Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przelewy drogą elektroniczną?

lullabysta

Recommended Posts

Czy ktoś może coś na ten temat powiedzieć?

Chodzi o to, czy jest to bezpieczna forma zarządzania naszymi pieniędzmi?

Właśnie stałem się uzytkownikiem takiej formy rozliczania, ale czy nie będzie tak że " przykro nam , nusiał Pan wtedy przesłać te ileś tam i dlatego ich nie ma na rachunku"

Pzdrw

Posiadam konta w mBanku i bardzo sobie chwalę bankowość elektroniczną! :D

Założyłem konta w banku internetowym, bo dość miałem stania w kolejce do okienka. Teraz na bieżąco mogę kontrolować wpływy, a także o dowolnej porze dokonać przelewu.

Co do kontroli wypływu gotówki z konta, to uważam, że zabezpieczenia są ok.

Loguję się na stronę podając login i hasło. Przy każdym przelewie wymagane jest jeszcze kolejne hasło z listy haseł jednorazowych. Taką listę otrzymuję pocztą, a aktywuję dzwoniąc na infolinię mBanku.

(...) z nią się zawsze liczyć trzeba.

Ja z racji częściowego wygnania z ojczyzny nie mógłbym płacić rachunków przy remoncie naszego mieszkania. Na wygnaniu używam homebanking z listą pojedyńczych pinów do każdej transakcji od 3 lat i niegdy mi się nic złego nie przydarzyło. W Polsce mam konto w BZWBK, gdzie każda transakcja jest zabezpieczana tokenem - takim małym urządzeniem generującym nowe piny do każdej transakcji i też nigdy mi się nic nie przydarzyło - nawet za naszą chałupkę płaciliśmy per internet. Uważam takie rozwiąznie za optymalne, zwłasza jeśli się pracuje dłużej, niż otwarte są banki...

Pozdrowienia

Od 2,5 roku nie korzystam z banków naziemnych. Przelewami w necie płacę rachunki, opłacam prenumeratę, spłacam kartę. Same plusy. Wybrałam bank, w którym nie zapłaciłam jeszcze nawet 1 gr opłat czy prowizji. Moje pieniądze są relatywnie dobrze oprocentowane /tak jak lokaty długoterminowe, a czasami lepiej - chociaż teraz to tyle co nic/, a mam je na każde żądanie. Wygoda. Żadnych kolejek. Na bieżąco sprawdzam co wpłyneło, co wypłyneło. W każdej chwili mogę zmienić ustawienia stałych zleceń itp.

Ostatnio zapomniałam zrobić ważny przelew. Przypomniałam sobie dosłownie o 23.54. 6 minut przed terminem. I wiecie co zdążyłam, przelew wyszedł w terminie - zero odsetek karnych!

Zabezpieczenia - według mnie budzą zaufanie. Właściwie banki i tak robią swoje operacje drogą elektroniczną. A potwierdzenie o przelewie drogą elektroniczną możesz sobie wydrukować po każdej operacji. Potwierdzenia takie /bez podpisu/ są uznawane nawet w rozliczeniach rocznych z Urzędem Skarbowym.

Powiem Ci tylko, że mój mąż miał ogromne opory przed złożeniem naszych pieniędzy w takim banku. To ja go namówiłam. I teraz nie wyobraża sobie powrotu do banków naziemnych!

Pozdrawiam

Od ponad 2 lat wszelkie przelewy i płatności wykonuję drogą elektroniczną. Odbywa się to bez jakichkolwiek problemów.

Jakie są plusy?

- brak opłat za prowadzenie konta,

- wszystkie środki na rachunku bieżącym są oprocentowane tak jak wielomiesięczne lokaty np. w banku PKO BP,

- brak jakichkolwiek opłat za przelew (obojętnie czy zlecenie stałe czy jednorazowe)

- jeśli nie mam w danej chwili dostępu do komputera to mogę dokonać zlecenia przez darmowy telefon. To także bez opłat.

- mogą sobie w każdej chwili wydrukować (bezpłatnie) historie rachunku od dowolnej daty.

- nie musze mozolnie wypełniać druków. Mam zdefiniowane w pamięci programu konta odbiorców.

