Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 330
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Paczka - nie mogłabym ...nie potrafię budować atmosfery :wink: :lol:

do domku wróciłam 2 godzinki temu ... oczywiście pierwsze kroki skierowałam gdzie? oczywiście do kotłowni :lol:

zjadłam obiadek , i od godzinki mierzę czasy :wink: (od wczoraj ustawień nie zmieniałam)

małż się uparł i włączył grzejnik w garażu ...mamy taki mały (chyba z 6 żeberek) obok rur z wodą - mówi, że włącza coby rury nie zamarzły i tak mi się widzi że on ciągnie ile bozia dała .... no bo przeciez do temperatury na termostacie nie nabije nigdy- więc w zasadzie sie nie wyłącza - tak na mój chłopski rozum :evil:

na dworze -8st

piecyk ładuje 12 minut i trzyma ciepło 12 minut (przed chwilą było 11/11- czyli tyle samo pobiera i tyle samo odpoczywa -

a jak to jest u Was? podobnie , czy jednak udaje Wam się uzyskać ustawienia, które pozwolą na dłuższy "odpoczynek" kotła przy mniejszym czasie pobierania?

https://forum.murator.pl/topic/113936-a-jednak-wod%C3%B3r-w-instalacji-co/page/9/#findComment-2924736

acha ...jedna rzecz mnie niepokoi ...bardzo niepokoi i proszę o uspokojenie zaniepokojonej baby :lol:

buczy ... jak jest w stanie odpoczynku (czyli se nabił i teraz odpoczywa) to buczy ....słychac tak jakby pociąg gdzieś daleko jechał :roll: ... nie buczy cały czas ... czasem buczy krótko, czasem buczy dłużej ...nie wiem co jest przyczyną tego buczenia i bardzo chciałabym się dowiedzieć :D

https://forum.murator.pl/topic/113936-a-jednak-wod%C3%B3r-w-instalacji-co/page/9/#findComment-2924761

Paczka - nie mogłabym ...nie potrafię budować atmosfery :wink: :lol:

do domku wróciłam 2 godzinki temu ... oczywiście pierwsze kroki skierowałam gdzie? oczywiście do kotłowni :lol:

zjadłam obiadek , i od godzinki mierzę czasy :wink: (od wczoraj ustawień nie zmieniałam)

małż się uparł i włączył grzejnik w garażu ...mamy taki mały (chyba z 6 żeberek) obok rur z wodą - mówi, że włącza coby rury nie zamarzły i tak mi się widzi że on ciągnie ile bozia dała .... no bo przeciez do temperatury na termostacie nie nabije nigdy- więc w zasadzie sie nie wyłącza - tak na mój chłopski rozum :evil:

na dworze -8st

piecyk ładuje 12 minut i trzyma ciepło 12 minut (przed chwilą było 11/11- czyli tyle samo pobiera i tyle samo odpoczywa -

a jak to jest u Was? podobnie , czy jednak udaje Wam się uzyskać ustawienia, które pozwolą na dłuższy "odpoczynek" kotła przy mniejszym czasie pobierania?

:lol: :lol: :lol:

na to bym nie liczył,

chcesz mu dać mniej papu i więcej go wyżyłować,

no, powiem Ci,

nie chciałbym mieć chyba takiej żony :lol: :lol: :lol: :wink:

https://forum.murator.pl/topic/113936-a-jednak-wod%C3%B3r-w-instalacji-co/page/9/#findComment-2924841

no, ale ....kurcze...nie jestem aż taka zła bo jeszcze nie uciekł :lol:

tak pytam o te czasy żarcia i odpoczynku, bo nie mam żadnego materiału porównawczego ...najzwyczajniej w świecie nie wiem , czy dobrze chodzi na tych ustawieniach ....czy prawidłowo się zachowuje czy jeszcze powinnam nad nim popracować w jakimś kierunku (oprócz tego, że jednak mógłby bardziej jeszcze ten węgiel przepalać bo są większe kawałki w popielniku - niedużo, ale są) :wink: :roll:

teraz widzę, ze jak już przestaliśmy łazić w te i wewte jak smród po gaciach i otwierać te drzwi wejściowe co chwilę (posprzątać i odśnieżyć trza było :wink: ) to ma większa czasy przestoju, np. 11 minut żarcia i 14 minut odpoczynku :roll:

jeśli mi powiecie , że tak właśnie ma się zachowywać to będę najszczęśliwszą babą dzisiejszego wieczora na świecie :D

https://forum.murator.pl/topic/113936-a-jednak-wod%C3%B3r-w-instalacji-co/page/9/#findComment-2925184

Stetoskop pożyczyć od znajomego pediatry? :roll:

Może być i pediatra sąsiadów jak nie masz swojego... :wink:

Tak na moment... Osłuchać gada....

Płaszczyk mu osłuchać, oddech (wdech/wydech), motorykę jaką...

Robi pół na pół. Dla mnie - optymalnie!

Czasy się same wydłużą jak mróz pęknie...

Uszy do góry!

Dobrze jest. Niech mąż nie popsuje! :lol:

Adam M.

https://forum.murator.pl/topic/113936-a-jednak-wod%C3%B3r-w-instalacji-co/page/9/#findComment-2925893

Stetoskop pożyczyć od znajomego pediatry? :roll:

Może być i pediatra sąsiadów jak nie masz swojego... :wink:

Tak na moment... Osłuchać gada....

Płaszczyk mu osłuchać, oddech (wdech/wydech), motorykę jaką...

Adam M.

Zaś nie wiem czy se jaj ze mnie nie robisz :oops: :lol:

Ale załóżmy , że mówisz serio :wink: - to dziś rano miałam mało czasu przed robotą, ale posłuchałam go, poobserwowałam z pół godziny i wyciągnęłam takie wnioski:

pika mu na wentylatorze w stanie spoczynku ...takie delikatne pikanie cho chwilkę :roll:

buczy - tak....ale: nie mamy kratki nawiewowej w kotłowni (zetki) bo murarze se "zapomnieli" :evil: - a ja nie zwróciłam na to uwagi .... wiem, że piec potrzebuje mnóstwa powietrza do swojej pracy , więc staram sie , żeby choć okno w kotłowni było cały czas otwarte ...a małż chodzi za mną i je zamyka :evil: za to uchyla drzwi do garażu bo mówi, że powietrze może se pobierać z garażu bo tam kratki są - i dziś rano wchodze do kotłowni - okno oczywiście zamknięte, a drzwi do garażu uchylone - a kocioł odpoczywa i buczy :roll: .... otwarłam mu okno i poszłam robić się na człowieka coby wyjść do roboty o czasie :wink: ...przyszłam za 20 minut - kocioł w stanie spoczynku i nie buczy :lol:

i teraz nie wiem, czy mu to otwarte okno pomogło czy to tylko zbieg okoliczności :wink: - miałam rano za mało czasu, żeby dłużej go poobserwować, ale po południu se nad nim przysiądę :lol:

acha, jeszcze jedno .... małż mu włączył (i tak jest od zawsze), że pompa CO nie działa jednocześnie z pompą CWU ...czyli : kąpie sie , potem nabija się CWU i nie chodzi pompa CO - w związku z tym, iż trwa to trochę czasu (wymiennik 300l :evil: ) ... to za ten czas wychładzają mi sie kaloryfery ... i wczoraj kazałam mu zmienić tak, żeby obie pompy działały jednocześnie - byc może będą razem dłużej nabijać, ale może nie będą się aż tak grzejniki wychładzać za ten czas :roll: ..... nie wiem, czy dobrze kombinuję :roll:

potwierdzi mi ktoś, czy myśle w dobrym kierunku? :lol:

https://forum.murator.pl/topic/113936-a-jednak-wod%C3%B3r-w-instalacji-co/page/9/#findComment-2926058

acha, jeszcze jedno .... małż mu włączył (i tak jest od zawsze), że pompa CO nie działa jednocześnie z pompą CWU ...czyli : kąpie sie , potem nabija się CWU i nie chodzi pompa CO - w związku z tym, iż trwa to trochę czasu (wymiennik 300l ) ... to za ten czas wychładzają mi sie kaloryfery ... i wczoraj kazałam mu zmienić tak, żeby obie pompy działały jednocześnie - byc może będą razem dłużej nabijać, ale może nie będą się aż tak grzejniki wychładzać za ten czas ..... nie wiem, czy dobrze kombinuję

Ja bym akurat w tym wypadku poparł małżonka bo on ustawił priorytet ciepłej wody co jest chyba dobrym rozwiązaniem bo inaczej możecie mieć jej deficyt.

https://forum.murator.pl/topic/113936-a-jednak-wod%C3%B3r-w-instalacji-co/page/9/#findComment-2926218

Deficyt ciepłej wody nam nie grozi na pewno ...zasobnik 300L - spokojnie wieczorem mogłaby wziąć prysznic cała 4-osobowa rodzina , mogłabym pomyć naczynia (choć teraz mam zmywarkę :wink: ) i ciepła woda nadal by była...wiem, bo testowałam :wink: :lol: . Natomiast bardziej martwię się ochłodzeniem kaloryferów ...bo mamy grzejniki aluminiowe które piorunująco szybko sie nagrzewają, natomiast równie szybko się wychładzają :-? . I potem pojawia się problem, że grzejniki chłodne, a piec zanim rozbuja sie do zadanej temp. i zagrzeje zaś grzejniki to już pokoje sie nieco wychładzaja ...a mnie wkurza tak skacząca w domu temperatura :evil: . No i nie wiem, czy dla pieca jest to dobre - powrót aż tak wychłodzonej wody :roll: .
https://forum.murator.pl/topic/113936-a-jednak-wod%C3%B3r-w-instalacji-co/page/9/#findComment-2926245

acha - jeszcze do "buczenia" :wink: ... jak buczał to otwarłam mu drzwiczki do paleniska coby zajrzeć - i jak otwarłam to przestał buczeć :o .... zrobiłam to samo z drzwiczkami od popielnika - tez przestał :o ...czyli : jak rozszczelniam piec to przestaje buczeć :roll:
https://forum.murator.pl/topic/113936-a-jednak-wod%C3%B3r-w-instalacji-co/page/9/#findComment-2926257

daggulka masz podobne ustawienia do moich FAKORA KZR z 2006 roku numer fabryczny 6 , od poczatku za duzy stosunek przerwy do pracy miałaś

skoro fabrycznie jest 20 pracy do 40 przepalania to znaczy ze taka jest mniej wiecej moc nominalna w pracy ciagłej czyli 20-25kw w twoim przypadku , stosunek 1/2 obecnie masz 10 na 50 1/5 tak jak jaczyli kocioł pracuje z mocą około 9-10 kw w trakcie pracy poprzednio stosunek przerwy do podawania był poniżej 1/10 czyli pracował z mocą 3-4kw w pracy ciaglej lub niższa może wsytarczało to na jesienne chłody ale nie na obecne mrozy. Szybkość nadmuchu dobierasz wlasnie do w relacji do podawania paliwa u mnie to tez 1 wegiel spala sie zoltym płomieniem- dwojka jest znacznie szybsza głosna i spala sie zbyt jasnym polmieniem i jest sporo głosniejszy.Ale jesli jeszcze zwieksze czas podawania do przerwy to bede musiał zwiekszyć na 2 żeby nie palił czerwonym brudnym płomieniem. A tak jest praktycznie wiekszosc czasu w cyklu pracy. I nie rozszczelniaj pieca poprzez drzwiczki zmniejsza to moze nadcisnienie w kotle i wentylator chodzi moze lzej ale kocioł ciagnie powietrze z kotłowni ktrego nie zuzywa do spalania ale ogrzewa go wychładza kocioł i grzejesz komin. Lepiej ciut bardziej odsłonic przysłone wentylatora tak na 50-60% albo pogodzic sie z lekkim halasem.

https://forum.murator.pl/topic/113936-a-jednak-wod%C3%B3r-w-instalacji-co/page/9/#findComment-2927428

bollox- dzięki za odzew :D

nie rozszczelniam pieca specjalnie :D - tylko szukałam powodu "buczenia" i zauważyłam, że nie buczy po otwarciu drzwiczek :wink: ...zresztą - mnie tam to buczenie nie przeszkadza ....po prostu martwiłam się czy coś złego się nie dzieje szkodliwego dla instalacji jak se tak buczy :roll:

a może masz doświadczenie z "chodzeniem" naraz pomp CO i CWU? jak jest lepiej? włączyć coby se nie razem hulały jak było?

https://forum.murator.pl/topic/113936-a-jednak-wod%C3%B3r-w-instalacji-co/page/9/#findComment-2928180

dagmara skąd masz groszek

okazuje sie że mój groszek pakowany z Chwałowic jest do dupy , już dwa tygodnie nie mogłem ustawić kotła tak by spalał cały groszek, zawsze w popielniku leżał nieprzepalony groszek , już mnie to w....iło

zabrałem 5 pustych worków i pojechałem do dostawcy groszku z mojej okolicy , ma groszek luzem z Piekar , zasypałem i teraz pali sie jak w bajce ,w popielniku pyłek jak z papierosa ,

jak latem kupowałem groch nie miałem jeszcze możliwości zsypania luźnego groszku i wziąłem workowany z Chwałowic, nie wiem może to winna dużej wilgotności tego groszku , aż woda sie leje , wysypałem parę worków by podsuszyć i zobaczę czy będzie lepiej .

Może ktoś wie jaką wilgotność ma mieć groszek ?

i jak to ocenić okiem?

https://forum.murator.pl/topic/113936-a-jednak-wod%C3%B3r-w-instalacji-co/page/9/#findComment-2928743

Krzyś- też mam groszek z Chwałowic - kupowany w lokalnym składzie na jesieni - luzem.... też mi zostają nieprzepalone kawałki- tyle, że niewielkie :roll: . Nie jest raczej mokry - mamy go przykryty plandeką i małż bierze zawsze ze środka .Wcale bym się nie zdziwiła, jakby coś pociulali na tym grochu - skład najlepszej renomy nie ma ...ale w okolicy jest niewielu dostawców, więc braliśmy co było (tym bardzie, że ceny rosły z dnia na dzień i w oczach :wink: ). Co do wilgotności ..nie wiem jak to ocenić ... u nas jest po prostu ...hm... nie wilgotny i całkiem suchy też nie jest , bo jest na dworze i to jest zrozumiałe :roll: ...ciężko tak opowiedzieć :lol: .

Ja na razie nie kombinuję z piecem ... na parę dni dam se luz bo nie mam czasu siedzieć w kotłowni - mam odruch wymiotny na myśl "ustawienia pieca" ...... w domu syf że ja piernicze , dzieci stęsknione - bo mamusia od kilku dni ma inne zajęcie :oops: :lol: ... zostawiam go na tych ustawieniach , co wczoraj i mam w dup.ie nieprzepalone drobinki :wink: ....tym bardziej, że przed chwilą chciałam zrobić dobrze i przegięłam ... przesłonę wentylatora odsłoniłam zbyt wiele (choć tylko centymetr :roll: ) i kuźwa...nagle z 12 minut żarcia zrobiło mi się 19 , a odpoczynku 14 :o ... więc poprawiłam jak było (odsłonięte 3,5cm) i idę spać :lol:

https://forum.murator.pl/topic/113936-a-jednak-wod%C3%B3r-w-instalacji-co/page/9/#findComment-2929091

a co do kratki ...przemyślałam se sprawę ...zadzwonię jutro do majstra i niech wybija teraz dziurę w ścianie i robi mi tą zetkę ...wielkich szkód nie bedzie bo jeszcze nie mam elewacji zrobionej (na wiosnę dopiero bedzie) ... lepiej późno niź wcale :wink: :D
https://forum.murator.pl/topic/113936-a-jednak-wod%C3%B3r-w-instalacji-co/page/9/#findComment-2929108

Mój mały wniosek na temat tego wątku :

Moja małża czasami czyta nasze forum - tak chyba z nudów ... - ostatnio oczywiście czytała z uwagą tenże wątek - nie dziwię się - wątek był dramatyczny , pełen zwrotów akcji i rosnacego napięcia ...

Ale ja nie o tym - choć pośrednio tak :-?

Ja ci się ostatnio patrzę / jak wróciłem z pracy / a moja ukochana żona co robi ?? - siedzi w kotłowni i kręci nastawami kotła !!!! Ja cie nie mogę - zdębiałem i pytam ją CO TU GRZEBIESZ KOBIETO ?? - nie ruszaj nic i uciekaj do kuchni - ja po pracy wracam a tu jeszcze obiadu nie ma !!!

A ona mi na to że nasza podłogówka to chyba nie działa :o i ona to ustawia :o

Szczena to mi do samej ziemi opadła - pytam - jak to nie działa ?? - a ona na to - nie działa i już !!

Jak nie działa jak działa - mówię - a moja żona że podłoga nie jest ciepła ... - jak nie jest jak jest - mówię - w kuchni , jadalni , holu i generalnie wszędzie na parterze gdzie podłogówka prawie 22 stopnie - w chałupie prawie sauna / nie lubię tak wysokich temperatur / a wg kobiety - nie działa ...

Pytam jej - dwa lata ci zajęło stwierdzenie ze podłogówka nie działa ?? - drugi sezon grzeję zawsze było okay a nagle teraz jest źle ??

Ekhhhhh - normalnie nie wiem co powiedzieć ... - naczytała się przygód Dagmary i zaczyna mi tu kombinować i w c.o mieszać ...

Normalnie dochodzę do wniosku ze takie wątki to powinny być zakazane na naszym forum ...

https://forum.murator.pl/topic/113936-a-jednak-wod%C3%B3r-w-instalacji-co/page/9/#findComment-2929516

Mój mały wniosek na temat tego wątku :

Moja małża czasami czyta nasze forum - tak chyba z nudów ... - ostatnio oczywiście czytała z uwagą tenże wątek - nie dziwię się - wątek był dramatyczny , pełen zwrotów akcji i rosnacego napięcia ...

Ale ja nie o tym - choć pośrednio tak :-?

Ja ci się ostatnio patrzę / jak wróciłem z pracy / a moja ukochana żona co robi ?? - siedzi w kotłowni i kręci nastawami kotła !!!! Ja cie nie mogę - zdębiałem i pytam ją CO TU GRZEBIESZ KOBIETO ?? - nie ruszaj nic i uciekaj do kuchni - ja po pracy wracam a tu jeszcze obiadu nie ma !!!

A ona mi na to że nasza podłogówka to chyba nie działa :o i ona to ustawia :o

Szczena to mi do samej ziemi opadła - pytam - jak to nie działa ?? - a ona na to - nie działa i już !!

Jak nie działa jak działa - mówię - a moja żona że podłoga nie jest ciepła ... - jak nie jest jak jest - mówię - w kuchni , jadalni , holu i generalnie wszędzie na parterze gdzie podłogówka prawie 22 stopnie - w chałupie prawie sauna / nie lubię tak wysokich temperatur / a wg kobiety - nie działa ...

Pytam jej - dwa lata ci zajęło stwierdzenie ze podłogówka nie działa ?? - drugi sezon grzeję zawsze było okay a nagle teraz jest źle ??

Ekhhhhh - normalnie nie wiem co powiedzieć ... - naczytała się przygód Dagmary i zaczyna mi tu kombinować i w c.o mieszać ...

Normalnie dochodzę do wniosku ze takie wątki to powinny być zakazane na naszym forum ...

nalezy wprowadzic filtr rodzinny :)

https://forum.murator.pl/topic/113936-a-jednak-wod%C3%B3r-w-instalacji-co/page/9/#findComment-2929533

Pablitoo....normalnie się upłakałam :lol: ... nieźle, nieźle....i co ja mam Ci napisać, chopie? :D Nic ino kondolencje składać :D . Ale pocieszę Cię - popatrz na mnie - kiedy podeszłam pierwszy raz kilka dni temu do sterownika z instrukcją obsługi w ręku byłam kompletnym laikiem - absolutne ZERO jakiejlkolwiek nawet minimalnej wiedzy :wink: ... a teraz - jarzę , wiem co z czym i dlaczego :D ...może jest opcja, że twoja żona tez się nauczy i Cię odciąży? :wink: :lol:

A ja oczywiście nie wytrzymałam ... dziś rano zaglądam do popielnika ... a tam więcej tego nieprzepalonego węgla :evil: ..... no szlag mnie trafił ...nie miałam już czasu na obserwację , więc zmniejszyłam mu tylko czas podawania o 1s czyli jest teraz 10s , zwiększyłam przerwę o 2 sek, czytli jest teraz 52sek ...po południu zajrze do popielnika i obadam sprawę, pomierze czasy :wink: :D . Jezzzuuu...wstyd się przyznać ...chyba jestem uzależniona :oops: :lol: .

https://forum.murator.pl/topic/113936-a-jednak-wod%C3%B3r-w-instalacji-co/page/9/#findComment-2929610