Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy pod?ogówk? w ?azience mo?na zasili? z obwodu grzejników?

_ZBYCH_

Recommended Posts

Witam,

Czy można zasilić ogrzewanie podłogowe w łazience z obwodu grzejników, stosując dodatkowy zawór termostatyczny zamontowany gdzieś na ścianie? Chcę uniknąć stosowania drogich, specjalnych zaworów stosowanych przy tego typu rozwiązaniach.

Chodzi o podłogówkę w łazience na poddaszu. Chcę uniknąć dociągania z dołu na górę osobno drugiego obwodu od podłogówki.

Jakie zagrożenie niesie ze sobą zasilenie podłogówki za gorącą wodą (woda "grzejnikowa")?

ktoś gdzieś pisał, że da się to zrobić za pomocą zaworu typu "Ogranicznik temperatury powrotu" np. Danfoss FJVR. On nie jest drogi (gdzieś z 50 zł). I podłogówkę zasila się wtedy wodą wychodzącą z jakiegoś znajdujacego się nieopodal grzejnika, co by była zimniejsza. O ile dobrze to zczaiłem to ten zawór montuje się na wyjściu podłogówki. On się otwiera wtedy, gdy temperatura wody przy nim spadnie poniżej ustawionego progu (10-80 st. C) . Po jego otworzeniu się do podłogówki wpływa ciepła woda z wyjścia grzejnika. A zawór za chwilę się znowu zamyka.

Ściągnij sobie ze stron danfossa ulotkę pdf o ogrzewaniu podłogowym. Ja ją kiedyś ściągnąłem i tam to jest opisane (niestety nie pamiętam adresu).

Napisali że to zawór do ogrzewania podłogowego do pomieszczeń do 15 m2. Czyli jak znalazł do łazienki.

Mam podobne pytanie. Czy można podłączyć podłogówkę w łazience do obiegu cyrkulacji CWU? Będę miał ogrzewanie powietrzne, ale w łazience chciałbym mieć dodatkowo możliwość dogrzania (np. 30 minut przed kąpielą), a nie chcę robić całej instalacji grzewczej tylko z tego powodu.

Odradzam podlaczanie do cyrkulacji CWU - nie ten cel, nie ta pompa, nie ten obieg, za duze straty. Chcesz miec ciepla podloge w lazience i zimna wode w kranie ? A jesli chodzi o "podlogowke" na wyjsciu grzejnika - to oczywiscie mozna zawory RTL ale jak ktos ma cieply dom ze sterowaniem gdzie grzejniki czesto sie wylaczaja mozna to zrobic nawet bez zaworu puszczajac w podlodze odplyw rura bez zaworu.

D.

Dziękuję za rady, ale chyba się źle wyraziłem. Ja myślę o podłączeniu rury ogrzewania bezpośrednio z rozdzielacza "grzejnikowego" (zasilanie i powrót) wstawiając w ten obwód zawór termostatyczny. To wszystko bez podłączania podłogówki do grzejnika.

VPS, Niezły - gdzie jesteście? Praktycy - pomóżcie proszę.

Chodziło mi o włączenie podłogówki (raz, dwa razy dziennie pół godziny przed kąpielą) na powrocie cyrkulacji CWU. Więc wodę w kranie miałbym ciepłą (bo podłogówką schładzałbym tylko powrót CWU, a na dolocie byłaby ciepła woda z zasobnika).

A co to znaczy pompa nie taka, nie ten cel, itp.?

Może problem zdefinuję inaczej. Mam ogrzewanie powietrzne i zasobnik z ciepłą wodą (podgrzewaną czymśtam, nie ważne). Mam cyrkulację CWU. Jak przy minimalnych kosztach zrobić ogrzewanie podłogowe w łazience, którym mógłbym od czasu do czasu dogrzewać łazienkę (dodatkowo do ogrzewania powietrzem). Czy jeżeli zrobię pętelkę w podłodze, i czasami na pół godzinki skieruje (ręcznie) powrót CWU przez tą pętelkę (po pół godzince z powrotem - ręcznie - przełączam na normalny powrót CWU z obejściem pętelki), to czy czymś mi to grozi?

Już biegnę :D

Przepraszam ale do nocy pracuję i brak czasu by śledzić wszystkie wątki

Dla ZBYCHA

Jeżeli na górze masz rozdzielacz i chcesz zrobić jedną podłogówkę np. w łazience to możesz zrobić to na powrocie z grzejnika łazienkowego ale wówczas podłogówka będzie grzała razem z grzejnikiem lepszym rozwiązaniem jest pociągnąć dodatkowy obieg z rozdzielacza dając zawór termostatyczny na powrocie (Herz jednak lepiej wygląda od Danfossa) Zaletą tego rozwiązania jest to że oba obiegi grzejnik i podłogówka mogą działać niezależnie

Szaruś a nie lepiej dać matę grzewczą

Już biegnę :D

Przepraszam ale do nocy pracuję i brak czasu by śledzić wszystkie wątki

Dla ZBYCHA

lepszym rozwiązaniem jest pociągnąć dodatkowy obieg z rozdzielacza dając zawór termostatyczny na powrocie (Herz jednak lepiej wygląda od Danfossa) Zaletą tego rozwiązania jest to że oba obiegi grzejnik i podłogówka mogą działać niezależnie

Dziękuję!!! Właśnie tego potwierdzenia oczekiwałem.

Czy Twoim zdaniem nic się nie stanie jak ktoś przez pomyłkę :wink: rozkręci zawór na full (no może poza popażeniem stóp :lol: )

Chodziło mi o włączenie podłogówki (raz, dwa razy dziennie pół godziny przed kąpielą) na powrocie cyrkulacji CWU. Więc wodę w kranie miałbym ciepłą (bo podłogówką schładzałbym tylko powrót CWU, a na dolocie byłaby ciepła woda z zasobnika).

A co to znaczy pompa nie taka, nie ten cel, itp.?

Może problem zdefinuję inaczej. Mam ogrzewanie powietrzne i zasobnik z ciepłą wodą (podgrzewaną czymśtam, nie ważne). Mam cyrkulację CWU. Jak przy minimalnych kosztach zrobić ogrzewanie podłogowe w łazience, którym mógłbym od czasu do czasu dogrzewać łazienkę (dodatkowo do ogrzewania powietrzem). Czy jeżeli zrobię pętelkę w podłodze, i czasami na pół godzinki skieruje (ręcznie) powrót CWU przez tą pętelkę (po pół godzince z powrotem - ręcznie - przełączam na normalny powrót CWU z obejściem pętelki), to czy czymś mi to grozi?

Moim skromnym zdaniem są tu dwie kwestie. Pierwsza, to sens załączania podłogówki na pół godziny przed kąpielą. Ogrzewanie podłogowe ma dużą bezwładność (jastrych) i nie zdąży się nagrzać w tak krótkim czasie. Musi mieć najmniej kilka godzin. Najlepiej jeśli grzeje stale ale delikatnie. Druga rzecz to zasilanie z powrotu grzejników. Problem w tym, że podłogówka będzie grzana tylko wtedy, gdy grzać będzie grzejnik. Mój hydraulik robi tak: RTL podłącza do wejścia grzejnika. Wtedy RTL steruje dokładnie temperaturą wody w układzie podłogówki (podłoga delikatnie ciepła cały czas), a grzejnik dogrzewa tylko wtedy, gdy temperatura w łazience spadnie poniżej zadanej na termostacie grzejnika.

Robert,

a czy nie chciałeś czasem wstawić do łazienki grzejnika-drabinki, którego podstawową funkcją po połączeniu z małą podłogówką jest np. suszenie i ogrzewanie ręczników? - Ja traktuję w mojej łazience podłogówkę jako podstawowe źródło ogrzewania pomieszczenia, natomiast drabinkę (wybrałem taką mniejszą) w pierwszej kolejności jako suszarkę - która podobnie jak podłogówka musi cały czas grzać...

Trochę głupio kłaść ręczniki na podłodze w łazience :wink: - dlatego chcę mieć podłogówkę, aby nie było żadnych dywaników, których szczerze nienawidzę...

Pozdrowienia

jeśli chodzi o suszenie ręczników, to drabinki zasilane tylko tak jak kaloryfery, nie do końca się sprawdzają. Już to przetrenowałem.

Są okresy kiedy kaloryfery, no i ta drabinka są tylko letnie i ręczniki nie schną.

Obecnie używam grzejnika elektrycznego. Ale to kosztuje niestety :(

W budowanym domu zrobię za radą jednego ze sprzedawców.

Podłączę system podwójny ; obwód jak do kaloryfera + grzałka elektryczna włączana wedle potrzeby. Są takie specjalne trójnki do tych drabinek.

Cz.