Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

STOLARSTWO Meble wnętrza mogę doradzić

mnowak355

Recommended Posts

• Odpowiedzi 250
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 weeks później...

bede wdzieczna za pomoc.mam umywalke koło varius. ( koło.com.pl )posiada ona wyciecia na szafke umywalkowa o dlugosci tejze umywalki.chcialabym szafke nieco dluzsza i pojawia sie problem nie wiem jak bedzie to wygladac i czy da sie tak ladnie to powycinac

umywalka

http://images43.fotosik.pl/73/6603947c7ad83603med.jpg

http://images50.fotosik.pl/73/9e82e48b656c5162med.jpg

a taka szafka mi sie marzy

http://images42.fotosik.pl/70/9fa595dff1eb21c8.jpg

http://images45.fotosik.pl/73/488b12f8de10a71d.jpg

http://images39.fotosik.pl/70/4a696aecdd6103e4.jpg

http://images38.fotosik.pl/69/08458ee577fc56d9.jpg

Witaj

Powinno się udać przy czym efekt będzie trochę inny ponieważ umywalka jest inna. Miałem pisać coś innego ale dopatrzyłem się na rysunku i wszedłem na stronę Koło ale nie wiem czy ta część "wystająca" jest poza czy zabudowana w szafkę. Na stronie Koła nie ma rzutu z boku ... ale znalazłem szafkę. Wydaje mi się że jak najbardziej jest to do zrobienia. Ale jak już napisałem będzie trochę inne. Najlepiej zrób sobie symulację z kartonu lub styropianu czy będzie Ci się podobało. Jeżeli chciała byś żeby było bardziej podobne blat po bokach powinien "wbijać" się w umywalkę będzie to robiło wrażenie takie jak na zdjęciach które Zamieściłaś. I jeszcze jedno jeżeli masz już szafkę pod tą umywalkę dorób w zależności od Swoich potrzeb szafki z jednej lub dwóch stron wyższe wtedy będzie podobny efekt który Chcesz osiągnąć.

Jeżeli chodzi o powycinanie to jeżeli nie ma szablonu do szafki to musi zrobić to stolarz a do tego szafkę Pozdrawiam Marcin

Mam regały w okleinie bukowej (laminat) i chcę zmienić ich kolor na biały. Czy lepiej je pomalować - tylko czy coś mi z tej okleiny po papierze ściernym zostanie, czy lepiej okleić je białą okleiną samoprzylepną?

Nigdy nie lakierowałem laminatu i nie bardzo wiem co Ci doradzić, boję się że jak polakierujesz lakier może niezbyt dobrze się "trzymać" , ale z drugiej strony jak dobrze zmatowisz papierem ściernym powierzchnię to czemu nie. Najlepiej zrób próbę na jakiejś półce. Co do oklejania okleiną samoprzylepną nigdy tego nie robiłem. Pozdrawiam Marcin

• 8 months później...

Witam

No to sprawa jest prostsza. po bokach kątownikami do ściany po "tylnym" długim boku również kątownikami. Aby całość się nie uginała proponowałbym w około 1/3 od przodu przykleić na kołkach deskę (najlepiej z twardego drewna-dąb, jesion, gorzej buk) grubości ok2-3cm szerokości 10-12cm , w taki sposób aby z blatem stworzyły (patrząc z boku) literę T. Deskę tę też przymocować kątownikami do ścian bocznych.

Co do materiału to najlepiej byłoby wykonać taki blat z płyty komórkowej (jest lekka i sztywna) ale możesz mieć problem z wykonawcą. W takim razie pozostaje płyta wiórowa (lżejsza) lub MDF (znacznie cięższy) oklejony fornirem w lub laminatem. Grubości tych płyt 18, 20, 22,25,32mm.

A cha wpadło mi jeszcze do głowy że możesz zrezygnować z podpory pod blatem a taką deskę dokleić do frontu blatu i w całości okleić go w jednym kolorze. Przy długości Twojego blatu lepiej będzie to wyglądało.

Polecam również wykonanie fazy na frontowej krawędzi batu około 30 stopni szerokości ok 3 cm. Dużo przyjemniejsze w trakcie użytkowania. Właśnie przed takim siedzę i nie mam poodgniatanych przedramion.

Jeszcze jedno przy takim mocowaniu raczej żadnego seksu na blacie :wink: .

Pozdrawiam. Jak będzie trzeba coś jeszcze wyjaśnić to zapraszam. Pozdrawiam Marcin

Fornir składał profesor z ASP

No,odebrało mi mowę.

Sam profesor fornir składał ? :p

To faktycznie mocarny argument a i obiekt unikat więc nie można mieć najmniejszych uwag.

Bardzo Cię przepraszam, doradzaj dalej i nie denerwuj się.

PS i juz na marginesie

Jeżeli zaś chodzi o reklamę to nie bardzo wiem co to jest mam ciągle nowe zlecenia od ludzi którzy widzieli moje prace u swoich znajomych.

To widać , że nie wiesz co to reklama :D

pozdrawiam, emerytowany marketing manager.

murarz tynkarz akrobata.. dobrze ze pan wie jak meble robic i reklame .Prosze sie zdecydowac czy jest pan po marketingu czy po stolarstwie bo watpie czy po obu...szybciej po zadnym

Ewa szkoda czasu na odpowiedzi takiemu gościowi. Z drugiej strony dziękuję za zainteresowanie tematem i zapraszam do rzeczowych pytań i dyskusji. Pozdrawiam Marcin

Mam nowy stoł z drewna bukowego lakierowany, jednak jego kolor nie pasuje do mojej koncepcji urządzenia pokoju (jest jakby za pomarańczowy, wolałabym coś bardziej neutralnego). Proszę o podpowiedż jakimi środkami mozna zmienić kolor stołu i czy mozna to zrobić bez szlifowania powierzchni na stary lakier? Jakaś lakierobejca?

Dziękuję z góry za odpowiedź.

Mam nowy stoł z drewna bukowego lakierowany, jednak jego kolor nie pasuje do mojej koncepcji urządzenia pokoju (jest jakby za pomarańczowy, wolałabym coś bardziej neutralnego). Proszę o podpowiedż jakimi środkami mozna zmienić kolor stołu i czy mozna to zrobić bez szlifowania powierzchni na stary lakier? Jakaś lakierobejca?

Dziękuję z góry za odpowiedź.

Witam

Jak najbardziej lakobejca z tym że przed malowaniem należy KONIECZNIE "zmatowić"' papierem ściernym "stary" lakier. Jeżeli chciała byś chociaż w przybliżeniu "zobaczyć" nowy kolor to ADLER (nazwa producenta lakierów)

http://www.adler-lakiery.pl/index.php ma ciekawy patent a mianowicie sprzedają impregnat który dodaje się do lakieru bezbarwnego. Najciekawsze jest to że mają również próbnik przeźroczystych folii właśnie w tych kolorach i po przyłożeniu na w Twoim przypadku blat możesz kupić odpowiadający Ci kolor impregnatu. Tenże pigment dodaje się do lakieru ok 1-2 % tak też są zabarwione folie w próbniku.

Tak czy inaczej czego Byś nie wybrała ABSOLUTNIE KONIECZNIE TRZEBA WYKONAĆ PRÓBĘ. Czy nowy lakier wyschnie na starym podłożu.

Pozdrawiam Marcin

:lol: Mam pytanko jak najlepiej polakierowac drzwi na kremowy kolor .Czy lepiej aby to była lakiernia proszkowa i na połysk czy u stolarza pistoletem i na matowy i czym to sie rózni bo juz zwariowałam od wariantów :-? Drzwi sa sosnowe .

Witam

Nie wiedziałem że elementy drewniane można lakierować proszkowo. Zdaje mi się że ta technologia wymaga wysuszenia, utwardzenia powłoki lakierniczej w piecu po nałożeniu lakieru. Ale mogę się mylić.

Wydaje mi się że taniej zrobisz to w zakładzie stolarskim. Jeżeli drzwi są "surowe" stolarz-lakiernik powinien nałożyć biały podkład 1-2 razy dokładnie wyszlifować i nałożyć odpowiadający Ci kolor. Jednak mała uwaga jeżeli masz drzwi sklejine z filunakmi (płycinami) w ramie a drewno nie będzie dostatecznie dobrze wysuszone, po polakierowaniu drzwi i po sezonie grzewczym płycina może skurczyć się (wyschnie) i z ramy w felcu może pojawić się na płycinie niedolakierowana kreska. Proponowałbym polakierować drzwi na wiosnę lub "wygrzać" je przed polakierowaniem. Najlepiej na leżąco na równej płaszczyźnie oczywiście z przewiewem pod spodem.

W wypadku drzwi już uzywanych i wyschniętych zrobić dokładnie tak samo z tym że stary lakier przed podkładem zmatowić.

Drwi lakieruję zawsze na mat G5-G10 rzadziej w półmacie G30 i wyżej. Na wysoki połysk nigdy drzwi nie lakierowałem (Nie liczę drzwiczek kuchennych).

Jeżeli chodzi o różnicę w technologii to proszkową (chyba poprawnie) opisałem powyżej. Lakierowanie jakie stosuję ja i podejrzewam większość zakładów polega na nałożeniu warstwy lakieru i jego wyschnięciu i utwardzeniu np. w wyniku reakcji chamicznej. pary wodnej z powietrza, odparowania rozcieńczalnika z mieszaniny lakieru itp

U mnie dobrze sprawdzają sie lakiery poliuretanowe dwuskładnikowe (lakier+ utwardzacz)

UFff. ale się rozpisałem. Mam nadzieję że pomogłem. Pozdrawiam. Marcin

Witam

Jak najbardziej lakobejca z tym że przed malowaniem należy KONIECZNIE "zmatowić"' papierem ściernym "stary" lakier. Jeżeli chciała byś chociaż w przybliżeniu "zobaczyć" nowy kolor to ADLER (nazwa producenta lakierów)

http://www.adler-lakiery.pl/index.php ma ciekawy patent a mianowicie sprzedają impregnat który dodaje się do lakieru bezbarwnego. Najciekawsze jest to że mają również próbnik przeźroczystych folii właśnie w tych kolorach i po przyłożeniu na w Twoim przypadku blat możesz kupić odpowiadający Ci kolor impregnatu. Tenże pigment dodaje się do lakieru ok 1-2 % tak też są zabarwione folie w próbniku.

Tak czy inaczej czego Byś nie wybrała ABSOLUTNIE KONIECZNIE TRZEBA WYKONAĆ PRÓBĘ. Czy nowy lakier wyschnie na starym podłożu.

Pozdrawiam Marcin

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Podpowiedz mi jeszcze o który produkt z tej strony którą podałeś konkretnie Ci chodzi bo tam jest mnóstwo tego i wolałabym się nie pomylić. :wink: