Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

problem z c.w.u.

Recommended Posts

Witam. Mam problem z c.w.u. to znaczy posiadam wymiennik ciepła dwupłaszczowy firmy galmet 140L ( połączony z piecem na eko groszek) temperatura zadana to 66 stopni, kłopot w tym że po napełnieniu wanny 30 litrami ciepłej wody zaczyna lecieć zimna. POMOCY co jest nie tak? Dzięki za odpowiedzi.

masz cyrkulację cwu ?
nie mam pojęcia o co chodzi jestem w tym temacie kompletnie zielony :oops: . Wymiennik mam taki jak w linku poniżej http://www.galmet.com.pl/cms/php/strona.php3?cms=cms_galme&lad=a&id_dzi=0&id_dok=23&id_men=7&powrot=1&slowo_szuk=&gdzie_szuk=&id_men_szuk=0

wklej jakieś zdjęcie kotłowni sposobu podłączenia zbiornika z kotłem może masz błąd w podłączeniu i masz zapowietrzony płaszcz zasobnika

dobre byłyby zdjęcia bo tak to trudno powiedzieć jeśli sam nie możesz dokładnie wytłumaczyć.

dobrze radzi mariobros

ale jeśli masz cyrkulację cwu czyli obieg wody użytkowej (ciepła woda płynie zaraz po odkręceniu kranu, nie musisz czekać aż zleci zimna) i na cyrkulacji za pompką nie ma zaworu zwrotnego to w trakcie czerpania ciepłej wody przez rurę cyrkulacyjną w odwrotnym kierunku popłynie chłodna woda zwłaszcza w momencie kiedy wcześniej pompa cyrkulacyjna nie pracowała. miałem takie przypadki w praktyce, ale za mało wiem o twojej instalacji aby coś dokładnie doradzić.

Z tego co widać na schemacie zasobnika nie posiada on króćca do podłączenia cyrkulacji, wnioskuję zatem że nie jest ona podłączona więc woda w zasobniku nie ma możliwości wymiesznia się i osiągnięcia równej(zadanej temp.) w całym zbiorniku. Może być również błąd przy podłączeniu pieca z zasobnikiem i instalacją. Jeżeli w kotłowni p[osiadasz tylko jkedną pompkę to może być źle zaprogramowana jej praca przy zbyt niskich temperaturach i wystudza wodę w zasobniku

Z tego co widać na schemacie zasobnika nie posiada on króćca do podłączenia cyrkulacji, wnioskuję zatem że nie jest ona podłączona więc woda w zasobniku nie ma możliwości wymiesznia się i osiągnięcia równej(zadanej temp.) w całym zbiorniku. Może być również błąd przy podłączeniu pieca z zasobnikiem i instalacją. Jeżeli w kotłowni p[osiadasz tylko jkedną pompkę to może być źle zaprogramowana jej praca przy zbyt niskich temperaturach i wystudza wodę w zasobniku

woda osiąga w miarę równą temp. w zbiorniku bo dwupłaszcz grzeje do samego dołu, to stary schemat bo w tych zbiornikach już dość dawno kruciec cyrkulacji jest w bocznej dennicy, za mało napisał więc możemy tylko przypuszczać co tam nie gra.

Pierwsza sprawa, gdzie masz umieszczony czujnik temp. cwu ? Pewno u góry ? Wtedy będzie sie tak działo ponieważ jak wiesz ciepła woda idzie do góry i ta najbardziej nagrzana będzie właśnie u samej góry, a nie w całej objętości bojlera i to dlatego bojlery dwupłaszczowe są IMO gorsze od tych z wężownicą stojących.

Ja mam taki zasobnik :

http://www.galmet.com.pl/cms/php/strona.php3?cms=cms_galme&lad=a&id_dzi=3&id_dok=24&id_men=7&powrot=1&slowo_szuk=&gdzie_szuk=&id_men_szuk=0

Jak widzisz czujnik jest umieszczony nisko, więc zawsze w większości zasobnika woda będzie miała temp. wyższą niż zadana.

Aha u moich rodziców też jest dwupłaszczowy z czujnikiem temp około 15cm od góry bojlera i już po jednym prysznicu woda z gorącej robi się ciepła.

Witam wszystkich w nowym roku, właśnie w związku z przygotowaniami do jego nadejścia nie było mnie chwilowo na forum, jednak mój problem jest nadal aktualny, dodam tylko że instalacja pracuje już kilka lat i jak dotąd nie było z nią problemów. Zdjęć narazie nie wkleję, bo nie mam możliwości.