Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

porotherm 44 ocieplać?

Recommended Posts

witam chcialam zapytac czy jest sens ocieplania porothermu 44 , gdy decydowalismy sie na te technologie to zmyslą o tym zeby juz nie docieplać scian styropianem a teraz coraz częściej zlyszymy opinie ze powinnismy polozyc przynajmniej 5 cm styropian, co sądzicie o tym, a moze ktos kto ma 44 i juz mieszka od jakiegos czasu moze podzielic sie uwagami?

widzę tu 3 błędy

1) błąd pierwszy to docieplenie porothermu 44, totalna głupota, przecież przez ściany nie ucieka tak dużo ciepła, już lepiej się skupić na dachu itd...

2) błąd drugi , to próba docieplenia izolatorem o grubości 5cm, to są koszty porównywalne z dociepleniem np. 15cm, robocizna kleje, siatki, tynk cienko-wartwowy, ile tyle samo dla styropianu 1cm i 20cm

3) błąd trzeci, to docieplanie tego styropianem, jest jakaś idea, zaleta, paroprzepuszczalność, idea "oddychania", obawiam się że styro to popsuje.

Ja tam nie promuje "oddychania ścian", ale skoro już ktoś zainwestował w PH44. Co innego PH25 tam to wyłącznie ściana nośna i już

przelicz zapotrzebowanie ciepła - tak na szybko dla jednego narożnego pokoju tak dla 2 przypadków poro i poro + styro

Po takiej operacji stwierdzisz pewnie że lepiej zainwestować w wentylacje mechaniczną lub lepsze okna.

Z tym dociepleniem stropu też jest różnie - powyżej pewnych grubości już prawie nic nie zyskujesz

Pozdrawiam i życzę podjęcia trafnych decyzji

jesli to jest porotherm zwykły a nie typ SI to raczej wdepłeś w g... ponieważ ma on współczynnik U =0,31 i nie spełnia on warunków technicznych z 6 listopada 2008 roku. Tam jest zapisanie max U=0,3 dla obojetnie jakiej ściany. Nie ma rozróżnienia dla sciany 1W czy 2W.

Upsss....

nie docieplać ... kasa wywalona w błoto , ponieważ:

ściany to tylko jakiś ułamek strat ciepła ( najwięcej spiernicza przez wentylację , tudzież dach,okna, drzwi)

docieplenie 5cm wiąże się z problemami (punkt rosy), więc mija się z celem

jak docieplisz ścianę grubości 44cm styro grubości min.10cm to masz ścianę grubości 55cm + tynk, czyli w sumie jakieś niespełna 60cm .... przy oknach to będzie jak w bunkrze wyglądać :o

ja mam dom wybudowany z bk grubości 36cm - nie docieplam ...aczkolwiek jest to mój osobisty wybór i nie każdy może się z nim zgodzić :wink: :D

Nie mieszkam jeszcze, ale mam już dwie zimy nieogrzewany budynek z porotermu 44 i w środku było całkiem znośnie. Nie byłam teraz - może przez temp. -10 przez dłuższy czas stało się niemiło w środku, ale mam już otynkowane i nie zamierzam docieplać. Mam zaprawę z perlitem (tzw. ciepłą).