- przelewu mogę dokonać np. w pracy lub w domu w dowolnie wybranej przez siebie chwili.

- mogę w dowolnej chwili sprawdzić saldo swojego rachunku

Tyle plusów tak na szybko

Co do minusów to jest jeden - brak pieczątki kasjera na przelewie. Jeśli muszę wylegitymować się dokonaniem przelewu to może to być problemem.

Niemniej coraz więcej kontrahentów „ufa” w prawdziwość wydruku komputerowego, tym bardziej, że przelew internetowy jeszcze tego samego dnia „ląduje” na jego koncie co może sprawdzić w swoim banku.

Dla własnych potrzeb raz w miesiącu dostaję bezpłatnie w kopercie wyciąg z przeprowadzonych operacji potwierdzony przez bank.

Jeśli chcę to mogę dokonać tych samych operacji w okienku kasowym tego samego banku. Wtedy wiąże się to z poniesieniem pewnych minimalnych kosztów. Niemniej od ponad 2 lat z tej drogi nie korzystałem.

Zastanów się tylko nad wyborem banku internetowego. Sprawdź jakie ma zabezpieczenia – polecam zabezpieczenie poprzez token. Ustal także kwotę maksymalnego dziennego limitu operacji. Przestudiuj także taryfikator odpłatności za usługi.

Swego czasu „testowałem” usługi trzech banków. W dwóch bankach konta „zamroziłem” a z usług jednego korzystam bardzo intensywnie.

Pozdrawiam

• 2 weeks później...

Mam konta obsługiwane internetowo w dwóch bankach : mBank i Citibank.

Ten pierwszy jest tańszy, ale oprogramowanie ma gorsze.

Słabe strony internetu to moim zdaniem :

- pewne komplikacje przy wpłatach do ZUS i Urzędu Skarbowego.

- ograniczenie wysokości przelewu (około 5000 zł)

- nie ma potwierdzenia wpłaty (można zażądać przysłania za dodatkową opłatą : Citibank - 8zł).

Choć ostatnio legitymowałem się w ZUS-sie wydrukami "treść polecenia przelewu" i urzędniczka to honorowała.

Gość ratu

od ok 2 lat obsługuję konto przez internet w BZWBK a od ponad roku korzystam z mbanku. Oab są godne zaufania, pewne, pieniązki bezpieczne (zrobiłem juz coś koło setki przelewów) i ani w bzwbk ani w mbanku ine było najmniejszego problemu. ogólnie bardziej korzystny jest mbank (oprocentowanie wkładów na ekoncie czyli podstawowym koncie jest porównywalne z lokatami!! w innych bankach, brak prowizji za założenie, prowadzenie, przelewy, łatwośc obsługi i możliwość dostępu o każdej porze dnia i nocy....) jezeli chcesz mieć jednak furtkę w postaci możliwości załatwienia coś osobiście w banku (np. wpłacić kaskę którą oddał ci dłużnik w gotówce polecam bzwbk - mają opłaty ale w miarę przyzwoite i podobnie jak mbank obsługuje sie je bajecznie prosto).

zaoszczędziłem na czasie, pozbyłem niepotrzebnych nerwów jakie dostarczały mi panie w banku i kolejki aż po drzwi wejściowe, przelewy robię na czas, w każdej chwili mogę sprawdzić stan środków.... same plusy

AHA!!!!!!!!!!!! Jeśli mogę zasugerować przed założeniem dobrze przemyśl jakie chcesz ustalić limity transakcji dziennych bo zdażyć sie może że jednego dnia będziesz chciał zrobić kilka przelewów, przkeroczysz limit i.... np. w mbanku juz nie przelejesz. Dlatego mam konto w bzwbk - w ostatecznosći jesli zajdzie potrzeba zachodzę do oddziału...

pozdrawiam

W BZWBK zdarzyło mi się raz, że przelew dla TPSA nie poszedł, chociaż ja ciągle widziałem go jako zrealizowany. Jak przyszło ponaglenie z TPSA, to złożyłem reklamację w banku. Na miejscu sprawdzili, reklamację uznali, przelew puścili jeszcze raz i powiedzieli, że jeżeli TPSA naliczy karne odsetki, to bez problemu je zwracają.

Wszystko, co się da płacę przez internet.