Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ciepły lód...

Xiff

Recommended Posts

ostatnio w lidlu nadziałem się na ciekawy wynalazek... juz kiedys to widzialem ale wtedy mnie to tak nie zaintrygowalo..

temofor ktory po wystygnieciu mozna bylo rozgrzac ponownie przelamujac blaszke w srodku niego, co powoduje krystalizacje i ponowne nagrzanie...

czy ktos wie jak to działa? dowiedzialem sie ze w srodku znajduje sie octan sodu, ktory przy krystalizacji oddaje ciepło. czy to ma jakis zwiazek ze zmiana stanu skupienia ktorej efektem ubocznym jest wytworzenie ciepła? w jaki sposob blaszka uruchamia proces krystalizacji?

to tak z czystej ciekawosci....

jak ktos cos wie to prosze o info..

pozdrawiam..

udreczony..

Nie wiem, na jakiej zasadzie to działa, ale mam w domu takie ustrojstwo do ogrzewania zmarzniętych rąk. Mały płaski woreczek z bardzo grubej folii, należy go wrzucić do wrzątku i 10 minut gotować - po tej czynności substancja wewnątrz przybiera postać całkowicie płynną. Potem w razie potrzeby przełamuje się blaszkę, która jest wewnątrz, krystalizuje i grzeje dłonie. Fajna rzecz. :D

Też byłam zaintrygowana jak to działa.

Ciecz przechłodzona. Zwykle jest to tiosiarczan sodu (ten sam, co go używają w fotografii). Ma dość niską temperaturę topnienia/krzepniecia, i jeśli schładza się go powoli i przy braku zanieczyszczeń, nie krzepnie nawet po obniżeniu temperatury poniżej temperatury krzepnięcia (bodaj ok. 40...50 st.C - dokładnie nie pamiętam). Natomiast zarówno udar mechaniczny (tutaj "pyknięcie" blaszką), jak i wrzucenie zarodnika do cieczy (np. kryształka tiosiarczanu, ale i ziarenka piasku) powoduje rozpoczęcie krzepnięcia, któremu towarzyszy wzrost temperatury cieczy do temperatury krzepnięcia.

Pomysł znany kilkadziesiąt lat już - swego czasu opisywał go Sękowski w którejś ze swoich książek dla "młodych chemików".

A zresztą HenoK dał link, w którym to jest wyjaśnione.

no dokładnie... o to mi chodzi... czekam na jakiegos chemikofizyka co by to wyjasnil...
tu nie fizykochemik potrzebny, tylko lingwista. Ciepły lód to oksymoron 8) czyli epitet sprzeczny 8)

Czyli takie zestawienie wyrazów o przeciwstawnym znaczeniu, np: ciepły lód, zimne ognie, śpiesz się powoli.

No, to już wiesz :lol:

Pozdr, Kasia :)

no dokładnie... o to mi chodzi... czekam na jakiegos chemikofizyka co by to wyjasnil...
tu nie fizykochemik potrzebny, tylko lingwista. Ciepły lód to oksymoron 8) czyli epitet sprzeczny 8)

Czyli takie zestawienie wyrazów o przeciwstawnym znaczeniu, np: ciepły lód, zimne ognie, śpiesz się powoli.

Mnie niezmiennie zachwycaja: uroczy brzydal, zywy trup i strasznie sie ciesze :)

To a propos oksymoronow :) 8)

Mnie niezmiennie zachwycaja: uroczy brzydal, zywy trup i strasznie sie ciesze :)

To a propos oksymoronow :) 8)

dokładnie 8)

poza tym, moron to debil,kretyn po angielsku rzecz jasna 8)