Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy da się naprawić ?

margarytka

Recommended Posts

Może ktoś ma pomysł jak naprawić ażurowe drzwiczki do paleniska w kotle na paliwo stałe, które z biegiem czasu uległy przepaleniu i popękały?

wg mnie - najlepiej ustal producenta, następnie ustal kooperanta od odlewu żeliwnych drzwiczek i zamów bezpośrednio u wytwórcy

chyba, ze jednak wolisz naprawiac - wiec wez pozbieraj te kawałki i powiąz je drutem czynność powtarzaj do skutku az nie będzie juz co zbierac i wiązac ...

Bigbeat to jest dobra myśl, ale najpierw spróbuję tego co mi radzi brzoza :D

tzn spróbuję dotrzeć do producenta odlewów żeliwnych. Co prawda znalazłam producenta mego kotła, jest to OGNIWO BIECZ ale robi teraz zupełnie inne kotły :o i obawiam się, że asortyment części produkowanych przez kooperantów też zmienił się diametralnie, niemniej spróbuję.

Brzoza podany sposób doraźnej naprawy drzwiczek wypróbowałam, nie mając innego pomysłu jak temu zaradzić, ale drut się niestety dość szybko przepala :( .

p.s. dziękuję za sugestie :D

Margarytka

chyba masz szczeście ...

Ogniwo Biecz to nie firma efemeryda tylko solidny zakład

na dodatek utrzymuje starą produkcje i zajmuje sie odlewami zeliwnymi

(kupowałem u nich żeliwne wieńce do betoniarek - to wiem :))

mysle, ze jak podasz im typ kotła - to albo wyslą Ci za zaliczeniem, albo umówisz sie na odbiór u najbliższego dystrybutora tych kotłów /co moze dłuzej potrwac/

p.s.

kocioł mam tej samej firmy :)

Brzoza

idąc za Twoją radą próbowałam zidentyfikować typ kotła jaki mam na stanie i klapa :cry: Tabliczka znamionowa zamalowana dokładnie, a papierów po tylu latach niestety nie udało mi się znaleźć. Ale przy tej okazji dokładniej przyjrzałam się mojemu piecykowi i z przykrością stwierdzam, że chyba w przyszłym sezonie wymiana mnie nie minie :( Główne drzwiczki do paleniska popękane w kilku miejscach i jeszcze innych sporo drobiazgów do naprawienia ( 30 lat użytkowania zrobiło swoje).

p.s. Z tym szczęściem jak to w życiu różnie bywa :wink:

pozdrawiam :D

kurna, 30 lat wytrzymały i ty mówisz, że szczęścia nie masz... a naprawa tego to by przypominała reanimację XVI-wiecznego nieboszczyka... takie same szanse na sukces.

Zrób parę zdjęć kotła i wyślij im zamiast podania typu.

retrofood

Może tak i zrobię :D , bo najchętniej chciałbym kupić taki sam. Prosty w obsłudze i niezawodny.

Gdy czytam na forum jak ludzie się mordują z kotłami, instalacjami, regulacją i odpowietrzeniem to włos mi się jeży i odechciewa mi się jakichkolwiek zmian.

p.s. a tak na marginesie jaka jest przeciętna żywotność kotła na paliwo stałe?

Mój stary piec tez wytrzymał coś ok 30lat zanim pękł. Nowe-myślę, że jak wytrzymają połowę tego czasu to będzie sukces.

Myślę, że to byłby bardzo duży sukces!

Obecne kotły stalowe używane często w nieodpowiedni sposób wytrzymają kilka lat. Oczywiście będą wyjątki w obie strony.

retrofood

Może tak i zrobię :D , bo najchętniej chciałbym kupić taki sam. Prosty w obsłudze i niezawodny.

Gdy czytam na forum jak ludzie się mordują z kotłami, instalacjami, regulacją i odpowietrzeniem to włos mi się jeży i odechciewa mi się jakichkolwiek zmian.

margarytka

jesli Twoje peknięte drzwiczki maja rozmiar 30 cm /szer/ x 10 cm /wys/ to mozesz zamiawiac drzwiczki do kotła Ogniwo S6WC-20, 20kW

/ja podejrzewam ze te same drzwiczki sa do kotła 17 kW również i do podobnych typow - tez/

mysle równiez ze jak nie podasz typu kotła a wyłacznie rozmiar drzwiczek

- to producent równiez będzie wiedział o jakie drzwiczki Ci chodzi

p.s.

tak na marginesie - to mnie równiez nie interesowały bajery w kotle :)

chciałem miec solidny, prosty w obsłudze i czyszczeniu, tani i sprawdzony kocioł

dlatego wybrałem podobnie jak Ty ... :wink:

Brzoza :D

Wczoraj pomierzyłam i wysłałam zapytanie do producenta tych kotłów

Moje drzwiczki mają wymiary 412 mm ( szerokość ) i 210 mm wysokość, więc te o których piszesz nie nadają się . Zaznaczam, że są to wymiary zewnętrzne drzwiczek, bo o te pytał mnie producent.

Myślę,że jak uda mi się znaleźć i zamówić to z wymianą nie będzie problemu. Są w bardzo prosty sposób zamontowane.

p.s. Czy wymiar drzwiczek jaki podałeś dotyczy drzwiczek do komory zasypowej ?

podałem wymiar azurowych drzwiczek /tymi którymi usuwa sie popiół i które najbardziej narazone sa na zar - myslałem ze te popękały .../

u Ciebie - teraz mysle - poszły zasypowe

wymiary sa te same u mnie tak jak u Ciebie :) - u mnie po ~ 1- 2 mm minus

licze ze je dokupisz - bo to standart

powodzenia Margerytka !

p.s.

tam tylko odkręca sie nakrętki i wyciąga śruby - nity - no problem z wymianą ...

Ażurowe mają takie same wymiary jak podałeś i dobrze myślałeś ( one też są do wymiany ). Czekam więc na info od producenta , co do ceny i terminu dostawy.

Swoją drogą zauważyłam na stronie producenta,że oferują sporo części, które można wymienić. Obecne trendy, w produkcji nie tylko AGD, ale wszelakich rzeczy w budownictwie są takie,że jak coś się zepsuje to trzeba wymieniać całość. Nie opłaca się naprawiać , nie ma części zamiennych lub te które są już nie pasują

:-?

Nie jest to zbyt ekologiczne :(

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...
brzoza :D

Właśnie dziś przyszły piękne, nowiutkie drzwiczki. Są identyczne jak te w moim piecu . Poczekam do końca sezonu i wymienię, a piec będzie jak nówka :wink:

Pozdrawiam i jeszcze raz wielkie dzięki za podpowiedź :D

gratuluję Margerytko, ze nie odpuściłas

piekny gest producenta ...tego sie nie spodziewałem

na post natknałem sie dopiero dziś - i dlatego dziś odpisuje

ciesze sie, ze tacy ludzie sie jeszcze zdarzaja i istnieja jeszcze takie zakłady

brawo dla załogi OGNIWO Biecz !