Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

STOLARSTWO Meble wnętrza mogę doradzić

mnowak355

Recommended Posts

"

Sprawdzalem czy dodam zdjecie. Pomysl fajny ale uwazaj z ta boazeria. na zdjeciach ktore dodam deski wypelniajace maja 14 i 21 cm szerokosci. Boazeria moze byc za waska. Co do widocznej faktury drewna najlepiej bylo by okleic plyte wiorowa 12 jakims fornire z glebokim slojem (dab jesion) a pozniej polakierowac jakims "cienkim" lakierem np akrylowym.

"

Sugerujesz że zepsuje ta boazeria cały wygląd?

Mam jeszcze dwa pytanka:

1.czym te deski pomalować żeby kolor był biały i żeby nie chłonęły zbytnio wilgoci?

2. czy twoje belki to lity kawał drzewa?

pzdro

Jeżeli chodzi o boazerię to listwy są trochę wg. mnie na wąskie. Jeżeli chcesz dać boazerię lepiej będzie to wyglądać z małą fazą na łączeniu niż z większą.

Jeżeli chodzi o lakier to w zasadzie każdy który nadaje się do lakierowania powierzchni drewnianych. Ja lakieruję tylko lakierami poliuretanowymi do użytku przemysłowego. "normalne" lakiery kupisz w markecie budowlanym a na sufit spokojnie wystarczą.

Belki których zdjęcia wkleiłem to płyta meblowa fornirowana okleiną wiązową.

Pozdrawiam Marcin

• Odpowiedzi 250
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

widzę ze założyciel tego wątku nie chce odpowiedzieć pytanie dlaczego ?

Trochę brakuje czasu. Co do podpowiedzi odnośnie mocowania blatu jeśli ktoś ma lepsze pomysły chętnie ja też się czegoś nauczę i takie podpowiedzi są mile widziane.

Jak znajdę chwilkę odpowiem na Twoje wcześniejsze pytanie.

nie chodzi o mocowanie blatu lecz o wieniec górny wątek wyżej czekam na odpowiedz

Pozdro.

Mebel o który pytasz był klejony na złącze kołkowe. Jako że do wiercenia używamy wiertarki wielowrzecionowej dokładność i jakość połączeń jest lepsza niż dobra.

Pozdrawiam marcin

hejka!

a czy mozesz zaproponowac / polecic prducenta tych lakierów ? chce dobry efekt, trwały wiec nic bartdzo taniego - dobra jakosc w rozsadnej cenie by starczyło na te 8 m2 powierzchni zabudowy.

aaa.. i mam jeszcze jedno pytanie, jeżeli moglbyc doradzic mi:

chce tez zrobic sama taka komode, powiesic pod TV i zeby miała front podobny do tego zdjecia - co prponuujesz? cienka plyte? jakas sklejke??

pliz podpowiedz jak Ty to widzisz>> Dzieki :)

http://3.bp.blogspot.com/_TEcR-oNI7hY/SonFEKWbSLI/AAAAAAAADLk/L8QAYEHB1kA/s400/pinch_aug08_01%5B1%5D.jpg

Jak napisałem w jakiejś odpowiedzi używam lakierów przemysłowych, więc nazwa nic Ci nie powie. Każdy lakier poliuretanowy będzie na tyle dobry że na fronty mebli wystarczy a i cenowo nie są zabójcze.Możesz zobaczyć Np. ICA.

Użył bym cienkiego MDF na całą powierzchnię od wewnątrz i naklejał odpowiedniej grubości elementy na front.

Wg. mnie tylko MDF da dobrą jakość powierzchni po polakierowaniu.

Pozdrawiam Marcin

Gość ANSEXXX

Trochę brakuje czasu. Co do podpowiedzi odnośnie mocowania blatu jeśli ktoś ma lepsze pomysły chętnie ja też się czegoś nauczę i takie podpowiedzi są mile widziane.

nie chodzi o mocowanie blatu lecz o wieniec górny wątek wyżej czekam na odpowiedz

Pozdro.

Mebel o który pytasz był klejony na złącze kołkowe. Jako że do wiercenia używamy wiertarki wielowrzecionowej dokładność i jakość połączeń jest lepsza niż dobra.

Pozdrawiam marcin

kolego ja sie nie pytam na jakiej zasadzie jest to połączone lecz jaka jest zasada łączenia wienca z korpusem

do boku wpuszczany czy nakładany

Pozdro.

Pozdrawiam marcin

kolego ja sie nie pytam na jakiej zasadzie jest to połączone lecz jaka jest zasada łączenia wienca z korpusem

do boku wpuszczany czy nakładany

Tak jak zaprojektowany jest mebel. Nie ma zasady zależy od stylu mebla.

mnowak355 prosze Ciebie o radę: stolarz robi nam meble do kuchni na wysoki połysk (doł fornir wenge + góra wanilia) , jak przywizł szafki okazało sie że na frontach na lakierze sa takie male wgłebienia , takie jakby kropki. Czy jest to do poprawienia ? stolarz mowi ze zabierze do poprawki ale tak naprawde mam wrażenie że mnie unika i nie za bardzo mu sie spieszy dokończyc kuchnie. Kuchnia w polowie juz zaliczkowana - jestem w kropce.

Pozdrawiam

Gość ANSEXXX
to tak jak fronty :lol: :wink: czy ten stolarz nie malował jednocześnie frontów i właścicielki _? Fronty można jak najbardziej poprawić poprzez zmatowienie lakieru i powtórne lakierowanie , ale z właścicielką to już bedzie troszeczkę trudniej

mnowak355 prosze Ciebie o radę: stolarz robi nam meble do kuchni na wysoki połysk (doł fornir wenge + góra wanilia) , jak przywizł szafki okazało sie że na frontach na lakierze sa takie male wgłebienia , takie jakby kropki. Czy jest to do poprawienia ? stolarz mowi ze zabierze do poprawki ale tak naprawde mam wrażenie że mnie unika i nie za bardzo mu sie spieszy dokończyc kuchnie. Kuchnia w polowie juz zaliczkowana - jestem w kropce.

Pozdrawiam

Cóż prawdopodobnie to dla niego dodatkowe koszty...

Sam nie lakieruje stąd ma "zagryzkę". Z drugiej strony może zareklamować, a to będzie trwać.

Mógł również lakierować je w swoim ...garażu wtedy wykonanie będzie co najmniej różne.

Przy lakierowanych frontach często występują tzw. fale-wgłębienia patrząc pod odpowiednim kątem mogą być widoczne. Natomiast w dotyku będzie idealna połać ( no - przynajmniej powinna być )

Drewno/płyta trochę wpija stąd te wgłębienia.

Z tym że te opisane przez Ciebie kropki - to co innego.

Gość ANSEXXX

Pozdrawiam

Cóż prawdopodobnie to dla niego dodatkowe koszty...

Sam nie lakieruje stąd ma "zagryzkę". Z drugiej strony może zareklamować, a to będzie trwać.

Mógł również lakierować je w swoim ...garażu wtedy wykonanie będzie co najmniej różne.

Przy lakierowanych frontach często występują tzw. fale-wgłębienia patrząc pod odpowiednim kątem mogą być widoczne. Natomiast w dotyku będzie idealna połać ( no - przynajmniej powinna być )

Drewno/płyta trochę wpija stąd te wgłębienia.

Z tym że te opisane przez Ciebie kropki - to co innego.

reklamacja - jeśli jest super klientem to może się uda a tak "odebrał" podpisał i po zabawie.... lakiernia też nie lubi poprawiać :)

Jeśli lakierowanie robił sam domowym sposobem .... to tych poprawek będzie więcej ...

reklamacja - jeśli jest super klientem to może się uda a tak "odebrał" podpisał i po zabawie.... lakiernia też nie lubi poprawiać :)

nie wprowadzaj w błąd klienta < proces reklamacji mimo podpisania odbioru jest ,więc ma prawo do reklamowania < odnośnie producenta lub też wykonawcy ma obowiązek naprawienia i to w wyznaczonym terminie , <

Gość ANSEXXX
no jezlei sama okresliłaś ze to są wgłebienia to został żle przygotowany materiał pod obróbkę < fornir nie został poddany dokładnemu szlifowaniu na walcówce , a druga sprawa słoje mają to do siebie ze przy uwidocznieniu słoja powstaje wciągnięcie lakieru < a w Twoim przypadku poddanie go do odpowiedniej grubości lakieru nie zostało dokładne wyprowadzenie pod ostatnia warstwę

• 1 month później...

to w takim razie ja się zapytam ile by kosztowało wykonanie biurka i krzesła tak jak poniżej ...

z góry dziękuję za info :)

http://lh6.ggpht.com/_6487AwSXiDU/S7-XaSRRRnI/AAAAAAAAAEQ/tK3H3Lnu-_E/hampton-archutch-6.jpg

http://lh5.ggpht.com/_6487AwSXiDU/S7-X4i4j9xI/AAAAAAAAAEU/F-H217iMefs/s512/hampton-arcswlchair-4.jpg

Witam wszystkich

Trafiłam tu, bo mam wielki problem,otóż kilka dni temu zakupiłam taką oto szafe

http://img17.allegroimg.pl/photos/400x300/987/37/52/987375278 ZDJĘCIE ZAPOŻYCZONE Z ALLEGRO

Jest to szafa zakupiona w używanych meblach holenderskich. Szafa jest sosnowa.

Nie byłoby z nią problemu, cały czas odnawiam meble i mam jakąś tam wiedzę na ten temat, ale ta szafa polakierowana jest

diabli wiedzą czym. Lakier na niej jest bardzo twardy.

Może ktoś podpowie mi czym to zadrzeć, może jest jakiś środek do usuwania tego typu powierzchni?

Będę wdzięczna

Edytowane przez adriana stefaniak

Witam wszystkich

Trafiłam tu, bo mam wielki problem,otóż kilka dni temu zakupiłam taką oto szafe

http://img17.allegroimg.pl/photos/400x300/987/37/52/987375278 ZDJĘCIE ZAPOŻYCZONE Z ALLEGRO

Jest to szafa zakupiona w używanych meblach holenderskich. Szafa jest sosnowa.

Nie byłoby z nią problemu, cały czas odnawiam meble i mam jakąś tam wiedzę na ten temat, ale ta szafa polakierowana jest

diabli wiedzą czym. Lakier na niej jest bardzo twardy.

Może ktoś podpowie mi czym to zadrzeć, może jest jakiś środek do usuwania tego typu powierzchni?

Będę wdzięczna

Witam

spróbuj jednym z ogólnodostępnych środków do usuwania starych powłok lakierniczych. Tego rodzaju specyfiki kupisz w każdym z marketów budowlanych lub sklepach z lakierami.

Pozdrawiam

to w takim razie ja się zapytam ile by kosztowało wykonanie biurka i krzesła tak jak poniżej ...

z góry dziękuję za info :)

http://lh6.ggpht.com/_6487AwSXiDU/S7-XaSRRRnI/AAAAAAAAAEQ/tK3H3Lnu-_E/hampton-archutch-6.jpg

http://lh5.ggpht.com/_6487AwSXiDU/S7-X4i4j9xI/AAAAAAAAAEU/F-H217iMefs/s512/hampton-arcswlchair-4.jpg

witam

Z tego co widzę albo to stare albo stylizowane na stare.

Krzesło kompletnie nieopłacalne do wykonania w jednym egzemplarzu. Co do biurka napisz coś o materiałach jakie mają być użyte do wykonania np. jakość prowadnic. Przy 11 szufladach w tym meblu za same prowadnice możesz zapłacić od ok. 100-1000zł.

Tak jak polemizowaliśmy z kolegą kilka wpisów wcześniej bez dokładnej specyfikacji materiałowej nie jest możliwe podanie dokładnej ceny. Napisz ile ono kosztuje i jak jest wykonane to odpowiem Ci czy cena jest dobra.

Pozdrawiam

Są to meble stylizowane wykonane z drewna, ale nie wiem z jakiego rodzaju i widzisz cały w tym problem, że tych mebli nie można kupić w Polsce:(

Niestety cena zakupu i transportu jest tak duża że zupełnie ta opcja odpada ....

A co do wykonania i prowadnic to szczerze mówiąc nie mam o tym pojęcia, istotne jest to aby nie trzeba było się szarpać, żeby otworzyć szufladę :)

Są to meble stylizowane wykonane z drewna, ale nie wiem z jakiego rodzaju i widzisz cały w tym problem, że tych mebli nie można kupić w Polsce:(

Niestety cena zakupu i transportu jest tak duża że zupełnie ta opcja odpada ....

A co do wykonania i prowadnic to szczerze mówiąc nie mam o tym pojęcia, istotne jest to aby nie trzeba było się szarpać, żeby otworzyć szufladę :)

czy chcesz wykonać taki mebel stylizowany na stary czy ma być nowy? i wyglądać na nowy