Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Hydrofor i miejsce zamontowania filtru dyskowego/sznurkowego

Recommended Posts

Chcialbym sie zapytac o porade dotyczaca instalacji hydrofora. Mam hydrofor z pompa MH 1300 i chodzi mi gdzie w instalacji powinno sie instalowac filtr dyskowy lub sznurkowy.

Czy kolejnosc ma byc taka:

Rura z studni -> zawor zwrotny -> filtr dyskowy lub sznurkowy -> hydrofor -> ..

czy moze filtr dyskowy dac za hydoforem wiec tam gdzie woda jest tloczona a przed hydroforem za zaworem zwrotnym dac tylko zwykly filtr 1 calowy osadnikowy. Tylko chyba to nie ma sensu bo chyba filtr dyskowy/sznurkowy ma za zadanie chronic pompe przed zanieczyszczeniami

Ktore filtry sa lepsze sznurkowe czy dyskowe ? Mam filtr dyskowy firmy TORO AG ale slyszalem ze szurkowe sa lepsze ale trzeba ich wklady wymieniac - koszt ok 20 paru zloty - a dyskowe wystarczy wyczyscic i mozna uzywac wiele lat ale nie wiem czy to prawda.

Druga sprawa zastanawiam sie czy warto dac w ukladzie filtr dyskowy przed hydroforem jeszcze jeden zawor zwrotny tzn filtr bylby pomiedzy 2 zaworami zwrotnymi i chyba dzieki temu nie byloby problemu aby filtr rozkrecic do czyszczenia bez spuszczania wody z hydroforu. Czy ktos ma takie rozwiazanie i czy ma sens ?