Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak duzy LCD?

karolinnab

Recommended Posts

Obraz ze zwykłego źródła SD (TV naziemna, kablówka, TV-sat w 95%) jest gorszy na panelu Full HD niż na HD-ready!!!! Wystarczy poprosić w sklepie o przełączenie takiego wypasionego panelu na np. TVP1, Polsat czy nawet TVN.

spotykalam sie do tej pory z zupelnie odwrotnymi opiniami - ze to full HD daje lepszy obraz na sygnale SD niz HD-ready, albo co najwyzej ze nie widac roznicy

• Odpowiedzi 83
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

zawsze jest N-ka:) która za niską cenę oferuje sporo kanałów HD min TVN, TVP, eurosport,discovery itd...dodatkowo na darmowej astrze zaczęły się pojawiać już programy HD też...zawsze jednak można wykorzystywać wypasionego LCDka do oglądania filmów bluray lub grania na PS3:) co kto lubi:)

zdjęcia też się fajnie oglada :wink:

Gabi.gg

Porównaj sbie jeśli masz możliwość obraz 720p, 1080i, 1080p. Widziałeś różnice? Ja tak. Obraz 720p i 1080i mimo różnych rozdzielczości wyglądały bardzo podobnie, nieraz nawet 720p był ładniejszy.

Co z tego, że format 720p w przypadku transmisji sportowych może dawać lepszy odbiór ruchu niż format 1080i. Żadna z polskich platform satelitarnych (za wyjątkiem jedynie kanału TVN HD i to też nie jest do końca prawdziwe 720p) nie nadaje w formacie 720p, więc kupno telewizora HD Ready pod kątem tego formatu to pieniądze wyrzucone w błoto.

Aha... jeśli Ci się wydaje, że przełączając wyjście tunera satelitarnego w tryb 720p, oglądasz obraz z 50-cioma różnymi klatkami na sekundę, to bardzo się mylisz. Tak by było, gdyby tuner odbierał z satelity audycję nadawaną w formacie 720p. Skoro audycja jest nadawana przez satelitę w formacie 1080i, to to, co otrzymasz z tunera satelitarnego po przełączeniu jego wyjścia na 720p, to 1920x1080 downscalowane do 1280x720 ze zdublowaną co 2-gą ramką (czyli efektywnie otrzymujesz obraz w formacie 720i).

Innymi słowy: tunery polskich platform cyfrowych mogą podać sygnał 720p lub 1080i i jakość obrazu na panelu Full HD będzie identyczna lub bardzo niewiele lepsza od tego na panelu HD-ready.

Sedno leży w tym, że oglądając transmisję HD z dowolnego z 15-tu polskich satelitarnych kanałów HDTV jakość obrazu na panelu, który ma mniej pikseli niż 1920x1080, jest zawsze gorsza niż na panelu z matrycą 1920x1080. Po prostu polskie platformy satelitarne nadają programy HD w rozdzielczości 1920x1080 (dokładniej: w formacie 1080i) i oglądając je na telewizorze HD Ready z matrycą np. 1366 x768 prawie połowa nadawanej treści obrazu jest tracona. Rachunek jest prosty: w każdym przesyłanym obrazie masz 1920 x 1080 = 2,073,600 pikseli, a telewizor HD Ready ma tylko 1366 x 768 = 1,049,088 pikseli.

Sugerowanie przez Ciebie, że telewizory z matrycami HD Ready są w stanie wyświetlić obraz HD nadawany przez polskie platformy satelitarne identycznie, lub tylko niewiele gorzej niż telewizory z matrycami Full HD, jest wprowadzaniem forumowiczów w błąd.

Kupowanie telewizorów HD Ready do współpracy z polskimi tunerami satelitarnymi HDTV nie ma więc żadnego sensu, tym bardziej, że ceny telewizorów Full HD są teraz już tylko nieznacznie wyższe.

Upór godny lepszej sprawy :wink:

Ja nikogo nie wprowadzam w błąd - przeciwnie zachęcam do przemyśleń, samodzielnej obserwacji i porównań. Oraz do tego aby każdy odpowiedział sobie na pytanie, co chce na nowym TV oglądać.

Bo akurat to, że kanały SD wyglądają gorzej na Full HD LCD niż np. na plaźmie HD-ready to niezaprzeczalny, wielokrotnie potwierdzony fakt.

To raczej rady aby kupować TV dla kilku niszowych kanałów HD jest wprowadzaniem w błąd. Przytoczone przez Ciebie Discovery HD, czy MTV HD, czy nSport to kanały tematyczne i ich udział w ogólnej (czt. najczęstszej) oglądalności jest znikomy.

Amen.

- Plazma sie zuzywa=> Okres żywotności plazmowego TV wynosi 10tyś. godzin, natomiast LCD = 70tys. godzin

Mamy już rok 2009 :)

Nowe modele plazm mają okres żywotności panelu rzędu 100 tysięcy godzin.

- Plazma w przeciwienstwie do LCD pobiera bardzo duza pradu.

A zwykłe LCD nie? Przeciętny telewizor 42-calowy LCD (nie dotyczy najnowszych - podswietlanych LEDami) pobiera od 200 do 300W,

a przeciętna plazma 42-calowa pobiera od 300 do 400W.

Obraz ze zwykłego źródła SD (TV naziemna, kablówka, TV-sat w 95%) jest gorszy na panelu Full HD niż na HD-ready!!!!

Ależ to jest oczywista nieprawda.

O ile porównasz obraz SD na telewizorach tej samej marki, o tej samej przekątnej, to obraz na TV z matrycą 1920 x 1080 nigdy nie będzie gorszy niż na TV z matrycą o mniejszej rozdzielczości.

Jest za to inna zależność, a mianowice: im większy jest telewizor (HD Ready lub Full HD) i stoisz przy nim zbyt blisko, to tym bardziej widać na nim wszelkie niedoskonałości obrazu SD. Prawda jest taka, że obraz SD najlepiej wygląda na dobrych telewizorach kineskopowych, które najlepiej maskują jego niedoskonałości. Gorzej wygląda na telewizorach plazmowych, najgorzej na LCD.

Ja bym zgodził się z Robert_em,

Mam LCD 32" Panasonica zwykły - HD Ready.

Mój szwagier ma LCD 37" LG Full HD.

Ja mam sygnał z kablówki, on z satelity - Cyfrowy Polsat bez HD.

Obraz wyświetlany przez jego Full HD jest fatalny w porównaniu z moim zwykłym LCD.

Porównujesz obraz na telewizorach o różnych przekątnych, różnych producentów, obraz z różnych źródeł, i na tej podstawie wysnuwasz wniosek, że za gorszą jakość obrazu u szwagra odpowiada większa rozdzielczość matrycy jego telewizora. :roll:

Tak właśnie rodzą się mity.

Ja bym zgodził się z Robert_em,

Mam LCD 32" Panasonica zwykły - HD Ready.

Mój szwagier ma LCD 37" LG Full HD.

Ja mam sygnał z kablówki, on z satelity - Cyfrowy Polsat bez HD.

Obraz wyświetlany przez jego Full HD jest fatalny w porównaniu z moim zwykłym LCD.

Porównujesz obraz na telewizorach o różnych przekątnych, różnych producentów, obraz z różnych źródeł, i na tej podstawie wysnuwasz wniosek, że za gorszą jakość obrazu u szwagra odpowiada większa rozdzielczość matrycy jego telewizora. :roll:

Tak właśnie rodzą się mity.

Nie to nie mity, to widziałem na własne oczy i mi to wystarczy :o

Przerabiałem ten temat przed świętami to mogę coś dorzucić. Do tej pory cieszyłem się 100 Hz kinolem i nie miałem zamiaru się z nim rozstawać, tym bardziej że rodzice mają LCD Samsunga i wiem jaka to masakra na sygnale SD. Ale w nowym domku nijak nie pasował i aż się prosiło powiesić coś na ścianie. Łaziłem, oglądałem, czytałem i wybrałem, chociaż nadal bałem się zakupu. Nigdzie nie dano mi mozliwości zobaczenia wybranego TV podłączonego pod jakiś tuner SAT, wszędzie Bluray albo dziadowska kablówka - tu ciężko zauważyc wyższość plazmy. To co opowiadają sprzedawcy można między bajki wsadzić :evil:

Plazma 42' Panasonic HD Redy przerósł moje oczekiwania ! Mam cyfre+ i obraz z kanałów nadających w pełnym PAL'u (tvn, C+, ale kino) czasem jest jakości jak DVD (szczerze nie widzę różnicy) i nawet z 2 metrów można oglądać i nie ma żadnej pikselozy itp. Nie wierzyłem dopóki nie doświadczyłem na własnych oczach ;) że plazma tak dobrze poradzi sobie z sygnałem SD, bo taki prawie wszyscy oglądamy i jeszcze trochę to będzie trwało. W decyzji pomógł mi kolega co się przesiadł na plazme z 32' LCD i przez pierwsze dni był pod wrażniem że to taaka różnica może być i wreszcie czarny kolor sie pojawił :lol: A co do wielkości jak stał koło starego 29' był ogromny, w salonie oglądam z 4m i po 2 tyg. jest normany :] a jak już się doczekamy emisji w HD zapewne poszukam coś koło 60'.

Pozdr. i trafnych wyborów życzę :wink:

Jestem własnie po zakupie LCD Full HD Samsung LE 46A656 i jestem z niego bardzo zadowolony, ogladam go przez Cyfrę + przez dekoder philips PVR z anteną na podwójnym konwenterze i jeszcze na dodatek przez multiswitch i spliter. Obraz na kanałach HD żyleta, na zwykłych też bardzo dobry. Oglądam z róznych odległości , kanapę mam ok 4,5 od ekranu ale zdaża się mi tez gapić z 2 metrów. Nie odczuwam jakiegoś dyskomfortu jesli chodzi o to ze niby za blisko. Dzieciaki to bajki naawet oglądają z nosem w ekranie :wink:

Dla porówniania podłączyłem obok drugi lcd 32 zwykły hd ready i nawet nie ma co pisac o róznicach.

Jesli miał bym mozliwość wyboru to kupił bym też taki tv tzn fulll hd

• 3 weeks później...
(...)

Jesli chodzi o dobór wielkości:

Odległość od ekranu / wielkość ekranu

Zacznijmy od końca. w skrajnych przypadkach może dojść do sytuacji w których:

- w przypadku zbyt słabego sygnału na dużej przekątnej będzie obraz słabej jakości

- w przypadku dobrego sygnału na małej przekątnej nie dostrzeżemy szczegółów, między słabym a dobrym sygnałem.

Oto moje typy:

26"-32" - 1,5 - 2m

32"-40" - 2 - 3m

40"-50" - 3 - 3,5m

50" < - 3,5 - ...

Ze wskazaniem na krótszą odległość/większy ekran. Nie zapominajmy o subiektywnych doznaniach jeżeli chcemy oglądać 50" z 2m to kupmy 50 cali, kierujemy się własnymi odczuciami a wypowiedzi innych traktujemy jako wskazówki.

Pozdrawiam.

Kolego Robert_em, jeśli już mnie cytujesz to chociaż podaj źródło: http://www.hdtv.com.pl/forum/showthread.php?t=16409.

W większości kwestii koega Robert ma rację, natomiast kolega Gabi.gg wprowadza małe zamieszanie, a niektóre wyliczenia ni jak mają się do rzeczywistości. Polecam przeczytać artykuł z linku.

Pozdrawiam

My w naszym mieszkanku na początku mieliśmy 26 calowy. Odległość około 2,5m-3m. Wydawał się bardzo ok. Teraz mamy 32 calowy. Jak go wstawiliśmy nie mogliśmy się przyzwyczaić. Dla mnie był to kolos. Teraz już tak nie jest, a mąż twierdzi nawet, że jest za mały :)

Co do marki pozostajemy wierni Philipsowi. Ten jak i poprzedni i całe kino domowe to philips i całkiem możliwe, że taki też będzie w domu.

Ja z kupnem telewizora nie bede sie spieszyl, glownie ze wzgledu na stan surowy i koszta ;)

Jak bym mial jednak teraz cos kupowac, to obecnie podoba mi sie to co oferuje Philips, chodzi mi o Ambi Light, czyli swiatelka zamontowane na brzegach z tylu telewizora swiecace na kolor, ktory jest w danym momencie z brzegu ekranu, widzialem to w Saturnie i mi sie to podoba :) powieksza sie optycznie wielkosc sceny.

Druga sprawa to HD... jak dla mnie tylko Full HD, glownie po to by byc rozwojowym, podlaczenie komputera, PlayStation, moze BlueRay, .... Za pare lat naziemna telewizja ma nadawac tylko w mpeg4 a to chyba tez wiaze sie z HD :)

A rozmiar... w salonie bede mial kolo 3m, pewnie minimum 42" a moze wiecej, zalezy od ceny :)

Czy plazma, czy LCD, przemawia do mnie glownie nizsze zuzycie energii na korzysc LCD, dotychczas do plazmy dodatkowo zniechecala mnie ich trwalosc, ale to sie zmienilo. Jakosc plazmy... nie mam faworyta, mial bym problem jak bym mial teraz cos kupic :)

Ktos wspomnial o OLED-ach, niedawno na TVN Turbo w GadgetLab pokazywali chyba Soniaka na OLED-ach, mial zdaje sie zaledwie 10", ale spisal sie rewelacyjnie pod katem jakosci obrazu. Na koncu kobietka powiedziala cos ciekawego, ze koszt produkcji OLED-ow jest nizszy od LCD i Pazmy, ale nikomu nie oplaca sie teraz masowo wprowadzic tanich OLED-ow... wiec na to poczekamy pare latek ;)

Kolego Robert_em, jeśli już mnie cytujesz to chociaż podaj źródło: http://www.hdtv.com.pl/forum/showthread.php?t=16409.

W większości kwestii koega Robert ma rację, natomiast kolega Gabi.gg wprowadza małe zamieszanie, a niektóre wyliczenia ni jak mają się do rzeczywistości. Polecam przeczytać artykuł z linku.

Mógłbyś precyzyjniej napisać, w którym miejscu wprowadziłam "małe zamieszanie"?

A tak a propos twojego artykułu, to pozwolisz, że odniosę się do cyferek, które tam zamieściłeś. Piszesz tam, tak:

Istnieje kilka szkół dobierania wielkości obrazu do odległości. Ogólne wytyczne organizacji zajmujących się obrazem takich jak SPMTE czy THX, mówią o optymalnym kącie widzenia, dzięki temu łatwiej dobrać jest przekątną. Tutaj wacha się on od 26 do 36 stopni.

Po czym - jednym tchem - podajesz "swoje typy":

26"-32" - 1,5 - 2m

32"-40" - 2 - 3m

40"-50" - 3 - 3,5m

50" < - 3,5 - ...

Dla kogoś, kto nie ma czasu na przeliczenie kątów na metry, wygląda na to, że odległości, które podałeś w artykule, mieszczą się w zalecanych przez organizacje, na które się powołujesz.

Dla jasności, jak bardzo możesz wprowadzać czytających twój artykuł w błąd, przeliczyłam kąty na centymetry. Poniżej odległości z jakich organizacje, na które się powołujesz, zalecają oglądanie ekranu, w zależności od jego przekątnej:

przekątna - zalecana odległość od ekranu

24" - od 82 do 115 cm (82 cm odpowiada kątowi 36 stopni, 115 cm odpowiada kątowi 26 stopni)

26" - od 89 do 125 cm

32" - od 109 do 154 cm

37" - od 126 do 177 cm

40" - od 136 do 192 cm

42" - od 143 do 201 cm

47" - od 160 do 225 cm

50" - od 170 do 240 cm

52" - od 177 do 249 cm

57" - od 194 do 273 cm

63" - od 215 do 302 cm

65" - od 222 do 312 cm

73" - od 249 do 350 cm

102" - od 348 do 489 cm

kupilam w koncu sharpa 37" - LC-37d65e.

Przesiadalam sie z malego kineskopu wiec szok byl spory na poczatku i wydawalo mi sie ze troche za duzy jest ten nowy lcd. Ale szybko sie przyzwyczailam i te 37" oglada mi sie bardzo dobrze z 2,5 metra. Jest w sam raz.

I bardzo polecam ten model telewizora. Naprawde super jakosc na kablowce, a cena bardzo przystepna.