karolinnab 31.12.2008 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2008 Temat byl pewnie walkowany ale znalezc nie moge. Odleglosc kanapy od telewizora wynosi u mnie 2,5 metra i marzy mi sie 37" telewzor LCD. Ktos ma tak u siebie? Powszechnie gloszona teoria mowi ze telewizor powinien byc optymalnie w odleglosci 4 x przekatna ekranu, czyli mozna przyjac przeliczenie: dlugosc przekatnej /10 i dodana jednostka metr, czyli dla 32" - 3,2 metra, 37" - 3,7 metra. Troche mnie to nie przekonuje. Znalazlam tez wypowiedz na innym forum: Temat stary, jak świat. Bezpieczna odległość od telewizora wynikała przede wszystkim ze szkodliwości promieniowania. W dzisiejszych telewizorach jest to problem dużo mniejszy, niż dawniej. Nota bene: czy widział ktoś osobę siedzącą w odlegości 4 przekątnych od monitora komputerowego? Dlatego, kupując telewizor, należy rozważyć przede wszystkim komfort oglądania (szczególnie filmów z napisami). Zbyt mały ekran powoduje, że czytanie napisów staje się po prostu męczące. Czterokrotna przekątna powinna, moim zdaniem, odejść do lamusa. Chodzimy dziś do multipleksów i jakoś nie siedzimy w odległości 4 x przekątna od ekranu biggrin.gif . Jednak z rozmiarem telewizora nie warto przesadzać, gdyż obraz jest wyświetlany z niską rozdzielczością, i im większy ekran, tym bardziej rzuca się to w oczy (negatywnie) Ogladalam w sklepach juz 32" i wydaja mi sie jakies takie mikre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asmo 31.12.2008 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2008 ja jak kupowałem tv LCD to w instrukcji było napisane że minimalna odległość od telewizora to 2,5 raza. TV firmy philips aha z moich obliczeń wychodzić że prawie idealnie możesz kupić 37" bo37" x 2,5cm = 92,5cm przekątna TV92,5 x 2,5 raza odległości od TV =231,25 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 01.01.2009 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2009 minimum 37, optimum 40 my z 3 oglądamy 46 i nie uważam ze jest za duży Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bastia03 01.01.2009 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2009 A jakiej firmy polecacie? Zastanawiam sie nad Sony a Samsung, co jest lepsze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 01.01.2009 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2009 A jakiej firmy polecacie? Zastanawiam sie nad Sony a Samsung, co jest lepsze? wg mnie samsung serii 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolinnab 01.01.2009 13:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2009 wybralam sharpa z serii D65E, chyba jednak 37" bedzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pati25 01.01.2009 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2009 Ja mam samsunga uzytkuje przeszło rok świetny .Rodzice maja większy tv również samsunga równie świetny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aLien01 01.01.2009 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2009 Witam Po pierwsze nie kupiłbym LCD a plazmę. Oczywiście właściciele LCD będą upierać się przy swoim wyborze ale dopiero wieczorem jak ogląda się filmy gdzie są ciemne sceny widać przewagę plazmy nad LCD. LCD po prostu nie ma koloru czarnego, czarny kolor po prostu świeci.Po drugie to liczy się wielkość czyli min. 42cale. Obecnie mam 42cale ale teraz myślę już o 50calach. Odległość u mnie 2,5m - 3mPo trzecie wybrał bym albo Panasonica lub Sharpa, Samsung też niczego sobie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imported_Niedźwiadek 01.01.2009 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2009 my mamy 52 calowego sharpa - pierwsza rzecz, którą zauważyłam to to, że bardzo wolno zmieniają się kanały ale w ogóle jest świetny, odległość 4,8 m ps. sharp nie robi plazmy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 01.01.2009 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2009 Po drugie to liczy się wielkość ........................... a jednak się liczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bastia03 01.01.2009 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2009 Własnie tez słyszałam o tych wolno zmieniajacych sie kanałach;-( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imported_Niedźwiadek 01.01.2009 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2009 Po drugie to liczy się wielkość ........................... a jednak się liczy eee tam, nieprawda Własnie tez słyszałam o tych wolno zmieniajacych sie kanałach;-( no niestety, zmieniają się naprawdę bardzo powoli można się do tego przyzwyczaić, ale trzeba uzbroić się w cierpliwość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gabi.gg 02.01.2009 01:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2009 Odleglosc kanapy od telewizora wynosi u mnie 2,5 metra i marzy mi sie 37" telewzor LCD. Wszystko zależy od tego w jakiej rozdzielczości obraz chcesz oglądać. Jeżeli chcesz oglądać obraz w rozdzielczości Full HD (1920x1080), to zakładając, że chcesz widzieć wszystkie szczegóły oglądanego obrazu, przy odległości oglądania 2,5 metra ekran powinien mieć przekątną 65 cali. W rozdzielczości Full HD nadawane jest wiele programów np. HBO HD, Canal+ HD, FilmBox HD, MGM, Discovery HD, NSport, MTV HD, TVP HD. Natomiast dla obrazu nadawanego w standardowej rozdzielczości SD (768x576), telewizor 37 calowy będzie akurat w sam raz do oglądania z odległości ok. 2,5 metra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
commor 02.01.2009 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2009 Ja miałem kilka lat 32" z około 3m. teraz mam 37'' i jest OK, tym bardziej, że mam projektor 32 cale http://i10.photobucket.com/albums/a139/Commor/DSC03199.jpg 37 cali ( nie mogłem się powstrzymać) http://i10.photobucket.com/albums/a139/Commor/kaka.jpg projektor http://i10.photobucket.com/albums/a139/Commor/DSC03198.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asmo 02.01.2009 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2009 Odleglosc kanapy od telewizora wynosi u mnie 2,5 metra i marzy mi sie 37" telewzor LCD. Wszystko zależy od tego w jakiej rozdzielczości obraz chcesz oglądać. Jeżeli chcesz oglądać obraz w rozdzielczości Full HD (1920x1080), to zakładając, że chcesz widzieć wszystkie szczegóły oglądanego obrazu, przy odległości oglądania 2,5 metra ekran powinien mieć przekątną 65 cali. W rozdzielczości Full HD nadawane jest wiele programów np. HBO HD, Canal+ HD, FilmBox HD, MGM, Discovery HD, NSport, MTV HD, TVP HD. Natomiast dla obrazu nadawanego w standardowej rozdzielczości SD (768x576), telewizor 37 calowy będzie akurat w sam raz do oglądania z odległości ok. 2,5 metra. w polsce żaden kanał nie jest nadawany w pełnej rozdzielczości full HD, w większości jest normalny obraz znaczy z normalnej kamery jest przeskalowany na tą rozdzielczośc ale do odbiorników i tak "dociera" niestety tylko 1280×720 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aLien01 02.01.2009 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2009 Jeśli ktoś piszę, że spokojnie wystarczy 37" jest w wielkim błędzie. Tydzień po kupieniu takiego tv będziesz się zastanawiał czemu nie kupiłeś większy, przez to samo ja przechodziłem też chciałem kupić 37" ale znajomy od razu dał mi radę bierz min 42" i teraz jestem mu wdzięczny. Różnica w cenie 37" a 42" nie jest duża więc nie ma się co zastanawiać. Ja 37" wstawił bym sobie może do sypialni a jak to ma być główny TV to od 42 cali bym zaczynał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
machtomi 02.01.2009 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2009 sony 40 cali LCD 40v4000 odleglosc 3,5 msalon 29 m^2 wielkosc jest w sam raz, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 02.01.2009 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2009 Mam LCD 32 cale, odległość 3m. Jest bardzo dobrze. Czy chciałabym mieć większy??? Obecnie nie. U mnie tv jest ciągle włączone, nie lubię ciszy co nie znaczy że go oglądam , nauczyłam się tak od koleżanki, która nawet jak gotowała obiad w kuchni to tv było włączone i innym pokoju. Czy widzę sens plazmy na całą ścianę - oczywiście, że tak pod warunkiem, że mam pokój kinowy i zasiadam tam raz na jakś czas żeby oglądnąć dobry film. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 02.01.2009 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2009 gdzies widzialem przelicznik dla wlasciwej przekatnej, czyli "odleglosc w metrach x 10 = przekatna w calach" np. 4,3m to byloby 42", osobiscie nie wspieram takiego przelicznika dla siebie upatruje 46" lub 52", i chyba to jednak bedzie BRAVIA .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gabi.gg 03.01.2009 00:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2009 w polsce żaden kanał nie jest nadawany w pełnej rozdzielczości full HD, w większości jest normalny obraz znaczy z normalnej kamery jest przeskalowany na tą rozdzielczośc Mylisz się. Wszystkie kanały, które wymieniłam w moim poście, to kanały nadawane w rozdzielczości 1920x1080, czyli Full HD. Oczywiście zdarza się, że nadawane są w nich audycje upscalowane do tej rozdzielczości z SD, ale udział takich audycji stanowi w nich bardzo drobny ułamek czasu antenowego. Na kanałach takich jak Discovery HD, MTV HD lub TVP HD takie upscalowane audycje praktycznie się nie zdarzają - 100% emitowanych materiałów, to materiały nagrane w HD. Na nSport wszystkie audycje nadawane ze studia i zdecydowana większość transmisji sportowych jest realizowana kamerami HD, ale oczywiście zdarza się, że coś jst upscalowane - z reguły poznasz to proporcjach ekranu, który przy upscalowanych materiałach nSport pozostawia w proporcjach 4:3 (a nie 16:9). Jesli chodzi o kanały filmowe, to oczywiście zdarzają się materiały filmowe o słabszej jakości, ale z reguły nie jest to wynik upscalowania, tylko efekt skanowania skanerem HD z wyeksploatowanej już kliszy celuloidowej. ale do odbiorników i tak "dociera" niestety tylko 1280×720 W Polsce jedynym kanałem, który dociera do odbiorników w rozdzielczości 1280x720, jest TVN HD, dlatego właśnie nie wymieniłam go pisząc o kanałach Full HD. Wszystkie pozostałe satelitarne kanały HD w Posce docierają do tunerów SAT w rozdzielczości 1920x1080. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts