Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zdążyłem

I.W.

Recommended Posts

Uff zdążyłem w ostatniej chwili (31 12 2008 ok godz 12) złożyc papiery do odbioru. Potężny kamień z serca bo uniknę tych cholernych świadectw energetycznych (nota bene całkowicie zbędnych w tej sytuacji) ale myślałem że poczuję większą ulgę. Jakoś naszły mnie potężne wątpliwości czy warto było poświęcać prawie 2 lata na tą budowę. Ale z drugiej strony przyszła kolejna podwyżka czynszu w bloku i jak tak sobię patrzę na tą kasę którą co miesiąc płacę za niecałe 50 m2 na IV piętrze i ciągle poobijany samochód na osiedlowym niby parkingu to może to była dobra decyzja. Powodzenia w nowym roku Wam życzę.

czy warto było poświęcać prawie 2 lata na tą budowę. Ale z drugiej strony przyszła kolejna podwyżka czynszu w bloku i jak tak sobię patrzę na tą kasę którą co miesiąc płacę za niecałe 50 m2 na IV piętrze i ciągle poobijany samochód na osiedlowym niby parkingu to może to była dobra decyzja. Powodzenia w nowym roku Wam życzę.
Warto!!!

To powiedziałam ja, była mieszkanka 50metrowego mieszkania w bloku na IV piętrze z obrysowanymi autami. To była najlepsza decyzja jaką mogłeś podjąć!!

Szczęśliwego Nowego Roku. :)

czy warto było poświęcać prawie 2 lata na tą budowę. Ale z drugiej strony przyszła kolejna podwyżka czynszu w bloku i jak tak sobię patrzę na tą kasę którą co miesiąc płacę za niecałe 50 m2 na IV piętrze i ciągle poobijany samochód na osiedlowym niby parkingu to może to była dobra decyzja. Powodzenia w nowym roku Wam życzę.
Warto!!!

To powiedziałam ja, była mieszkanka 50metrowego mieszkania w bloku na IV piętrze z obrysowanymi autami. To była najlepsza decyzja jaką mogłeś podjąć!!

Może założymy Klub Mieszkańców Małych Mieszkanek na IV Piętrze (byłych i aktualnych, żeby Braza mogła dołączyć)? My mieliśmy mniej niż 50 metrów i brak windy... Na parkingu auto nam dwa razy obrobili niszcząc zamki, ale nie podrapali za to.

Uff zdążyłem w ostatniej chwili (31 12 2008 ok godz 12) złożyc papiery do odbioru. Potężny kamień z serca bo uniknę tych cholernych świadectw energetycznych (nota bene całkowicie zbędnych w tej sytuacji) ale myślałem że poczuję większą ulgę. Jakoś naszły mnie potężne wątpliwości czy warto było poświęcać prawie 2 lata na tą budowę. Ale z drugiej strony przyszła kolejna podwyżka czynszu w bloku i jak tak sobię patrzę na tą kasę którą co miesiąc płacę za niecałe 50 m2 na IV piętrze i ciągle poobijany samochód na osiedlowym niby parkingu to może to była dobra decyzja. Powodzenia w nowym roku Wam życzę.

i ja się przyłączam

mieszkanka 4 pietra

bez windy

i z samochodem wiecznie obijanym przez drzwi innych aut :evil:

Uff zdążyłem w ostatniej chwili (31 12 2008 ok godz 12) złożyc papiery do odbioru. Potężny kamień z serca bo uniknę tych cholernych świadectw energetycznych (nota bene całkowicie zbędnych w tej sytuacji)

nie wiem po co taki pośpiech . Z tego co mi mówiono w UM to świadectwa obowiazują dopiero od tego roku czyli są obowiązkowe dla nowobudowanych domów na które PnB dopiero będą wydawane. Ci którzy otrzymali PnB w zeszłym roku mogą spać spokojnie.

nie wiem po co taki pośpiech . Z tego co mi mówiono w UM to świadectwa obowiazują dopiero od tego roku czyli są obowiązkowe dla nowobudowanych domów na które PnB dopiero będą wydawane. Ci którzy otrzymali PnB w zeszłym roku mogą spać spokojnie.

I tu są zdania podzielone, ja nie zdążyłam, a powiedziano mi w starostwie, że świadectwo muszę mieć :roll:

Uff zdążyłem w ostatniej chwili (31 12 2008 ok godz 12) złożyc papiery do odbioru. Potężny kamień z serca bo uniknę tych cholernych świadectw energetycznych (nota bene całkowicie zbędnych w tej sytuacji)

I tu się mylisz - tutaj tekst nowelizacji ustawy:

http://www.audyt-energetyczny.net/swiadectwo-energetyczne.php

") w art. 5:

a) dodaje się ust. 3-7 w brzmieniu:

"3. Z zastrzeżeniem ust. 7, dla każdego budynku oddawanego do użytkowania oraz budynku podlegającego zbyciu lub wynajmowi powinna być ustalona, w formie świadectwa charakterystyki energetycznej, jego charakterystyka energetyczna, [...]"

Z tego co wiem PINB będzie tego pilnować.

Choć może być różnie w okresie przejściowym.

Audyt pewnie będą robić ludzie po kursach i podyplomówkach (wyczaili sposobność na zrobienie kasy) ale też podbić może każdy budowlaniec z uprawnieniami (ale nie może to być osoba biorąca udział w budowie naszego domu, czyli kirwonik budowy czy wykonawca).

My złożyliśmy 30.12, a 31.12 donieśliśmy brakujący załącznik.

Z tej ustawy :

"Art. 55a. Minister właściwy do spraw budownictwa, gospodarki przestrzennej i mieszkaniowej określi, w drodze rozporządzenia, metodologie obliczania charakterystyki energetycznej budynku i lokalu mieszkalnego lub części budynku stanowiącej samodzielną całość techniczno-użytkową, o którym mowa w art. 5 ust. 3 oraz sposób sporządzania i wzór świadectw ich charakterystyki energetycznej w szczególności: dane ilościowe i wskaźniki charakterystyki budynku i lokalu mieszkalnego, dane osoby wykonującej świadectwo charakterystyki energetycznej oraz niezbędne dane osobowe właściciela budynku lub lokalu mieszkalnego, mając na uwadze poprawność wykonywania świadectw charakterystyki energetycznej.";

Parę dni temu nie było teogo rozporządzenia czy coś sie zminiło? Nie sądze.

Audyt pewnie będą robić ludzie po kursach i podyplomówkach (wyczaili sposobność na zrobienie kasy) ale też podbić może każdy budowlaniec z uprawnieniami (ale nie może to być osoba biorąca udział w budowie naszego domu, czyli kirwonik budowy czy wykonawca).

Skąd przypuszczenie że "sobie" nie można zrobić audytu, albo nie można zrobic audyty na budowie którą sie prowadziło (jako kierownik) ?

Kierwonik najlepiej wie co wbudował :)

Warto!!!

Może założymy Klub Mieszkańców Małych Mieszkanek na IV Piętrze (byłych i aktualnych, żeby Braza mogła dołączyć)? My mieliśmy mniej niż 50 metrów i brak windy... Na parkingu auto nam dwa razy obrobili niszcząc zamki, ale nie podrapali za to.

Pierwsze auto nam ukradli :)

Drugie w dniu przyprowadzenia z salonu dniu porysowali.

Trzecie równeiż :)

Windy tez nie miałam.

To ja też się dołączę :) Czwarte piętro, brak windy, ale zadyszka przy wchodzeniu była :) Zastanawiałam sie co będzie jak będe stara, pewnie nie dam rady się wgramolić na to IV pietro. Na szczeście nie będę musiała już tego sprawdzać ;)

Samochód opukany ze wszystkich stron, kołpaki zaczęliśmy przyczepiać jakimiś zaczepami, bo ile można kupowac :roll: Co rusz nam ktoś je zawędzał.

No i spokój nikt nie stuka, nie puka, no chyba że to mój mąż w garażu, ale to nasz własny stuk puk :D

Niestety nie. PINB od 1 stycznia 2009 wymagają do odbioru świadectw.

Samochód opukany ze wszystkich stron, kołpaki zaczęliśmy przyczepiać jakimiś zaczepami, bo ile można kupowac :roll: Co rusz nam ktoś je zawędzał.

ja już kołpaków nie mam :D

nie jestem w stanie zliczyć, ile razy miałam kupowane :(

1 samochód ukradziony

2 samochód wjechał pijany sasiad (rozwalił w iment )

3 nastepne porysowane ;(

Z tej ustawy :

"Art. 55a. Minister właściwy do spraw budownictwa, gospodarki przestrzennej i mieszkaniowej określi, w drodze rozporządzenia, metodologie obliczania charakterystyki energetycznej budynku i lokalu mieszkalnego lub części budynku stanowiącej samodzielną całość techniczno-użytkową, o którym mowa w art. 5 ust. 3 oraz sposób sporządzania i wzór świadectw ich charakterystyki energetycznej w szczególności: dane ilościowe i wskaźniki charakterystyki budynku i lokalu mieszkalnego, dane osoby wykonującej świadectwo charakterystyki energetycznej oraz niezbędne dane osobowe właściciela budynku lub lokalu mieszkalnego, mając na uwadze poprawność wykonywania świadectw charakterystyki energetycznej.";

Parę dni temu nie było teogo rozporządzenia czy coś sie zminiło? Nie sądze.

Skąd przypuszczenie że "sobie" nie można zrobić audytu, albo nie można zrobic audyty na budowie którą sie prowadziło (jako kierownik) ?

Kierwonik najlepiej wie co wbudował :)

Czytajmy ze zrozumieniem

Ja to rozumiem tak:

"dane ilościowe i wskaźniki charakterystyki energetycznej budynku i lokalu mieszkalnego, dane osoby wykonującej świadectwo oraz niezbędne dane osobowe właściciela budynku lub lokalu mieszkalnego" odnosi się do zawartości dokumentu który trzeba złożyć w PINB,

rozporządzenia są tutaj (metodologia, warunki techniczne i trzecie rozporządzenie z 6 listopada 2008):

http://www.audyt-energetyczny.net/

a wymóg żeby audytor nie był związany ze środowiskiem projektantów,wykonawców czy zarządców budynków wynika z art. 10 Dyrektywy UE która była przyczynkiem do uchwalenia ustawy. Niemniej, ustawa nie wdraża wprost tego wymogu - ba, nawet wynika z niej że każdy po studiach magisterskich może liczyć te certyfikaty po odpowiednim przeszkoleniu ...

Druga rzecz - nie wiem jak urzędy będą to egzekwować, więc pewnie w niektórych urzędach rozejdzie się po kościach a niektórzy będą musieli bulić dużo kasy ...

Ja najbardziej lubiłam powroty ze spacerów z małymi dziećmi. Jedno w wózku, pod wózkiem zakupy i plecak. Zakupy ładowałam do plecaka i zostawiałam ze starszym dzieckiem, wózkiem zjeżdżałam do piwnicy, nosidełko w rękę, wózek jedną ręką do wózkowni i jedną ręką (bo przecież nie postawię nosidełka na podłodze w piwnicy!) zamykalam kłódkę. Potem plecak na garb, nosidełko w dłoni, starsze dziecko na hol i fru - cztery piętra w górę!

Tuż przed wyprowadzką do wynajętego domku miałam już trójkę dzieci, ale najstarsze już nie potrzebowało holowania, nawet pomóc mogło.