marek1971 31.12.2008 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2008 Mam takie pytanie co jest bardziej ekonomiczne grzanie domu np z temp 20,5st przez 24/h czy naprzykład 0d 6 rano do 22 20,5st i zastosowac obnizenie nocne np do 17 st.Jak wy macie poustawiane i który wariant sprawdził się u was.Zaznaczam ze mam nieocieplony budynek wy równiez uwzględnijcie to w waszych wypowiedziach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 31.12.2008 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2008 jaki kocioł / jakie paliwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 31.12.2008 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2008 Pewnie gaziowy ... Zdecydownie oszczędniej bedzie ustawić temp dzienną dla danych okresów dnia i temp zredukowaną na noc i okresy poza ustawiona temperaturą dzienną . Jak ja grzałem i miałem nieocieplony dom rok temu to własnie tak ustawiłem cykle grzania - tylko nie ustawiałem cyklu dziennego od 6 do 22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 31.12.2008 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2008 jaki kocioł / jakie paliwoJakie to ma znaczenie dla paliw innych niż prąd?? W przypadku prądu rozumiem, że bardziej się opłaca korzystać z taryfy nocnej i oszczędzać w dzienej. Ale jak mamy gaz, węgiel, olej w tej samej cenie w ciągu dnia? To czy bardziej się opłaca utrzymywać jedną stałą temp czy obniżać tymczasowo i potem podgrzewać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 31.12.2008 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2008 Myślę, że zależy to od tego co grzeje. Jeśli grzejniki, to z pewnością ekonomiczniejsze będzie obniżanie temperatury, ale jeśli podłogówka, to do końca nie wiadomo. Też będziemy eksperymentować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 31.12.2008 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2008 (...) ale jeśli podłogówka, to do końca nie wiadomo. Też będziemy eksperymentować Wiadomo - podłogówka ma o wiele większą bezwładność w stosunku do grzejników - po co ją grzać non stop ?? Ja grzeje podłogę 2 - 3 godziny w trybie dziennym a potem przez kilka godzin oddaje ciepło znakomicie grzejąc pomieszczenia ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek1971 31.12.2008 13:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2008 Rozchodzi sie o gazowe instalacja same grzejniki poprostu nie mam pomysłu jak to ustawic czy grzac cała dobe czy dac obnizenie nocne np 15stProblem jest w tym ze w domu cały czas jest zona i córeczka reszta emigruje do pracy szkoły pomóżcie bo naprawde niemam pomysłu jak ustawic te grzaniaJak ustawie nocne obnizenie np na 18st to o 3 rano juz piec sie wlacza i grzeje bo temp spadnie ponizej 18st czy ekonomiczne bedzie obnizenie nocne np do 15st. Bo perspektywa 12m3 na dobe 80m2 po podłogach to nie jest rewelacja.I jeszce jedno rury co. idą pod podłoga drewniana sa w otulinach i owiniete papączy podczas obniżenia nocnego a np na dworze jest duzy mróz moga mi zamarznac ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 31.12.2008 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2008 Obniżenie na noc do 15 to moim zdaniem za dużo, później i tak kocioł musi "napompować" chałupę ciepłem. Ja obniżam w tej chwili o jeden stopień na noc (0100-0730), eksperymentowałem ze 3 lata, codziennie odczytując liczniki i śledząc pracę kotła. Ale to i tak zależy od domu, izolacyjności, okien, częstotliwości otwierania drzwi i czort wie czego jeszcze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 31.12.2008 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2008 - biometru i ... plam na słońcu ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 31.12.2008 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2008 sklaniam sie ku ustawieniu redukujacemu prace pieca na noc.....jednak robilem testy,wcale nie ma razacych odstepstw od pracy w trybie dzialania zaprogramowanego w por. z trybem zredukowanym-u mnie,jednak zycie w ciagu dnia,gdy sa domownicy w temp. zredukowanych jest mniej niz srednia przyjemnoscia...wole tryb grzania dziennego ze zredukowanym grzaniem nocnym,przy zalozonej temp . min.a najlepiej to miec kominek i podlozyc troszke wieczorkami i miec fajnie cieplej w ciagu popoludnia i wieczora,ponadto ograniczyc zuzycie gazu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek1971 01.01.2009 08:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2009 Wczoraj jak ustawiłem temp dzienna na 20,5 i nocna na 19,5 to piec spalił 13m3 gazu niewiem co jest z tym spalaniem ??????czy ktos ma moze regulator colormatic 392 i opisał by swoje ustawienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
I.W. 01.01.2009 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2009 Moje obserwacje, przyznaje że na razie skromne są takie że jeżeli chodzi o węgiel w kotle z podajnikiem z obniżaniem temp na noc nie ma co za przesadzać. Ponowne jej podniesienie wymaga pracy kotła z dużą mocą Im większą mocą taki kocioł pracuje tym większego potrzebuje nadmuchu a to z kolei zwiększa straty ciepła idące w komin. A gdy sobie pyka wolniej cały czas wymiennik zdąży więcej ciepła odebrać ze spalin. Poprawcie mnie jeśli sie mylę bo to tylko moje wrażenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts