Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

płytki w całym mieszkaniu w bloku?

pytalski

Recommended Posts

witam jestem na etapie urządzania mieszkania w bloku.

dotychczas miałem dylemat co położyć na podłogach. dziś znajomy, który miał coś takiego w domu polecił abym położył wszędzie płytkim podłogowe w jakimś słonecznym - jasnym, ciepłym kolorze.

mieszkam na 8 piętrze - sąsiedzi grzeją mnie od dołu - więc czemu nie. łatwe w utrzymaniu i kolory ciekawe. co o tym sądzicie?

Mieszkałam w takim mieszkaniu w Hiszpanii. Ciepły kraj. bardzo ciężko kupić wełniane skarpety w sierpniu - ale nie miałam wyjścia.

Może dlatego marzłam, że na zewnątrz było 35 stopni i dlatego podłoga wydawała się lodowata ...bez podłogówki bałabym się.

Sąsiedzi nademną tak zrobili ( nie mieli wyjścia, bo poprzedni właściciel mieszkania tak o nie dbał, że napalm i skucie do gołego betonu było jedynym wyjściem) i jest to męczące. Każdy krok, każdy samochodzik dziecka i kazdy spadający przedmiot słychac jak cholera.

Mieszkałam 3 lata na 6 piętrze bloku z wielkiej płyty. Wszędzie były płytki. Chodziłam na bosaka niezależnie od pory roku, moje dziecko też na tych płytkach raczkowało i uczyło się chodzić. Ogrzewania podłogowego nie mieliśmy, ale blok był ocieplony, okna szczelne i nawet przy zakręconych grzejnikach było ciepło.

Ja w bloku na 4 pietrze miałam płytki w kuchni i przedpokoju ponad 10 lat. Są zimne i już. Nie wyobrażam sobie dzieci siedzących na nich bez ogrzewania podłogowego. Pies na nich leżał, jak było mu zimą zbyt gorąco w mieszkaniu.

I jeszcze jedna rzecz - płytki moga być uciążliwe ze wzgledu na hałas nie tylko dla domowników ale i dla sąsiadów z dołu. Panele jednak położone są na gąbce a ona tłumi hałas i sąsiad z dołu nie liczy ile razy dziecko upuściło zabawkę.