Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak duzy LCD?

karolinnab

Recommended Posts

• Odpowiedzi 83
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gabbi dobrze gada - dać mu wódki :D

a co do telewizorów to w LCD-kach wchodzi jakaś nowa technologia, przy której obraz będzie dorównywał plazmie, tylko zużycie prądu wzrasta i cena niestety też

samsung skończył się już jakiś czas temu :o

a jak ktoś chce naprawdę dobry telewizor to plazma pioneera, albo tańsza panasonica (chyba, że lcd w tej nowej technologii, ale na tym się nie znam)

hej!

ja mam do TV ok 2m kupiłem Grundig Lenaro 32" i jestem zadowolony, obraz dobry kontrast ok...cenowo porównywalny z sharp/sony (2,7k) jakościowo jestem również zadowolony, uzytkuje do TV "N" i cóż...jak dla mnie to HD ready wystarczy...moze powyżej 42" widać by było różnicę w rozdzielczości...

Co do plazm to ok może i mają lepszą czerń ale...zużywają 3x tyle prądu, a dodatkowo z powodów parametrów plazmy (a raczej potrzebnych do jej wytworzenia) po 5-7 latach powoli zaczynają się wypalać...

Technologia OLED...fajna sprawa i myślę, że za 3-4lata usłyszymy o niej:)

kiedyś 20" LCD kosztowały po 7-8tys dziś sa już poniżej 1tys wiec wszystko kwestia czasu..sony i apple w laptopach montuje juz 12" LED i nie sa to jakieś bajońskie sumy:)

OLED juz jest i to kilka miesiecy juz, to jest bardzo drogie przede wszystkim, 60" kosztuje chyba 250k $ pokazali to "ostatnio" na targach elektroniki gdzies tam (nie pamietam).

Jak sie ma do TV ok 3-4 m i lubi sie ladny obraz np. HD to min 42" osobiscie i nie tylko uwazam ze 46" bedzie idealnie.

W Polsce HD to tez HD, bez skalowania, jak jest HD to jest. Ogolnie tza lubic technologie zeby byc z formatu HD zadowolonym, ludzie starsi i nie tylko nie doceniaja ze obraz jest krysztal np. tak samo jak ludzie nie rozrozniaja formatu 5.1 tylko np stereo a sa i ludzie co im mono nie robi roznicy 8)

Lub kupic LCD bo sasiedzi i rodzina maja a odbierac masakryczny obraz z kablowki :evil:

Osobiscie co do marki to 1. SHARP, SONY, PANASONIC 2.TOSHIBA, SAMSUNG, LG (w zaleznosci od kasy) ale na dzien dzisiejszy trzeba patrzec na mozliwosc odbioru przez dekoder DVB-T sygnalu w formacie mpeg4. Jest strona gdzie mozna przeczytac jakie TV posiadaja taka mozliwosc, wiem ze wszystkie nowe sony z innymi roznie.

Tak na marginesie

"NOWE MATRYCE TMOS - Potężną zaletą takiego sposobu wyświetlania barw jest to, że każdy piksel potrafi wytworzyć absolutnie czysty kolor składowy RGB, a nie jak to ma miejsce w przypadku wyświetlania „spatial additive color”, kiedy w przypadku wyświetlania koloru czerwonego pracuje tylko jedna trzecia całego piksela. Barwy wytwarzane przez TMOS są więc o wiele intensywniejsze. Dodatkowo występuje znacznie mniejsze migotania dużych kolorowych jednorodnych powierzchni niż w tradycyjnych rozwiązaniach.

Inną zaletą technologii jest możliwość wytwarzania paneli TMOS o bardzo dużej rozpiętości przekątnych. Mogą być one stosowne w telefonach komórkowych czy laptopach, ale także nie stanowi żadnego problemu stworzenie TMOS TV z ekranem o przekątnej nawet większej niż 110 cali.

Koszt wytwarzania paneli w technologii TMOS jest znacznie niższy, niż jakiegokolwiek innego panelu. "

PS. Podaj kwote i wymagania a cos sie znajdzie.

PZDR

O rany! :o

To jest właśnie siła marketingu.

W Polsce na pewno nie i raczej w Europie też, chyba tylko gdzieś w Azji są nadawane programy TV w formacie full HD!!!!

Ok. krótka ściąga z formatów TV:

1280x720p @ 50/60 klatek na sek. - format używany głównie w USA (pot. HD-ready)

1920x1080i @ 25/30 klatek na sek. - format używany w Europie (pot. HD-ready) - niby rozdzielczość jest "pełna", ale ilość klatek na sekundę powoduje, że jakość obrazu jest praktycznie taka sama jak w 720p. Taką najwyżej rozdzielczość potrafi "wypluć" np. HDRecorder N-ki.

1920x1080p @ 50/60 klatek na sek - format używany tylko w odtwarzaczach HD-DVD, lub Blu-Ray - i to jest format Full HD.

Dlatego zakup TV FullHD ma sens tylko i wyłącznie wtedy, jeśli planujemy zakup odtwarzacza Blu-Ray i zależy nam na super wysokiej jakości.

Jesli chodzi o dobór wielkości:

Odległość od ekranu / wielkość ekranu

Zacznijmy od końca. w skrajnych przypadkach może dojść do sytuacji w których:

- w przypadku zbyt słabego sygnału na dużej przekątnej będzie obraz słabej jakości

- w przypadku dobrego sygnału na małej przekątnej nie dostrzeżemy szczegółów, między słabym a dobrym sygnałem.

Oto moje typy:

26"-32" - 1,5 - 2m

32"-40" - 2 - 3m

40"-50" - 3 - 3,5m

50" < - 3,5 - ...

Ze wskazaniem na krótszą odległość/większy ekran. Nie zapominajmy o subiektywnych doznaniach jeżeli chcemy oglądać 50" z 2m to kupmy 50 cali, kierujemy się własnymi odczuciami a wypowiedzi innych traktujemy jako wskazówki.

Pozdrawiam.

Robert_em dobrze gadasz (a raczej piszesz). Jeśli chodzi o pobór prądu przez plazmy sprawa wygląda następująco: LCD załóżmy 42 cale bierze non stop tyle samo prądu około 150W plazma w zależności co wyświetla bierze 180 - 280W (im sceny bardziej ciemne jest mniejszy pobór i tym samy im kolory jaśniejsze tym bierze więcej) i to że plazma bierze 3x więcej to bzdura. Jeśli chodzi o to czy kupować HD czy full na dzień dzisiejszy brał bym HD ready.

O rany! :o

To jest właśnie siła marketingu.

W Polsce na pewno nie i raczej w Europie też, chyba tylko gdzieś w Azji są nadawane programy TV w formacie full HD!!!!

Ok. krótka ściąga z formatów TV:

1280x720p @ 50/60 klatek na sek. - format używany głównie w USA (pot. HD-ready)

1920x1080i @ 25/30 klatek na sek. - format używany w Europie (pot. HD-ready) - niby rozdzielczość jest "pełna", ale ilość klatek na sekundę powoduje, że jakość obrazu jest praktycznie taka sama jak w 720p. Taką najwyżej rozdzielczość potrafi "wypluć" np. HDRecorder N-ki.

1920x1080p @ 50/60 klatek na sek - format używany tylko w odtwarzaczach HD-DVD, lub Blu-Ray - i to jest format Full HD.

Dlatego zakup TV FullHD ma sens tylko i wyłącznie wtedy, jeśli planujemy zakup odtwarzacza Blu-Ray i zależy nam na super wysokiej jakości.

Kompletnie pomyliłeś oznaczenia.

Oznaczenie Full HD odnosi się jedynie do rozdzielczosci. Full HD oznacza rozdzielczość 1920x1080. Ani ilość ramek na sekundę (24, 50, 60), ani kolejność w jakiej przesyłane są linie obrazu (progresywnie lub z interlacem) nie jest istotna dla określenia sygnału jako Full HD.

HD Ready z kolei, to nie określenie formatu nadawania (ani 1280x720p @ 50/60, ani 1920x1080i @ 25/30), tylko oznaczenie telewizorów, które są w stanie wyświetlać przynajmniej 720 linii obrazu i są wyposażone w wejście YPbPr oraz wejście cyfrowe (DVI lub HDMI) z HDCP. Oznaczenie HD Ready stosuje się głównie na telewizorach o matrycach 1366 x 768 (LCD) lub 1024 x 768 (plazmy).

Telewizory będące w stanie bez zniekształceń wyświetlić sygnał Full HD oznaczane były dotychczas znaczkiem "True HD" lub "Full HD". Od 2007 wprowadzono jeszcze znaczek "HD Ready 1080p", dla telewizorów wyświetlających bez zniekształceń obraz nadawany w formacie 1080p.

Nie ma więc sensu kupowanie telewizora z matrycą o rozdzielczości mniejszej niż 1920x1080 (Full HD), ponieważ telewizory o mniejszej matrycy zniekształcają obraz HDTV (downscaling) nadawany przez polskie platformy cyfrowe. Dotyczy to wszystkich kanałów, które wymieniłam we wcześniejszym poście.

Gabi.gg

Zapewniam Cię, że nie musisz m i wyjaśniać co to jest telewizor HD-ready, czy Full HD :wink:

Jest to forum dla ludzi budujących i wykańczających domy i mieszkania,a nie specjalistyczne forum HDTV, więc gdybyś nie zauważył napisałem

"(pot. HD-ready)" - co oznacza potocznie :D

HD-ready jest oczywiście tylko znaczkiem na telewizory spełniające określony standard, Full HD dokładnie tak samo! Ale sprowadza się to w praktyce do możliwości wyświetlenia określonego formatu obrazu.

Napiszę to inaczej. Rozdzielczość to nie wszystko!

Porównaj sbie jeśli masz możliwość obraz 720p, 1080i, 1080p. Widziałeś różnice? Ja tak. Obraz 720p i 1080i mimo różnych rozdzielczości wyglądały bardzo podobnie, nieraz nawet 720p był ładniejszy. A wszystko dlatego, że jeśli obetniesz ilość klatek/ sek. to tracisz płynność i wyrazistość obrazu. Oczywiście nic nie dzieje się bez przyczyny. Dlaczego żadna telewizja nie nadaje programów w pełnej rozdzielczości HD i z pełną ilością klatek/sek.? Ano dlatego, że taki sygnał zajmuje dużo więcej miejsca na transponderach satelitów, za które trzeba płacić słoną dzierżawę.

Co z tego, że TV Full HD będzie miał możliwość wyświetlenia pełnego HD, czyli 1920x1080@ 50/60klatek/s. jeśli żaden tuner oferowany przez polskie platformy nie jest w stanie podać takiego sygnału?

Innymi słowy: tunery polskich platform cyfrowych mogą podać sygnał 720p lub 1080i i jakość obrazu na panelu Full HD będzie identyczna lub bardzo niewiele lepsza od tego na panelu HD-ready. Oczywiście jeśli pójdziesz do sklepu i wyświetlą Ci tam filmik z Blu-Raya na Full HD i ten sam na HD-ready, to stwierdzasz - ja chcę ten z Fullem! hehe i na tym polega marketing.

A jeśli kupować TV Full HD, tylko dla filmów z Blu-Ray, gdzie odtwarzacz (najtańszy) kosztuje ok 700zł, a jeden film 100zł, to już każdy musi sobie odpowiedzieć czy mu się to opłaca.

Chwila, ale czy TV kupujemy na dwa tygodnie czy na kilka lat?

Ceny odtwarzaczy Blu-ray spadają, tak jak kiedyś spadały ceny DVD. Platformy cyfrowe też działają w warunkach konkurencji i w trosce o klienta muszą stale poprawiać jakość swoich usług -> jakość nadawanego sygnału. Za chwilę okaże się zatem, że technologia HDTV już jest dla nas dostępna ale ... kupiliśmy z oszczędności (chyba tylko z oszczędności i to dość skromnej bo Full HD mocno potaniały) TV, który jej nie obsługuje. A jeżeli ktoś chce co 2 lata wymieniać TV i ma na to środki to chyba lepiej dziś kupić TV Full HD i do tego za jakiś czas odtwarzacz BD.

Bo do tego, że obraz wyświetlany w Full HD jest lepszy wątpliwości chyba nikt nie ma ...

Pozdrawiam

P.R.

ps - my kupujemy Full HD i nie ma się co nad tym zastanawiać. Pytanie tylko czy LCD czy plazma. Mikołaj był łaskaw obdarować mnie kamerą Full HD i chociażby z tego powodu Full HD warto kupić.

Chwila, ale czy TV kupujemy na dwa tygodnie czy na kilka lat?

Ceny odtwarzaczy Blu-ray spadają, tak jak kiedyś spadały ceny DVD. Platformy cyfrowe też działają w warunkach konkurencji i w trosce o klienta muszą stale poprawiać jakość swoich usług -> jakość nadawanego sygnału. Za chwilę okaże się zatem, że technologia HDTV już jest dla nas dostępna ale ... kupiliśmy z oszczędności (chyba tylko z oszczędności i to dość skromnej bo Full HD mocno potaniały) TV, który jej nie obsługuje. A jeżeli ktoś chce co 2 lata wymieniać TV i ma na to środki to chyba lepiej dziś kupić TV Full HD i do tego za jakiś czas odtwarzacz BD.

Bo do tego, że obraz wyświetlany w Full HD jest lepszy wątpliwości chyba nikt nie ma ...

Pozdrawiam

P.R.

ps - my kupujemy Full HD i nie ma się co nad tym zastanawiać. Pytanie tylko czy LCD czy plazma. Mikołaj był łaskaw obdarować mnie kamerą Full HD i chociażby z tego powodu Full HD warto kupić.

my z mezem zdecydowalismy sie na LCD. Powod:

- Plazma sie zuzywa=> Okres żywotności plazmowego TV wynosi 10tyś. godzin, natomiast LCD = 70tys. godzin

- Plazma w przeciwienstwie do LCD pobiera bardzo duza pradu.

To 'bardzo dużo' to nie do końca prawda. Owszem, więcej niż LCD ale nie kilka razy. No i LCD na powietrze też nie działa ;-). Nie mniej, jest to dodatkowy koszt.

Co do tych godzin pracy, 10tys. to jakieś 5 lat (ok 5 godzin dziennie). Więc nie tak zły wynik, biorąc pod uwagę postęp technologii.

No i oczywiście plazma ma pewne zalety w porównaniu do LCD, dlatego wybór wcale nie jest tak oczywisty.

Pozdrawiam

P.R.

Telewizje w Polsce nadaja 720p czyli 1080i potocznie Full High-Definition ale tylko potocznie normalnie to HDReady, pelny sygnal Full High-Definition to 1080p obecnie PS3, Blu-Ray, PC.

Opinia, ze HDReady sie bardziej oplaca wziela sie od debili, ktorzy sie na wyprzedazach rzucili na "tanie" TV HDReady i teraz do nich dotarlo ze jest wiele urzaden ktore wyswietla 1080p. Ale jak sie chce przed rodzina i sasiadami pokazac to czyja to wina.

NA DZIEN DZISIEJSZY JEZELI KTOS LUBI DOBRY OBRAZ, MA PC, PS3, (BLURAY-TO JUZ NIE JEST TAK DROGIE), EWENTUALNIE POKAZAC SIE PRZED RODZINA I SASIADAMI (TAKICH DEBILI NIE BRAKUJE - KUPIC COS CZEGO SIE NIE UZYWA BYLE STALO) TO JEDYNIE TELEWIZORY LCD FULL-HD 1080p OPLACA SIE KUPIC, TO NIE JEST GADZET NA ROK.

Topic był zadje się o wielkości LCDka, a nie o technologiach, ale trudno.

Napiszę jeszcze tylko tyle; jeśli koś rozważa zakup nowego TV i zastanawia się czy Plazma, czy LCD, czy HD-ready, czy Full HD, to powinien przede wszystkim odpowiedzieć sobie na pytanie co chce na tym oglądać.

Bo jeśli ktoś kupuje np. 50"LCD Full HD (wypas - nie?), a do tego zwykły tuner Polsatu Cyfrowego, bo np. Cyfra za droga, to naprawdę mi żal.

Obraz ze zwykłego źródła SD (TV naziemna, kablówka, TV-sat w 95%) jest gorszy na panelu Full HD niż na HD-ready!!!! Wystarczy poprosić w sklepie o przełączenie takiego wypasionego panelu na np. TVP1, Polsat czy nawet TVN.

Wystarczy zastanowić się ile czasu oglądamy "zwykłą"TV, a ile HDTV? I wtedy mamy pełen obraz tego czy warto kupić Full HD.

A czekanie na to, że nadawcy zaczną dbać o jakość emisji kanałów, oglądając w tym czasie tragiczną pikselozę to pomyłka, bo kiedy to nastąpi, tego nawet najstarsi górale nie wiedzą :wink: