Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

a jednak - wodór w instalacji CO

daggulka

Recommended Posts

chopaki ....pomyslę nad tym inteligentnym inaczej PID :lol: ...dowiem się , poczytam, poszukam ...zapewne warto :D

kosmo77 - masz rację ...w cholerę o tym zapomniałam :oops: :roll: - zmniejsze czas , ale tak do 2 godzin ...mysle, że przez taki czas nic złego się nie stanie cokolwiek by sie nie wydarzyło :wink: :D

• Odpowiedzi 330
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ha...mój dar przekonywania został uruchomiony- własnie jestem po rozmowie ...majster podeśle w przyszłym tygodniu chopaka który wydupi nam za pomocą swojego sprzętu dziurę w kotłowni ...znaczy kratkę :lol: ...i jeden kłopot z głowy :D

ha...mój dar przekonywania został uruchomiony- własnie jestem po rozmowie ...majster podeśle w przyszłym tygodniu chopaka który wydupi nam za pomocą swojego sprzętu dziurę w kotłowni ...znaczy kratkę :lol: ...i jeden kłopot z głowy :D

a co będziesz czekała

weź młota i sama to zrób, będzie napewno łatwiej niż z piecem :lol: :lol:

lee28 - ja nie wiem o czym ty do mnie rozmawiasz :o :lol: ... regulator PI ? jak przegladałam sterownik to nic takiego mi sie nie rzuciło :roll: ...chyba, że gdzieś trza głębiej pogrzebać coby go znaleźć :roll: .... z tego co piszesz , to duza wygoda- pozazdrościć posiadania :wink: :D

Sterownik perfekt który standardowo dają do kotłów zębca, ma jeszcze wiele fajnych funkcji, zmiana mocy kotła, możliwość podpięcia czujnika pogodowego długo by wymieniać.

Co prawda moją przygoda z tym kotłem rozpoczęła sie od 4 przyjazdów ekipy serwisowej, ale od tego momentu działa idealnie.

Tak sobie myslę, że ten sterownik -skoro sam sobie ustala i reguluje takie opcje jak ilośc powietrza (regulacja przesłony), czy ciąg na czopuchu ....to musi chyba być do tego specjalny kocioł z czujnikami :roll: - albo ja czegoś nie jarzę. No bo jak sterownik sobie przymknie klapkę na czopuchu skoro mam zwykłą dospawaną przesłonę ręcznej roboty - tak samo wentylator - no technicznie jest to nie do zrobienia....chyba. :roll:

Tak sobie myslę, że ten sterownik -skoro sam sobie ustala i reguluje takie opcje jak ilośc powietrza (regulacja przesłony), czy ciąg na czopuchu ....to musi chyba być do tego specjalny kocioł z czujnikami :roll: - albo ja czegoś nie jarzę. No bo jak sterownik sobie przymknie klapkę na czopuchu skoro mam zwykłą dospawaną przesłonę ręcznej roboty - tak samo wentylator - no technicznie jest to nie do zrobienia....chyba. :roll:

ustalasz ty na czopuchu i na wentylatorze przysłony

z powietrzem to już masz sama doświadczenie z czopuchem zreszta też

sterownik wylicza sobie jak często ma podawać paliwo i jak dmuchać, jak mu przymkniesz wentylator to będzie dłużej dmuchał i tyle, z czopuchem gorsza sprawa raczej.

trzeba by było chyba zakupić tak isterownik pootwierać wszystko i czekać co siębędzie działo, a potem przymykać i obserwować

I właśnie o to chodzi nie trzeba przymykać czopucha bo i dlaczego ? Ani regulować przesłoną bo dmuchawa ma możliwośc pracy w skali od 0% do 100% ze skokiem 1%i to sobie reguluje sterownik.

Co do czujników to są standardowe, czyli temp wody w kotle, temp wody w zasobniku cwu, czyjnik w podajniku zeby ogień nie poszedł do podajnika, czujnik pogodowy (którego narazie nie wykorzystuje) i to chyba wszystko.

Można jeszcze w trybie serwisowym zmieniać parametry regulatora PI czyli czas całkowania i wzmocnienie (nie pamiętam dokładnej nazwy tego parametru).

A w tym wszystkim chodzi o to, że w twoim przypadku regulatorem byłaś Ty spędzając 3 dni w kotłowni i dobierając odpowiednie ustawienia, a u mnie robi się to automatycznie i na bieżąco. Jak sie pogorszy paliwo albo zasyfi kocioł to regulator sam dostosuje ilość paliwa i czasy podawania do nowej sytuacji.

...A w tym wszystkim chodzi o to, że w twoim przypadku regulatorem byłaś Ty spędzając 3 dni w kotłowni i dobierając odpowiednie ustawienia, a u mnie robi się to automatycznie i na bieżąco...

Żeby tak porównać do branży samochodowej - kierowca, który jeździł na manualu doceni automatyczną skrzynię biegów, w drugą stronę - niekoniecznie :D

Doświadczenie - bezcenne ;)

Cpt_Q - niekoniecznie :lol:

miałam okazje sie przejechać samochodem z automatyczną skrzynia biegów - i kurcze ...jedzie bo jedzie , ale nie mam nad nim wiekszej kontroli - mocy nie czuję, nie mogę se biegami poszrpac ...cóz to za frajda :o :lol:

osobiście wolę samochód z manualną skrzynia biegów- wiem, że mam nad nim pełną kontrolę co w zimie jest bezcenne :D

sytuacja ma się tak:

kocioł fajnie dochodzi i trzyma temp. (czasem pół na pół, czasem więcej przestoju) ... ale ma w popielniku nawet nie spieki , tylko nieprzepalone kawałki :roll:

zmniejszyliśmy mu podawanie do 9sek, przerwę ma 50sek ...przesłona na went. ma 30% , czopuch przytkany w 70% (30% przepływu), bieg wentylatora 1, zawór czterodrożny na 3 (30%) ,pompa na 1 ... myślę co mogę zrobić i w jakim kierunku coby zlikwidować tą sytuację :roll:

to wygląda tak jakby miał za dużo węgla i wysypywał go bokami nieprzepalony (a dokładnie prawym bokiem) ... według mnie powinien sobie sam pilnować, że jeśli się ociepliło i termostaty się dostosowują to i kociołek się powinien sam dostosować i dłużej trzymać temp. a co za tym idzie rzadziej podawać węgiel coby wszystko przepalał ...a tutaj d.upa blada :evil:

acha...na ściankach od środka zbiera mi się dużo takiego czarnego dziadostwa (sadza?)... kuźwa...myślę, że to coś z nadmuchem nie tak ....tylko nie wiem teraz w którą stronę tę przesłonę dać ... czy otworzyć ja bardziej czy przymknąć :roll: ...ide pokombinować :wink:

za wszelkie wnioski będę wdzięczna :lol:

Smoczyco!

Zabawa z ogniem prosta nie jest.

Najwiecej o tym to diabli wiedzą!

Podobno smoki, forest-natura i An-bud też!

Ja, to tyle co z fizyki procesu, bom już z 10 lat nie praktykował zduńskiego fachu!

(W przyszłym tygodniu ponownie zaczynam!)

Dla mnie z opisanych objawów to jest tak:

Zmieniła się na bardziej niekorzystną geometria rozkładu żaru w palenisku.

Powinno być to koło jednorodnie rozżarzone . Nie jest.

Sterowane jest to nadmuchem. Ale nie intensywnością tylko kierunkiem.

Nie przesunęło się tam coś za bardzo?

Może dmucha w ten ogień "bardziej bokiem?"

Piec ten to woda otaczająca ognisko.

Ognisko grzeje a woda to ciepełko sobie zabiera.

Jak w spalinach jest dużo jeszcze nie dopalonych substancji i te spaliny gwałtownie schłodzisz - to osadzają się na tym "zimnym", najczęściej w postaci sadzy.

Zapal świeczkę!

Weź jaki spodek (może być szklany).

Nalej na niego odrobinę wody.

Wsuń go nad płomień świecy i łagodnie nim pokołysz na boki.

Po jakich 10 sekundach zgaś tę świeczkę,wylej wodę i obejrzyj dno spodka.

MASZ SWÓJ PIEC I TO CO SIĘ W NIM TERAZ DZIEJE!

Gorzej, bo można przypuszczać, że w kominie też!

Uwierz, że zdecydowanie lepiej wyglądasz w każdym innym miejscu, niż ze szczotką i kulą kominiarską na własnym dachu! :lol: :lol: :lol:

Jak się da, to starałbym się prowadzić sprawy w kierunku większej ilości równomiernie podawanego powietrza i zmniejszenia ilości opału.

Trzeba by podnieść temperaturę ogniska (nie mówię pieca!!!) i starać się dokładniej dopalać paliwo.

Mniejsze ognisko o wyższej temperaturze to to samo co większe o mniejszej temperaturze. Moc oddana ta sama a lepiej, bo bez kopcenia i sadzy.

Wierzę w Ciebie!

Powoli obłaskawisz ten dar Prometeusza!

Adam M.

Jest taka "decha ratunku" co się nazywa "sadpal" czy podobnie.

Może by dopaprać na chwilę tego jaką odrobinę do paliwa?

Adam M.