Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

a jednak - wodór w instalacji CO

daggulka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 330
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

...se klękłam , włożyłam rękę i kręce tym piździkiem ... se pomyślałam, ze sprawdzę ile tak naprawdę na całości ma obrotów coby mieć jakieś odniesienie .... kręce, keręcę ... aż tu nagle ...dup ...piździk się odkręcił i spadł za piec ....jezzzzuuuu- nagle wróciła mi trzeźwość umysłyu o poranku bez kawy...

To się czyta niemal jak thriller jakiś :o :D :D

no wy się nabijajcie :lol: - a ja tu kuźwa sama w domu z myślą coby chałupy w powietrze nie wysadzić :oops: :lol:

dobra ... zobiłam tak ....

wentylator pół na pół ...płomień słupowaty jasny, dużo iskier- cały czas kombinuję - znaczy zstopniowo większam ilość powietrza

nadmuch 1

zawór czterodrożny na 30%

ustawienia: podawanie 10s, przerwa 1,30

czopuch nieco bardziej odetkany niż był (a cholera wie na ile teraz jest bo nie żadnej miarki- na oko przymykam :roll: )

nic się nie dymi

nadal szybko się wychładza :roll:

kombinujemy dalej

sorki, ze tak piszę i piszę ...ale to taki "notatnik" se zrobiłam ... se wydrukuję potem i bede miała na przyszłość w razie problemów :wink:

nooo, dzięki -Selimm... tak zrobie :D

ludziska .... chyba mam

od temp. 50st do temp.55 st dochodził 10 minut przy tych ustawieniach które podałam przed chwilą ...teraz zwiększyłam mu CWU do 50st ....czyli będzie miał CO 55st, CWU 50st ...idzie ku dobremu

jak nagrzeje CWU to zwiększę mu zaś temp. na piecu do 60st ...zobaczymy co zagada :wink:

i pytanie z innej beczki: czy ktoś wie, jak się ma praca w żeliwniaku na niskich temperaturach (np.50st) a niszczenie pieca? w kotłach stalowych nie jest to zalecane - a jak to wygląda w żeliwniakach?

Nefer - dziś w nocy siedziałam przy tym piecu i klęłam sama do siebie "sie k.... babie domu zachciało :evil: "

ale widzę , że pomaga to co robię ...nagrzewa się zdecydowanie szybciej i dłużej trzyma ciepło ... w zasadzie zmiany które pomogły to:

odsłonięcie wentylatora na około 50% (być może po obserwacjach jeśli uznam, ze nie jest tyle potrzebne to domknę-teraz już wiem jak :wink: :oops: :lol: )

zmiana parametrów zaworu czterodrożnego na 30%

zmiana siły nadmuchu na 1

odetkanie trochę na czopuchu coby się nie zaczadzić :lol:

idzie ku dobremu - mam nadzieję, że może komuś się kiedyś przydadzą te wypociny - bądź mnie za jakiś czas bo skleroza u mnie galopująca :oops: :lol:

jes...jes...jes... jakby to ujął Marcinkiewicz :lol:

popatrzcie:

płomień

http://images46.fotosik.pl/46/f634b487edfa8cfemed.jpg

http://images31.fotosik.pl/431/30899fb8754267e1med.jpg

popiół

http://images28.fotosik.pl/310/453f3eca20afc012med.jpg

http://images33.fotosik.pl/435/7eac8d9e741ca383med.jpg

nie jest jeszcze idealnie, ale widać różnicę, co? :D

kocioł się wygasił ...ma CO 57st, CWU 50st .... trzyma choćby od tego zależało jego życie :D .... normalnie chyba mi się udało :D

ale jeszcze nie klaszczę uszami ...ciężka noc przede mną i temperatury na dworze nieprzyjazne :lol:

selimm... z tym to musze poczekać na małża, bo nie wiem gdzie ma schował szczotke :oops: :roll:

zaś mi się dziad wychłodził o prawie 10 st. w ciągu 20 minut :evil: .... zobaczę , ile czasu zajmie mu dojście do 55st :roll:

jaki może być powód tak szybkiego wychładzania pieca? czym pokręcić tym razem? :lol:

jaki może być powód tak szybkiego wychładzania pieca? czym pokręcić tym razem? :lol:

Z tego co pamiętam pisałaś że masz przewymiarowane kaloryfery (dobrze pamiętam?). I dom jest trochę wyziebiony? To będzie szybko studzić piec. Jeśli chodzi pompa cały czas to po paru minutach temperatura na wyjściu z pieca mniej więcej będzie równa temperaturze wody wracającej z grzejników.

Tak przynajmniej jest u mnie w piecu (gazowym).

Tomkii - i tak może być :roll:

Jurek ... wiem, wiem ...ale nie o to mi chodziło zaczynając ten wątek ...no ale oczywiście miło mi , że trafiłam w gusta :lol:

a serio .... chyba dochodzę ... do odpowiednich wniosków oczywiscie :lol:

więc, zmiany:

podawanie 10s

przerwa 50s

nadmuch bieg1

wentylator przysłonięty w około 70%- czyli jakieś 30, może nawet 35% otwarte

no i dodałam przerwę przepalenia co 10 minut (choć małż twierdzi , ze to niepotrzebne jest - było ustawione na 9 godzin)

i jest tak: zadałm mu 55st , do tej temp. dochodzi w jakieś 15-20 minut, potem temp. powoli mu rośnie do 57st , potem powoli spada do 53st i załącza się po jakichś 15-20 min.

czyli chodzi tyle samo ile stoi ...o ile mogę to tak nazwać ....do tem. 55 st. nabija bezproblemowo i systematycznie przy tych ustawieniach - na razie ... bede kombinować dalej :wink:

acha - popiołu niewiele , są oczywiście nieprzepalone kawaleczki ale drobne i niewiele :roll:

listek ... nooo, na yutubie mnie jeszcze nie widzieli...i nie zobaczą :D

noo, Adaś ...jesteś wreszcie :D - gdzieś był jak się mało nie zaczadziłam? :oops: :lol:

idzie ku dobremu ... zaś zmieniłam, bo mi się wydawało że węgla dobrze nie przepala ...jednak tych kawałeczków jest trochę ...no, zdecydowanie mniej niż wczoraj np. , ale jeszcze trochę jest, więc:

podawanie 11s

przerwa 55s

jeszcze odrobinę zmniejszyłam przesłonę na wentylatorze , czyli że więcej jest zasłonięte

i ...tadam...ryzykowne posunięcie (pamiętając poprzednie wyłączenie podłogówek :wink: ) ...pompa na 1

i obserwujemy, proszę państwa czy zachowa się tak jak chcę ...czyli że ma dłużej ciepło dziad jeden trzymać i podłogówek niech nie waży mi się wyłączyć :lol: