Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tynki wewnętrzne

misiekDG

Recommended Posts

• Odpowiedzi 83
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam. Generalnie tynki cementowo-wapienne bazują na starym sprawdzonym systemie i sie sprawdzają w 100% . Natomiast tynki gipsowe są praktycznie nowością, nie mówię tu teraz o czasie "pięciu czy dziesięciu lat". Osobiście mam styczność z tynkami ok 20 lat i powiedzieć muszę że tynki gipsowe mają tendencje do trzymania wilgoci przy wszelkich zamoczeniach. Następna rzecz to jest to tynk na bazie gipsu i chemii i ściany nie oddychają w taki sam sposób jak przy tynkach tradycyjnych . Jednym słowem polecałbym tynki cementowo-wapienne, . Generalnie po wyszpachlowaniu, wychodzą one drożej jak tynki gipsowe, ale wydaje mi się że każdy wolałby mieszkać w zdrowym wypróbowanym systemie. Poprostu moim skromnym zdaniem ludzie robią błędy z niewiedzy i to wszystko.Pozdrawiam :D

Generalnie po wyszpachlowaniu, wychodzą one drożej jak tynki gipsowe, ale wydaje mi się że każdy wolałby mieszkać w zdrowym wypróbowanym systemie. Poprostu moim skromnym zdaniem ludzie robią błędy z niewiedzy i to wszystko.Pozdrawiam :D

Za kilka miesiecy tez bede stal przed takim dylematem.

Ciekawe by bylo przeczytac opinie ludzi ktorzy zrobili u siebie takie gipsowe tynki i nie boja sie przyznac np: "nie sprawdzaja sie, trzymaja wilgoc w pomieszczeniach, pojawia sie grzyb, potrzebna jest lepsza niz standardowa wentylacja etc."

Jak rowniez opinie ludzi ZA takimi maszynowo robionymi tynkami gipsowymi.

Ciekawe, czy znajda sie tacy odwazni... ?

HEj nie wiem jak u innych ale mam paru znajomych ktorzy w 8 przypadkach na 10 wykonali u siebie tynko gipsowe i .....niewiem ale jakos nikt nie narzeka - oczywiscie sa one napewno mniej trwale tzn , jesli mamy malego brzdaca i on sobie po scianie zechce samochodzikiem poszalec to ...albo inna zabawka pojezdzic to sa widoczne powiedzmy rysy ale tak to mozna kazdy tynk zalatwic , co do wilgotnosci to tez znam ludzi ktorzy maja garaze tynkiem gipsowym zrobione i takze niemaja problemow a co do zdrowotnosci to sam niwiem ale co fachowiec to inne zdanie -(sam dodam ze jestem przed tynkami i dowiaduje sie gdzie sie da) ale mam metli kw glowie bylem zdecydowany na gipsowe i narazie jestem za 60/40 na korzysc gipsowych - co do cen to faktycznie powiedzmy tynk gipsowy jest po okolo 23 z materialem a cem-wap tez za 23-25 ale potem dochodzi koszt szpachlowania czyli podwojna robota ....wiec to tak narawde decyzja indywidualna i powiedzmy takze ludzie decyduja sie ze wzledu na koszty - oczywiscie ze gipsowe tez trzeba szpachlowac ale juz nie wszedzie jak w cem-wap - jeszcze wroce do wilgotnosci i grzyba ....w kazdym domu jak mamy zla wentylacje i zle dom ogrzany to sie takowy pojawi niezaleznie od tynkow .....pozdrawiam :-)

• 4 weeks później...
Spotkałem się z opinią, że w łazienkach (generalnie pomieszczeniach wilgotnych) lepiej sprawdza się tynk cementowo-wapienny. Z drugiej strony mnożą się opinie, że wszystko jest kwestią wentylacji i tynk gipsowy w łazience nie jest problemem.... Jaka jest prawda, czy ma sens kładzenie różnego rodzaju tynku do różnych pomieszczeń?

Nie zgodzę się z przedmócami jakoby tynk gipsowybył gorszym od cementowo-wapiennego. Osobiście wykonuję tynki gipsowe czy u nas czy to za granicą i muszę stwierdzić że mikroklimat gipsowych jest o niebo lepszy. Poza tym nie zgodzę się również z teorią mówiącą że gipsowe nie oddychają. Odnośnie nasiąkliwości oraz twardości jak najbardziej - ustępują cementowo-wapiennym, ale chyba nikt po ścianach wężem nie leje a i kopac raczej nie bedzie. Osobiście wybrałbym gipsowy ale każdy ma swoje gusta czy upodobania i wybierze jaki będzie uważał.

Nie zgodzę się z przedmócami jakoby tynk gipsowybył gorszym od cementowo-wapiennego. Osobiście wykonuję tynki gipsowe czy u nas czy to za granicą i muszę stwierdzić że mikroklimat gipsowych jest o niebo lepszy. Poza tym nie zgodzę się również z teorią mówiącą że gipsowe nie oddychają. Odnośnie nasiąkliwości oraz twardości jak najbardziej - ustępują cementowo-wapiennym, ale chyba nikt po ścianach wężem nie leje a i kopac raczej nie bedzie. Osobiście wybrałbym gipsowy ale każdy ma swoje gusta czy upodobania i wybierze jaki będzie uważał.

• 2 weeks później...
My zdecydowaliśmy się na gipsowe - według mnie jest to rozwiązanie nieco tańsze, szybsze i efekt jest lepszy. Słyszałam o zarzutach że są bardziej miękkie... no ale wiem, że cem-wap też odpadną jak się czymś stuknie. A że nie oddychają... no cóż, jeśli ocieplamy styropianem od zewnątrz to i tak nie ma prawa nic oddychać. A przy wentylacji mechanicznej to już w ogóle nie ma znaczenia. Dom oddycha kanałami :)

My zdecydowaliśmy się na gipsowe - według mnie jest to rozwiązanie nieco tańsze, szybsze i efekt jest lepszy. Słyszałam o zarzutach że są bardziej miękkie... no ale wiem, że cem-wap też odpadną jak się czymś stuknie. A że nie oddychają... no cóż, jeśli ocieplamy styropianem od zewnątrz to i tak nie ma prawa nic oddychać. A przy wentylacji mechanicznej to już w ogóle nie ma znaczenia. Dom oddycha kanałami :)

Szybsze w wykonaniu ale du...zo dluzej schnie i okazuje sie ze to szybsze moze byc 2x wolniejsze.

Cem-wap. szybciej schna (pozbywaja sie wilgoci) niz gipsowe. Znajomy mowil ze dwa miesiace woda prawie leciala po scianach na ich gipsach

Pzdr.

Cem-wap. szybciej schna (pozbywaja sie wilgoci) niz gipsowe. Znajomy mowil ze dwa miesiace woda prawie leciala po scianach na ich gipsach

Pzdr.

To zalezy czy pomieszczenia sa przewietrzane i od temperatury i wilgotnosci powietrza w pomieszczeniu.

Z tym laniem sie wody po scianach to chyba lekka przesada, ale w zimie to fakt ze moga schnąc dlugo.

Gips ma inna "ziarnistosc" i tynk taki bedzie dluzej sechl.

W cem-wap jest piasek o danej ziarnistosci (wiekszej niz gips) i wode "odda" szybciej niz gipsy -tutaj nie ma znaczenia czy warunki sa sprzyjajace czy nie, w podobnych warunkach dla obydwu tynkow cem-wap szybciej wyschnie.

Oczywisciew praktyce kazdy ma inne uwarunkowania, zalezy troche od "pogody", wentylacji etc...

Pzdr.

Szybsze w wykonaniu ale du...zo dluzej schnie i okazuje sie ze to szybsze moze byc 2x wolniejsze.

Pzdr.

Może rzeczywiście dłużej schną - racja, ale ekipa odprawiona i można zająć się innymi pracami hydrauliczno-wylewkowymi etc. i Panowie nie chodzą sobie po głowach.

Jeśli chodzi o oddawanie wody - to prawda, po mniej wiecej 5 dniach skrapla się na ich woda, ale w następny tydzień wysycha. Na pewno nie nazwałabym tego "laniem się wody po ścianach" U nas mimo pogody deszczowej, minelo 2 tygodnie, góra już prawie sucha, dół robiony później ale myślę, że miesiąc i powinno być ok.

witam.jeżeli ktoś pisze że tynk gipsowy jest lepszy od cem.wapiennego to krótko ujmując gada głupoty.tynk cem wapienny jest wielokrotnie lepszy ,pomieszkacie parę lat to sprawdzimy kto miał rację,ten co mówił,że tynk gipsowy jest lepszy czy ten cem.wap.w łazience ie wolno-podkreślam nie wolno stosować tynków gipsowych,a jak ktoś chce spróbować to proponuję odezwać sie za pół roku i napisać co się dzieje na ścianach.pozdrawiam.

witam.jeżeli ktoś pisze że tynk gipsowy jest lepszy od cem.wapiennego to krótko ujmując gada głupoty.tynk cem wapienny jest wielokrotnie lepszy ,pomieszkacie parę lat to sprawdzimy kto miał rację,ten co mówił,że tynk gipsowy jest lepszy czy ten cem.wap.w łazience ie wolno-podkreślam nie wolno stosować tynków gipsowych,a jak ktoś chce spróbować to proponuję odezwać sie za pół roku i napisać co się dzieje na ścianach.pozdrawiam.

a możesz uzasadnić dlaczego ci oni "gadają głupoty" ?? A moze święta Bożego Narodzenia są lepsze... ??

Z tą łazienką to moim skromnym zaniem kłopoty maja Ci, którzy maja złą wentylację, a nie Ci, którzy pod płytkami i hydroizolacją maja tynk gipsowy

Zapewne jest to tylko i wylacznie kwestia "upodoban" lub reklam.

Mam na mysli wybor tynku wewnetrznego, ja osobiscie wybralem cem-wap z podanych wyzej powodow (dla ,mnie wad gipsu) a dodatkowo jest on zbyt delikatny -zbyt podatny na uszkodzenia

Jasne, ze przy dobrej wentylacji (sprawnie dzialajacej) i odpowiednim zabezpieczeniu scian nie powinno byc problemu w po mieszczeniach mokrych.

Tylko czy zawsze mamy wplyw (widzimy) co i jak zrobi wykonawca?

Pzdr.

robertowola=tynki gipsowe są O.K pod warunkiem że położone są nie grubiej niż max. 1,5 centymetra no i oczywiście omijamy łazienki ,kuchnie lepiej ominąć też klatkę schodową i korytarz chyba że pokryjemy go jakimś twardym wykończeniem

• 1 year później...