Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

a jednak - wodór w instalacji CO

daggulka

Recommended Posts

Daggulka na pewno Cie odwiedzimy jak znajdę troszkę czasu masz podobnej wielkości domek do mojego wiec możne zaczerpnę troszkę inspiracji od Ciebie. A co do grzejników to jak Ci nie cieknie z tych automatycznych odpowietrzników to sobie je odkręć i tak zostaw na parę godzin wtedy grzejniki ci się dobrze odpowietrzą. Tylko je kontroluj co jakiś czas żeby woda z nich nie wychodziła.

• Odpowiedzi 330
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

bladyy78 - zapraszam :D ... a w odpowietrznikach piździki cały czas mam "na luzie" ... nie zakręcam , nie kapią :roll:

Jarek - moja jak moja ...ale Twoja chałupka to istne cudo - ne wspomnę, że żoneczka tak dba o porządek , że wszystko na błysk ... u mnie choćbym 2 razy dziennie odkurzała to się pałętają kudły zwierzyny :roll: .... a co do pieska ....nic straconego - wiesz jakiego żonka się nie boi to kup jej cichaczem na urodzinki :wink: :D

jaro'71 - bo latanie po grzejnikach to zaraźliwe jest - w krew wchodzi , uzależnia - teraz mi brakuje odpowietrzania , ale biorąc pod uwagę że od pół roku robiłam to codziennie - to nie ma co się dziwić :oops: :lol:

ja mam takie odpowietrzniki jak na zdjęciach

nie wiem o jakich wy piszecie, ale to są automatyczne i nie ma bola żeby jakieś powietrze zostało w kaloryferku oczywiście jeśli jest dobrze zamontowany

jedyny minus to cena jakieś 24zł chyba, sprzedawca twierdził, że ma takie z wyglądu podobne po 12, ale ich nie poleca bo niby to to samo, ale jednak za ceną idzie jakość i niezawodność

http://images34.fotosik.pl/444/e61848aea26d174dmed.jpg

http://images25.fotosik.pl/316/20ea183c60e997d0med.jpg

http://images29.fotosik.pl/317/eb916e24ccf7357emed.jpg

ja mam takie odpowietrzniki jak na zdjęciach(...)

Dokładnie o takich pisano - i to nie tylko w tym wątku - ponoć badziew łokropny ...

no to coś musicie mieć powalone w instalacjach, albo badziew jakiś założony bo u mnie od kiedy są założone, a były montowane z kaloryframi to nie miałem ani jeden raz problemów z zapowietrzeniem

koleś który mi sprzedawał to właśnie mówił, żebym te kupił bo tak jak pisałem to miał tańsze, ale nie polecał

może kupiliście, albo instalator kupił wam dziadostwo tanie i są problemy

acha w łazience na drabince mam odpowietrznik ręczny i tylko podczas napełniania był odpowietrzony jeden raz - cały czas grzeje prawidłowo

na belkach rozdzielacza mam odpowietrzniki cały czas odkręcone tego typu są one

http://www.instbud.com.pl/sklep/images/180656893.jpg

Jarek ...luzik ... śmiga jak trza :D

Dalej go mamy na całkiem otwartym czopuchu, przesłona wentylatora na minimum, bieg wentylatora na 1, pompa na 1, zawór czterodrożny na 3, podawanie 5s, przerwa 35s ... wreszcie wiem jak popiół wygląda :lol: ... pewnie , że są spieki ( nie dam se ręki uciąć czy z jakimś syfem na składzie nie pomieszali :evil: )... ale przewaga jest tego drobnego popiołu, no i najważniejsze - nie ma nieprzepalonych węgli w popielniku :D .

Piec śmiga, grzejniki na automatach i nowych spadkach śmigają .... żyć nie umierać :D .

Pozdrawiam :D .

• 7 months później...

tia ... se odgrzebałam wewontek - a co se bede żałować ...

wcisnęłam wczoraj w ustawieniach : CO .... czyli od wczoraj dogrzewam se chałupke :D

odpowietrzyłam grzejnik w łazience (jedynie tam zostawiłam mechaniczny odpowietrznik dla kontroli) ... uruchomiłam podłogówki , wszystko działa i hula na ustawieniach ostatnich z ubiegłego roku :wink:

i pytanko mam takie:

niektóre grzejniki działają głośno ... czyli se szumią i piszczą .... ale nie zawsze i nie wszystkie ... najgłosniej daje czadu grzejnik na poddaszu umiejscowiony najdalej , czyli ostatni ... ale nie łazienkowy tylko w pokoju...

więc wyglada to tak, że mam termostat ... i jeśli na termostacie dam 3-4 to grzejnik się drze ... jesli dam na 1 albo na max czyli 5 to jest cisza ... :roll:

odpowietrzniki wszędzie automatytczne ... spadki na grzejnikach poprawiałam osobiście w ubiegłym roku wsuwając tekturkę na wieszak pod grzejnik ...miało być tymczasowo a do dziś to rozwiązanie u mnie funkcjonuje :wink: :oops: :lol:

spadki sprawdze jeszcze dzis ... ino czamu ten grzejnik się cholera tak drze.... :roll:

tia ... se odgrzebałam wewontek - a co se bede żałować ...

wcisnęłam wczoraj w ustawieniach : CO .... czyli od wczoraj dogrzewam se chałupke :D

odpowietrzyłam grzejnik w łazience (jedynie tam zostawiłam mechaniczny odpowietrznik dla kontroli) ... uruchomiłam podłogówki , wszystko działa i hula na ustawieniach ostatnich z ubiegłego roku :wink:

i pytanko mam takie:

niektóre grzejniki działają głośno ... czyli se szumią i piszczą .... ale nie zawsze i nie wszystkie ... najgłosniej daje czadu grzejnik na poddaszu umiejscowiony najdalej , czyli ostatni ... ale nie łazienkowy tylko w pokoju...

więc wyglada to tak, że mam termostat ... i jeśli na termostacie dam 3-4 to grzejnik się drze ... jesli dam na 1 albo na max czyli 5 to jest cisza ... :roll:

odpowietrzniki wszędzie automatytczne ... spadki na grzejnikach poprawiałam osobiście w ubiegłym roku wsuwając tekturkę na wieszak pod grzejnik ...miało być tymczasowo a do dziś to rozwiązanie u mnie funkcjonuje :wink: :oops: :lol:

spadki sprawdze jeszcze dzis ... ino czamu ten grzejnik się cholera tak drze.... :roll:

Hałas grzejników wynika prawdopodonie z rezonansu spowodowanego zakłóconym przepływem, który z kolei może być spowodowany osiadaniem kamienia kotłowego lub korozją. Rozwiązaniem może być demontaż zaworów i ich przeczyszczenie. Chwilowym rozwiązaniem może być również zmiana biegu pompki obiegowej.

zbigmor - dzięki ... jak wróce do domu wieczorem to spróbuje z tą pompą ...

chodzi o to, żeby wode w instalacji i pogonić i przedmuchać? :roll:

bo może faktycznie ....po tym lecie się nazbierało zas nieco gazu/powietrza i trzaby to odpowietrzyc porządnie :roll:

choc z tego co pamietam ...grzejniki bzyczały także w ubiegłym sezonie ...

Hałas grzejników wynika prawdopodonie z rezonansu spowodowanego zakłóconym przepływem, który z kolei może być spowodowany osiadaniem kamienia kotłowego lub korozją.

a czy to możliwe po jednym sezonie użytkowania?

nie za prędko ?