jarq235 29.12.2008 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2008 Witam. Mam problem z c.w.u. to znaczy posiadam wymiennik ciepła dwupłaszczowy firmy galmet 140L ( połączony z piecem na eko groszek) temperatura zadana to 66 stopni, kłopot w tym że po napełnieniu wanny 30 litrami ciepłej wody zaczyna lecieć zimna. POMOCY co jest nie tak? Dzięki za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewoo 29.12.2008 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2008 masz cyrkulację cwu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarq235 29.12.2008 22:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2008 masz cyrkulację cwu ? nie mam pojęcia o co chodzi jestem w tym temacie kompletnie zielony . Wymiennik mam taki jak w linku poniżej http://www.galmet.com.pl/cms/php/strona.php3?cms=cms_galme&lad=a&id_dzi=0&id_dok=23&id_men=7&powrot=1&slowo_szuk=&gdzie_szuk=&id_men_szuk=0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 29.12.2008 23:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2008 masz cyrkulację cwu ? nie mam pojęcia o co chodzi jestem w tym temacie kompletnie zielony . Wymiennik mam taki jak w linku poniżej http://www.galmet.com.pl/cms/php/strona.php3?cms=cms_galme&lad=a&id_dzi=0&id_dok=23&id_men=7&powrot=1&slowo_szuk=&gdzie_szuk=&id_men_szuk=0 wklej jakieś zdjęcie kotłowni sposobu podłączenia zbiornika z kotłem może masz błąd w podłączeniu i masz zapowietrzony płaszcz zasobnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarq235 30.12.2008 07:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2008 masz cyrkulację cwu ? Mam obieg wymuszony jedna pompka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewoo 30.12.2008 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2008 dobre byłyby zdjęcia bo tak to trudno powiedzieć jeśli sam nie możesz dokładnie wytłumaczyć.dobrze radzi mariobrosale jeśli masz cyrkulację cwu czyli obieg wody użytkowej (ciepła woda płynie zaraz po odkręceniu kranu, nie musisz czekać aż zleci zimna) i na cyrkulacji za pompką nie ma zaworu zwrotnego to w trakcie czerpania ciepłej wody przez rurę cyrkulacyjną w odwrotnym kierunku popłynie chłodna woda zwłaszcza w momencie kiedy wcześniej pompa cyrkulacyjna nie pracowała. miałem takie przypadki w praktyce, ale za mało wiem o twojej instalacji aby coś dokładnie doradzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henka 30.12.2008 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2008 Z tego co widać na schemacie zasobnika nie posiada on króćca do podłączenia cyrkulacji, wnioskuję zatem że nie jest ona podłączona więc woda w zasobniku nie ma możliwości wymiesznia się i osiągnięcia równej(zadanej temp.) w całym zbiorniku. Może być również błąd przy podłączeniu pieca z zasobnikiem i instalacją. Jeżeli w kotłowni p[osiadasz tylko jkedną pompkę to może być źle zaprogramowana jej praca przy zbyt niskich temperaturach i wystudza wodę w zasobniku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewoo 30.12.2008 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2008 Z tego co widać na schemacie zasobnika nie posiada on króćca do podłączenia cyrkulacji, wnioskuję zatem że nie jest ona podłączona więc woda w zasobniku nie ma możliwości wymiesznia się i osiągnięcia równej(zadanej temp.) w całym zbiorniku. Może być również błąd przy podłączeniu pieca z zasobnikiem i instalacją. Jeżeli w kotłowni p[osiadasz tylko jkedną pompkę to może być źle zaprogramowana jej praca przy zbyt niskich temperaturach i wystudza wodę w zasobniku woda osiąga w miarę równą temp. w zbiorniku bo dwupłaszcz grzeje do samego dołu, to stary schemat bo w tych zbiornikach już dość dawno kruciec cyrkulacji jest w bocznej dennicy, za mało napisał więc możemy tylko przypuszczać co tam nie gra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lee28 30.12.2008 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2008 Pierwsza sprawa, gdzie masz umieszczony czujnik temp. cwu ? Pewno u góry ? Wtedy będzie sie tak działo ponieważ jak wiesz ciepła woda idzie do góry i ta najbardziej nagrzana będzie właśnie u samej góry, a nie w całej objętości bojlera i to dlatego bojlery dwupłaszczowe są IMO gorsze od tych z wężownicą stojących.Ja mam taki zasobnik :http://www.galmet.com.pl/cms/php/strona.php3?cms=cms_galme&lad=a&id_dzi=3&id_dok=24&id_men=7&powrot=1&slowo_szuk=&gdzie_szuk=&id_men_szuk=0Jak widzisz czujnik jest umieszczony nisko, więc zawsze w większości zasobnika woda będzie miała temp. wyższą niż zadana.Aha u moich rodziców też jest dwupłaszczowy z czujnikiem temp około 15cm od góry bojlera i już po jednym prysznicu woda z gorącej robi się ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarq235 02.01.2009 22:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2009 Witam wszystkich w nowym roku, właśnie w związku z przygotowaniami do jego nadejścia nie było mnie chwilowo na forum, jednak mój problem jest nadal aktualny, dodam tylko że instalacja pracuje już kilka lat i jak dotąd nie było z nią problemów. Zdjęć narazie nie wkleję, bo nie mam możliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts