Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kto się zna na fotografii?

dandi3

Recommended Posts

Z 20szt z "ostatnio dodanych" jest z nikona. Wiem że jest tam mało zdjęć, budowa domu generalnie zrobiła "dziurę" w pstrykaniu jak i wszelkich wycieczkach. Przez ostatni rok ilość zdjęć nie jest mniejsza, jednak głównie przed obiektywem występowały moje córcie, żoncia, jakieś spotkania ze znajomymi, rodzina itd - generalnie zdjęcia których z definicji nigdy nie umieszczę w internecie.

Co do źródeł wiadomości - preferuje grupy dyskusyjne oraz serwisy "brendowe" nikona, canona czy pentaxa. Generalnie więcej treści i znacznie mniej śmieci. Różnica taka jak między pl.foto a "obiektywnymi" - niby jedno i drugie robi to samo, ale inaczej.... Na cyberfoto także czasami zaglądam, najczęściej do działu giełda ;) Dla mnie za dużo powtarzanych pytań w stylu co kupić etc - mniejsze fora są bardziej hermetyczne i na szczęście.

ps. większość zdjęć jest z s6500fd, fajny aparat. Brak stopki do lampy (używałem szyny kątowej, fotoceli mif'a i Vivitara 283 - niezła zabawa :)) i powolność były jednymi z powodów wymiany na D80.

np z mojego www pstrykane nikonem :

http://tomaszkrusz.ovh.org/albums/userpics/10001/bw001.jpg

http://tomaszkrusz.ovh.org/albums/miedzygorze/n40.jpg

http://tomaszkrusz.ovh.org/albums/miedzygorze/n34.jpg

i jedno "albumowe"

http://img25.imageshack.us/img25/2122/97914684xh7.jpg

ps. i żeby nie było, ja nie twierdzę że znam się dobrze na fotografii, twierdzę że chciałbym się znać i mieć czas na ćwiczenie :)

• Odpowiedzi 52
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

... budowa domu generalnie zrobiła "dziurę" w pstrykaniu jak i wszelkich wycieczkach. Przez ostatni rok ilość zdjęć nie jest mniejsza, jednak głównie przed obiektywem występowały moje córcie, żoncia, jakieś spotkania ze znajomymi, rodzina itd

ps. i żeby nie było, ja nie twierdzę że znam się dobrze na fotografii, twierdzę że chciałbym się znać i mieć czas na ćwiczenie :)

A to jest smutna prawda ... u mnie też budowa na I miejscu i brak czasu i weny na focenie ... Ale "wyżywam" się na zdjęciach budowlanych :lol:

W razie czego zapraszam do dziennika :wink:

I o ... o ... właśnie też czekam na ten czas by zgłębiać tajniki ... Ale w domu zrobię sobie niewielkie studio "foto" - już na to czekam 8)

pozdrawiam Kolegę Nikoniarza 8)

majki

• 2 weeks później...
  • 6 months później...

Fascynuje mnie fotografia , ale sama jestem niestety tylko bardzo początkującym amatorem, któremu przydałby się korepetytor :wink:

Mam starą analogową lustrzankę Canon EOS 300 i od niedawna Panasonic DMC-FZ28.

panasonic wygląda przyjemnie, nauczysz się na nim wiele. Nie ma uniwersalnej metody - oglądaj zdjęcia które się Tobie podobają, próbuj zrobić podobne, trochę czytaj (i z dużą rezerwą do "nauczycieli z internetu" ;)) i pstrykaj, pstrykaj, pstrykaj :)

Jeszcze jedno, nie zrobisz dobrych zdjęć bez opanowania choćby w stopniu średniozaawansowanym obróbki na komputerze. Takie czasy :) Dla formalności, większości nie stać na Photoshopa - większości tak naprawdę nie jest potrzebny!, są prostsze programy, są tańsze (ja korzystam z Photoimpact11 ok. 100zł), są darmowe jak Gimp itd.

....Jeszcze jedno, nie zrobisz dobrych zdjęć bez opanowania choćby w stopniu średniozaawansowanym obróbki na komputerze. Takie czasy :) Dla formalności, większości nie stać na Photoshopa - większości tak naprawdę nie jest potrzebny!, są prostsze programy, są tańsze (ja korzystam z Photoimpact11 ok. 100zł), są darmowe jak Gimp itd.

no właśnie a dla mnie to wciąż czarna magia

ja używam Picasa 3 i funkcji...."szczęśliwy traf" ;)

ale na zimę mam ambitny plan podszkolić się w jakimś bardziej profesjonalnym programie a w pracy mamy Photoshopa więc ....:)

Dziekuję Tomku za twoje uwagi.

A jaki program do obróbki będzie działał na Mac'u ?

Nie jestem wybredny, moim zdaniem wystarczy dowolny program o ile ma zaawansowane możliwości edycyjne czyli warstwy, maski, filtry, korekcja krzywymi i levelami. Poszukaj na forach macowych, przecież te komputery zostały stworzone do obróbki grafiki - na 100% coś polecą :)

na zachętę:

dwie przeciętne fotki, które zrobiłem we wrocławskim zoo ze 3 lata temu jeszcze kompaktem fuji i na koniec zdjęcie po ostrej obróbce :)

z tego zabrałem ogon ;)

http://img504.imageshack.us/img504/1745/zoo1d.jpg

a z tego resztę

http://img27.imageshack.us/img27/1512/zoo2u.jpg

http://img2.imageshack.us/img2/604/lowcas.jpg

Może to trochę przekona Cię, że komputer i cyfrówka to jedność :D

ja używam Picasa 3 i funkcji...."szczęśliwy traf" ;)

ale na zimę mam ambitny plan podszkolić się w jakimś bardziej profesjonalnym programie a w pracy mamy Photoshopa więc ....:)

"szczęśliwy traf" w moim odczuciu jest tak użyteczny jak "szczęśliwy traf" w googlach, albo nie miałem szczęścia :) Photoshop nie jest Ci potrzebny do domu, wielka, droga i powolna "kobyła". Bawiłem się CS2 parę tygodni i wyleciał z dysku, dla mnie za dużo szczęścia na raz ;) :roll:

Dziekuję Tomku za twoje uwagi.

A jaki program do obróbki będzie działał na Mac'u ?

Nie jestem wybredny, moim zdaniem wystarczy dowolny program o ile ma zaawansowane możliwości edycyjne czyli warstwy, maski, filtry, korekcja krzywymi i levelami. Poszukaj na forach macowych, przecież te komputery zostały stworzone do obróbki grafiki - na 100% coś polecą :)

na zachętę:

dwie przeciętne fotki, które zrobiłem we wrocławskim zoo ze 3 lata temu jeszcze kompaktem fuji i na koniec zdjęcie po ostrej obróbce :)

z tego zabrałem ogon ;)

http://img504.imageshack.us/img504/1745/zoo1d.jpg

a z tego resztę

http://img27.imageshack.us/img27/1512/zoo2u.jpg

http://img2.imageshack.us/img2/604/lowcas.jpg

Może to trochę przekona Cię, że komputer i cyfrówka to jedność :D

Jak dla mnie to super :D

i jeszcze pewien przykład z zabawy z forum foto, oryginał znaleziony w googlowych zasobach i przykład mojej obróbki - wiem że nie jest dopracowana i może się średnio podobać, ale... :) Nad dokładniejszą obróbką musiałbym posiedzieć parę dni, a to to powstało pewnego nudnego wieczoru - czyli coś a'la Dragan

http://img70.imageshack.us/img70/9564/oldman3nd7cv.jpg

http://img30.imageshack.us/img30/7355/d13664556.jpg

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

Ja tez mam D80 aparat super.Duzo w nim funkcji wiec trzeba poswiecic czasu na pstrykanie.U mnie szklo chyba musze wymienic bo to ktore dostalem w promocji z body ma slabe kolory,jest ciemne i sporo zdjec wychodzi mi takich jak bym chciał.

Wazna rzecz cyfrowka + komp to nie rozłaczalne rzeczy jak juz ktos napisał.

Jeszcze jedno, nie zrobisz dobrych zdjęć bez opanowania choćby w stopniu średniozaawansowanym obróbki na komputerze.

nie żebym się znał na fotografii ale znam kogoś kto się zna. I z całym szacunkiem ale chyba od dupy strony to stwierdzenie...

Albo umiesz robić zdjęcia - światło, kadr itp (kłania się fotografia jako całość, bez podziału na cyfrową czy analogową) albo i ukręcisz bat z gówna w fotoszopie czy czymś innym. Ale gówno zawsze będzie gówno.

Pozdrawiam :)

PS. ciekawa galeria :) kwiatki mi się podobają bardzo

Jeszcze jedno, nie zrobisz dobrych zdjęć bez opanowania choćby w stopniu średniozaawansowanym obróbki na komputerze.

nie żebym się znał na fotografii ale znam kogoś kto się zna. I z całym szacunkiem ale chyba od dupy strony to stwierdzenie...

Albo umiesz robić zdjęcia - światło, kadr itp (kłania się fotografia jako całość, bez podziału na cyfrową czy analogową) albo i ukręcisz bat z gówna w fotoszopie czy czymś innym. Ale gówno zawsze będzie gówno.

Pozdrawiam :)

PS. ciekawa galeria :) kwiatki mi się podobają bardzo

To nie tak :) Najlepsza jakość zdjęcia z lustra jest z NEFa/RAWa, to format surowy. Wywołanie go automatem często daje gorszy efekt niż pstrykanie w jpgu. Gwarantuje Ci że ktoś nie mający pojęcia o obróbce nie poradzi sobie nawet z tym problemem i co najwyżej zostanie przy jpgach, a NEF nie raz uratował mi d... :) Przykłady które załączyłem wcześniej to oczywiście zabawa, poniekąd fotomontaż. Zawsze łatwiej jest zrobić od razu poprawne zdjęcie jednak często nie ma na to czasu. Jedziesz z rodzinką w górki i robisz fotki "przy okazji", często nie ma czasu i warunków na statyw, panoramy, HDRy. Również nie zawsze chce się targać całe to dziadostwo ze sobą, a nawet mój mały zestaw to ładne kilogramy.

Aparaty nie są idealne, nawet najlepsze prześwietlą, albo złapiesz ciut krzywy horyzont, do tego korygowanie wad/cech obiektywu, błędny WB etc - nadal upieram się że przy cyfrówce znajomość programu graficznego jest niezbędna. Znam takich co z wakacji wracają i idą z kartą do MM i wywołują ciurem, można i tak. Jak przez naście dni przygotowuje wszystkie pliki i wywołuję tylko w jednym sprawdzonym labie - moje hobby i tyle :D

ps. od wiosny kwiatków przybędzie, zimą zapoluje na obiektyw do makrofotografii :)

Zawsze łatwiej jest zrobić od razu poprawne zdjęcie jednak często nie ma na to czasu.

Ale...

pomijając fotografię reporterską i sportową zrobienie poprawnego zdjecia dla kogoś, kto robić zdjecia potrafi nie jest kwestią dramatycznie czasochłonną :)

Nie chodzi tutaj o wywody bo każdy ma swoja rację i Twoją rozumiem :) Jesteś "dzieckiem fotografii cyfrowej" i korzystasz ze wszystkich jej dobrodziejstw. Ja nawet przesiadając się na cyfrówkę nie zaniechałem analogowych przyzwyczajeń więc zanim nacisnę spust wykonuję "obróbkę w głowie" :)

Dobre zdjecie powstaje w głowie najpierw - potem mozna a nawet trzeba umieć wykorzystać słabości aparatu żeby stworzyc coś na miarę swoich ambicji.

Dla mnie fotoszopy i inne takie to juz trochę jak tuning auta.

No ale jest miejsce dla każdego i dla jeżdżacych fabrycznymi autkami i dla lubiacych wprowadzać do nich zmiany :).

Ale reasumujac - skoro coś jest to dlaczego z tego nie korzystać :)

Ps.

Kiedyś jako filtra użyłem szkiełka z okularów słonecznych a jedno z lepszych zdjęć zrobiłem małpką hp majacą jednak niezłą matrycę i przyzwoity obiektyw.

PS2. I zeby było jasne za prostowanie horyzontu powinni wsadzać do więzienia ;)

Jesteś "dzieckiem fotografii cyfrowej" i korzystasz ze wszystkich jej dobrodziejstw. Ja nawet przesiadając się na cyfrówkę nie zaniechałem analogowych przyzwyczajeń więc zanim nacisnę spust wykonuję "obróbkę w głowie" :)

Dobre zdjecie powstaje w głowie najpierw - potem mozna a nawet trzeba umieć wykorzystać słabości aparatu żeby stworzyc coś na miarę swoich ambicji.

Dla mnie fotoszopy i inne takie to juz trochę jak tuning auta.

Taką teorię można spotkać praktycznie na każdym forum i teoretycznie jest ona poprawna. Teoretycznie gdyż aparat cyfrowy (nieważne kompakt czy lustro) różnią się konstrukcyjnie i możliwościami od kliszowca. Klisza ma o wiele większą rozpiętość tonalną od nowoczesnych matryc i o wiele więcej wybacza fotografowi. Druga sprawa, napisałeś że nie lubisz "fotoshopów" - dodaj tylko że wcześniej przy analogach to laborant przy wywołaniu "ratował" fotki i robił stosowne korekty. Teraz albo zdamy się na aparat (a nie są idealne), albo nauczymy się "cyfrowej ciemni". Szanuję Twoje podejście, bardzo podziwiam osoby potrafiące robić zdjęcia od razu poprawne (znam 2 takich osobników), ja (jeszcze? ;)) tak nie potrafię - a może nie chcę... ;)

Zaczynałem od smeny 8m, miałem też krótko zenita, później była i jest era cyfrówek. Z roku na rok robię coraz mniej zdjęć (cyfrówką), a wywołuje na papier mniej więcej tyle samo (+/- 200szt rocznie) - czyli uzysk poprawnych rośnie. Technika zawsze mnie fascynowała, czy to aparat, czy nowy tv, czy komputer. Nie znoszę urządzeń niekonfigurowalych, nawet telefon musi mieć system operacyjny. Ze zdjęciami podobnie, czasami grzebię w nich aby zrobić jakiś zamierzony efekt, czasami aby poprawić własne błędy, czasami dla zabawy ;)