Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zaparowane i skraplające się okna połaciowe

Recommended Posts

Przyjaciółka poprosila mnie o przeszperanie forumM, bo nowy dom i nowe okna Fakro a tu taki blamaż :(

Może ktoś mi może załączyć linka do podobnego tematu, bo szczerze mówiąc nie mogę jakoś znaleźć a chcialabym pomóc.

Dzięki i wszystkiego dobrego w Nowym Roku!!!

Jaki blamaż? Spokojnie - para na oknach skrapla się zawsze (jeżeli się jej na to pozwoli :) ). W instrukcji montażu okien połaciowych zawsze sugerują umieszczenie grzejników pod oknami, czy tak jest w tym przypadku?

Czy jest sprawna wentylacja? Najlepiej kupić higrometr i sprawdzić jaka jest wilgotność w pomieszczeniu.

W powietrzu w naszych mieszkaniach zawsze jest para wodna. Skrapla się ona na wszystkich przedmiotach, których temperatura jest mniejsza od tzw. punktu rosy. Unikniemy skraplania jeżeli:

podwyższymy temperaturę okien (instrukcja o grzejnikach),

zmniejszymy poziom wilgotności powietrza (wentylacja).

Sam mam rekuperator, który zapewnia dobrą wentylację, okna Fakro, grzejniki pod oknami i żadnej wilgoci na tych oknach.

Kochani,

dzięki za odzew. Pytałam koleżanki, czy ma grzejniki i nie ma, ale tak bylo w projekcie i nie zakwestionował tego projektant. Wiem, wiem ... zaraz będzie dyskusja o projektantach :(

A w temacie grzejników pod oknami połaciowymi - ja sama mam Fakro i w dwóch przypadkach pod nimi nie występuje grzejnik, ponieważ są umiejscowione nad schodami na sporej wysokosci - nawiasem mówiąc, nie wiem jak ja miałam zamiar je myć, wstawiając je tak wysoko :o :evil: ?

Nie skrapla mi się nic, więc jesteście pewni, że dotyczy to tylko przypadków, kiedy nie ma grzejnika ?? A co z dociepleniem ściany i ościeża wokół okna?

Sprawa jest poważna, ponieważ koleżanka ma małe dzieci i jest świadoma, co znaczą pleśń i grzyb dla zdrowia.

Co można zrobić w takim wypadku? Higrometr zostanie zakupiony, ale gdzie znaleźć informacje o podwyższonych wartościach?

Dzięki!