Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

na co wpłynie zmiana technologii stropu?

Recommended Posts

jak w temacie, w projekcie mam strop z pustaków o grubości 23cm, a chcę zrobić płytę monolityczną- której grubość bedzie 12cm- stąd zmieni się też poziom górnej kondygnacji o -10cm, to ciągnie za sobą obniżenie ułożenia dachu a co za tym idzie wysokości okapu nad tarasem- jestem, jeszcze przed pracami w terenie, ale z zatwierdzonym projektem,

Widzę dwa wyjścia:

1. Podniesienie sciany kolankowej o te 10cm wtedy nie zmieni się zadaszenie na zewnątrz

2. Zrobienie sciany kolankowej jak w projekcie i zmniejszenie powierzchni zadaszonej nad tarasem-ale wtedy tez zmienia sie rzedna wysokości dachy w ogóle.

przystałbym na rozwiązanie 1, co o tym sądzicie?

ja tez zmieniałem terivę na monolit ale nie miało to praktycznie

żadnego wpływu na wysokość (kilka cm ) -

monolit grubość 8 cm, ale co ok. 1 metr belka grubości ok. 20 cm ( ze

względu na rozmiar stropu, oraz scianki działowe)

u Ciebie moze faktycznie tylko płyta gęstozbrojona (jak na balkonach) bez belek.

jak obniżę wszystko o 10 cm to obniży mi się też położenie murłaty i co za tym idzie zadaszenie nad tarasem- a zadaszenie mam schodzące z połaci do wysokości ok 2,2m- na odległości od domu ok 2m, jak obniżę wysokość to ta odległość zminejszy się do ok 1,8m

Nie rozumiem dlaczego , jeżeli obniżysz wszystkie punkty podparcia o te 10 cm czyli cały dom bedzie o tyle niższy dlaczego skróci sie Ci wysięg?

jak w temacie, w projekcie mam strop z pustaków o grubości 23cm, a chcę zrobić płytę monolityczną- której grubość bedzie 12cm- stąd zmieni się też poziom górnej kondygnacji o -10cm, to ciągnie za sobą obniżenie ułożenia dachu a co za tym idzie wysokości okapu nad tarasem- jestem, jeszcze przed pracami w terenie, ale z zatwierdzonym projektem,

Widzę dwa wyjścia:

1. Podniesienie sciany kolankowej o te 10cm wtedy nie zmieni się zadaszenie na zewnątrz

2. Zrobienie sciany kolankowej jak w projekcie i zmniejszenie powierzchni zadaszonej nad tarasem-ale wtedy tez zmienia sie rzedna wysokości dachy w ogóle.

przystałbym na rozwiązanie 1, co o tym sądzicie?

Też tak będę robił u siebie.