pablitoo 05.01.2009 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 Powiem szczerze że jest to od dłuższego czasu bez wątpienia najbardziej wciągający , ciekawy , interesujący i pełen suspensu wątek na naszym forum Wielki szacunek dla autorki za wytrwałość w dążeniu do sukcesu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akte 05.01.2009 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 ...se klękłam , włożyłam rękę i kręce tym piździkiem ... se pomyślałam, ze sprawdzę ile tak naprawdę na całości ma obrotów coby mieć jakieś odniesienie .... kręce, keręcę ... aż tu nagle ...dup ...piździk się odkręcił i spadł za piec ....jezzzzuuuu- nagle wróciła mi trzeźwość umysłyu o poranku bez kawy... To się czyta niemal jak thriller jakiś :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 05.01.2009 12:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 no wy się nabijajcie - a ja tu kuźwa sama w domu z myślą coby chałupy w powietrze nie wysadzić dobra ... zobiłam tak .... wentylator pół na pół ...płomień słupowaty jasny, dużo iskier- cały czas kombinuję - znaczy zstopniowo większam ilość powietrza nadmuch 1 zawór czterodrożny na 30% ustawienia: podawanie 10s, przerwa 1,30 czopuch nieco bardziej odetkany niż był (a cholera wie na ile teraz jest bo nie żadnej miarki- na oko przymykam ) nic się nie dymi nadal szybko się wychładza kombinujemy dalej sorki, ze tak piszę i piszę ...ale to taki "notatnik" se zrobiłam ... se wydrukuję potem i bede miała na przyszłość w razie problemów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
selimm 05.01.2009 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 http://images41.fotosik.pl/46/138a18c6f1935f97med.jpg następnym razem wył.piec wsadź łapę pod ten pierdolnik okrągły i wymacaj śrubkę odkręć i i czekaj aż syf wyleci następnie ciesz się popiołem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
selimm 05.01.2009 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 nadmuch 1 zawór czterodrożny na 30% ustawienia: podawanie 10s, przerwa 1,30 czopuch nieco bardziej odetkany niż był (a cholera wie na ile teraz jest bo nie żadnej miarki- na oko przymykam ) nadmuch -2 ustawienie mam chyba 1:4 czopuch odetkany mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 05.01.2009 12:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 nooo, dzięki -Selimm... tak zrobie ludziska .... chyba mam od temp. 50st do temp.55 st dochodził 10 minut przy tych ustawieniach które podałam przed chwilą ...teraz zwiększyłam mu CWU do 50st ....czyli będzie miał CO 55st, CWU 50st ...idzie ku dobremu jak nagrzeje CWU to zwiększę mu zaś temp. na piecu do 60st ...zobaczymy co zagada i pytanie z innej beczki: czy ktoś wie, jak się ma praca w żeliwniaku na niskich temperaturach (np.50st) a niszczenie pieca? w kotłach stalowych nie jest to zalecane - a jak to wygląda w żeliwniakach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 05.01.2009 12:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 selimm ... a jakie masz podawanie i przerwę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
selimm 05.01.2009 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 Nie pamiętam w.. tym roku tam nie grzebałem nic ale, mogę sprawdzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 05.01.2009 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 Czytam jak dobry kryminał,( choć mam kondensat ) :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matam 05.01.2009 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 Czytam jak dobry kryminał,( choć mam kondensat ) :) Jak zapewne wielu . Teraz czekamy na szczesliwy final. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 05.01.2009 13:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 Nefer - dziś w nocy siedziałam przy tym piecu i klęłam sama do siebie "sie k.... babie domu zachciało " ale widzę , że pomaga to co robię ...nagrzewa się zdecydowanie szybciej i dłużej trzyma ciepło ... w zasadzie zmiany które pomogły to: odsłonięcie wentylatora na około 50% (być może po obserwacjach jeśli uznam, ze nie jest tyle potrzebne to domknę-teraz już wiem jak ) zmiana parametrów zaworu czterodrożnego na 30% zmiana siły nadmuchu na 1 odetkanie trochę na czopuchu coby się nie zaczadzić idzie ku dobremu - mam nadzieję, że może komuś się kiedyś przydadzą te wypociny - bądź mnie za jakiś czas bo skleroza u mnie galopująca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 05.01.2009 13:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 jes...jes...jes... jakby to ujął Marcinkiewicz popatrzcie: płomień http://images46.fotosik.pl/46/f634b487edfa8cfemed.jpg http://images31.fotosik.pl/431/30899fb8754267e1med.jpg popiół http://images28.fotosik.pl/310/453f3eca20afc012med.jpg http://images33.fotosik.pl/435/7eac8d9e741ca383med.jpg nie jest jeszcze idealnie, ale widać różnicę, co? kocioł się wygasił ...ma CO 57st, CWU 50st .... trzyma choćby od tego zależało jego życie .... normalnie chyba mi się udało ale jeszcze nie klaszczę uszami ...ciężka noc przede mną i temperatury na dworze nieprzyjazne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
selimm 05.01.2009 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 Bier szczotkę i te ścianki po boku wyczyść Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 05.01.2009 13:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 selimm... z tym to musze poczekać na małża, bo nie wiem gdzie ma schował szczotke zaś mi się dziad wychłodził o prawie 10 st. w ciągu 20 minut .... zobaczę , ile czasu zajmie mu dojście do 55st jaki może być powód tak szybkiego wychładzania pieca? czym pokręcić tym razem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkii 05.01.2009 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 jaki może być powód tak szybkiego wychładzania pieca? czym pokręcić tym razem? Z tego co pamiętam pisałaś że masz przewymiarowane kaloryfery (dobrze pamiętam?). I dom jest trochę wyziebiony? To będzie szybko studzić piec. Jeśli chodzi pompa cały czas to po paru minutach temperatura na wyjściu z pieca mniej więcej będzie równa temperaturze wody wracającej z grzejników. Tak przynajmniej jest u mnie w piecu (gazowym). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek_Z 05.01.2009 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 2500 wyświetleń w niecały tydzień. Czyta się jak dobrą powieść w odcinkach. GRATULACJE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 05.01.2009 15:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 Tomkii - i tak może być Jurek ... wiem, wiem ...ale nie o to mi chodziło zaczynając ten wątek ...no ale oczywiście miło mi , że trafiłam w gusta a serio .... chyba dochodzę ... do odpowiednich wniosków oczywiscie więc, zmiany: podawanie 10s przerwa 50s nadmuch bieg1 wentylator przysłonięty w około 70%- czyli jakieś 30, może nawet 35% otwarte no i dodałam przerwę przepalenia co 10 minut (choć małż twierdzi , ze to niepotrzebne jest - było ustawione na 9 godzin) i jest tak: zadałm mu 55st , do tej temp. dochodzi w jakieś 15-20 minut, potem temp. powoli mu rośnie do 57st , potem powoli spada do 53st i załącza się po jakichś 15-20 min. czyli chodzi tyle samo ile stoi ...o ile mogę to tak nazwać ....do tem. 55 st. nabija bezproblemowo i systematycznie przy tych ustawieniach - na razie ... bede kombinować dalej acha - popiołu niewiele , są oczywiście nieprzepalone kawaleczki ale drobne i niewiele Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 05.01.2009 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 Sorry za oftopa, ale jakbyś film z tego nakręciła z tymi dialogami i na youtuba wrzuciła to sukces murowany Pozdrawiam i życze sukcesów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 05.01.2009 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 Zuch dziewczyna!Jeszcze trochę i szkolenia będziesz robić! Wygląda na to, że już "czujesz" ten piec.Teraz troszkę cierpliwości i zawsze będzie robił to, co mu każesz!Gratulacje!Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 05.01.2009 17:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 listek ... nooo, na yutubie mnie jeszcze nie widzieli...i nie zobaczą noo, Adaś ...jesteś wreszcie - gdzieś był jak się mało nie zaczadziłam? idzie ku dobremu ... zaś zmieniłam, bo mi się wydawało że węgla dobrze nie przepala ...jednak tych kawałeczków jest trochę ...no, zdecydowanie mniej niż wczoraj np. , ale jeszcze trochę jest, więc: podawanie 11s przerwa 55s jeszcze odrobinę zmniejszyłam przesłonę na wentylatorze , czyli że więcej jest zasłonięte i ...tadam...ryzykowne posunięcie (pamiętając poprzednie wyłączenie podłogówek ) ...pompa na 1 i obserwujemy, proszę państwa czy zachowa się tak jak chcę ...czyli że ma dłużej ciepło dziad jeden trzymać i podłogówek niech nie waży mi się wyłączyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts