michalsiak 30.12.2008 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2008 Witajcie Chcę mieć w moim domu dach bez okapu. Krokwie kończą się równo z nieocieploną ścianą a na nich chcę mieć rynnę. Docieplenie elewacją wentylowaną w której będzie ukryta rura spustowa.Dach z deskowaniem. Moje wątpliwości to docieplenie murłaty ponieważ ocieplenie ściany będzie dochodziło do rynny. Jak to wykonać żeby było dobrze , ewentualnie wybrać mniejsze zło. Muszę zostawić szczelinę wentylacyjną między deskowaniem a wełną, na myśl mi przychodzi tylko docieplić samą murłatę z tyłu i z przodu kawałkami wełny. Nie wiem czy dobrze kombinuję może coś poradzicie pozdrawiam michalsiak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalsiak 01.01.2009 17:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2009 Hej jak wyglada to od wewnetrznej strony? sciana-strop-skos dachu? czy jest wieniec/scianka kolankowa? Jest strop nad parterem, ściana kolankowa, wieniec, murłata. w/g tego co chcesz miec to, sciana od wewnatrz powinna byc ocieplona, a nie bedzie to jakiś błąd w sztuce kiedy ocieplę wewnątrz ściankę kolankową? Na zewnątrz izolacja podejdzie do samej murłaty i tylko z nią mam problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalsiak 02.01.2009 13:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2009 Nie jestem do końca pewien ale jeśli krokwie będą przycięte równo ze ścianą nośną ( nie będą wysunięte) to docieplenie ściany może podejść od dołu tylko do krokwi czyli równo z wieńcem. Chyba że do końca nie rozumiem tej konstrukcji. michalsiak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 02.01.2009 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2009 murłatę np. 14cm połóż symetrycznie na ścianie nośnej 24cm, masz wtedy 5cm na styropian ocieplajacy murłatę, przesuń murłatę licując ją z wewnętrzną powierzchnią ściany nośnej i masz 10 cmchoć ja uważam że i tak jakieś lipne rozwiązanie, włącznie z tą wentylowanym dociepleniem, watpię jakoś czy uda ci się poprawnie i skutecznie wykonać termoizolację, a wszystko jak rozumiem po to by ukryć rurę spustową... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalsiak 03.01.2009 23:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2009 murłatę np. 14cm połóż symetrycznie na ścianie nośnej 24cm, masz wtedy 5cm na styropian ocieplajacy murłatę też tak myślałem żeby to wykonać przesuń murłatę licując ją z wewnętrzną powierzchnią ściany nośnej i masz 10 cm to już nie da rady ponieważ trzpienie są już wysunięte choć ja uważam że i tak jakieś lipne rozwiązanie, włącznie z tą wentylowanym dociepleniem, watpię jakoś czy uda ci się poprawnie i skutecznie wykonać termoizolację widywałem takie rozwiązania szczególnie w architekturze niemieckiej i skandynawskiej a w niektórych domach energooszczędnych również są dachy bez okapów z rynną wręcz ukrytą pod elewacją. Wentylowane docieplenie to żadna ekstrawagancja po prostu zamiast tynku daje się płyty elewacyjne ze szczeliną wentylacyjną wszystko jak rozumiem po to by ukryć rurę spustową... tak też o to mi chodzi choć jeśli ma na tym ucierpieć docieplenie budynku to wykonam normalne docieplenie a rynnę powieszę tradycyjnie dlatego szukam rozwiązań szczegółowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 04.01.2009 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2009 jakiś paintoryt, skan fotka/projektu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalsiak 04.01.2009 15:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2009 Tutaj linki do albumu z przekrojem i detalem wykończenia krawędzie okapu: http://picasaweb.google.pl/lh/photo/DT6eVDhCxdq87ThO_u_8nA?feat=directlink http://picasaweb.google.pl/lh/photo/tp1XppI3sLVvvrOL3qvDLg?feat=directlink W projekcie rynna jest zrobiona z blachy, ja tego rozwiązania trochę się obawiam bo nie wiem czy dekarz dobrze to wykona choć może niepotrzebnie? Choć jak na to teraz patrzę to może lepiej by to zadziałałoz tego względy że jeden pas blachy byłby jednocześnie pasem podrynnowym i rynną - dobrze kombinuję? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 04.01.2009 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2009 powiem Ci tak jak będziesz to miał już zrobione i będzie ok to postaw blacharzowi lub/i dekarzowi pomnik a teoretycznie - gdzie tu problem? toć narysowane co i jak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalsiak 04.01.2009 18:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2009 a teoretycznie - gdzie tu problem? toć narysowane co i jak no niby narysowane ale jakoś tak analizuje te rysunki i tak szukam jeszcze jakiegoś poparcia a moze innych rozwiązań. Nie wygląda to jakoś specjalnie trudne ale wymaga zastanowienia a nie produkcji dachu na pamięc więc szukam różnych pomysłów na wykonanie tego detalu. [/code] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalsiak 04.01.2009 20:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2009 myślałem żeby to wykonać tak jak w tym budynku, pokrycie dachowe również będzie schodzić na elewację tal jak w tym domku http://picasaweb.google.pl/lh/photo/qxhH9hvzfGSprjWgy7ir7A?feat=directlink http://picasaweb.google.pl/lh/photo/JqZ2-GACwxLfS8DcmWU8AQ?feat=directlink http://picasaweb.google.pl/lh/photo/BwJ6HNzz8mD-Y83s0SM9Wg?feat=directlink a może uda mi się podejść z dociepleniem do murłaty, krokiew ma 24 cm, na to deskowanie 26 mm wełna 20 cm więc szczelina pozostanie 4 cm, jak na tym powieszę rynnę to niewiele zejdzie na murłatę. muszę to dokładnie policzyć i wybrać jakąs nie głęboką rynnę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Margula 25.03.2011 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2011 Jestem ciekawa jak tam końcowy efekt z okapem się udał... Miło by było, gdybyś szanowny Michalsiaku się pokazał i pochwalił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts