margarytka 02.01.2009 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2009 Może ktoś ma pomysł jak naprawić ażurowe drzwiczki do paleniska w kotle na paliwo stałe, które z biegiem czasu uległy przepaleniu i popękały? Niestety nie udało mi się znaleźć oryginalnej części do tego typu kotła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 02.01.2009 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2009 Skoro się przepaliły i popękały, to raczej nie ma co naprawiać.Sądzę, że czeka Cię wizyta w zakładzie zajmującym się kowalstwem artystycznym - oni zrobią Ci nowe drzwiczki, takie same lub inne (jeśli będziesz chciała). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.01.2009 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2009 Może ktoś ma pomysł jak naprawić ażurowe drzwiczki do paleniska w kotle na paliwo stałe, które z biegiem czasu uległy przepaleniu i popękały? wg mnie - najlepiej ustal producenta, następnie ustal kooperanta od odlewu żeliwnych drzwiczek i zamów bezpośrednio u wytwórcy chyba, ze jednak wolisz naprawiac - wiec wez pozbieraj te kawałki i powiąz je drutem czynność powtarzaj do skutku az nie będzie juz co zbierac i wiązac ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margarytka 02.01.2009 11:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2009 Bigbeat to jest dobra myśl, ale najpierw spróbuję tego co mi radzi brzoza tzn spróbuję dotrzeć do producenta odlewów żeliwnych. Co prawda znalazłam producenta mego kotła, jest to OGNIWO BIECZ ale robi teraz zupełnie inne kotły i obawiam się, że asortyment części produkowanych przez kooperantów też zmienił się diametralnie, niemniej spróbuję. Brzoza podany sposób doraźnej naprawy drzwiczek wypróbowałam, nie mając innego pomysłu jak temu zaradzić, ale drut się niestety dość szybko przepala . p.s. dziękuję za sugestie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.01.2009 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2009 Margarytka chyba masz szczeście ... Ogniwo Biecz to nie firma efemeryda tylko solidny zakład na dodatek utrzymuje starą produkcje i zajmuje sie odlewami zeliwnymi (kupowałem u nich żeliwne wieńce do betoniarek - to wiem ) mysle, ze jak podasz im typ kotła - to albo wyslą Ci za zaliczeniem, albo umówisz sie na odbiór u najbliższego dystrybutora tych kotłów /co moze dłuzej potrwac/ p.s. kocioł mam tej samej firmy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margarytka 02.01.2009 11:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2009 Brzoza Ponoć w czepku się urodziłam to i szczęście mam , a że są dobrzy ludzie i dobrzy producenci to fakt niezaprzeczalny. p.s Wielkie dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.01.2009 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2009 pozdrówka ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margarytka 04.01.2009 18:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2009 Brzoza idąc za Twoją radą próbowałam zidentyfikować typ kotła jaki mam na stanie i klapa Tabliczka znamionowa zamalowana dokładnie, a papierów po tylu latach niestety nie udało mi się znaleźć. Ale przy tej okazji dokładniej przyjrzałam się mojemu piecykowi i z przykrością stwierdzam, że chyba w przyszłym sezonie wymiana mnie nie minie Główne drzwiczki do paleniska popękane w kilku miejscach i jeszcze innych sporo drobiazgów do naprawienia ( 30 lat użytkowania zrobiło swoje). p.s. Z tym szczęściem jak to w życiu różnie bywa pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 04.01.2009 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2009 kurna, 30 lat wytrzymały i ty mówisz, że szczęścia nie masz... a naprawa tego to by przypominała reanimację XVI-wiecznego nieboszczyka... takie same szanse na sukces.Zrób parę zdjęć kotła i wyślij im zamiast podania typu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margarytka 04.01.2009 18:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2009 retrofood Może tak i zrobię , bo najchętniej chciałbym kupić taki sam. Prosty w obsłudze i niezawodny. Gdy czytam na forum jak ludzie się mordują z kotłami, instalacjami, regulacją i odpowietrzeniem to włos mi się jeży i odechciewa mi się jakichkolwiek zmian. p.s. a tak na marginesie jaka jest przeciętna żywotność kotła na paliwo stałe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 04.01.2009 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2009 p.s. a tak na marginesie jaka jest przeciętna żywotność kotła na paliwo stałe? Mój stary piec tez wytrzymał coś ok 30lat zanim pękł. Nowe-myślę, że jak wytrzymają połowę tego czasu to będzie sukces. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 05.01.2009 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 p.s. a tak na marginesie jaka jest przeciętna żywotność kotła na paliwo stałe? Mój stary piec tez wytrzymał coś ok 30lat zanim pękł. Nowe-myślę, że jak wytrzymają połowę tego czasu to będzie sukces. Myślę, że to byłby bardzo duży sukces! Obecne kotły stalowe używane często w nieodpowiedni sposób wytrzymają kilka lat. Oczywiście będą wyjątki w obie strony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.01.2009 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 retrofood Może tak i zrobię , bo najchętniej chciałbym kupić taki sam. Prosty w obsłudze i niezawodny. Gdy czytam na forum jak ludzie się mordują z kotłami, instalacjami, regulacją i odpowietrzeniem to włos mi się jeży i odechciewa mi się jakichkolwiek zmian. p.s. a tak na marginesie jaka jest przeciętna żywotność kotła na paliwo stałe? margarytka jesli Twoje peknięte drzwiczki maja rozmiar 30 cm /szer/ x 10 cm /wys/ to mozesz zamiawiac drzwiczki do kotła Ogniwo S6WC-20, 20kW /ja podejrzewam ze te same drzwiczki sa do kotła 17 kW również i do podobnych typow - tez/ mysle równiez ze jak nie podasz typu kotła a wyłacznie rozmiar drzwiczek - to producent równiez będzie wiedział o jakie drzwiczki Ci chodzi p.s. tak na marginesie - to mnie równiez nie interesowały bajery w kotle chciałem miec solidny, prosty w obsłudze i czyszczeniu, tani i sprawdzony kocioł dlatego wybrałem podobnie jak Ty ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margarytka 10.01.2009 14:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2009 Brzoza Wczoraj pomierzyłam i wysłałam zapytanie do producenta tych kotłów Moje drzwiczki mają wymiary 412 mm ( szerokość ) i 210 mm wysokość, więc te o których piszesz nie nadają się . Zaznaczam, że są to wymiary zewnętrzne drzwiczek, bo o te pytał mnie producent. Myślę,że jak uda mi się znaleźć i zamówić to z wymianą nie będzie problemu. Są w bardzo prosty sposób zamontowane. p.s. Czy wymiar drzwiczek jaki podałeś dotyczy drzwiczek do komory zasypowej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 10.01.2009 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2009 podałem wymiar azurowych drzwiczek /tymi którymi usuwa sie popiół i które najbardziej narazone sa na zar - myslałem ze te popękały .../ u Ciebie - teraz mysle - poszły zasypowe wymiary sa te same u mnie tak jak u Ciebie - u mnie po ~ 1- 2 mm minus licze ze je dokupisz - bo to standart powodzenia Margerytka ! p.s. tam tylko odkręca sie nakrętki i wyciąga śruby - nity - no problem z wymianą ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margarytka 10.01.2009 15:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2009 Ażurowe mają takie same wymiary jak podałeś i dobrze myślałeś ( one też są do wymiany ). Czekam więc na info od producenta , co do ceny i terminu dostawy. Swoją drogą zauważyłam na stronie producenta,że oferują sporo części, które można wymienić. Obecne trendy, w produkcji nie tylko AGD, ale wszelakich rzeczy w budownictwie są takie,że jak coś się zepsuje to trzeba wymieniać całość. Nie opłaca się naprawiać , nie ma części zamiennych lub te które są już nie pasują Nie jest to zbyt ekologiczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margarytka 27.01.2009 23:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2009 brzoza Właśnie dziś przyszły piękne, nowiutkie drzwiczki. Są identyczne jak te w moim piecu . Poczekam do końca sezonu i wymienię, a piec będzie jak nówka Pozdrawiam i jeszcze raz wielkie dzięki za podpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 28.01.2009 05:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2009 To już pisz pean pochwalny w dziale "wykonawca solidny" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margarytka 05.02.2009 18:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 retrofood a jakże pochwały mogę pisać , bo nie dość, że drzwiczki i ruszcik przysłali i długo nie musiałam czekać, to jeszcze pieniędzy nie chcieli , tylko robić u nich zakupy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.02.2009 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 brzoza Właśnie dziś przyszły piękne, nowiutkie drzwiczki. Są identyczne jak te w moim piecu . Poczekam do końca sezonu i wymienię, a piec będzie jak nówka Pozdrawiam i jeszcze raz wielkie dzięki za podpowiedź gratuluję Margerytko, ze nie odpuściłas piekny gest producenta ...tego sie nie spodziewałem na post natknałem sie dopiero dziś - i dlatego dziś odpisuje ciesze sie, ze tacy ludzie sie jeszcze zdarzaja i istnieja jeszcze takie zakłady brawo dla załogi OGNIWO Biecz ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts