mnowak355 09.02.2010 15:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2010 " Sprawdzalem czy dodam zdjecie. Pomysl fajny ale uwazaj z ta boazeria. na zdjeciach ktore dodam deski wypelniajace maja 14 i 21 cm szerokosci. Boazeria moze byc za waska. Co do widocznej faktury drewna najlepiej bylo by okleic plyte wiorowa 12 jakims fornire z glebokim slojem (dab jesion) a pozniej polakierowac jakims "cienkim" lakierem np akrylowym. " Sugerujesz że zepsuje ta boazeria cały wygląd? Mam jeszcze dwa pytanka: 1.czym te deski pomalować żeby kolor był biały i żeby nie chłonęły zbytnio wilgoci? 2. czy twoje belki to lity kawał drzewa? pzdro Jeżeli chodzi o boazerię to listwy są trochę wg. mnie na wąskie. Jeżeli chcesz dać boazerię lepiej będzie to wyglądać z małą fazą na łączeniu niż z większą. Jeżeli chodzi o lakier to w zasadzie każdy który nadaje się do lakierowania powierzchni drewnianych. Ja lakieruję tylko lakierami poliuretanowymi do użytku przemysłowego. "normalne" lakiery kupisz w markecie budowlanym a na sufit spokojnie wystarczą. Belki których zdjęcia wkleiłem to płyta meblowa fornirowana okleiną wiązową. Pozdrawiam Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mnowak355 09.02.2010 15:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2010 widzę ze założyciel tego wątku nie chce odpowiedzieć pytanie dlaczego ? Trochę brakuje czasu. Co do podpowiedzi odnośnie mocowania blatu jeśli ktoś ma lepsze pomysły chętnie ja też się czegoś nauczę i takie podpowiedzi są mile widziane. Jak znajdę chwilkę odpowiem na Twoje wcześniejsze pytanie. nie chodzi o mocowanie blatu lecz o wieniec górny wątek wyżej czekam na odpowiedz Pozdro. Mebel o który pytasz był klejony na złącze kołkowe. Jako że do wiercenia używamy wiertarki wielowrzecionowej dokładność i jakość połączeń jest lepsza niż dobra. Pozdrawiam marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mnowak355 09.02.2010 15:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2010 hejka! a czy mozesz zaproponowac / polecic prducenta tych lakierów ? chce dobry efekt, trwały wiec nic bartdzo taniego - dobra jakosc w rozsadnej cenie by starczyło na te 8 m2 powierzchni zabudowy. aaa.. i mam jeszcze jedno pytanie, jeżeli moglbyc doradzic mi: chce tez zrobic sama taka komode, powiesic pod TV i zeby miała front podobny do tego zdjecia - co prponuujesz? cienka plyte? jakas sklejke?? pliz podpowiedz jak Ty to widzisz>> Dzieki http://3.bp.blogspot.com/_TEcR-oNI7hY/SonFEKWbSLI/AAAAAAAADLk/L8QAYEHB1kA/s400/pinch_aug08_01%5B1%5D.jpg Jak napisałem w jakiejś odpowiedzi używam lakierów przemysłowych, więc nazwa nic Ci nie powie. Każdy lakier poliuretanowy będzie na tyle dobry że na fronty mebli wystarczy a i cenowo nie są zabójcze.Możesz zobaczyć Np. ICA. Użył bym cienkiego MDF na całą powierzchnię od wewnątrz i naklejał odpowiedniej grubości elementy na front. Wg. mnie tylko MDF da dobrą jakość powierzchni po polakierowaniu. Pozdrawiam Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość ANSEXXX 09.02.2010 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2010 widzę ze założyciel tego wątku nie chce odpowiedzieć pytanie dlaczego ? Trochę brakuje czasu. Co do podpowiedzi odnośnie mocowania blatu jeśli ktoś ma lepsze pomysły chętnie ja też się czegoś nauczę i takie podpowiedzi są mile widziane. Jak znajdę chwilkę odpowiem na Twoje wcześniejsze pytanie. nie chodzi o mocowanie blatu lecz o wieniec górny wątek wyżej czekam na odpowiedz Pozdro. Mebel o który pytasz był klejony na złącze kołkowe. Jako że do wiercenia używamy wiertarki wielowrzecionowej dokładność i jakość połączeń jest lepsza niż dobra. Pozdrawiam marcin kolego ja sie nie pytam na jakiej zasadzie jest to połączone lecz jaka jest zasada łączenia wienca z korpusem do boku wpuszczany czy nakładany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mnowak355 15.02.2010 16:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2010 widzę ze założyciel tego wątku nie chce odpowiedzieć pytanie dlaczego ? Trochę brakuje czasu. Co do podpowiedzi odnośnie mocowania blatu jeśli ktoś ma lepsze pomysły chętnie ja też się czegoś nauczę i takie podpowiedzi są mile widziane. Jak znajdę chwilkę odpowiem na Twoje wcześniejsze pytanie. nie chodzi o mocowanie blatu lecz o wieniec górny wątek wyżej czekam na odpowiedz Pozdro. Mebel o który pytasz był klejony na złącze kołkowe. Jako że do wiercenia używamy wiertarki wielowrzecionowej dokładność i jakość połączeń jest lepsza niż dobra. Pozdrawiam marcin kolego ja sie nie pytam na jakiej zasadzie jest to połączone lecz jaka jest zasada łączenia wienca z korpusem do boku wpuszczany czy nakładany Tak jak zaprojektowany jest mebel. Nie ma zasady zależy od stylu mebla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robi i dosia 21.02.2010 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2010 mnowak355 prosze Ciebie o radę: stolarz robi nam meble do kuchni na wysoki połysk (doł fornir wenge + góra wanilia) , jak przywizł szafki okazało sie że na frontach na lakierze sa takie male wgłebienia , takie jakby kropki. Czy jest to do poprawienia ? stolarz mowi ze zabierze do poprawki ale tak naprawde mam wrażenie że mnie unika i nie za bardzo mu sie spieszy dokończyc kuchnie. Kuchnia w polowie juz zaliczkowana - jestem w kropce. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość ANSEXXX 22.02.2010 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2010 to tak jak fronty czy ten stolarz nie malował jednocześnie frontów i właścicielki _? Fronty można jak najbardziej poprawić poprzez zmatowienie lakieru i powtórne lakierowanie , ale z właścicielką to już bedzie troszeczkę trudniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
unixxxxxce 22.02.2010 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2010 mnowak355 prosze Ciebie o radę: stolarz robi nam meble do kuchni na wysoki połysk (doł fornir wenge + góra wanilia) , jak przywizł szafki okazało sie że na frontach na lakierze sa takie male wgłebienia , takie jakby kropki. Czy jest to do poprawienia ? stolarz mowi ze zabierze do poprawki ale tak naprawde mam wrażenie że mnie unika i nie za bardzo mu sie spieszy dokończyc kuchnie. Kuchnia w polowie juz zaliczkowana - jestem w kropce. Pozdrawiam Cóż prawdopodobnie to dla niego dodatkowe koszty... Sam nie lakieruje stąd ma "zagryzkę". Z drugiej strony może zareklamować, a to będzie trwać. Mógł również lakierować je w swoim ...garażu wtedy wykonanie będzie co najmniej różne. Przy lakierowanych frontach często występują tzw. fale-wgłębienia patrząc pod odpowiednim kątem mogą być widoczne. Natomiast w dotyku będzie idealna połać ( no - przynajmniej powinna być ) Drewno/płyta trochę wpija stąd te wgłębienia. Z tym że te opisane przez Ciebie kropki - to co innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość ANSEXXX 23.02.2010 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2010 mnowak355 prosze Ciebie o radę: stolarz robi nam meble do kuchni na wysoki połysk (doł fornir wenge + góra wanilia) , jak przywizł szafki okazało sie że na frontach na lakierze sa takie male wgłebienia , takie jakby kropki. Czy jest to do poprawienia ? stolarz mowi ze zabierze do poprawki ale tak naprawde mam wrażenie że mnie unika i nie za bardzo mu sie spieszy dokończyc kuchnie. Kuchnia w polowie juz zaliczkowana - jestem w kropce. Pozdrawiam Cóż prawdopodobnie to dla niego dodatkowe koszty... Sam nie lakieruje stąd ma "zagryzkę". Z drugiej strony może zareklamować, a to będzie trwać. Mógł również lakierować je w swoim ...garażu wtedy wykonanie będzie co najmniej różne. Przy lakierowanych frontach często występują tzw. fale-wgłębienia patrząc pod odpowiednim kątem mogą być widoczne. Natomiast w dotyku będzie idealna połać ( no - przynajmniej powinna być ) Drewno/płyta trochę wpija stąd te wgłębienia. Z tym że te opisane przez Ciebie kropki - to co innego. reklamacja - jeśli jest super klientem to może się uda a tak "odebrał" podpisał i po zabawie.... lakiernia też nie lubi poprawiać Jeśli lakierowanie robił sam domowym sposobem .... to tych poprawek będzie więcej ... reklamacja - jeśli jest super klientem to może się uda a tak "odebrał" podpisał i po zabawie.... lakiernia też nie lubi poprawiać nie wprowadzaj w błąd klienta < proces reklamacji mimo podpisania odbioru jest ,więc ma prawo do reklamowania < odnośnie producenta lub też wykonawcy ma obowiązek naprawienia i to w wyznaczonym terminie , < Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robi i dosia 25.02.2010 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 dziekuję wszystkim za opinie to rzeczywiście są wgłębienia a nie kropki napisze jak sie sprawa zakonczy pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość ANSEXXX 25.02.2010 23:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 no jezlei sama okresliłaś ze to są wgłebienia to został żle przygotowany materiał pod obróbkę < fornir nie został poddany dokładnemu szlifowaniu na walcówce , a druga sprawa słoje mają to do siebie ze przy uwidocznieniu słoja powstaje wciągnięcie lakieru < a w Twoim przypadku poddanie go do odpowiedniej grubości lakieru nie zostało dokładne wyprowadzenie pod ostatnia warstwę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mnowak355 09.04.2010 18:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2010 podnoszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nea 09.04.2010 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2010 to w takim razie ja się zapytam ile by kosztowało wykonanie biurka i krzesła tak jak poniżej ... z góry dziękuję za info http://lh6.ggpht.com/_6487AwSXiDU/S7-XaSRRRnI/AAAAAAAAAEQ/tK3H3Lnu-_E/hampton-archutch-6.jpg http://lh5.ggpht.com/_6487AwSXiDU/S7-X4i4j9xI/AAAAAAAAAEU/F-H217iMefs/s512/hampton-arcswlchair-4.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adriana stefaniak 11.04.2010 05:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2010 (edytowane) Witam wszystkichTrafiłam tu, bo mam wielki problem,otóż kilka dni temu zakupiłam taką oto szafe http://img17.allegroimg.pl/photos/400x300/987/37/52/987375278 ZDJĘCIE ZAPOŻYCZONE Z ALLEGROJest to szafa zakupiona w używanych meblach holenderskich. Szafa jest sosnowa. Nie byłoby z nią problemu, cały czas odnawiam meble i mam jakąś tam wiedzę na ten temat, ale ta szafa polakierowana jest diabli wiedzą czym. Lakier na niej jest bardzo twardy.Może ktoś podpowie mi czym to zadrzeć, może jest jakiś środek do usuwania tego typu powierzchni?Będę wdzięczna Edytowane 11 Kwietnia 2010 przez adriana stefaniak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mnowak355 11.04.2010 18:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2010 Witam wszystkich Trafiłam tu, bo mam wielki problem,otóż kilka dni temu zakupiłam taką oto szafe http://img17.allegroimg.pl/photos/400x300/987/37/52/987375278 ZDJĘCIE ZAPOŻYCZONE Z ALLEGRO Jest to szafa zakupiona w używanych meblach holenderskich. Szafa jest sosnowa. Nie byłoby z nią problemu, cały czas odnawiam meble i mam jakąś tam wiedzę na ten temat, ale ta szafa polakierowana jest diabli wiedzą czym. Lakier na niej jest bardzo twardy. Może ktoś podpowie mi czym to zadrzeć, może jest jakiś środek do usuwania tego typu powierzchni? Będę wdzięczna Witam spróbuj jednym z ogólnodostępnych środków do usuwania starych powłok lakierniczych. Tego rodzaju specyfiki kupisz w każdym z marketów budowlanych lub sklepach z lakierami. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mnowak355 11.04.2010 18:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2010 to w takim razie ja się zapytam ile by kosztowało wykonanie biurka i krzesła tak jak poniżej ... z góry dziękuję za info http://lh6.ggpht.com/_6487AwSXiDU/S7-XaSRRRnI/AAAAAAAAAEQ/tK3H3Lnu-_E/hampton-archutch-6.jpg http://lh5.ggpht.com/_6487AwSXiDU/S7-X4i4j9xI/AAAAAAAAAEU/F-H217iMefs/s512/hampton-arcswlchair-4.jpg witam Z tego co widzę albo to stare albo stylizowane na stare. Krzesło kompletnie nieopłacalne do wykonania w jednym egzemplarzu. Co do biurka napisz coś o materiałach jakie mają być użyte do wykonania np. jakość prowadnic. Przy 11 szufladach w tym meblu za same prowadnice możesz zapłacić od ok. 100-1000zł. Tak jak polemizowaliśmy z kolegą kilka wpisów wcześniej bez dokładnej specyfikacji materiałowej nie jest możliwe podanie dokładnej ceny. Napisz ile ono kosztuje i jak jest wykonane to odpowiem Ci czy cena jest dobra. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nea 11.04.2010 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2010 Są to meble stylizowane wykonane z drewna, ale nie wiem z jakiego rodzaju i widzisz cały w tym problem, że tych mebli nie można kupić w Polsce:( Niestety cena zakupu i transportu jest tak duża że zupełnie ta opcja odpada .... A co do wykonania i prowadnic to szczerze mówiąc nie mam o tym pojęcia, istotne jest to aby nie trzeba było się szarpać, żeby otworzyć szufladę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mnowak355 11.04.2010 20:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2010 Są to meble stylizowane wykonane z drewna, ale nie wiem z jakiego rodzaju i widzisz cały w tym problem, że tych mebli nie można kupić w Polsce:( Niestety cena zakupu i transportu jest tak duża że zupełnie ta opcja odpada .... A co do wykonania i prowadnic to szczerze mówiąc nie mam o tym pojęcia, istotne jest to aby nie trzeba było się szarpać, żeby otworzyć szufladę czy chcesz wykonać taki mebel stylizowany na stary czy ma być nowy? i wyglądać na nowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nea 11.04.2010 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2010 przede wszystkim ważne jest dla mnie odwzorowanie kształtóww wariancie podstawowym może być nawet wersja "surowa" do pomalowania przeze mnie bo wiem jak pracochłonne jest wykonanie takich mebli stylizowanych, albo opcja druga - w wersji wyglądającej jak nowe ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mnowak355 11.04.2010 21:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2010 Dzisiaj już nie chce mi się tego liczyć. Dla mnie prostsze było by gdybyś napisała ile chcesz za takie biurko zapłacić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts