzone okna nie wyglądają ładnie. I uprzedzę komentarze o montażu w warstwie ocieplenia, aby uniknąć tej głębi - taki montaż kosztuje.

Edytowałem:

Ja również proponuję powrócić do tematu ogrzewania podłogowego.

Edytowane przez Karlsen

Jak czytam o tych dyfuzjach, wilgoci w ścianach, oddychaniu, akumulacji pary, paroprzepuszczalności, paroszczelności, wianiu, wykwitach, wyższości WG nad WM lub na odwrót itd, to mi się zwyczajnie budowy odechciewa. Możecie niektórych skutecznie odstraszyć od budowy... bo to same problemy, zwłaszcza z wodą i parą ;) Do tego w wątku o ogrzewaniu podłogowym :bash:

trochę za szybko uwierzyłeś w nilsana, ten artykuł zakłada najgorszy wariant, czyli 4-ry osoby stłoczone w malutkim mieszkanku w bloku 65m2 gdzie każda produkuje 300 g/h wilgoci, zastanów się co się stanie po przeniesieniu tego eksperymentu do domku 150m2, gdzie produkcja wilgoci będzie na identycznym poziomie, ale powierzchnia ścian zewnętrznych większa i wentylacja wydajniejsza, czyli de fakto migracja pary wodnej przez ściany 4-ry razy mniejsza

Nie mam nic do nilsana, ten artykuł po prostu zostawia dużo na domysły, bo założenia są nie pod dom. Wg mnie nie można tak prosto przełożyć - miimo że produkcja wody będzie taka sama, to jednak ona jest tylko częścią wilgotności, która jest w powietrzu. Można założyć, że wilgotność 40-50% jest optymalna i w małym mieszkaniu, i w dużym, a ciśnienie będzie podobne, tylko na większą pow ścian. A że wilgoć przenikająca przez ścianę jest tak mała, nie ma znaczenia dla ciśnienia wywieranego na pozostałe ściany.

Co do styro - bo ja do tego piłem, jak ktoś uważa, że 15cm lepiej izoluje niż 20, to niech sobie daje. Podobnie jak mu za grubo wizualnie - kwestia gustu.

Nilsan pisze swoje teorie, pomijając niewygodne fakty, eksploatując te które są zbieżne, albo być może (ale może nie, gdyby policzyć) potwierdzające jego pomysły, często sprzedawcy tak robią, choć przyznam, że nilsan jest w tym dobry :) ;)

Miałem nie pisać w tym wątku na inny temat niż w jego tytule, ale sami mnie wywołaliście do tablicy.

trochę za szybko uwierzyłeś w nilsana, ten artykuł zakłada najgorszy wariant, czyli 4-ry osoby stłoczone w malutkim mieszkanku w bloku 65m2 gdzie każda produkuje 300 g/h wilgoci, zastanów się co się stanie po przeniesieniu tego eksperymentu do domku 150m2, gdzie produkcja wilgoci będzie na identycznym poziomie, ale powierzchnia ścian zewnętrznych większa i wentylacja wydajniejsza, czyli de fakto migracja pary wodnej przez ściany 4-ry razy mniejsza

Po pierwsze, wilgotność względna w budynku jest wielkością niezależną od jego kubatury, stąd dyfuzja pary wodnej poprzez przegrody zewnętrzne będzie większa w domku jednorodzinnym niż w rozpatrywanym przypadku szczególnym przez autorów publikacji. O ile, to już określiłem.

Po drugie, źródłem pary wodnej w budynku są nie tylko ludzie i ich czynności bytowe, ale również świeże powietrze dostarczane w trakcie wymiany oraz na drodze infiltracji, co zapewnia względnie stały poziom wilgotności wewnętrznej.

Po trzecie, choć dyfuzja pary wodnej poprzez przegrody zewnętrzne jest zdecydowanie mniejsza od ilości pary wodnej usuwanej poprzez wentylację, to jednak jest to proces zachodzący stale, który wpływa na wartość współczynnika przewodności cieplnej przegród zewnętrznych.

Po czwarte, styropian jest materiałem o niskiej paroprzepuszczalności stąd na jego wewnętrznej powierzchni będzie się zatrzymywała para wodna. Jeżeli nie będzie szczeliny powietrznej, to poziom nasycenia parą wodną konstrukcji nośnej budynku będzie narastał. Natomiast w przypadku szczeliny powietrznej para wodna będzie się kumulowała w jej warstwie, podnosząc wilgotność względną powietrza w niej zawartego, która w warunkach niskich temperatur i po osiągnięciu odpowiedniego poziomu nasycenie zacznie się wykraplać. Woda spływając na dół po wewnętrznej stronie styropianu, zostanie odprowadzona na zewnątrz otworami w listwach startowych, obniżając tym samym wilgotność względną w szczelinie powietrza. Szczelina od góry jest zamknięta, co uniemożliwia w niej cyrkulację powietrza, dlatego można ją traktować jako niewentylowaną warstwę powietrza.

Po piąte, styropian ma również określoną nasiąkliwość i paroprzepuszczalność przez co niewielka część pary wodnej będzie dyfundowała poprzez jego warstwę. Ponieważ punkt rosy jest ulokowany właśnie w warstwie styropianu, to również przy niskich temperaturach zewnętrznych mogą się wytwarzać w jego wnętrzu kryształki lodu, które z upływem czasu zamienią go w durszlak, ponieważ nie ma on pamięci kształtu. Rzecz jasna zmieni to jego właściwości izolacyjne.

PS. mieszkanie 65m2 z ścianą zewnętrzną nie licząc otworów okiennych 30m2 to coś dziwnego ??

no to rozłóżmy na czynniki pierwsze te problemy z parą i wodą

nilsan twierdzi że trzeba pod styropianem wentylować z wilgoci i dlatego zaleca klejenie wyłącznie na placki, a jednocześnie parę sekund później twierdzi że szczelina pod styropianem nie będzie przez to wentylowanie wielkim mostkiem termicznym bo będzie niewentylowana, ja tu widzę małą nielogiczność, jak coś może być jednocześnie wentylowane i niewentylowane ?? i czy w związku z tym można kogoś takiego traktować poważnie ??

Ty naprawdę jesteś tak tępy, czy tylko się droczysz?

nilsan

Edytowane przez nilsan