prawus 01.01.2009 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2009 pomocy- dla bezpieczeństwa wstawiłem luksfery zamiast 2 okien - dla ciepłoty dołożyłem od środka szybę zespoloną - i teraz cieknie woda w środku tego zestawu - co robić - w domu jest wilgotność na poziomie 50 % wentylacja mechaniczna i temperatura 17 stopni - niska bo trwają jeszcze prace wykończeniowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 01.01.2009 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2009 w domu jest wilgotność na poziomie 50 % ... Mierzona skalibrowanym higrometrem? U mnie nic nie rosieje, a mam jedno okno z pustaków szklanych, bez żadnej szyby wewnątrz - jednowarstwowo. Temperaturę w domu utrzymuję 19-20 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 01.01.2009 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2009 Tak na chłopski rozum przypomina to rozszczelniony wkład do okna dwuszybowego- rosieje to, bo i musi. W środek Twojego "zestawu" wnika ciepłe, wilgotne powietrze i na zimnej luksferze woda się skrapla. Gdyby szyby nie było, luksfera byłaby po pierwsze cieplejsza, a po drugie ruch powietrza by był. Przestrzeń między luksferą a szybą by musiała być szczelna, ale czy da się to rozwiązac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 01.01.2009 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2009 ... W środek Twojego "zestawu" wnika ciepłe, wilgotne powietrze i na zimnej luksferze woda się skrapla.... Sęk w tym, że nie wiemy gdzie rosieje, tzn. na której powierzchni. Jeżeli wewnątrz trwają prace wykończeniowe, to tej wilgoci może być więcej niż 50%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 01.01.2009 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2009 Napisane było- cieknie woda w środku tego zestawu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 01.01.2009 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2009 to przez te książki, które czytałem w Sylwestra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 01.01.2009 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2009 Ja też trochę czytałem. Było z jeden rozdział na dzisiaj zostawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 01.01.2009 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2009 Właśnie czytam posłowie, na jutro tylko spis treści pozostanie A wracając do tematu - bez rozwalenia wszystkiego i zasilikonowania naokoło może się nie obyć No chyba, że powoli,bardzo powoli - przy sukcesywnym ogrzewaniu w domu - ta wilgoć zniknie, ale czarno to widzę. Kolega trochę przedobrzył z ta wielowarstwowością Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prawus 02.01.2009 09:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2009 tak patrzę na ten mój zestaw i myślę, że wilgoć dostaje się przez spoiny luksferów - może przemalować to jakimś hydrofobem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 02.01.2009 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2009 tak patrzę na ten mój zestaw i myślę, że wilgoć dostaje się przez spoiny luksferów - może przemalować to jakimś hydrofobem?Wyjmij wogóle szybę i poczekaj do ciepłego suchego lata. Wtedy przyklej ja na uszczelniacz butylowy (np. do szyb samochodowych) bezpośrednio do luksfer, fugi powinny być paroszczelne - np. pociągnij je silikonem szklarskim tak by nachodził na szkło a i tak może się z czasem okazać ze para się pojawi A tak na marginesie dlaczego nie stawiłeś tam od razu fixa ? Szyba zawsze będzie cieplejsza od luksfery Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prawus 03.01.2009 16:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2009 tak jak pisałem luksfery dla bezpieczeństwa- wyjąć szyb nie mogę bo są obłożone kafelkami - FlashBack - prawidłowo co?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayadaski 07.01.2009 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 A tak na marginesie dlaczego nie stawiłeś tam od razu fixa ? Szyba zawsze będzie cieplejsza od luksfery A tak mozna? Mam w projekcie luksfery biegnace przez dwie kondygnacje domu i sie zastanawialam, czy nie mozna tego zastapic czyms innym, ale nie tracac swiatla... czy fix to nie jest nieotwierane okno (nawet jezeli z matowa szyba) i trzeba miec na nie pozwolenie? (moj dom bedzie metr od granicy po stronie poludniowej, wiec mam ograniczone pole do popisu jezeli chodzi o "lapanie" swiata) Przepraszam jezeli moje pytania sa bardzo infantylne, ale dopiero stawiam kroki w swiecie budowniczych, gdyz domek ciagle na papierze i przed PnB Maja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 07.01.2009 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 niestety nie wolno - zawsze istnieje niebezpieczeństwo ze po kilku latach wyjmiesz szybę i w to miejsce zainstalujesz sobie skrzydło i będziesz miał normalne okno - chyba z tego powodu nie daje sie na takie rozwiązanie pozwolenia - choć dla mnie to głupota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayadaski 07.01.2009 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 niestety nie wolno - zawsze istnieje niebezpieczeństwo ze po kilku latach wyjmiesz szybę i w to miejsce zainstalujesz sobie skrzydło i będziesz miał normalne okno - chyba z tego powodu nie daje sie na takie rozwiązanie pozwolenia - choć dla mnie to głupota Wielkie dzieki za szybka odpowiedz!! No to zostaja mi luksfery! I nie ma co kombinowac... Pozdrowienia, Maja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am76 07.01.2009 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 niestety nie wolno - zawsze istnieje niebezpieczeństwo ze po kilku latach wyjmiesz szybę i w to miejsce zainstalujesz sobie skrzydło i będziesz miał normalne okno - chyba z tego powodu nie daje sie na takie rozwiązanie pozwolenia - choć dla mnie to głupota A orientujesz się może czy byłoby do przejścia wstawienie luksferów od środka a od zewnątrz, w warstwie izolacji okna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts