Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wymiana gruntu

Recommended Posts

Według moich wyliczeń taka wymiana z koparką, zagęszczarką, człowiekiem, to 12-15tyś. (biorąc pod uwagę informacje które tu wyczytałem) Jeśli będzie podchodziła woda gruntowa to może się troszkę wydłużyć w czasie, ale nie powinno istotnie wpłynąć na koszty.

Ja to bym chciał wiedzieć jak zagęścić w wodzie aby to istotnie nie wpłynęło na koszty.

Przy takich wykopach jak ten, czyli niewielkich można użyć igłofiltrów. Wtedy będzie sucho.

Dołuje są na wzniesieniu i nie sądzę żeby nagle zaczęła woda podchodzić.

Czasem udaje się zrobić takie coś:

Przy kopaniu należy zrobić w jednym miejscu (na dnie wykopu) zagłębienie. W to miejsce włożyć zwykłą pompę i ciągnąć wodę. Z całego wykopu woda będzie spływać w to miejsce i możemy spokojnie działać.

Czasem jak jest bardzo mokro i grunt nam spływa z wodą i wykop zalewa błoto,wtedy proponowałbym igłofiltry. Nie trzeba ich stosować przy montażu szamba, gdyż wykop ma wtedy około 4x10m i wystarczy wejść na wyższe obroty w koparce i mamy wykop zanim się zaleje błotem. Nie zawsze sie to udaje ale w 90% kończy się sukcesem.

• 5 years później...

Witam podepnę się pod temat i proszę was o pomoc . za tydzień ruszam z budowa domu i temat jest taki ze dom będzie znajdował się na gruncie gliniastym ..

Sprawa wygląda tak ze ławy fundamentowe musza być osadzone 1 m od powierzchni gliny nadają się na posadowienie domu.Dodatkowo budynek podnoszę o 70 cm . Pytanie moje brzmi ile muszę wybrać tej gliny, czy tylko wystarczy jak wsypę 1m pospółki na to co obecnie tam jest i czy to wystarczy czy muszę wybierać wszystko do zera ....

Proszę o pomoc

Sprawa wygląda tak ze ławy fundamentowe musza być osadzone 1 m od powierzchni gliny nadają się na posadowienie domu.Dodatkowo budynek podnoszę o 70 cm . Pytanie moje brzmi ile muszę wybrać tej gliny, czy tylko wystarczy jak wsypę 1m pospółki na to co obecnie tam jest i czy to wystarczy czy muszę wybierać wszystko do zera ....

Proszę o pomoc

Szczerze mówiąc nie bardzo zrozumiałem co chcesz wybierać. Po co chcesz tą glinę wybierać? Co masz w projekcie?

• 5 years później...
Jesteśmy w podobnej sytuacji, tylko że u nas jest plastyczna glina i wysoki poziom wód gruntowych :(

Generalnie opcje mieliśmy takie:

- wymienić grunt na pospółkę do głębokości 3m + wynieść dom na jakieś 40cm (powierzchnia ok. 200m2)

- wymienić grunt na pospółkę do głębokości 1m, wynieść dom na jakieś 40cm i zrobić płytę fundamentową (opcja rekomendowana przez konstruktora)

Zdecydowaliśmy się na drugą opcję.

Jak dowiadywałam się o ceny, to usłyszałam, że koparka kosztuje ok. 100zł/godz, podobno mają wystarczyć 2 dni pracy, żeby wykopać grunt na głębokość 1 m. Pospółka kosztuje podobno ok. 35zł za m3.

A wracając do Twojego problemu, to ja bym chyba robiła wymianę pod całym domem, tylko te 2,5 m to sporo... Jeśli myślałbyś o płycie, to weź też po uwagę, że zaprojektowanie płyty dodatkowo kosztuje, bo konstruktor ma więcej roboty.

Mam identyczną sytuację. Powiedz proszę czy wymiana gruntu + płyta spełniły po latach swoją funkcję? Nasz konstruktor doradza jeszcze pale lub studnie ale wolelibyśmy tego uniknąć.