ar2 02.02.2009 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2009 Gabi, dziękuje za zauważenie tego błędu, jest tam nieścisłość. Podane moje typy dotyczą odległości/wielkości dla źródła SD. Nieścisłość poprawiono. A wielkości/odegłości dla sygnału HD przeliczone przez Ciebie są jak najbardziej ok A co do całej wypowiedzi to nie wiem czy zauważyłeś ale jest tam napisane: Dla każdego jest to inna wielkość, a dodatkowo różnie postrzegana jest jakość sygnałów. Istnieje kilka szkół dobierania wielkości obrazu do odległości. Ogólne wytyczne organizacji zajmujących się obrazem takich jak SPMTE czy THX, mówią o optymalnym kącie widzenia, dzięki temu łatwiej dobrać jest przekątną. Tutaj waha się on od 26 do 36 stopni. Następnie piszę swoje typy, nigdzie nie stwierdzając, iż opieram mój typ o któreś wytyczne. Co do małego zamieszania to np: "Sedno leży w tym, że oglądając transmisję HD z dowolnego z 15-tu polskich satelitarnych kanałów HDTV jakość obrazu na panelu, który ma mniej pikseli niż 1920x1080, jest zawsze gorsza niż na panelu z matrycą 1920x1080. Po prostu polskie platformy satelitarne nadają programy HD w rozdzielczości 1920x1080 (dokładniej: w formacie 1080i) i oglądając je na telewizorze HD Ready z matrycą np. 1366 x768 prawie połowa nadawanej treści obrazu jest tracona. Rachunek jest prosty: w każdym przesyłanym obrazie masz 1920 x 1080 = 2,073,600 pikseli, a telewizor HD Ready ma tylko 1366 x 768 = 1,049,088 pikseli. Sugerowanie przez Ciebie, że telewizory z matrycami HD Ready są w stanie wyświetlić obraz HD nadawany przez polskie platformy satelitarne identycznie, lub tylko niewiele gorzej niż telewizory z matrycami Full HD, jest wprowadzaniem forumowiczów w błąd. Kupowanie telewizorów HD Ready do współpracy z polskimi tunerami satelitarnymi HDTV nie ma więc żadnego sensu, tym bardziej, że ceny telewizorów Full HD są teraz już tylko nieznacznie wyższe." Telewizor HD Ready nie musi mieć rozdzielczości 1366 x 768. Wszystkie telewizory które posiadają ponad 720 linii noszą miano HD Ready. Oczywiście jak najbardziej jest sens kupowania tv HD Ready. Twoja teoria mija się jednak z praktyką. Przeprowadzone badania pokazały, ok 90% osób nie potrafiła określić który z ekranów prezentował obraz z rozdzielczością 1080 a który 720. Oczywiście na ekranach leciał ten sam materiał równocześnie, różniący się rozdzielczością. Wielkość ekranu wynosiła 50" a odległość 2,5m. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
secret 03.02.2009 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 Dla tv Full HD optymalna odległość dla zdrowego oka, aby widzieć wszystkie szczegóły to:40"-1.6m46"-1.8m52"- 2.1m W mniejszych tv niż 40" obraz Full HD nie jest w pełni wykorzystywany, nie jest w pełni dostrzegalny..Ładnie, niby 40" a tu trzeba z 1.6m oglądać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gabi.gg 04.02.2009 00:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 Telewizor HD Ready nie musi mieć rozdzielczości 1366 x 768. Wszystkie telewizory które posiadają ponad 720 linii noszą miano HD Ready. Z tym, że jak linii tych mają już 1080, znaczek HD Ready zastępuje się na nich znaczkiem Full HD. Telewizor określany jako HD Ready oczywiście nie musi mieć matrycy 1366 x 768. Tyle tylko, że matryca o tej własnie rozdzielczości, to w Europie najpopularniejsza matryca dla telewizorów HD Ready. Dlatego też wyliczenie ilości traconej na takim telewizorze informacji (około połowy treści wizyjnej) zrobiłam dla takiej właśnie matrycy. Gdybym wyliczenie zrobiła dla matrycy 1280 x 720, to okazałoby się, że jest jeszcze gorzej - ponad połowa, bo aż 1,152,000 pikseli z każdego obrazu (zawierającego 2,073,600 pikseli), jest tracona. Oczywiście jak najbardziej jest sens kupowania tv HD Ready. Ten sens jest szczególnie dla firm wyprzedających tego typu telewizory Twoja teoria mija się jednak z praktyką. Przeprowadzone badania pokazały, ok 90% osób nie potrafiła określić który z ekranów prezentował obraz z rozdzielczością 1080 a który 720. Oczywiście na ekranach leciał ten sam materiał równocześnie, różniący się rozdzielczością. Wielkość ekranu wynosiła 50" a odległość 2,5m. Był tego typu eksperyment parę lat temu na jakichś targach branżowych. Tyle, że tam chodziło o to, który z formatów telewizyjnych - 720p czy 1080i - przy zachowaniu tego samego bitrate'u dla obu materiałów, jest odbierany jako obraz lepszej jakości. Większość oglądających nie widziało różnicy. I nie ma w tym nic dziwnego, bo mniejsza ilość pikseli wyświetlana w każdym obrazie przy sygnale 720p, była równoważona większą ilością informacji opisującej obiekty będące w ruchu (format 720p umożliwia przesyłanie dwukrotnie większej ilości obrazów w tym samym czasie niż w formacie 1080i). A tu rozmawiamy o tym, że jak ktoś kupuje nowy odbiornik LCD lub plazmowy, to chciałby móc na nim oglądać programy telewizyjne nadawane w HD przez polskie platformy satelitarne. I chciałby móc oglądać te programy bez efektu degradowania go przez nowo kupiony telewizor. Degradowania, bo jak inaczej nazwać sytuację, gdy odbiornik wyświetla jedynie co drugi odbierany przez tuner satelitarny piksel ekranu? A tak się właśnie dzieje na odbiornikach HD Ready. I nie ma to nic wspólnego z kontrowersją czy lepsze jest 720p, czy 1080i, bo w Polsce wszystkie platformy nadają w 1080i. Przestawiając wyjście dekodera w format 720p, magicznie nie pojawi się dodatkowa informacja o ruchu obiektów, tak cenna w formacie 720p. To co wówczas tuner satelitarny wysyła do telwizora, to w rzeczywistości obraz w formacie 720i, czyli obraz o cechach formatu 1080i - tyle, że z pominiętym co 2-gim pikselem z nadawanego materiału. Taka jest cena za kupowanie sobie teraz telewizora HD Ready zamiast Full HD. I warto o tym wiedzieć przed podjęciem decyzji o zakupie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ar2 06.02.2009 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2009 Mogę się z tobą założyć, że jakby zrobić próbę, w której stałoby 5 tv o wielkości np 40" różnych marek o różnych rozdzielczościach i leciałby na nich ten sam program (niech będzie z wybranej platformy cyfrowejHD), to 90% ludzi miało by problemy z poprawną odpowiedzią na pytanie: Jaką rozdzielczość ma dany TV, dzieje się tak ponieważ za obraz końcowy odpowiadają nie tylko matryce, ale w większości elektronika. Do tego dochodzą wszelkiej maści skalery, polepszacze obrazu i inne wynalazki. Powiem więcej są na rynku dobre telewizory HD Ready, które potrafią wyświetlić obraz 1080 lepiej od słabych tv Full HD (pokazując więcej szczegółów). Przy okazji, HD Ready jest zarejestrowanym standardem przez EICTA (European Information, Communications and Consumer Electronics Technology Industry Associations) http://www.eicta.org/index.php?id=731 natomiast FullHD jest oznaczeniem marketingowym, który w trakcie rozwoju standardu HDTV ewoluowało. Masowe prowadzenie TV FullHD to bardzo sprytne, marketingowe zagranie producentów sprzętu, dzięki temu spowodowali wprowadzenie nowości, którą wypromowali jako niezbędną. Owszem matryce FullHD jak najbardziej są przydatne ale przy wielkościach zaczynających się od 50", do tego musimy dostarczyć do nich odpowiedni sygnał i musimy siedzieć odpowiednio blisko. Zupełnie odwrotna sytuacja panuje na rynku projektorów, przy obrazie rzędu 100" większość osób zauważy różnice między projektorem HD Ready a FullHD, oczywiście na korzyść FullHD (także przy odpowiednim źródle) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gabi.gg 07.02.2009 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2009 Skoro uważasz, że nie ma większego znaczenia czy obraz nadawany w rozdzielczości 1920 x 1080 ogląda się tak, aby widzieć wszystkie nadawane piksele, czyli tylko co drugi pksel, to zapewne zmniejszenie jeszcze o połowę ilości oglądanych pikseli też uznałbyś za nieznaczące. Czyli nie ma sensu kupowanie żadnego innego telewizora niż telewizor do odbioru w PALu, bo jeśli nie ma znaczenia czy z nadawanych 2,073,600 (1920x1080) pikseli obrazu widzimy wszystkie, czy tylko 921,600 (1280x720), to zapewne widząc 414,720 pikseli (720x576) większość oglądających też nie zobaczy różnicy. Sorry, ale twój wywód o braku różnicy między telwizorami z matrycami Full HD i HD Ready jest bez sensu. Oczywiście telewizory mają więcej parametrow niż tylko ilość pikseli, ale akurat kupowanie telewizora do odbioru HDTV, który z definicji nie potrafi wyświetlić wszystkich nadawanych pikseli, moim zdaniem jest dość niefortunnym rozwiązaniem. Oczywiście są ludzie, którzy mają tak kiepski wzrok, że nie widzą różnicy pomiędzy SD a HDTV, ale nie jest to raczej regułą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karor 07.02.2009 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2009 Taak pojechalismy zalatwic sprawe do miasta obok a wrocilismy z LCD SONY BRAVIA 40 cali...Salon mamy niewielki 20 metrow ale gdy ma sie osobno jadlnie to w zupelnosci wystarczy.Telewizor wisi nad komoda jakies o 1 metr nad podloga na przeciw sofy za sofa mamy okna balkonowe i niestety nie jest wesolo swiatlo dosyc sie odbija chociaz taras zadaszony ! Nie kupujcie tylko telewizorow z błyszczaca obudowa jak sie domyslacie nie tylko widac palce na odudowie ale przeszkadza odbijajace sie swiatlo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszak 07.02.2009 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2009 Gabi.gg czy to znaczy że z odległości 3 metrów powinnam oglądać telewizor 63" ? Chyba w celu nabycia rozbieżnego zeza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gabi.gg 08.02.2009 00:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2009 Gabi.gg czy to znaczy że z odległości 3 metrów powinnam oglądać telewizor 63" ? Tak. Optymalną odległością do oglądania na takim telewizorze programów w rozdzielczości 1920x1080 jest 2,20 m do 3,12 m. Chyba w celu nabycia rozbieżnego zeza. Tak sądzisz? A jak duży masz monitor, przed którym teraz siedzisz? Jaką masz ustawioną rozdzielczość? I z jakiej odległości na niego patrzysz? Przeliczyłam zalecane kąty na odległości od ekranu dla mniejszych przekątnych. Trzy metry od 65-calowego telewizora, odpowiada 90 centymetrom od 19-calowego monitora, lub 70-ciu centymetrom od 15-calowego. Czyżbyś siedziała dalej od monitora niż to wynika z poniższej tabelki? Zapewne nie - a chyba tego zeza rozbieżnego jeszcze nie masz Przekątna - zalecana odległość od ekranu wg. SMPTE i THX: 14" - od 48 do 67 cm (48 cm odpowiada kątowi 36 stopni, 67 cm odpowiada kątowi 26 stopni) 15" - od 51 do 72 cm 17" - od 58 do 82 cm 19" - od 65 do 91 cm 21" - od 72 do 101 cm 24" - od 82 do 115 cm 26" - od 89 do 125 cm 32" - od 109 do 154 cm 37" - od 126 do 177 cm 40" - od 136 do 192 cm 42" - od 143 do 201 cm 47" - od 160 do 225 cm 50" - od 170 do 240 cm 52" - od 177 do 249 cm 57" - od 194 do 273 cm 63" - od 215 do 302 cm 65" - od 222 do 312 cm 73" - od 249 do 350 cm 102" - od 348 do 489 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aha26 08.02.2009 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2009 my mamy salon 40 metrow,odleglosc do kanapy 3,5 metrow ,plazma 50 cali i oglada sie naprawde fajnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzia.a 09.02.2009 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 dziewczyny, czy możecie powiedziec mi coś o tym telewizorze?http://www.katalog.avans.pl/produkt.php?pid=78489 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszak 09.02.2009 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 Gabi.gg czy to znaczy że z odległości 3 metrów powinnam oglądać telewizor 63" ? Tak. Optymalną odległością do oglądania na takim telewizorze programów w rozdzielczości 1920x1080 jest 2,20 m do 3,12 m. Chyba w celu nabycia rozbieżnego zeza. Tak sądzisz? A jak duży masz monitor, przed którym teraz siedzisz? Jaką masz ustawioną rozdzielczość? I z jakiej odległości na niego patrzysz? Przeliczyłam zalecane kąty na odległości od ekranu dla mniejszych przekątnych. Trzy metry od 65-calowego telewizora, odpowiada 90 centymetrom od 19-calowego monitora, lub 70-ciu centymetrom od 15-calowego. Czyżbyś siedziała dalej od monitora niż to wynika z poniższej tabelki? Zapewne nie - a chyba tego zeza rozbieżnego jeszcze nie masz Przekątna - zalecana odległość od ekranu wg. SMPTE i THX: 14" - od 48 do 67 cm (48 cm odpowiada kątowi 36 stopni, 67 cm odpowiada kątowi 26 stopni) 15" - od 51 do 72 cm 17" - od 58 do 82 cm 19" - od 65 do 91 cm 21" - od 72 do 101 cm 24" - od 82 do 115 cm 26" - od 89 do 125 cm 32" - od 109 do 154 cm 37" - od 126 do 177 cm 40" - od 136 do 192 cm 42" - od 143 do 201 cm 47" - od 160 do 225 cm 50" - od 170 do 240 cm 52" - od 177 do 249 cm 57" - od 194 do 273 cm 63" - od 215 do 302 cm 65" - od 222 do 312 cm 73" - od 249 do 350 cm 102" - od 348 do 489 cm To zależy co na tym monitorze mam do roboty. Monitor ma 17 cali, rozdzielczość 1024 na 768, pracuję z odległości ok. pół metra bo źle widzę, tzn. czytanie tego tekstu z więszej odległości sprawiłoby mi problem. Natomiast do ogladania filmów zasadzam się w fotelu w odległości ok. 1,5 m od ekranu. Telewizor ma mi służyć do oglądania, nie do czytania tekstów bądź innych prac. Dlatego nie wyobrażam sobie siedzenia z nosem niemal w ekranie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Deamos 09.02.2009 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 Monitor ma 17 cali, rozdzielczość 1024 na 768 Monitor CRT, czy LCD?, jesli LCD to w duzej wiekszosci wypadkow natywna rozdzielczosc (zalecana i jedyna przy ktorej obraz jest prawidlowy i najostrzejszy) to 1280x1024 Oczywiscie, ze przy monitorach inaczej sie na takie rzeczy patrzy, licza sie szczegoly i maly tekst musi byc czytelny. Nawet jak chce obejrzec film na laptopie to przy pelnym ekranie odchylam sie od matrycy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gabi.gg 09.02.2009 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 To zależy co na tym monitorze mam do roboty. Monitor ma 17 cali, rozdzielczość 1024 na 768, pracuję z odległości ok. pół metra bo źle widzę, tzn. czytanie tego tekstu z więszej odległości sprawiłoby mi problem. Oj, to siedzisz za blisko. 50-cio centymetrowa odległość od ekranu przy rozdzielczości poziomej 1024 pikseli, odpowiada 26,7 cm od ekranu przy rozdzielczości poziomej 1920 pikseli (50 cm * 1024 / 1920 = 26,7 cm). To tak, jakbyś przed 63-calową plazmą odtwarzającą materiał w rozdzielczości 1920x1080 siedziała w odległości 99 cm (26,7 * 63/17 = 98,9 cm). Natomiast do ogladania filmów zasadzam się w fotelu w odległości ok. 1,5 m od ekranu. Zapewne wtedy, gdy odtwarzasz z DVD materiał w SD. Czyli materiał mający 720 punktów w linii. Ta odległość odpowiada odległości 2,08 m od 63-calowej plazmy odtwarzającej materiał rozdzielczości 1920x1080 (150 cm * 63/17 * 720/1920 = 208,46 cm). W tym przypadku siedzisz trochę za blisko. Jeśli będziesz chciała przenieść to przyzwyczajenie na 63-calową plazmę to, aby widzieć tę samą ilość szczegółów musiałabyś siedzieć bliżej niż zalecane przez organizacje telewizyjne 215 do 302 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszak 10.02.2009 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2009 Oczywiscie, ze przy monitorach inaczej sie na takie rzeczy patrzy, licza sie szczegoly i maly tekst musi byc czytelny. Nawet jak chce obejrzec film na laptopie to przy pelnym ekranie odchylam sie od matrycy. No właśnie, z laptopem też tak mam. Ja wogóle chyba dziwnie widzę, ze mnie trochę bliskowidz a trochę dalekowidz, dlatego uważam że każdy powinien przetestować tę odległość i dobrać indywidualnie do własnego widzimisia. W mojej rodzinie każdy widzi ten sam kolor inaczej i każdy się inaczej usadawia w stosunku do telewizora. Wyraźnie z tego wynika, że jakieś odgórnie ustalone zasady doboru przekątnej do odległości mogą ewentualnie służyć za sugestię. Kupujcie to co WAM pasuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ar2 17.02.2009 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 Droga Gabi, skoro wg Ciebie faktyczna ilość pixeli ma aż taki wpływ na obraz i widzisz wszystkie pixele podczas oglądania mogę podjąć się specjalnie dla Ciebie zorganizowania testu, w którym będzie trzeba wskazać TV z rozdzielczością matrycy 1080. Jeśli poprawnie wskażesz wśród 5 tv te z matrycami 1080 na których będzie leciał identyczny sygnał HD, pokryję koszty organizacji tej zabawy i pobytu w mieście, jeśli natomiast nie uda Ci się wskazać poprawnie TV 1080 to pokryjesz koszty wypożyczenia TV i swojego pobytu. Czy przyjmujesz wyzwanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gabi.gg 19.03.2009 23:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 Droga Gabi, skoro wg Ciebie faktyczna ilość pixeli ma aż taki wpływ na obraz i widzisz wszystkie pixele podczas oglądania mogę podjąć się specjalnie dla Ciebie zorganizowania testu, w którym będzie trzeba wskazać TV z rozdzielczością matrycy 1080. Jeśli poprawnie wskażesz wśród 5 tv te z matrycami 1080 na których będzie leciał identyczny sygnał HD, pokryję koszty organizacji tej zabawy i pobytu w mieście, jeśli natomiast nie uda Ci się wskazać poprawnie TV 1080 to pokryjesz koszty wypożyczenia TV i swojego pobytu. Czy przyjmujesz wyzwanie? Jeżeli Ty dostarczasz telewizory, a ja źródło sygnału, to nie masz żadnych szans... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gabi.gg 20.03.2009 00:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 Na tej stronce znajduje się całkiem fajny, interaktywny konfigurator, za pomocą którego można łatwo dobrać wielkość telewizora:http://www.centrumdobregoobrazu.pl/tv/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karas123 20.03.2009 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 między tv a kanapą mam 4,8m czy na 46" w ogóle coś będę widział? Według wszystkich programów TV ok 70" powinien być ;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlaczynski 20.03.2009 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 Wygląda na to, że lobby telewizyjne dogadało się z bankowym - coraz większe TV w coraz mniejszych mieszkaniach/domach.A tak serio, te wyliczenia odległości przemawiają do mnie tak, jak konieczność wprowadzenia mandatów za przekroczenie prędkości o 1km/h.Chwilowo mam LCD 32'' a siedzę prawie 4 metry od niego i da się oglądać TV bez lornetki. Nawet newsy na TVN24 czytam sobie bez problemu. Oczywiście docelowo planuję 46'' ale to i tak połowa wielkości, którą sugerują mi 'wspaniałe' konfiguratory.I na koniec rada - testujcie wielkości TV u siebie w domach a dobierzecie taki, jaki Wam pasuje. PozdrawiamP.R. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Deamos 20.03.2009 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 http://www.centrumdobregoobrazu.pl/tv/ Wg. tego konfiguratora przy telewizorze LCD przekatna telewizora powinna wynosic 70" od odleglosci okolo 2,7m To chyba dla mega kino maniakow, ktorzy chca miec proporcje telewizora zblizone do proporcji ekranu kinowego siedzac w jednym z pierwszych rzedowi U mnie w salonie odleglosc bedzie wynosila ok 3,5m i dotad myslalem o telewizorze 42", ale ze ceny ida w dol a ja nowego telewizora nie kupie wczesniej, niz za rok, to pewnie za ten czas kupie cos wiekszego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts