Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

O obsadzeniu zawiasów (lub kotew do przyspawania takowych).

O peshlach z drutem - pilotem do domofonu, bariery podczerwieni (fotokomórki) od napędu do bramy, zaczepu elektromagnetycznego od furtki.

A może skrzynka na listy montowana "przez słupek"?

https://forum.murator.pl/topic/11392-brama-i-bramka-o-czym-nie-zapomnie/#findComment-176179

Dzięki ZBYCH, na Ciebie zawsze można liczyć. :p

Ad. skrzynki

Czy to taka skrzynka, która wygląda jakby była wewnątrz słupka?

Czy można kupić gotowe , czy trzeba samemu rozwiązać opróżnianie takiej skrzynki?

Ad. bariery

Domyślam się, że elementy trzeba zainstalować na obu słupkach przy bramie wjazdowej. Pytanie na jakiej wysokości - czy są jakieś standardy czy trzeba już wiedzić dokładnie jakie urządzenie będzie zainstalowane?

https://forum.murator.pl/topic/11392-brama-i-bramka-o-czym-nie-zapomnie/#findComment-176242

Właśnie u mnie kończą słupki klinkirowe w ogrodzeniu.

Jeżeli za wcześnie aby wkładać w peszle docelowqe kable, a ana ogół tak jest, to trzeba w peszle dać piloty, aby później można było wciągnąć właściwe kabelki.

Trzeba zwrócić uwagę aby murarze nie zaginali za ostro peszli, bo będzie trudniej wciągnąć kabelki.

Najważniejsze jest (jeżeli planujesz napęd) właściwe ustawienie płaskownika z otworem do zamocowania napędu bramy. Trzeba zgrać trzy wymiary. Nie będę się rozpisywał. Jeżeli chcesz to daj znać a odpiszę szczegółowo co i jak. Osobiście przeczytałem kilka instrukcji montażu napędów firmy NICE oraz konsultowałem się z doradcą technicznym firmy, więc mogę dość dokładnie pomóc. Najbardziej interesował mnie typ napędu do bramy otwieranej dwuskrzydłowej (bo taką mam).

Dobrze jest murować słupki z gotową bramą. Zroli się to dokładniej niż tylko mocując same zawiasy.

Kabelki potrzebne są domofonu (videobramofonu), zasilania elektrozamka, fotokomórek napędu, zasilania samego napędu, ewentualnie do zasilania lampy sygnalizacyjnej napędu i anteny oraz centrali.

Ja z obawy o kradzieź centralę montuję w garażu.

https://forum.murator.pl/topic/11392-brama-i-bramka-o-czym-nie-zapomnie/#findComment-176440

Dzięki ZBYCH, na Ciebie zawsze można liczyć. :p

Ad. skrzynki

Czy to taka skrzynka, która wygląda jakby była wewnątrz słupka?

Czy można kupić gotowe , czy trzeba samemu rozwiązać opróżnianie takiej skrzynki?

Ad. bariery

Domyślam się, że elementy trzeba zainstalować na obu słupkach przy bramie wjazdowej. Pytanie na jakiej wysokości - czy są jakieś standardy czy trzeba już wiedzić dokładnie jakie urządzenie będzie zainstalowane?

Przyjemność po mojej stronie :lol: .

Skrzynkę można kupić gotową. Ja wybrałem aluminiową (chyba włoską) pozornie ładną, ale w detalu... :-? I tak była najodpowiedniejsza (i pasująca do aluminiowej kasety videofonu).

Była najdroższa z tych dostępnych na kieszeń prywatnego inwestora :lol: .

Przy montaży takiej skrzynki należy wykazać się wysoką kulturą pracy :wink: . Przednia ścianka skrzynki (ta z wlotem na korespondencję) musi być zlicowana z cegłą! Równe wycięcie cegły, bez wyszczerbień, przecięć od szlifierki i odprysków wymaga naprawdę sporo pracy.

Ja u siebie sam wykonałem obsadzanie skrzynek na listy, videofonów i zamka szyfrowego, bo jak zobaczyłem, jak to zaczął robić murarz, to mi ręce i szczęka opadły :evil: . Do precyzyjnego docinania - duża, ciężka szlifierka kątowa z tarczą 250 mm, a murarz (ok. 65-70 latek) sam, bez pomocnika :-? . Wyjąłem swoją, małą szlifierkę, przecinaczek, młoteczek, pilniczek i do dzieła :lol: . Dwie godziny pracy, ale teraz patrzę na słupek z tym sprzętem z przyjemnością :lol: .

Co do bariery podczerwieni, to należy ją zamontować dość wysoko, tzn. na wysokości ok. 80 cm. Zamontowana niżej może łapać niepotrzebnie psa i automatyka bramy będzie głupieć.

Przy bramie dwuskrzydłowej bariery powinny być dwie. Jedna na słupkach, na których wisi brama, a druga na osobnych słupkach (np. stalowych profilach lub słupkach firmowych, np. NICE) wewnątrz posesji, tuż za otwartą bramą. W ten sposób brama nie uszkodzi samochodu, który zatrzyma się (z różnych powodów) w świetle bramy.

https://forum.murator.pl/topic/11392-brama-i-bramka-o-czym-nie-zapomnie/#findComment-176464

Zamek szyfrowy - do otwierania bramki?

U nas będzie brama przesuwna, na razie bez napędu, ale chcemy go w przyszłości zamontować. Zastanawiam się, czy jest realne przygotowanie bramy pod napęd nie znając typu napędy, na który ostatecznie się zdecydujemy.

Jakiej średnicy peszle zastosować? A może wykorzystać rury od centralnego odkurzacza ( trochę kawałków mi zostało) a w słupku 38x38 powinna się zmieścić?

https://forum.murator.pl/topic/11392-brama-i-bramka-o-czym-nie-zapomnie/#findComment-176476

Zamek szyfrowy - do otwierania bramki?

U nas będzie brama przesuwna, na razie bez napędu, ale chcemy go w przyszłości zamontować. Zastanawiam się, czy jest realne przygotowanie bramy pod napęd nie znając typu napędy, na który ostatecznie się zdecydujemy.

Jakiej średnicy peszle zastosować? A może wykorzystać rury od centralnego odkurzacza ( trochę kawałków mi zostało) a w słupku 38x38 powinna się zmieścić?

Ja nie mam furtki, więc funkcję furtki przejęła brama z odpowiednim napędem posiadającym funkcję "furtka".

Od zewnątrz bramę można otworzyć wprowadzając kod na klawiaturze szyfratora (idealne rozwiązanie dla dzieci).

http://www.zbychdom.republika.pl/Domy/Brama.jpg

Działa to następująco:

Po wyzwoleniu napędu (np. z zewnątrz zamkiem szyfrowym) napęd otwiera bramę do czasu przecięcia bariery podczerwieni. Potem 5 sekund przerwy i zamyka bramę (dlatego pisałem, że lepiej wyżej zamontować barierę podczerwieni, co by pies nie stopował bramy zanim wejdziemy do środka :lol: )

Co do przygotowania bramy pod napęd, to nie ma sensu (poza przygotowaniem instalacji kablowej do zasilania i sterowania). My u siebie zamówiliśmy bramę przygotowaną pod markowy napęd. Przy późniejszym montażu napędu okazało się, że produkowane są cztery różne typy listew zębatych i rozstaw tulejek przyspawanych do konstrukcji bramy nie pasował :( . Trzeba było przerabiać :evil: .

Odnośnie peshli, to minimum 20 mm. Kable żelowane są sztywne i nie tak łatwo je wciągnąć przez wąski peshel. Rury od centralnego odkurzacza raczej się nie przydadzą, bo są troszkę za duże. Może zechcesz mieć wąski, miniaturowy domofon i wtedy się okaże, że rura do przewodów jest szersza od domofonu :lol: . Generalnie albo od razu wycinaj otwór pod konkretny domofon, albo zostaw tylko wystający peshel. Nie zostawiaj otworu w słupku nie znając wymiarów domofonu, bo później nie ma co z tym zrobić (częsty błąd).

https://forum.murator.pl/topic/11392-brama-i-bramka-o-czym-nie-zapomnie/#findComment-176776

Takie "utrojstwo" w bramie zamontował nasz sąsiad. Kiedyś wyjeżdżając, brama pieknie sie otwarla, ale urządzenie zgłupialo i zanim wyjechał, zaczęła brama się zamykać. przytrzasnęła auto na wysokosci drzwi kierowcy. Dla właściciela auta i bramy bylo to malo smieszne, ale my malo nie padlismy pomagając sąsiadowi wydostać się z samochodu :lol:

Piękny widok :lol:

https://forum.murator.pl/topic/11392-brama-i-bramka-o-czym-nie-zapomnie/#findComment-176898

Takie "utrojstwo" w bramie zamontował nasz sąsiad. Kiedyś wyjeżdżając, brama pieknie sie otwarla, ale urządzenie zgłupialo i zanim wyjechał, zaczęła brama się zamykać. przytrzasnęła auto na wysokosci drzwi kierowcy. Dla właściciela auta i bramy bylo to malo smieszne, ale my malo nie padlismy pomagając sąsiadowi wydostać się z samochodu :lol:

Piękny widok :lol:

Oj, nieładnie, nieładnie tak sie nabijać z sąsiada :wink:

Zapewne sąsiad ma bramę dwuskrzydłową, a barierę podczerwieni ma jedną, tylko na słupach, więc po przejechaniu przez tą barierę, napęd bramy już nie "widział" samochodu i zaczął zamykać bramę. Dlatego właśnie tak istotne jest przy tego typu bramach montowanie dwóch barier podczerwieni lub rezygnacja z funkcji autozamykania bramy.

https://forum.murator.pl/topic/11392-brama-i-bramka-o-czym-nie-zapomnie/#findComment-176970

• 1 year później...