Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Baterie termostatyczne i bezdotykowe.

BOBO1

Recommended Posts

• Odpowiedzi 101
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja też mam taką samą baretię - też Kludi. Niestety nie wiem, jak działa, bo była używana może 2 razy. - nie mieszkamy jeszcze.

Chcę napisać natomiast coś innego - w takiej baterii ciepła woda musi wychodzić ze ściany z lewej strony. Inaczej bateria nie będzie działała. Pewnie to dla wielu z Was oczywiste, ale dla mnie nie było i czas między radosnym oglądaniem nowego zakupu, a wizytą na budowie (gdzie kafelki już wisiały na ścianie w łazience) nie należał do przyjemnych.

pozdrawiam

• 6 months później...
  • 2 months później...
albo inaczej czy są baterie termostatyczne z dopływem ciepłej wody z prawej strony? czy wszyscy macie ciepłą z lewej?

w moim mieszkaniu wszystkie wyjścia wody były zorganizowane tak, że ciepła była po lewej. wszystkie baterie były w standardzie tak zrobione, choć prawdę mówiąc nie zwróciłem na to uwagi, po prostu tak jest. może jest jakaś norma, która to reguluje? o ile w przypadku zwykłych baterii nie ma problemu z zamianą (wiem, że w starszym budownictwie w mieszkaniu moich rodziców było właśnie odwrotnie i nowa bateria wannowa miała odwrotnie namalowane symbole wody ciepłej i zimnej) to w przypadku termostatów nie mam pojęcia. zawsze jednak przecież można zrobić przekładkę.

Ja poleca baterie Hansgrohe i Tres, maja najlepszy stozunek cena/jakosc. Sam bede montowal baterie tylko tych producentow. Moj szwagier (specjalista w tej dzailce) potwierdza te opinie. Moi rodzice kupili "wlosko"-chinska baterie za 200 zl po roku sie rozleciala. Kupili druga taka za 350 "lepszej" firmy. Ta wytrzymala prawie rok. Tzn. dzialala dalej, ale trudno mowic o jakimkolwiek komforcie jej uzytkowania. Kupili wiec Tres-a dziala idealnie. Mowie oczywiscie o bardziej zaawansowanych bateriach np. z termostatem czy wyciagana wlewka. Przy prostych nie powinno byc az tak duzej roznicy. Wazne tylko by glowica byla dobra.

Pozdrawiam i zycze madrych zakupow.

Ps. Dodam tylko, ze sam jestem mistrzem pomyslow w stylu bateria z podswietlana woda za 300zl czy wanna z hydromasazem i swiatelkami za 4000zl. :)

Mialem szczescie, ze ktos mi wyperswadowal te "genialne" pomysly. ;) Zreszta jak ualyszalem kilka opowiesci reklamacyjnych to samo mi przeszlo

MAM pytanie,

kupilam termostatyczna baterie grohe,

wode bedziemy miec z elektrycznego podgrzewacza, ale nie mamy zamontowanej pompki obiegu wody, ani cyrkulacji!!

czy w takim razie ta termostattyczna bateria nie sprawdzi sie u nas??? w szczegolnosci na początku brania prysznica-bo woda w rurach i tak pewnie bedzie chłodniejsza. jak to jest?

Myślę ze się sprawdzi, oczywiście dopiero gdy ścieknie z rurek zimna (chłodniejsza) woda. W podgrzewaczu woda będzie gorąca, pewnie coś koło 70 stopni a do kąpieli potrzeba wody o temperaturze 40-kilka stopni. Czyli gdy do bateri dopłynie gorąca woda, bateria zredukuje jej temperaturę do zadanej.

Dla oszczędnych (bo baterie termostatyczne są znacząco droższe od ich "zwykłych" odpowiedników) jest alternatywny sposób na baterię termostatyczną, a mianowicie termostatyczny zawór mieszający. Można taki zamontować w kotłowni przy zasobniku lub gdzieś w łazience. Jeden zawór załatwi sprawę przygotowania wody o odpowiedniej temperaturze dla całego domu, a kosztuje to niewiele więcej niż 200 PLN.

Dla oszczędnych (bo baterie termostatyczne są znacząco droższe od ich "zwykłych" odpowiedników) jest alternatywny sposób na baterię termostatyczną, a mianowicie termostatyczny zawór mieszający. Można taki zamontować w kotłowni przy zasobniku lub gdzieś w łazience. Jeden zawór załatwi sprawę przygotowania wody o odpowiedniej temperaturze dla całego domu, a kosztuje to niewiele więcej niż 200 PLN.

o ile jestes sam

u mnie żona lubi cieplejszą wodę

dzieci wola jak jest 38

a ja ... różnie :)

takie cudo skonfliktowałoby mi rodzinę :)

MAM pytanie,

kupilam termostatyczna baterie grohe,

wode bedziemy miec z elektrycznego podgrzewacza, ale nie mamy zamontowanej pompki obiegu wody, ani cyrkulacji!!

czy w takim razie ta termostattyczna bateria nie sprawdzi sie u nas??? w szczegolnosci na początku brania prysznica-bo woda w rurach i tak pewnie bedzie chłodniejsza. jak to jest?

Też mam boiler bez i instalację bez obiegu wody. Do wanny i prysznica zamontowałem 3 lata temu baterię termostatyczną i sprawdza się świetnie. Oczywiście na początku leci zimna woda, ale jak nie ma obiegu to nic z tym nie można zrobić. Plus za to jest taki, że odkręcam wodę nie martwiąc się ustawianiem temperatury. Bateria po prostu spuszcza zimną wodę z rury ciepłej wody i gdy ciepła już dojdzie to dopuszcza zimną do uzyskania właściwej temperatury. W przypadku zwykłej baterii z mieszaczem musisz najpierw otworzyć ciepłą wodę czekając aż zacznie lecieć naprawdę ciepłą i zaczyna się regulacja.